Rozłóż namiot w powietrzu Rozłóż namiot w powietrzu
Biwakowanie pod namiotem nie każdemu odpowiada. Kamienie, patyczki i szyszki mogą skutecznie dać się we znaki, wbijając się ...
Jak szybko i tanio pozbyć się pestycydów z warzyw i owoców?Jak szybko i tanio pozbyć się pestycydów z warzyw i owoców?
Niestety, dostępne na rynku owoce i warzywa są opryskiwane różnego rodzaju chemicznymi preparatami, które mają za zadanie ...
Dlaczego przyciągasz komary?
Dlaczego przyciągasz komary?
Lada moment zacznie się sezon na komary. Wiele osób zadaje sobie pytanie – dlaczego komary na nas lecą, dlaczego te owady chętniej atakują jedne osoby, a inne omijają? Odpowiedź jest prosta − winne jest DNA.
Parówki – właściwości, skład i wykorzystanie parówek
Parówki – frankfurcki przysmak na polskim talerzu
Parówki to współcześnie jedno z najbardziej znanych dań w kulturze zachodniej. Pierwsze próby przygotowania parówek sięgają już czasów starożytnych. Jednak ich oficjalna historia rozpoczyna się pod koniec XV wieku we Frankfurcie nad Menem. Rozgłos zdobywają jako składnik znanego na całym świecie ...
Kurki - opis, występowanie i zdjęcia. Grzyby kurki ciekawostki
Czas na kurki
Mimo, iż sezon dopiero przed nami, to również latem możemy cieszyć się smakiem i zapachem świeżych grzybów. Czerwiec to czas kurzych stópek czyli popularnych kurek, które porastają czarcim kręgiem bory iglaste.
Bakterie kałowe na kuchennej ścierce
Bakterie kałowe na kuchennej ścierce
Z jednej strony pomagają  utrzymać dom w czystości, a tymczasem to istne siedlisko bakterii! Ręczniki i ścierki kuchenne mają bogatą „florę”, która może powodować infekcje i zatrucia pokarmowe.
Nieśmiertelne staropolskie przyprawy
Nieśmiertelne staropolskie przyprawy
Wizytówką staropolskiej jadłodajni, wbrew pozorom, nie są tłuste i ciężkostrawne potrawy mięsne spożywane z ziemniakami, dużą ilością skwarków i miodu pitnego. Tradycyjna kuchnia ojczysta była pełna delikatnych ryb, cielęciny i drobiu przyprawionych bukietem aromatycznych ziół, co stanowi o ...
Dlaczego warto moczyć nasiona i orzechy?
Dlaczego warto moczyć nasiona i orzechy?
Orzechy i nasiona to smaczne i zdrowe przekąski, którymi często zajadamy się prosto z opakowania. Zapominamy, że przed spożyciem warto je odpowiednio namoczyć. Mimo że po kontakcie z wodą będą prezentowały się nieco gorzej, staną się o wiele lepsze dla naszego zdrowia niż jedzone na surowo. ...
Tradycyjne potrawy Wielkanocne – Wielkanoc naszych przodków
Wielkanoc naszych przodków
Białe kiełbasy, jaja, żurek, babki, serniki oraz mazurki – to głownie można znaleźć na tradycyjnym wielkanocnym stole. A jakie potrawy przyrządza się w innych regionach? Sprawdźmy co jada się w różnych częściach Polski. Sięgnijmy po kulinarny dorobek naszych przodków.
Pomysły na ekologiczne Święta Wielkiej Nocy
Pomysły na ekologiczne Święta Wielkiej Nocy
Przygotowania do Świąt to często spore wyzwanie dla osób, które chcą żyć w zgodzie z naturą. Natłok obowiązków ogranicza kreatywność i sprawia, że brakuje sił na rozsądne zakupy czy ekologiczny sposób sprzątania domu. Z tego względu warto wcześniej przygotować plan Wielkanocy w stylu eko i ...
Jak farbować jajka za pomocą herbaty?
Jak farbować jajka za pomocą herbaty?
Nadchodzi Wielkanoc, która nieodłącznie kojarzy się z pisankami. W sklepach można znaleźć różne barwniki, farbki, osłonki termokurczliwe do zdobienia jajek. Ale my wolimy postawić na naturę i na farbowanie jajek za pomocą herbaty. Jaka herbata zafarbuje jajka na zielono, żółto, fioletowo, ...
Jak pokonać wiosenne przesilenie?
Jesteś osłabiony i ciągle chce Ci się spać? Masz problemy z koncentracją i często chodzisz rozdrażniony? Do tego dochodzi poczucie rozbicia i rezygnacji. To objawy wiosennego przesilenia. Jak je pokonać?
Pasaż zakupowy