Burgery pełne antybiotyków

22 z 25 najlepszych amerykańskich sieci fast-foodów - w tym McDonald's, Burger King, White Castle i Five Guys – serwuje hamburgery z antybiotykami – wynika z najnowszego raportu, który rzuca nowe światło na to, co faktycznie znajduje się w popularnej bułce z kotletem.



fot. pixabay.comfot. pixabay.com

Najnowszy raport „Chain Reaction IV: Burger Edition” rzuca światło na politykę i praktyki związane ze stosowaniem antybiotyków przy produkcji wołowiny sprzedawanej w 25 największych amerykańskich sieciach fast-foodów.

W opracowaniu czytamy, że 22 sieci amerykańskich restauracji otrzymały negatywną ocenę „F” za brak odpowiedniej polityki pozyskiwania wołowiny bez rutynowego stosowania antybiotyków. Wendy's otrzymała „D-”, ponieważ 15 procent jej wołowiny pochodzi od producentów, którzy zmniejszyli o jedną piątą użycie tylozyny. Tylko dwie sieci restauracji otrzymały pozytywną ocenę „A”.

Matt Wellington, współautor raportu i dyrektor amerykańskiego programu PIRG (Public Interest Research Group), mówi, że nowe badanie koncentruje się szczególnie na hamburgerach, ponieważ przemysł związany z produkcją wołowiny pochłania 43 proc. antybiotyków sprzedawanych hodowcom bydła, a znaczna ilość tej wołowiny kończy właśnie jako hamburgery.

„Wiemy, na podstawie najnowszych danych FDA (Food and Drug Administration), że przemysł mięsny pochłania duże ilości antybiotyków, więc wyraźnie jest to obszar, w którym musimy poczynić postępy w ograniczaniu ich stosowania” – powiedział Wellington.

Nadużywanie antybiotyków u zwierząt hodowlanych jest powszechne i może przyczyniać się do rozprzestrzeniania się opornych bakterii . Niesie to ryzyko dla zdrowia i życia ludzi. Raport mówi, że wielu producentów mięsa podaje zwierzętom antybiotyki profilaktycznie, aby zachęcać do szybszego wzrostu i rutynowo zapobiegać ewentualnym chorobom.

Autorzy opracowania mają nadzieję, że to odkrycie zainspirują prawodawców do wprowadzenia zmian w polityce federalnej, które ograniczą bezsensowne stosowanie antybiotyków w sektorze hodowlanym.

Raport jest opracowywany przez Radę Obrony Surowców Naturalnych (NRDC), magazyn Consumer Reports, Friends of the Earth, Food Animal Concerns Trust oraz Centrum Bezpieczeństwa Żywności.

Ekologia.pl (JS)


Ocena (5.0) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy