Dania jednogarnkowe - przepisy na proste dania jednogarnkowe
Ekologia.pl Trendy Ekologiczna żywność Idealne na jesienne chłody dania jednogarnkowe

Idealne na jesienne chłody dania jednogarnkowe

Jakie jest największe marzenie każdego kucharza?  Gotować smaczne potrawy i jednocześnie mieć jak najmniej naczyń do zmywania. Czy jest to w ogóle możliwe? Oczywiście, że tak, a idealnym  rozwiązaniem są dania jednogarnkowe. Są proste, pyszne, łatwe w przygotowaniu i nie trzeba zmywać po nich sterty brudnych garów.

Dania jednogarnkowe

Fot. envato
Spis treści

Dania jednogarnkowe mają swoją tradycję w wielu kuchniach świata. Są synonimem stylu gotowania, który polega na przygotowywaniu potraw w jednym naczyniu. Mogą się w nim znaleźć zarówno mięso, warzywa, ziemniaki, makaron, ryż. Zamiast tych ostatnich możemy też podać do potrawy chleb. Oto dania jednogarnkowe z różnych stron świata polecane przez Piotra Murawskiego, kucharza Knorr.

Orientalne zamieszanie w jednym garnku

Idea dań jednogarnkowych jest szczególnie bliska kuchni Dalekiego Wschodu. To w niej odnajdujemy potrawy z woka, który daje ogromne możliwości komponowania dań. Chińczycy przyrządzają mnóstwo swoich tradycyjnych przysmaków, łącząc w tym jednym garnku przeróżne składniki. Najczęściej są to smażone makarony lub ryż z warzywami, mięsem czy owocami morza, oczywiście z dodatkiem nadających wyrazisty smak orientalnych przypraw. Możemy eksperymentować w tym jednym garnku, by odnaleźć swoje ulubione smaki Orientu. W tym celu warto wypróbować na przykład recepturę na Smażony makaron po seczuańsku.

Smażony makaron po seczuańsku

Składniki:

  • chiński makaron jajeczny – 200 gramów
  • cebula czerwona – 1 sztuka
  • imbir
  • czosnek – 2 ząbki
  • marchewka – 1 szt
  • cukinia – 1 szt
  • groszek zielony – 80 gramów
  • kolendra
  • pieprz – 2 łyżki
  • sos sojowy – 2 łyżki
  • olej – 60 mililitrów
  • olej sezamowy – 1 łyżka

Przygotowanie:

Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Marchewkę pokrój w cienkie paski, cukinię po usunięciu pestek również. Cebulę pokrój w piórka. Na patelnię lub do woka wsyp zmiażdżone ziarna pieprzu. Podgrzewaj aż pieprz uwolni swój aromat. Następnie, wlej na patelnię olej, dodaj marchewkę, cebulę i cukinię. Podsmaż chwilę. Dodaj posiekany czosnek i starty imbir. Wlej płyn na patelnię sos sojowy, olej sezamowy oraz zielony groszek. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj. Dodaj teraz wcześniej ugotowany makaron oraz posiekaną kolendrę. Całość delikatnie wymieszaj i natychmiast podawaj.

Nie tylko Chińczycy, ale też mieszkańcy Indii upodobali sobie „jednogarnkowe gotowanie”. Na przykład jednogarnkowe curry – aromatyczne, różnobarwne, pyszne. Przyrządzać je możemy na mnóstwo różnych sposobów.

Curry wegetariańskie z ziemniakami i kalafiorem

Składniki:

  • kalafior – 1 szt
  • cebula – 1 szt
  • ziemniaki – 0.5 kilograma
  • groszek zielony – 1 szklanka
  • jabłko – 1 szt
  • czosnek ząbki – 3 szt
  • mleko kokosowe – 0.5 szklanki
  • bulion warzywny – 1 szklanka
  • oliwa – 2 łyżki
  • curry – 2 łyżki
  • chili – 0.5 łyżeczki
  • kolendra – 1 szczypta

Przygotowanie:

Kalafior podziel na różyczki, cebule posiekaj, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj, jabłka obierz i pokrój w kostkę. Rozgrzej oliwę na głębokiej patelni i wrzuć na nią cebulę, czosnek, chili i curry a następnie smaż mieszając przez kilka minut. Teraz dodaj ziemniaki, jabłko, groszek oraz bulion. Gotuj wszystko na niedużym ogniu przez 10 minut.Wlej mleko kokosowe do warzyw. Dodaj również kalafiora i duś całość aż warzywa zmiękną. Przypraw danie posiekaną kolendrą. Natychmiast podawaj.

 

Wegetariańskie curry

Wegetariańskie curry, fot. alexandraanschiz/envato

Po europejsku

A jeśli wolimy bliższe nam smaki, czas na jednogarnkowe dania Europejczyków! Kuchnia węgierska to oczywiście przygotowywane w jednym garnku leczo. Często jest to właściwie gar, bo miłośników tego przysmaku, którzy mogą go jeść łyżkami kilka dni z rzędu, w naszym kraju jest bez liku. Tego dania chyba więc nikomu nie trzeba przedstawiać. Czas więc po prostu brać się do gotowania, by jego smakiem rozpogodzić jesienne dni.

Wegańskie leczo

Składniki:

  • kotlety sojowe – 20 dekagramów
  • sól – 1 szczypta
  • mielona ostra papryka – 1 szczypta
  • papryka – 3 łyżeczki
  • cukier – 1 łyżeczka
  • keczup – 3 łyżki
  • koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
  • olej – 3 łyżki
  • ogórek kiszony – 4 sztuki
  • pieczarki – 0.5 kilograma
  • czosnek ząbki – 2 sztuki
  • cebula – 2 sztuki
  • papryka kolorowa – 0.5 kilograma
  • marchew – 0.5 kilograma
  • pieprz – 1 szczypta

Przygotowanie:

Kotlety ugotuj w wodzie z solą i pieprzem. Odcedź, wystudź i pokrój w paski.Cebulę posiekaj i podsmaż na łyżce oleju, dosyp cukier i wymieszaj. Przełóż do garnka. Marchewki pokrój w słupki, pieczarki w plastry, paprykę w paski, a czosnek zmiażdż. Dodaj do cebuli wraz z kotletami. Wlej 0,5 szklanki wody, olej. Dopraw papryką ostrą i słodką i duś przez 20 minut pod przykryciem. Ogórki pokrój w paski i dodaj do potrawy wraz z keczupem i koncentratem pomidorowym. Duś jeszcze 10 minut.

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku, fot. IaroshenkoM/envato

Polskie „jednogarnkowce”

„Cudze chwalicie…”, a przecież okazuje się, że także my możemy pochwalić się wspaniałymi potrawami z jednego garnka.  Bigos – prawdziwy król polskiego stołu – zna każdy z nas, ale też każdy domowy kucharz przygotowuje go nieco inaczej. Dodajemy więc czerwone wino, ogórki kiszone, grzyby, śliwki. Podstawowy bigos możemy przyrządzić według następującego przepisu na Bigos domowy: https://www.przepisy.pl/przepis/bigos-domowy-1#szukaj/bigos/przepisy. Ponadto oczywiście jednogarnkowa fasolka po bretońsku, choć ze względu na zakorzenienie w naszej rodzimej kuchni, powinniśmy ją raczej nazwać fasolką po… polsku.

Pikantna fasolka po bretońsku

Składniki:

  • biała fasola – 400 gramów
  • cebula – 1 sztuka
  • papryczka chilli – 1 sztuka
  • pieprz czarny – 1 szczypta
  • świeży tymianek gałązka – 1 sztuka
  • koncentrat pomidorowy – 1 łyżka

Przygotowanie:

Fasolę namocz w wodzie przez całą noc. Następnie ugotuj na półtwardo. Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż w garnku. Dodaj koncentrat i posiekaną papryczkę. Wsyp fasolę i gotuj jeszcze kilka, kilkanaście minut do momentu, gdy będzie miękka. Podawaj na ciepło z pieczywem. Udekoruj gałązką świeżych ziół.

 

Bibliografia
  1. Przepisy pochodzą ze strony www.przepisy.pl;
4.8/5 - (10 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

Apetyczne przepisy, dzięki:)

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!