Mimo że cenimy zioła za ich przyprawowe i prozdrowotne właściwości, nie zawsze pamiętamy o tym, by przechowywać je we właściwy sposób. Okazuje się bowiem, że pozostawienie ich w zawiązanej gumką recepturką torebce foliowej to nie najlepszy pomysł. Takie opakowanie może bowiem spowodować utratę właściwości, zapachu i smaku tychże surowców. W jaki sposób najlepiej przechowywać popularne ziółka?

Aby nasze kuchenne zioła były pełne smaku i aromatu, należy je przechowywać w odpowiednich warunkach. Te naturalne surowce są bowiem bardzo wrażliwe na czynniki zewnętrzne, takie jak światło słoneczne czy wilgoć. Cenne właściwości najszybciej tracą obfitujące w olejki eteryczne rośliny – m.in. mięta, szałwia czy melisa. Zasada odpowiedniego przechowywania odnosi się jednak do wszystkich produktów ziołowych. Surowce te, podobnie jak inne suplementy diety, najlepiej jest magazynować w wykonanych z ciemnego szkła słoikach lub butelkach. Doskonale sprawdzą się również zrobione z drewna albo kartonu zamykane pudełka. Szczelne zamknięcie zarówno szklanych słoików, jak i drewnianych pudełeczek chroni zioła przed szkodliwym wpływem wilgoci. W trakcie przekładania surowców do pojemników należy zachować należytą ostrożność, aby ich mocno nie połamać. Musimy jednak pamiętać, że nawet najlepsze metody przechowywania nie uchronią ziół przed upływającym czasem. Rośliny te nadają się do stosowania nie dłużej niż przez rok od momentu zakupu – po tym okresie stają się one jałowe i pozbawione aromatu.
Oczywiście nie bez znaczenia jest także źródło, z którego dane surowce pochodzą. W zioła najlepiej zaopatrywać się w sprawdzonych sklepach zielarskich lub w punktach z żywnością ekologiczną. Dobrej jakości przyprawy i suplementy nie tylko wspaniale pachną, lecz także obfitują w cenne dla zdrowia substancje lecznicze. Z ich pomocą możemy przyprawić wiele dań, jak również wzmocnić organizm i poprawić samopoczucie. Dzięki temu nasza domowa kolekcja ziółek to nie tylko źródło aromatycznych przypraw, lecz także w 100% naturalna apteczka.
Ekologia.pl (Alicja Chrząszcz)
Bibliografia
- “The Best Way to Store Fresh Herbs”; data dostępu: 2019-09-20
Ekologia.pl poleca