Smażone ziemniaki w opakowaniu z ziemniaków
Smażone ziemniaki w opakowaniu z ziemniaków
Ekologiczne opakowanie na frytki zrobione z obierków od ziemniaków – na taki pomysł wpadła grupa włoskich projektantów - Simone Caronni, Paolo Stefano Gentile i Pietro Gaeli – którzy postanowili znaleźć alternatywę dla papierowych opakowań, które wbrew pozorom wcale nie są przyjazne dla ...
Ekologiczne buty z misją
Ekologiczne buty z misją
Jak zrobić stylowe, wygodne i ekologiczne buty, które przetrwają lata? Wiedzą to Skandynawowie z The New Movements, który produkują przyjazne środowisku obuwie.
Naturalne konserwowanie żywności
Naturalne konserwowanie żywności
Sztuczne środki konserwujące potrafią znacznie wydłużać okres przydatności produktów, jednak, spożywane w nadmiarze, szkodzą naszemu zdrowiu. Naturalne konserwanty nie mają aż tak silnego działania, jednak ich wpływ na nasz organizm jest o wiele lepszy. Jako że zdrowie jest najważniejsze, ...
Luksusowa, ekologiczna buda dla psa
Luksusowa, ekologiczna buda dla psa
Koncepcja zielonego, zrównoważonego budownictwa ma zastosowanie nie tylko w skali budownictwa mieszkaniowego. Doggy’s Dreamhouse, to ekologiczna „buda” dla psa, która jest czymś więcej niż tylko schronieniem.
Kurki - opis, występowanie i zdjęcia. Grzyby kurki ciekawostki
Czas na kurki
Mimo, iż sezon dopiero przed nami, to również latem możemy cieszyć się smakiem i zapachem świeżych grzybów. Czerwiec to czas kurzych stópek czyli popularnych kurek, które porastają czarcim kręgiem bory iglaste.
Na stacjach Orlen zjesz wegańskiego hot doga
Na Orlenie zjesz wegańskiego hot doga
To dobra wiadomość dla wegetarian i wegan. Na niektórych stacjach Orlen sprzedawane będą wegańskie hot dogi.
Dodatki do żywności − czy są bezpieczne?
Tablica Mendelejewa w naszym jedzeniu
Przez ostatnie dwadzieścia lat ilość chemii uszlachetniającej nasze jedzenie wzrosła około trzykrotnie. Konserwanty, barwniki, emulgatory, stabilizatory – w ciągu roku przeciętny człowiek spożywa wraz z żywnością blisko 2 kg chemicznych dodatków do żywności. Które z nich są najbardziej ...
Rozłóż namiot w powietrzu
Rozłóż namiot w powietrzu
Biwakowanie pod namiotem nie każdemu odpowiada. Kamienie, patyczki i szyszki mogą skutecznie dać się we znaki, wbijając się boleśnie w nasze plecy. Do tego jeszcze przyroda, która wdziera się do naszego namiotu. Czy jest na to rada?
Czemu marchewka jest pomarańczowa?
Czemu marchewka jest pomarańczowa?
Dlaczego marchewka jest taka pomarańczowa? Odpowiedź na to pytanie znaleźli naukowcy, którym udało się odczytać DNA marchwi.
Bakterie kałowe na kuchennej ścierce
Skąd bakterie kałowe na kuchennej ścierce?
Z jednej strony pomagają  utrzymać dom w czystości, a tymczasem to istne siedlisko bakterii! Ręczniki i ścierki kuchenne mają bogatą „florę”, która może powodować infekcje i zatrucia pokarmowe.
Pasaż zakupowy