Panna cotta – właściwości i skład. Przepis na panna cottęPanna cotta – właściwości i skład. Przepis na panna cottę
Któż z nas nie zna tego włoskiego deseru, obecnego współcześnie w niemal każdej polskiej kawiarni? Panna cotta, bo o niej mowa, ...
Felinoterapia − doktor kot dobry na wszystko? Felinoterapia − doktor kot dobry na wszystko?
Masz stresującą pracę? Dopada cię jesienna chandra? Nie masz humoru, energii i motywacji do działania? Zastosuj felinoterapię! ...
Smażone ziemniaki w opakowaniu z ziemniaków
Smażone ziemniaki w opakowaniu z ziemniaków
Ekologiczne opakowanie na frytki zrobione z obierków od ziemniaków – na taki pomysł wpadła grupa włoskich projektantów - Simone Caronni, Paolo Stefano Gentile i Pietro Gaeli – którzy postanowili znaleźć alternatywę dla papierowych opakowań, które wbrew pozorom wcale nie są przyjazne dla ...
Frytki - właściwości, skład i rodzaje frytek
Frytki - najbardziej uwielbiany fast food na świecie
Trudno znaleźć osobę, która nigdy nie miała w ustach frytek. Smażone w głębokim tłuszczu słupki ziemniaka są najpowszechniej uwielbianym fast food`em zachodniej cywilizacji. Chrupkie i złociste z zewnątrz, w środku miękkie i puszyste skradły serca ludzi w każdym wieku. O to, skąd pochodzą ...
Dodatki do żywności − właściwości, działanie i zastosowanie dodatków do żywności
Tablica Mendelejewa w naszym jedzeniu
Przez ostatnie dwadzieścia lat ilość chemii uszlachetniającej nasze jedzenie wzrosła około trzykrotnie. Konserwanty, barwniki, emulgatory, stabilizatory – w ciągu roku przeciętny człowiek spożywa wraz z żywnością blisko 2 kg chemicznych dodatków do żywności. Które z nich są najbardziej ...
Rozłóż namiot w powietrzu
Rozłóż namiot w powietrzu
Biwakowanie pod namiotem nie każdemu odpowiada. Kamienie, patyczki i szyszki mogą skutecznie dać się we znaki, wbijając się boleśnie w nasze plecy. Do tego jeszcze przyroda, która wdziera się do naszego namiotu. Czy jest na to rada?
Jak szybko i tanio pozbyć się pestycydów z warzyw i owoców?
Jak szybko i tanio pozbyć się pestycydów z warzyw i owoców?
Niestety, dostępne na rynku owoce i warzywa są opryskiwane różnego rodzaju chemicznymi preparatami, które mają za zadanie odstraszać szkodniki i zapewniać żywności określony wygląd. Z tego względu, przed spożyciem, należy produkty z warzywniaka dokładnie umyć i oczyścić. Sama woda nie ...
Dlaczego przyciągasz komary?
Dlaczego przyciągasz komary?
Lada moment zacznie się sezon na komary. Wiele osób zadaje sobie pytanie – dlaczego komary na nas lecą, dlaczego te owady chętniej atakują jedne osoby, a inne omijają? Odpowiedź jest prosta − winne jest DNA.
Parówki – właściwości, skład i wykorzystanie parówek
Parówki – frankfurcki przysmak na polskim talerzu
Parówki to współcześnie jedno z najbardziej znanych dań w kulturze zachodniej. Pierwsze próby przygotowania parówek sięgają już czasów starożytnych. Jednak ich oficjalna historia rozpoczyna się pod koniec XV wieku we Frankfurcie nad Menem. Rozgłos zdobywają jako składnik znanego na całym świecie ...
Kurki - opis, występowanie i zdjęcia. Grzyby kurki ciekawostki
Czas na kurki
Mimo, iż sezon dopiero przed nami, to również latem możemy cieszyć się smakiem i zapachem świeżych grzybów. Czerwiec to czas kurzych stópek czyli popularnych kurek, które porastają czarcim kręgiem bory iglaste.
Bakterie kałowe na kuchennej ścierce
Bakterie kałowe na kuchennej ścierce
Z jednej strony pomagają  utrzymać dom w czystości, a tymczasem to istne siedlisko bakterii! Ręczniki i ścierki kuchenne mają bogatą „florę”, która może powodować infekcje i zatrucia pokarmowe.
Nieśmiertelne staropolskie przyprawy
Nieśmiertelne staropolskie przyprawy
Wizytówką staropolskiej jadłodajni, wbrew pozorom, nie są tłuste i ciężkostrawne potrawy mięsne spożywane z ziemniakami, dużą ilością skwarków i miodu pitnego. Tradycyjna kuchnia ojczysta była pełna delikatnych ryb, cielęciny i drobiu przyprawionych bukietem aromatycznych ziół, co stanowi o ...
Pasaż zakupowy