BATONY Z OWADAMI. Chapul. Batony ze świerszczami
Ekologia.pl Styl życia Ciekawostki Głodny? To może baton ze świerszczy?

Głodny? To może baton ze świerszczy?

Interesujący się środowiskiem naturalnym Pat Crowley wprowadził na amerykański rynek batony ze świerszczy – informuje „New Scientist”. Amerykanin wierzy, że wprowadzenie stawonogów do codziennej diety pomoże rozwiązać globalne problemy związane z dostępem do żywności w najbiedniejszych częściach świata.

Crowley specjalizując się w analizach zasobów wodnych, uświadomił sobie, że hodowla zwierząt pochłania aż 70 proc. wody. Doszedł do wniosku, że lepszym rozwiązaniem byłoby wprowadzenie do diety owadów, które nie zużywają tak dużo zasobów i mogą być wydajniejszym źródłem białka.

Idąc za ciosem Crowley założył w 2012 roku firmę, która produkuje batony z mąki ze zmielonych świerszczy. Chapul – bo tak nazywają się te egzotyczne łakocie – oprócz zmielonych świerszczy kubańskich (Gryllus asimilis) zawierają m. in. orzechy, płatki owsiane, daktyle i imbir.

Czy owadzie batony to dobry interes? Wszystko wskazuje na to, że tak. „Od kiedy otworzyliśmy firmę, z miesiąca na miesiąc notujemy wzrost sprzedaży. W maju sprzedaliśmy 6 tysięcy batonów i wszystko wskazuje na to, że w czerwcu pobijemy rekord.– powiedział dla „New Scientist” Crowley.

Mąka z prażonych świerszczy jest podstawowym składnikiem batonów Chapul [chapul.com/ ]

Tak prezentuje się baton Chapul [chapul.com/ ]
Zresztą jedzenie owadów nie jest niczym niezwykłym. 80 proc. populacji ludzkiej jada robaki w różnej formie. W Afryce spożywanych jest około 250 odmian. W południowo-wschodniej Azji, owady są ważnym elementem codziennej diety dla milionów ludzi. Świerszcze, karaluchy i inne robaki są sprzedawane w całym regionie zarówno przez przydrożnych sprzedawców, jak i w eleganckich restauracji. W Tajlandii, na bazarze można dostać na wagę jedwabniki, koniki polne oraz wodne pluskwiaki. Kina w Ameryce Południowej serwują pieczone mrówki zamiast popcornu.

Homary i krewetki też kiedyś szokowały i brzydziły, a teraz ludzie je uwielbiają, dlaczego inaczej miałoby być z owadami?

Batony Chapul sprzedawane są w 3 wersjach smakowych: czekoladowym i tajskim i azteckim. Fot.: chapul.com
4.6/5 - (20 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

Chętnie bym spróbował. W formie batonów, wyglądają już całkiem apetycznie i myślę, że większość osób, które by ich spróbowały – już by taka forma podania nie odrzucała. Tym bardziej, że smak raczej będzie całkiem spoko i nie będzie w nim brakować aromatów orzechowych, korzennych czy słodkości.