Idealne na jesienne chłody dania jednogarnkowe
Jakie jest największe marzenie każdego kucharza? Gotować smaczne potrawy i jednocześnie mieć jak najmniej naczyń do zmywania. Czy jest to w ogóle możliwe? Oczywiście, że tak, a idealnym rozwiązaniem są dania jednogarnkowe. Są proste, pyszne, łatwe w przygotowaniu i nie trzeba zmywać po nich sterty brudnych garów.
Dania jednogarnkowe mają swoją tradycję w wielu kuchniach świata. Są synonimem stylu gotowania, który polega na przygotowywaniu potraw w jednym naczyniu. Mogą się w nim znaleźć zarówno mięso, warzywa, ziemniaki, makaron, ryż. Zamiast tych ostatnich możemy też podać do potrawy chleb. Oto dania jednogarnkowe z różnych stron świata polecane przez Piotra Murawskiego, kucharza Knorr.
Orientalne zamieszanie w jednym garnku
Idea dań jednogarnkowych jest szczególnie bliska kuchni Dalekiego Wschodu. To w niej odnajdujemy potrawy z woka, który daje ogromne możliwości komponowania dań. Chińczycy przyrządzają mnóstwo swoich tradycyjnych przysmaków, łącząc w tym jednym garnku przeróżne składniki. Najczęściej są to smażone makarony lub ryż z warzywami, mięsem czy owocami morza, oczywiście z dodatkiem nadających wyrazisty smak orientalnych przypraw. Możemy eksperymentować w tym jednym garnku, by odnaleźć swoje ulubione smaki Orientu. W tym celu warto wypróbować na przykład recepturę na Smażony makaron po seczuańsku.
Smażony makaron po seczuańsku
Składniki:
- chiński makaron jajeczny – 200 gramów
- cebula czerwona – 1 sztuka
- imbir
- czosnek – 2 ząbki
- marchewka – 1 szt
- cukinia – 1 szt
- groszek zielony – 80 gramów
- kolendra
- pieprz – 2 łyżki
- sos sojowy – 2 łyżki
- olej – 60 mililitrów
- olej sezamowy – 1 łyżka
Przygotowanie:
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Marchewkę pokrój w cienkie paski, cukinię po usunięciu pestek również. Cebulę pokrój w piórka. Na patelnię lub do woka wsyp zmiażdżone ziarna pieprzu. Podgrzewaj aż pieprz uwolni swój aromat. Następnie, wlej na patelnię olej, dodaj marchewkę, cebulę i cukinię. Podsmaż chwilę. Dodaj posiekany czosnek i starty imbir. Wlej płyn na patelnię sos sojowy, olej sezamowy oraz zielony groszek. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj. Dodaj teraz wcześniej ugotowany makaron oraz posiekaną kolendrę. Całość delikatnie wymieszaj i natychmiast podawaj.
Nie tylko Chińczycy, ale też mieszkańcy Indii upodobali sobie „jednogarnkowe gotowanie”. Na przykład jednogarnkowe curry – aromatyczne, różnobarwne, pyszne. Przyrządzać je możemy na mnóstwo różnych sposobów.
Curry wegetariańskie z ziemniakami i kalafiorem
Składniki:
- kalafior – 1 szt
- cebula – 1 szt
- ziemniaki – 0.5 kilograma
- groszek zielony – 1 szklanka
- jabłko – 1 szt
- czosnek ząbki – 3 szt
- mleko kokosowe – 0.5 szklanki
- bulion warzywny – 1 szklanka
- oliwa – 2 łyżki
- curry – 2 łyżki
- chili – 0.5 łyżeczki
- kolendra – 1 szczypta
Przygotowanie:
Kalafior podziel na różyczki, cebule posiekaj, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj, jabłka obierz i pokrój w kostkę. Rozgrzej oliwę na głębokiej patelni i wrzuć na nią cebulę, czosnek, chili i curry a następnie smaż mieszając przez kilka minut. Teraz dodaj ziemniaki, jabłko, groszek oraz bulion. Gotuj wszystko na niedużym ogniu przez 10 minut.Wlej mleko kokosowe do warzyw. Dodaj również kalafiora i duś całość aż warzywa zmiękną. Przypraw danie posiekaną kolendrą. Natychmiast podawaj.

