Firma Apeel Sciences z siedzibą w Kalifornii, stworzyła jadalną powłokę o nazwie Edipeel, która może wydłużyć okres przydatności do spożycia owoców lub warzyw nawet pięciokrotnie. Amerykańska technologia pozwoli nam cieszyć się smakiem świeżych truskawek nawet miesiąc po zerwaniu.

Zapobiec kryzysowi żywnościowemu – taki cel przyświeca firmie Apeel Sciences. Jak podaje Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Rolnictwa i Wyżywienia (FAO), w 2050 roku Ziemię będzie zamieszkiwać dziewięć miliardów ludzi. I te dziewięć miliardów trzeba czymś nakarmić. Tylko czym?
„Musimy zbudować system, który pozwoli nam wyżywić populację w znacznie bardziej efektywny sposób” – mówi James Rogers, dyrektor generalny Apeel Sciences.
Ale dla Rogersa wydajność nie polega na zwiększeniu ilości żywności. Chodzi o lepsze wykorzystanie tej, którą już uprawiamy, a która w ogromnych ilościach psuje się, zanim dotrze do konsumentów. Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Żywności i Rolnictwa szacuje, że rocznie marnujemy jedzenie o wartości 2,6 biliona dolarów.
Wykorzystują żywność, by chronić żywność
Dlatego firma opracowała proces, który wykorzystuje żywności do ochrony i konserwacji innych produktów spożywczych. Na czym polega technologia? Apeel stworzyła jadalną substancję, która tworzy ochronną, niewidzialną barierę na warzywach i owocach. Ta warstwa pomaga zapobiegać wysychaniu i przenikaniu tlenu, co jest jednym z głównych czynników, który powoduje psucie się żywności. W ten sposób wzmacniamy naturalne zdolności rośliny, które chronią ją przed środowiskowymi i biotycznymi stresorami, takimi jak bakterie i grzyby.

http://apeelsciences.com

http://apeelsciences.com
Weźmy na przykład peruwiańskie awokado. Dotarcie do Chin, gdzie konsumpcja awokado dynamicznie rośnie, zajmuje około 30 dni. Problem w tym, że awokado ma okres przydatności do spożycia wynoszący właśnie 30 dni – co oznacza, że awokado w momencie przybycia jest już zepsute. Natomiast Edipeel może przedłużyć ten okres przydatności do 50 dni.
Jak powstaje taka ochronna warstwa? Firma przyjmuje odpadki roślinne, takie jak liście bananowe i skórki po owocach – mieli je i ekstrahuje cząsteczki lipidów. Owoce i warzywa, które chcemy zabezpieczyć spryskujemy lub zanurzamy je w lipidowym roztworze. W ten sposób powstaje bariera, która działa jak fizyczna przeszkoda, dla czynników zewnętrznych.
Do tej pory Edipeel było testowane na awokado, szparagach, brzoskwiniach, cytrynach, gruszkach, nektarynkach. Zaletą tego systemu ochrony żywności jest to, że podukty pozostają dłużej świeże. Tym samym wydłuża się czas transportu świeżej żywności. Co ogranicza marnotrawstwo produktów i wody w całym łańcuchu dostaw.
Produkt Edipeel został zatwierdzony przez amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków i był już wykorzystywany przez niektórych rolników w Santa Barbara. Apeel otrzymał też certyfikat ekologiczny, co oznacza, że został już dopuszczony do stosowania w produktach ekologicznych USDA.
Ekologia.pl
Źródło:
http://fortune.com/2017/04/28/apeel-sciences-food-waste/
http://apeelsciences.com/
Źródło:
http://fortune.com/2017/04/28/apeel-sciences-food-waste/
http://apeelsciences.com/
Ekologia.pl poleca