Dlaczego marchewka jest pomarańczowa?

Dlaczego marchewka jest taka pomarańczowa? Odpowiedź na to pytanie znaleźli naukowcy, którym udało się odczytać DNA marchwi.



Freeimages.com/pat hermanFreeimages.com/pat herman

Międzynarodowemu zespołowi naukowców, w którym znaleźli się także badacze z Polski, udało się odczytać i złożyć genom marchwi, który zawiera 32 tys. genów.

Naukowcy zbadali genom zarówno dzikich, jak i uprawnych form marchewki. Dzięki temu naukowcy określili historię ewolucyjną gatunku.

„Wprawdzie znamy już genomy kilkudziesięciu innych roślin, ale to jest genom o jednej z najlepszych jakości” – przyznał jeden z autorów publikacji prof. Grzebelus z Wydziału Biotechnologii i Ogrodnictwa Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

Jest to o tyle istotne iż marchew należy do rodziny selerowatych do której należą również m.in. selery, pietruszka, lubczyk, kminek, kmin rzymski czy fenkuł. „To rośliny ważne nie tylko ze względów ekonomicznych. Liczą się także ich smak czy wartości odżywcze i prozdrowotne” – zwrócił uwagę badacz. Wcześniej genom żadnego z gatunków tej rodziny nie był zsekwencjonowany.

„Poza tym marchew jest w naszej diecie głównym źródłem beta karotenu – a co za tym idzie  – witaminy A, która jest ważna dla naszego zdrowia. Podstawowym pytaniem było to, jak w roślinie wyewoluowała zdolność akumulacji tego pomarańczowego barwnika” – opowiedział naukowiec. Jak podkreślił, w publikacji w „Nature Genetics”  wyjaśniono genetyczny mechanizm, który sprawił, że marchew gromadzi barwniki karotenoidowe w korzeniach. „A przecież zdolność ta wcale nie jest obecna u dzikich przodków marchwi jadalnych” – zwrócił uwagę naukowiec.
By Stephen Ausmus [Public domain], via Wikimedia Commons
Prawdopodobnie marchew została udomowiona ok. 5 tys. lat temu w Azji Centralnej. Naukowiec zwrócił uwagę, że marchewki, które obecnie kupujemy, to organizmy zmodyfikowane genetycznie. Wcześniej korzenie tej rośliny były żółte albo purpurowe, a barwa pomarańczowa pojawiła się dopiero ok. XV-XVI wieku.   
Badacze chcą teraz sprawdzić, skąd wziął się kształt korzenia marchwi. „Są różne typy korzenia marchwi: niektóre są cylindryczne, inne - stożkowate, a w starszych odmianach bywają i korzenie okrągłe, podobne do rzodkiewki. Chcemy sprawdzić, jak kształt ten ewoluował” – mówi Grzebelus. Naukowcy chcieliby też sprawdzić, jakie geny odpowiadają za odporność rośliny na niekorzystne warunki środowiska, np. niedobór wody czy nadmierne zasolenie gleby.

Badania kierowanie przez amerykańskiego badacza Philippa Simona opublikowano 9 maja w prestiżowym periodyku „Nature Genetics”. Prace trwały aż cztery lata.
Ekologia.pl
Ocena (5.0) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy