Czy tradycyjne wypełniacze, takie jak styropian czy folia bąbelkowa są jeszcze aktualne? A może powinniśmy przesiąść się na bardziej ekologiczne alternatywy, takie jak skropaki z krojonej skrobi kukurydzianej lub papierowy wypełniacz? Czytaj dalej, aby poznać odpowiedzi na te pytania i wiele więcej!

Istnieje wiele rodzajów wypełniaczy do paczek:
• Papier pakowy - to jedna z najpopularniejszych opcji wypełniaczy. Jest stosunkowo tani i łatwy
w użyciu. Może być używany do wypełniania przestrzeni między przedmiotami lub do owijania
produktów.
• Pianka poliuretanowa - jest to miękka pianka, która może być łatwo dopasowana do kształtu
przedmiotu. Jest to dobry wybór do wypełnienia przestrzeni między przedmiotami lub do uzupełnienia
powierzchni pudełka.
• Granulat styropianowy - jest to lekki wypełniacz, który jest dobrym wyborem do wypełnienia
przestrzeni między przedmiotami lub do wypełnienia całego pudełka. Jest wytrzymały i zapewnia
dobrą ochronę.
• Folia bąbelkowa - to popularny wypełniacz, który dobrze chroni przedmioty przed wstrząsami
i wstrząsami. Może być używana do wypełnienia przestrzeni między przedmiotami lub jako warstwa
ochronna na powierzchni pudełka.
• Chipsy kartonowe - to wypełniacz wykonany z recyklingowanego kartonu. Są one lekkie,
ale wytrzymałe i zapewniają dobrą ochronę przedmiotów. Mogą być stosowane do wypełnienia
przestrzeni między przedmiotami lub do uzupełnienia powierzchni pudełka.
• Waciki, pianki, styropian - w przypadku bardzo delikatnych przedmiotów, takich jak szkło
lub ceramika, często stosuje się miękkie materiały, takie jak waciki, pianki lub styropian,
do dokładnego ochrony przedmiotów.
• Skropak - eko wypełniacz do paczek wykonany z biodegradowalnego materiału jest stosowany
jako alternatywa dla tradycyjnych wypełniaczy takich jak styropian, które są szkodliwe
dla środowiska.
Skropaki kukurydziane są lekkie, ale wytrzymałe, a także łatwe w użyciu i można je dostosować do kształtu i rozmiaru opakowania. Są one idealne do wypełniania przestrzeni między przedmiotami, chroniąc je przed uszkodzeniami w czasie transportu.

fot. somdul/ shutterstock.com
Po drugie, skrobia kukurydziana jest biodegradowalna, co oznacza, że może ulec rozkładowi w przyrodzie pod wpływem naturalnych procesów, takich jak mikroorganizmy, wilgoć i ciepło. Dzięki temu skropaki zrobione z krojonej skrobi kukurydzianej są bardziej ekologiczne niż tradycyjne wypełniacze, takie jak styropian, który nie ulega biodegradacji i jest szkodliwy dla środowiska.
Wreszcie, skrobia kukurydziana jest bezpieczna dla zdrowia i nie wydziela toksycznych związków chemicznych, co czyni ją idealnym surowcem do produkcji opakowań i wypełniaczy dla żywności i produktów farmaceutycznych.
Za najbardziej uciążliwe dla środowiska naturalnego postrzega się nie biodegradowalne chrupki do pakowania oraz styropian. Głównymi ich wadami w tym względzie jest ich lekkość, która pozwala wiatrom unosić je w powietrzu i rozprzestrzeniać na duże odległości, aż do oceanu. Nie podlegają one biodegradacji, więc będą zanieczyszczać ocean prawdopodobnie przez okres dłuższy niż przewidywana historia ludzkości.
art. sponsorowany