Pestki dyni - właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie pestek dyni

Pestki dyni mają długą historię w lecznictwie naturalnym. W praktyce wykorzystywano je częściej niż miąższ, którego wartości były raczej ignorowane. Pestki z dyni stosowano, jako środek w leczeniu pasożytów, ale nie tylko. Sprzyjały płodności, poprawiały wygląd cery i włosów i zapobiegały depresji. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości lecznicze mają pestki dyni.


Dynię zna każdy. Wartości odżywczych dyni i jej właściwości leczniczych nie sposób przecenić. Natomiast niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że równie zdrowe i wartościowe są pestki z dyni.

Pestki dyni na zdrowie

Nasiona dyni zwane inaczej pestkami posiadają istotne wartości właściwości lecznicze. W pestkach dyni znajdziemy cynk, którego jest więcej niż w miąższu. Oprócz tego znajdziemy w nich mangan, magnez, fosfor, żelazo i selen. Te smaczne nasiona zawierają w swoim składzie również aminokwasy (alaninę, glicynę, kwas glutaminowy, tryptofan), cukry, pektyny, karoten, także witaminywitamina A, D, E, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B9).

Jednak najcenniejsze w pestkach jest to, czego nie znajdziemy w miąższu. Pestki w 30-40 proc. składają się z oleju bogatego w fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe. Fitosterole mają niebagatelne znaczenie w profilaktyce antynowotworowej. Te cenne tłuszcze roślinne mają właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwmiażdżycowe oraz antyoksydacyjne. Wykazano, że zapobiegają rozwojowi raka prostaty, jajników, płuc i żołądka, okrężnicy. Bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe pestki zapobiegają tez odkładaniu się złogów cholesterolu w tkankach, a tym samym – miażdżycy.

Pestkami w raka

Pestki dyni stanowią też doskonałą broń antyrakową. Szacunki pokazują, że w krajach gdzie spożywanie pestek dyni jest powszechne (Bałkany), mężczyźni zdecydowanie rzadziej chorują na raka prostaty, niż na przykład w Ameryce Północnej, gdzie dieta jest uboga w te odżywcze nasiona. Dodatkowo, błonnik zawarty w pestkach działa też zapobiegawczo przy nowotworze jelita grubego. Poza tym w nasionach tych znajdziemy beta-karoten i witaminę Cnaturalne antyoksydanty ‒ które wymiatają wolne rodniki i zapobiegają chorobom nowotworowym. Dynia, jak i jej pestki, może mieć znaczenie w profilaktyce raka płuc. Przeprowadzono badania, które wykazały, że u nałogowych palaczy, których dieta bogata była dynie i cukinię, dwukrotnie spadało ryzyko wystąpienia raka płuc, niż u osób, które tych warzyw nie spożywały.
Pestki dyni, fot. pixabay.com
Pestki dyni, fot. pixabay.com
Na potencję i płodność

By poprawić męską sprawność seksualną i płodność trzeba wprowadzić do diety odpowiednią ilość pestek dyni, które są bogatym źródłem cynku. Cynk działa ochronnie na prostatę, której prawidłowe funkcjonowanie jest niezbędne do utrzymania funkcji seksualnych na właściwym poziomie. Pierwiastek ten ponadto wpływa na obniżenie stężenia złego cholesterolu we krwi, co chroni przed miażdżycą i chorobami serca, oraz nadciśnieniem.
Cynk jest jednym z najważniejszych składników stymulujących produkcję testosteronu, który z kolei wpływa na tworzenie się plemników, a także stymuluje prostatę do wytwarzania płynu, który stanowi główną część objętości spermy.  Co ciekawe, dynia uważana jest za afrodyzjak. Zawartym w niej olejkom eterycznym, alkaloidom, witaminom i feromonom przypisuje się działanie wspomagające popęd seksualny.

Pestki dyni na owsiki

Pestki z dyni są szczególnie cennym środkiem w leczeniu pasożytów. Przypisuje się im przede wszystkim zdolność zwalczania owsików, tasiemca czy glisty ludzkiej. Ich przeciwrobacze działanie wynika z obecności kukurbitacyny. Związek ten poraża układ nerwowy pasożytów oraz przyspiesza proces usuwania robaków z przewodu pokarmowego. Kukurbitacyna nie wchłania się z przewodu pokarmowego, więc może być stosowana zarówno u dzieci, jak i dorosłych.

