Pachnący ryż z Tajlandii – co warto wiedzieć o ryżu jaśminowym?
Pachnący ryż z Tajlandii – co warto wiedzieć o ryżu jaśminowym?
Choć jego ojczyzną jest Tajlandia, cieszy się popularnością na całym świecie, a ze względu na swoje unikalne walory bywa nazywany ryżowym „arystokratą”. Czym wyróżnia się ryż jaśminowy i jakim cechom zawdzięcza swoją oryginalną nazwę?
Mahlab – przyprawa inna niż wszystkie
Mahlab – przyprawa inna niż wszystkie
Ta aromatyczna przyprawa jest bardzo popularna w krajach Bliskiego Wschodu, jednak w Polsce wciąż niewiele osób kojarzy choćby jedną z licznych nazw, pod którymi występuje. Czym właściwie jest mahlab i do czego można go użyć?
Ser brie – najlepszy francuski ser?
Ser brie – najlepszy francuski ser?
Brie nazywany bywa królem francuskich serów i serem francuskich królów. Nazwa przysmaku pochodzi od historycznego regionu Brie położonego w północnej Francji, nieopodal Paryża. Jako specjał liczący sobie ponad tysiąc lat, pół-miękki pleśniowy ser z krowiego mleka figuruje w rankingu ...
Kuchnia japońska – świeża, naturalna i w zgodzie z naturą
Kuchnia japońska – świeża, naturalna i w zgodzie z naturą
Kuchnia japońska kojarzona jest głównie za sprawą sushi. To właśnie ta potrawa rozsławiła kuchnię japońską na całym świecie. Jednak dania pochodzące z tego kraju są znacznie bardziej różnorodne i bogate. Dominuje w niej duch prostoty, estetyki, a wszystkie składniki są świeże. Japońskie menu bazuje ...
Apetyczne, ale groźne! Co jeszcze wiemy o wędlinach?
Apetyczne, ale groźne! Co jeszcze wiemy o wędlinach?
Wędliny obecne są we większości polskich domów, a jednocześnie nie schodzą z ust dietetyków przestrzegających przed konsumpcją przetworzonej żywności. Słone i zazwyczaj wędzone, te zimne przekąski w wyjątkowo skuteczny sposób wpływają na nasze kubeczki smakowe, a wielu tradycyjnych dań i ...
Zupy z całego świata - popularne i te mniej znane
Zupy z całego świata - popularne i te mniej znane
Trudno o prostsze i tańsze danie niż zupa. I choć ogromną jej większość stanowi woda, to dodatki do niej decydują o smakach, aromatach, a także walorach odżywczych. A te obejmują wszystko od zwierzęcych kości po warzywa, zioła czy nawet owoce. We współczesnej gastronomii zupy coraz rzadziej ...
Egzotyczny zastrzyk zdrowia. Dlaczego warto pić sok z ananasa?
Egzotyczny zastrzyk zdrowia. Dlaczego warto pić sok z ananasa?
W krajach tropikalnych świeżo wyciskany sok ananasowy jest niezwykle popularnym napojem, doskonale zaspokajającym pragnienie i skutecznie pobudzającym zmysły. Owa popularność skłoniła przemysł spożywczy do produkcji soków z koncentratu, które pojawiają się dziś na półkach supermarketów również w ...
Czy mleko w proszku jest dobre czy złe dla twojego zdrowia?
Czy mleko w proszku jest dobre czy złe dla twojego zdrowia?
Mleko w proszku zazwyczaj kojarzone jest z pokarmem, które podaje się małym dzieciom. W rzeczywistości na co dzień każdy z nas ma z nim do czynienia - znajduje się w wielu produktach, o czym nie do końca zdajemy sobie sprawę. To nieco specyficzny produkt, ponieważ z jednej strony mleko w ...
Langusty – morska alternatywa dla raków
Langusty – morska alternatywa dla raków
Langusty to jadalne morskie skorupiaki, cieszące się olbrzymią popularnością na całym świecie. Wyglądem przypominają homary i faktycznie należą do tego samego rzędu dziesięcionogich, choć tak naprawdę stanowią oddzielną rodzinę botaniczną i odróżniają się brakiem szczypiec. Mięso langusty ...
Mizeria – idealna towarzyszka każdego obiadu
Mizeria – idealna towarzyszka każdego obiadu
Trudno wyobrazić sobie typowo polski obiad bez dodatku mizerii. Ta prosta, banalnie łatwa, szybka i zdrowa sałatka ze świeżych zielonych ogórków i śmietany robi prawdziwą furorę na naszych stołach. To najczęściej wybierana towarzyszka głównego dania obiadowego. Mizeria najlepiej smakuje ...
Pasaż zakupowy