Kurki - opis, występowanie i zdjęcia. Grzyby kurki ciekawostki
Czas na kurki
Mimo, iż sezon dopiero przed nami, to również latem możemy cieszyć się smakiem i zapachem świeżych grzybów. Czerwiec to czas kurzych stópek czyli popularnych kurek, które porastają czarcim kręgiem bory iglaste.
Bakterie kałowe na kuchennej ścierce
Bakterie kałowe na kuchennej ścierce
Z jednej strony pomagają  utrzymać dom w czystości, a tymczasem to istne siedlisko bakterii! Ręczniki i ścierki kuchenne mają bogatą „florę”, która może powodować infekcje i zatrucia pokarmowe.
Nieśmiertelne staropolskie przyprawy
Nieśmiertelne staropolskie przyprawy
Wizytówką staropolskiej jadłodajni, wbrew pozorom, nie są tłuste i ciężkostrawne potrawy mięsne spożywane z ziemniakami, dużą ilością skwarków i miodu pitnego. Tradycyjna kuchnia ojczysta była pełna delikatnych ryb, cielęciny i drobiu przyprawionych bukietem aromatycznych ziół, co stanowi o ...
Dlaczego warto moczyć nasiona i orzechy?
Dlaczego warto moczyć nasiona i orzechy?
Orzechy i nasiona to smaczne i zdrowe przekąski, którymi często zajadamy się prosto z opakowania. Zapominamy, że przed spożyciem warto je odpowiednio namoczyć. Mimo że po kontakcie z wodą będą prezentowały się nieco gorzej, staną się o wiele lepsze dla naszego zdrowia niż jedzone na surowo. ...
Tradycyjne potrawy Wielkanocne – Wielkanoc naszych przodków
Wielkanoc naszych przodków
Białe kiełbasy, jaja, żurek, babki, serniki oraz mazurki – to głownie można znaleźć na tradycyjnym wielkanocnym stole. A jakie potrawy przyrządza się w innych regionach? Sprawdźmy co jada się w różnych częściach Polski. Sięgnijmy po kulinarny dorobek naszych przodków.
Pomysły na ekologiczne Święta Wielkiej Nocy
Pomysły na ekologiczne Święta Wielkiej Nocy
Przygotowania do Świąt to często spore wyzwanie dla osób, które chcą żyć w zgodzie z naturą. Natłok obowiązków ogranicza kreatywność i sprawia, że brakuje sił na rozsądne zakupy czy ekologiczny sposób sprzątania domu. Z tego względu warto wcześniej przygotować plan Wielkanocy w stylu eko i ...
Jak farbować jajka za pomocą herbaty?
Jak farbować jajka za pomocą herbaty?
Nadchodzi Wielkanoc, która nieodłącznie kojarzy się z pisankami. W sklepach można znaleźć różne barwniki, farbki, osłonki termokurczliwe do zdobienia jajek. Ale my wolimy postawić na naturę i na farbowanie jajek za pomocą herbaty. Jaka herbata zafarbuje jajka na zielono, żółto, fioletowo, ...
Jak pokonać wiosenne przesilenie?
Jesteś osłabiony i ciągle chce Ci się spać? Masz problemy z koncentracją i często chodzisz rozdrażniony? Do tego dochodzi poczucie rozbicia i rezygnacji. To objawy wiosennego przesilenia. Jak je pokonać?
Sok z brzozy właściwości i zastosowanie. Jak pić sok z brzozy?
Sok z brzozy podniesie witalność i oczyści ciało
Wiosna to najlepszy sezon na sok z brzozy. Aby korzystać z jego cennych właściwości wcale nie musimy kupować go w sklepie z ekologiczną żywnością. Przy odrobinie cierpliwości, w sposób skuteczny możemy go pozyskać samodzielnie – prosto z drzewa!
Jajko bez jajka?
Jajko bez jajka?
Można z nich zrobić omlet, jajecznicę czy klasyczny kogel-mogel! Amerykańska firma opracowała wegańskie jajka, które ścinają się tak samo jak te tradycyjne, i podobnie smakują. 
Pasaż zakupowy