Piękna cera i mocne paznokcie

Jeżeli chcesz poprawić kondycje swojej cery i paznokci, zacznij sięgać po pestki dyni. Zawarty w nich cynk zbawiennie wpływa na urodę, a biotyna wzmacnia włosy i paznokcie. W pestkach znajdziemy też spore ilości witaminy E, która nazywana jest eliksirem młodości. Witamina E powoduje „wymiatanie” wolnych rodników, zapobiegając objawom starzenia się skóry. Poza tym chroni nas przed negatywnym wpływem promieniowania UV, przyspiesza gojenie się ran i zapobiega odwodnieniu.
Pestki dyni, fot. pixabay.com
Pestki dyni ‒ naturalny antydepresant

O tym, że jedzenie wpływa na nasz nastrój wiadomo już od dawna. Tylko które pokarmy są najlepsze w rozweselaniu? Kiedy jesteśmy źli lub smutni często sięgamy po słodycze. A to błąd. Prym wśród „rozweselającego jedzenia” wiodą nasiona dyni – wynika z badań przeprowadzonych przez dwie dietetyczki: Sarę Schenker i Christy Fergusson.
Dlaczego akurat pestki dyni? Około 80 proc. tłuszczów zawartych w nich zawiera bezcenne nienasycone kwasy tłuszczowe, z czego 50-60 proc. to wielokrotnie nienasycone (z rodziny omega), które są niezbędne do syntezy witaminy D, wytwarzania hormonów, a przy tym znacząco wpływają na poprawę pracy mózgu i układu nerwowego. W nasionach dyni znajdziemy spore ilości aminokwasów tryptofanu (22mg /g nasion dyni), który jest prekursorem hormonu szczęścia: serotoniny. Dobrym źródłem tryptofanu są także: produkty mleczne (głównie sery żółte), mięso, kasza gryczana, otręby owsiane, pszenne, kasza manna, rośliny strączkowe czy kakao.

W pestkach dyni znajdziemy też sporo magnezu, który ma znaczący wpływ na nasze samopoczucie. Potwierdzono naukowo, że magnez redukuje zmęczenie i stres, których doświadczamy w ciągu dnia. Ma też znaczny wpływ na jakość naszego snu – magnez reguluje poziom serotoniny, hormonu odpowiedzialnego za relaksację i nasze dobry nastrój.

Mimo tych naukowych dowodów nadal zdecydowana większość ludzi sięga po słodycze, kiedy chce sobie poprawić humor. Tylko jedna osoba na siedem w chwilach zwątpienia wybiera owoce, warzywa, ziarna i orzechy. „To smutne, że nasze zdrowe nawyki idą do kosza, kiedy musimy się zmierzyć z szarą rzeczywistością.” − powiedziała Dr Sarah Schenker.
Olej z pestyk dyni, fot. pixabay.com
Moc oleju

Z nasion dyni pozyskuje się bardzo smaczny i zdrowy olej. Z czego wynikają właściwości zdrowotne tego specyfiku? Olej z pestek dyni wyróżnia wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych (kwas linolowy i oleinowy- razem ok. 70-80%). To nie wszystko.
W jego składzie znajdziemy również witaminy: E, B1, B2, B6, spore ilości witaminy A, C i D, a także beta-karoten, potas, selen i cynk. Nie należy zapominać także o substancjach odżywczych, takich jak: fitosterole, skwalen, fitosteryny, cytrulinę, kukurbitynę.

Olej z pestek dyni ma przyjemny, orzechowy smak. Ze względu a wrażliwość na wysokie temperatury nie nadaje się do smażenia ani gotowania. Doskonale za to sprawdza się w sałatkach czy jako dodatek do skropienia pysznej grzanki.
Ekologia.pl

Bibliografia

https://www.researchgate.net/profile/Monika_Zielinska3/publication/317345739_Olej_z_nasion_dyni_jako_zrodlo_cennych_skladnikow_w_diecie_czlowieka/links/593535360f7e9beee7d22902/Olej-z-nasion-dyni-jako-zrodlo-cennych-skladnikow-w-diecie-czlowieka.pdf
http://www.medrodzinna.pl/wp-content/uploads/2016/06/mr_2016_070-074.pdf

Ocena (4.7) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy