Pita – właściwości, skład i rodzaje pity
Pita – chlebek w egzotycznym wydaniu
Chlebek (lub placek) pita jest jednym z najstarszych rodzajów chleba. Jest on podstawowym elementem w kuchni wielu krajów basenu Morza Śródziemnego, m.in. w Grecji, Turcji, Egipcie czy Maroko. Pity są szybkie i proste w przygotowaniu, dlatego cieszą się dużą popularnością, również w Polsce. ...
Kwaśnica – właściwości i skład. Przepis na kwaśnicę
Kwaśnica – tajemnica tradycyjnego dania kuchni podhalańskiej
Każdy region danego kraju może pochwalić się jakimś tradycyjnym daniem. Na Podhalu szczycą się kwaśnicą – bardzo kwaśną, sycącą, rozgrzewającą i bogatą w składniki zupą. Nie można jej zaliczyć do potraw light, ale jedno jest pewne: smakuje obłędnie, a przy tym zawiera wiele cennych ...
Focaccia – właściwości, skład i rodzaje focaccii
Focaccia – na przekąskę włoska klasyka
Starożytny chlebek przypominający swoją fakturą spód od pizzy? Ten warunek spełnia focaccia, przekąska kojarzona z kuchnią włoską. Według historyków focaccia powstała na długo przed powstaniem Rzymu i została stworzona przez Etrusków. Współcześnie jednak jest kojarzona z Ligurią, włoskim ...
Guacamole – właściwości, skład i wykorzystanie guacamole
Guacamole – najzdrowszy dip świata
Guacamole to pasta z awokado, która gości już na stołach całego świata. W samych Stanach Zjednoczonych co roku w dniu wielkiego finału rozgrywek futbolu amerykańskiego, Super Bowl, zjada się dziesiątki milionów ton zielonego przysmaku, który wraz z chipsami jest ulubioną przekąską kibiców. ...
Bita śmietana – właściwości, skład i wykorzystanie bitej śmietany
Bita śmietana – słodki dodatek do deserów
Bita śmietana to niekwestionowana królowa każdego deseru. Stanowi doskonałe wykończenie wszelkiego rodzaju słodkiej przekąski. Pomimo, że jest delikatna i kremowa w smaku, to czy tak naprawdę jest zdrowa? Co powinniśmy wiedzieć o bitej śmietanie?
Sos ‒ właściwości, skład i rodzaje sosu
Sosy w pigułce
Sos bananowy i grzybowy ketchup? Ludzkość od ponad 2 tysięcy lat raczy się płynnymi lub kremowymi dodatkami do posiłków, które podnoszą walory smakowe, odżywcze, a przed wszystkim dodają suchym składnikom pożądanej na języku wilgoci. Nic dziwnego, że w podziwianej na całym świecie kuchni ...
Makaron ryżowy – właściwości, skład i wykorzystanie makaronu ryżowego
Makaron ryżowy – bezglutenowy i lekkostrawny
Gdy przygotowujemy posiłek, często zastanawiamy się, czy dodać do niego ryż, czy makaron. Niezdecydowanym radzimy zapoznać się z makaronem ryżowym, który ma kształt tradycyjnego makaronu, a wykonany jest z ryżu. Jedząc dania z makaronem ryżowym zasmakujecie prawdziwego orientu. Wypróbujcie ...
Hot dog – właściwości, skład i rodzaje hot dogów
Hot dog – najsłynniejsza buła na świecie
Z ketchupem albo z musztardą. Z ogórkami kiszonymi albo sałatką. Sposobów na wykonanie hot dogów jest tyle, ile osób, które go przyrządzają. Jednak mało kto wie, że hot dogi powstały najprawdopodobniej z potrzeby oszczędzania na sztućcach. Dziś po hot dogi sięgają ludzie w różnych częściach ...
Makaron soba ‒ właściwości, skład i wykorzystanie makaronu soba
Makaron soba czyli gryka w orientalnym wydaniu
Makaron soba pojawił się w Japonii na początku okresu Edo (1603-1868) i już pod koniec XVII w. stał się kulinarnym hitem. Tym samym wpisał się na listę trzech słynnych japońskich makaronów, które konsumuje się pałeczkami z głośnym siorbaniem. W porównaniu z ramen i udon, makaron soba jest ...
Lizaki ‒ właściwości, skład i rodzaje lizaków
Lizaki ‒ najpopularniejsze słodycze na świecie?
Wielu z nas nie wyobraża sobie bez nich dzieciństwa. Lizaki to smakołyk, który bez względu na kształt, kolor czy smak podbija serca młodszych i starszych. Oprócz szeregu zalet mają jednak jedną wadę – w swojej tradycyjnej wersji są niezdrowe, ponieważ prawie w całości wykonane są z cukru. Z ...
Pasaż zakupowy