Dlaczego warto używać srebrnych sztućców?

pixabay.com pixabay.com

Srebrna zastawa stołowa to nie tylko ozdoba. Poza aspektem estetycznym, pełni ona także rolę prozdrowotną. Srebro działa bowiem dezynfekująco, antybakteryjnie, przeciwwirusowo i grzybobójczo. Im więcej srebra na stole, tym zdrowsze jedzenie!


„Srebro – antybiotyk bogatych ludzi”. Takim mianem ochrzczono ów szlachetny kruszec w latach 80., kiedy to odkryto, że w Wiekach Średnich epidemie dotykały tylko ludzi biednych. Zamożnych większość chorób omijała, dzięki temu, że używali oni na co dzień srebrnej zastawy stołowej. Okazuje się bowiem, że w trakcie jedzenia sztućcami wykonanymi z tego metalu w jamie ustnej wytwarza się srebro koloidalne będące jednym z najsilniejszych naturalnych antybiotyków.

Nie tylko od święta

Aby dawki srebra były dostarczane organizmowi regularnie, należy korzystać ze srebrnych sztućców codziennie, a nie tylko od święta. Co więcej, mieszanie zupy podczas gotowania łyżką wykonaną z tego szlachetnego metalu sprawi, że zachowa ona świeżość na dłużej. Jedzenie srebrnymi sztućcami szczególnie zaleca się dzieciom i osobom starszym, podatnym na infekcje.

Uwaga na siarkę


Nie wszystkie potrawy jednak powinno się spożywać srebrnymi sztućcami. Ze srebrem nie współgrają jajka i majonez, jako że zawarta w nich siarka wchodzi w reakcję chemiczną odpowiedzialną za brzydki, ciemny osad na nożach czy widelcach. Pierwiastek ten odpowiada także za nieprzyjemny metaliczny smak w ustach, który wytwarza się w połączeniu z metalem szlachetnym.

Z szuflady na stół


Pozostałe potrawy natomiast można bez przeszkód jeść w towarzystwie srebra. To świetny sposób na włączenie tego cennego pierwiastka do codziennej diety, a także wzmocnienie odporności i sił witalnych organizmu. Naprawdę nie warto trzymać srebrnych sztućców tylko „na specjalne okazje” !

Alicja Chrząszcz


wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Pasaż zakupowy