Jak szybko i tanio pozbyć się pestycydów z warzyw i owoców?

Niestety, dostępne na rynku owoce i warzywa są opryskiwane różnego rodzaju chemicznymi preparatami, które mają za zadanie odstraszać szkodniki i zapewniać żywności określony wygląd. Z tego względu, przed spożyciem, należy produkty z warzywniaka dokładnie umyć i oczyścić. Sama woda nie wystarczy. Na szczęście, nie trzeba wydawać fortuny na specjalne mikstury, mające na celu zlikwidowanie pestycydów. Istnieją bowiem niedrogie i proste domowe sposoby na przygotowanie warzyw i owoców do spożycia.



fot. shutterstockfot. shutterstock
  1. Po pierwsze: usuwamy bakterie
  2. Po drugie: pozbywamy się pestycydów
  3. Po trzecie: woda!
Mało kto może cieszyć się smakiem jabłek czy pomidorów wyhodowanych w sposób naturalny – na własnej działce albo w ogródku. Nie dość, że można je zjadać niemal bezpośrednio po zerwaniu z gałęzi, to jeszcze są wolne od szkodliwych substancji chemicznych. Zakupione w sklepach owoce i warzywa niestety należy bardzo dokładnie czyścić przed spożyciem. Dostępne na rynku płyny myjące są niestety dość drogie, a w swoim składzie zawierają z reguły środki, które ma w domu niemal każdy z nas: kwaśna substancja i soda oczyszczona.

Przeprowadzając domowe oczyszczanie produktów z warzywniaka, należy przede wszystkim pozbyć się z nich bakterii i pestycydów – wbrew pozorom – nie jest to takie trudne!

Po pierwsze: usuwamy bakterie

W celu pozbycia się niebezpiecznych dla zdrowia bakterii ze skórki warzyw i owoców, należy stworzyć kwaśne środowisko, pod wpływem którego są one unieszkodliwiane. Wystarczy umyć zakupy z warzywniaka w roztworze zwykłego octu z wodą (150 ml octu / 1 litr wody). Antybakteryjna mikstura sprawi, że pierwszy etap mycia żywności będziemy mieli za sobą.

Po drugie: pozbywamy się pestycydów

Najskuteczniejszym sposobem na usunięcie pestycydów z owoców i warzyw jest skonfrontowanie ich ze środowiskiem zasadowym. Aby to zrobić, wystarczy rozpuścić w litrze wody łyżkę sody oczyszczonej. W takim prostym roztworze myjemy wstępnie oczyszczone octem produkty. Pod wpływem działania mieszanki pestycydy są skutecznie zmywane.

Po trzecie: woda!

Ostatnim etapem czyszczenia mających za chwilę wylądować na talerzu warzyw i owoców jest dokładne opłukanie ich w wodzie. Tak umyta żywność ostatecznie nadaje się do spożycia i jest w pełni bezpieczna dla zdrowia.

Jak widać, domowe czyszczenie owoców i warzyw, przy odrobinie wprawy, nie jest zbyt skomplikowane ani czasochłonne. Nie wymaga też zakupu drogich preparatów specjalistycznych. W sezonie wiosenno-letnim najchętniej sięgamy po produkty z warzywniaka, dlatego, zwłaszcza wówczas, należy zadbać o prawidłowe przygotowanie ich do spożycia.
Alicja Chrząszcz

Bibliografia

  1. “https://foodrevolution.org/blog/how-to-wash-vegetables-fruits/”; data dostępu: 2019-08-01
Ocena (4.6) Oceń:
Pasaż zakupowy