Są takie dni, kiedy domowe gotowanie staje się prawdziwym wyzwaniem.
Pośpiech, zmęczenie i dekoncentracja sprzyjają kulinarnym wpadkom.
Najłatwiej w takich warunkach potrawę przesolić, niedogotować, lub -
wręcz przeciwnie – przypalić. Ofiarą takiej sytuacji pada nie tylko
jedzenie, lecz także naczynie, w którym jest przygotowywane. Ciemny,
nieestetyczny osad natrętnie przypomina nam o nieudanej kulinarnej
przygodzie. W jaki sposób usunąć go prostymi, naturalnymi prostymi
sposobami?

METODA WODNA
Przypalony garnek można doprowadzić do stanu używalności za pomocą zwykłej wody. Wystarczy rozgrzać pokryte osadem puste naczynie, a następnie, kiedy osiągnie wysoką temperaturę, wlać do niego szklankę letniej wody. Kiedy ciecz wyparuje, będziemy mogli z łatwością zetrzeć spaleniznę skrobką lub nożykiem.METODA SODOWA
Wsypanie do wypełnionego wodą garnka szklanki sody oczyszczonej to kolejny sposób na skuteczne wyczyszczenie osadu powstałego po przypaleniu. Kiedy mieszanina będzie miała konsystencję pasty, należy doprowadzić ją do wrzenia i gotować przez ok. 5 minut, a następnie pozostawić na noc. Rano resztki spalenizny będą łatwe do wyczyszczenia.METODA OCTOWO-SOLNA
Do spalonego garnka należy wsypać sporo soli, po czym dodać ocet. Do mieszanki dolewamy również nieco wody, a następnie wszystko gotujemy przez ok. 30 minut. Po tym czasie garnek odstawiamy na noc, aż ostygnie. Nazajutrz spalone fragmenty z łatwością usuniemy zwykłą ścierką.Geniusz tkwi w prostocie
Jak widać, wyczyszczenie spalonego garnka nie jest wcale takim trudnym zadaniem. Z pomocą prostych domowych produktów możemy poradzić sobie ze śladami nieudanych eksperymentów kulinarnych. Co ważne - naturalne środki czyszczące są pozbawione chemii i stanowią produkty w pełni bezpieczne dla zdrowia i środowiska.Ekologia.pl (Alicja Chrząszcz)
Bibliografia
- “https://www.thekitchn.com/5-ways-to-clean-a-scorched-pan-252295”; data dostępu: 2019-11-25
Ekologia.pl poleca