Wegetariańskie curry, fot. alexandraanschiz/envato
Po europejsku
A jeśli wolimy bliższe nam smaki, czas na jednogarnkowe dania Europejczyków! Kuchnia węgierska to oczywiście przygotowywane w jednym garnku leczo. Często jest to właściwie gar, bo miłośników tego przysmaku, którzy mogą go jeść łyżkami kilka dni z rzędu, w naszym kraju jest bez liku. Tego dania chyba więc nikomu nie trzeba przedstawiać. Czas więc po prostu brać się do gotowania, by jego smakiem rozpogodzić jesienne dni.
Wegańskie leczo
Składniki:
- kotlety sojowe – 20 dekagramów
- sól – 1 szczypta
- mielona ostra papryka – 1 szczypta
- papryka – 3 łyżeczki
- cukier – 1 łyżeczka
- keczup – 3 łyżki
- koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
- olej – 3 łyżki
- ogórek kiszony – 4 sztuki
- pieczarki – 0.5 kilograma
- czosnek ząbki – 2 sztuki
- cebula – 2 sztuki
- papryka kolorowa – 0.5 kilograma
- marchew – 0.5 kilograma
- pieprz – 1 szczypta
Przygotowanie:
Kotlety ugotuj w wodzie z solą i pieprzem. Odcedź, wystudź i pokrój w paski.Cebulę posiekaj i podsmaż na łyżce oleju, dosyp cukier i wymieszaj. Przełóż do garnka. Marchewki pokrój w słupki, pieczarki w plastry, paprykę w paski, a czosnek zmiażdż. Dodaj do cebuli wraz z kotletami. Wlej 0,5 szklanki wody, olej. Dopraw papryką ostrą i słodką i duś przez 20 minut pod przykryciem. Ogórki pokrój w paski i dodaj do potrawy wraz z keczupem i koncentratem pomidorowym. Duś jeszcze 10 minut.

Fasolka po bretońsku, fot. IaroshenkoM/envato
Polskie „jednogarnkowce”
„Cudze chwalicie…”, a przecież okazuje się, że także my możemy pochwalić się wspaniałymi potrawami z jednego garnka. Bigos – prawdziwy król polskiego stołu – zna każdy z nas, ale też każdy domowy kucharz przygotowuje go nieco inaczej. Dodajemy więc czerwone wino, ogórki kiszone, grzyby, śliwki. Podstawowy bigos możemy przyrządzić według następującego przepisu na Bigos domowy: https://www.przepisy.pl/przepis/bigos-domowy-1#szukaj/bigos/przepisy. Ponadto oczywiście jednogarnkowa fasolka po bretońsku, choć ze względu na zakorzenienie w naszej rodzimej kuchni, powinniśmy ją raczej nazwać fasolką po… polsku.
Pikantna fasolka po bretońsku
Składniki:
- biała fasola – 400 gramów
- cebula – 1 sztuka
- papryczka chilli – 1 sztuka
- pieprz czarny – 1 szczypta
- świeży tymianek gałązka – 1 sztuka
- koncentrat pomidorowy – 1 łyżka
Przygotowanie:
Fasolę namocz w wodzie przez całą noc. Następnie ugotuj na półtwardo. Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż w garnku. Dodaj koncentrat i posiekaną papryczkę. Wsyp fasolę i gotuj jeszcze kilka, kilkanaście minut do momentu, gdy będzie miękka. Podawaj na ciepło z pieczywem. Udekoruj gałązką świeżych ziół.
- Przepisy pochodzą ze strony www.przepisy.pl;









Apetyczne przepisy, dzięki:)