Jajko bez jajka?

Można z nich zrobić omlet, jajecznicę czy klasyczny kogel-mogel! Amerykańska firma opracowała wegańskie jajka, które ścinają się tak samo jak te tradycyjne, i podobnie smakują. 



https://justforall.comhttps://justforall.com

JUST Kalifornijski startup JUST, został założony w 2011 roku przez Josha Balka i Joshuę Tetricka. Ich marzeniem było stworzenie roślinnych produktów, które byłyby nie tylko zdrowsze niż ich tradycyjne odpowiedniki, ale też bardziej ekologiczne. Zaczęli od wegańskiego majonezu, „Just Mayo”, który podbił kulinarne gusta Amerykanów. Teraz triumfy święci ich jajopodobny produkt ‒ „Just Egg”.
Wegańskie jaja ‒ z czego są zrobione?

Produkt Just Egg ‒ wegańska alternatywa dla jajecznicy - jest oparty na izolacie białka fasoli mung. „Substytut jajka, który zawiera taką samą ilość białka jak jajo kurze, z bez glutenu i cholesterolu” ‒ czytamy na stronie producenta. Just Egg ścina się tak samo jak tradycyjne jajko, i podobnie smakuje. Z jego pomocą odtworzysz dowolne jajeczne danie. Tak, nawet jajecznicę czy omlet. Smak jest na tyle obiecujący, że może być ciekawą opcję dla mięsożerców.

Poza walorami smakowymi, twórcy JUST Egg poważnie potraktowali aspekt ekologiczny ‒ produkcja JUST Egg wymaga o 77% mniej wody, a także emituje o 40% mniej gazów cieplarnianych.

Firma JUST w ciągu trzech miesięcy od dnia premiery sprzedała ponad 2 miliony swoich wegańskich jaj.

Zatem nic w tym dziwnego, że magazyn TIME umieścił JUST Egg na liście 10 najważniejszych ekologicznych produktów roku 2018, a  Popular Science uznał JUST Egg za jedną ze 100 najlepszych innowacji 2018 roku.
https://justforall.com
Ekologia.pl

Bibliografia

  1. “https://www.otwarteklatki.pl/weganskie-jajko-just/”; data dostępu: 2019-02-26
Ocena (3.0) Oceń: