Pierogi – niekwestionowany hit polskiej kuchni
Pierogi – niekwestionowany hit polskiej kuchni
Pierogi zajmują szczególne miejsce nie tylko na stołach, ale także w polskiej kulturze. Nie ma takiej osoby, która nie słyszałaby o pierogach. To nasza duma narodowa. Turyści z całego świata przybywają do Polski, by skosztować mitycznych pierogów. Trudno się dziwić, bo danie jest po prostu ...
Śmietana sojowa, czyli urozmaicenie diety, niekoniecznie wegańskiej!
Śmietana sojowa, czyli urozmaicenie diety, niekoniecznie wegańskiej!
Śmietana sojowa jest jednym z szerokiego asortymentu produktów oferowanych jako zamienniki dla klasycznego nabiału z mleka krowiego. Skierowana przede wszystkim do wegan, okazuje się być jednak ciekawym składnikiem do wykorzystania w każdej kuchni, zwłaszcza w domach, gdzie aktywnie myśli ...
Majonez bez jajek? To proste!
Majonez bez jajek? To proste!
Nie ma to jak majonez domowej roboty. Bazą klasycznego majonezu są żółtka jajek. A co jeżeli wyeliminujemy je z przepisu? Czy jest szansa, że bez jajek majonez nadal będzie smakował jak majonez? Zdecydowanie tak! Niektórzy nawet mówią, że ten w wersji wegańskiej smakuje o niebo lepiej niż ...
Smaczna i sycąca! Jaka naprawdę jest kuchnia czeska?
Smaczna i sycąca! Jaka naprawdę jest kuchnia czeska?
Mimo bliskości geograficznej i wspólnych słowiańskich korzeni, kuchnia czeska w zasadniczy sposób różni się od rodzimej kuchni polskiej. Najbardziej typowym jej symbolem, oprócz wybornego piwa, są oczywiście „knedliky”, które w mowie potocznej bywają żartobliwym określeniem dla całego ...
Kutia – tradycyjny bożonarodzeniowy smakołyk
Kutia – tradycyjny bożonarodzeniowy smakołyk
Według tradycji, na wigilijnym stole powinno znaleźć się dwanaście potraw. Jednak nie w każdym domu w ten wieczór goszczą wszystkie dania. Jednym z nich jest kutia, która nadal nie cieszy się zbyt dużą popularnością ma polskich stołach. A szkoda, bo to tradycyjne słowiańskie danie zawiera ...
Kuchnia niemiecka – gratka dla miłośników mięsa
Kuchnia niemiecka – gratka dla miłośników mięsa
Kuchnia niemiecka, jeszcze bardziej niż kuchnia polska, różnicuje się w poszczególnych regionach, co jest wynikiem zarówno burzliwej historii kraju, jak i jego dużej powierzchni. W pewien ogólny sposób, utrwalony turystycznymi stereotypami, posiada jednak swój dość wyrazisty charakter kojarzący się ...
Rozgrzewa i syci. Jaka jest jeszcze kuchnia węgierska?
Rozgrzewa i syci. Jaka jest jeszcze kuchnia węgierska?
Kuchnia węgierska kojarzy się przede wszystkim z dobrze doprawionym gulaszem i nie da się zaprzeczyć, że to właśnie danie rozsławiło ją po całym świecie. Koneserzy, którzy mieli okazję zapoznać się z szerszym repertuarem, zapewniają jednak, że kuchnia węgierska jest przede wszystkim bogatą, ...
Ocet cytrynowy - przyprawa i chemia domowa w jednym
Ocet cytrynowy - przyprawa i chemia domowa w jednym
Ocet cytrynowy pojawił się na rynku stosunkowo niedawno, więc nie należy do produktów szeroko rozpoznawalnych. Wbrew nazwie nie jest to jednak ocet wyrabiany na bazie cytryn, ale raczej klasyczny winny roztwór fermentowany z dodatkiem cytrynowego aromatu. Czemu jednak mielibyśmy łączyć ...
Kuchnia arabska – czyli jak ciekawie podjąć gości!
Kuchnia arabska – czyli jak ciekawie podjąć gości!
Kuchnia arabska to pojęcie bardzo ogólne, obejmujące zwyczaje żywieniowe wielu krajów położonych od Półwyspu Arabskiego po Północno-Zachodnią Afrykę. Wspólnym jej mianownikiem pozostaje ciepły klimat, a przede wszystkim zaś tradycje wywodzące się z religii muzułmańskiej. Co wyróżnia kuchnię arabską ...
Kuchnia wietnamska - kolorowa i aromatyczna
Kuchnia wietnamska - kolorowa i aromatyczna
Kuchnia wietnamska jest doskonałym odzwierciedleniem historii narodu, który w ciągu ostatnich dwóch tysięcy lat doświadczył wielu przeciwieństw losu. Poniekąd pokrewna z kuchnią tajską i kambodżańską, wniosła jednak do światowego dziedzictwa kulinarnego oryginalne dania, które stały się popularne ...
Pasaż zakupowy