Marynaty – czyli jak zrobić dobry użytek z warzyw i owoców!
Marynaty – czyli jak zrobić dobry użytek z warzyw i owoców!
Marynaty całkiem słusznie kojarzą się nam z octem. Choć kwaśność jest ich esencją, w tradycyjnych przetworach tkwi jednak znacznie więcej korzyści i przyjemnych niespodzianek. Poznaj sekrety marynat z całego świata i dowiedz się, czy i jak warto przygotowywać je samodzielnie w domu.
Żurek – zupa z tradycją i historią w tle
Żurek – zupa z tradycją i historią w tle
Polska kuchnia słynie z zup. W naszym narodowym menu widnieje wiele różnych wersji tego pierwszego dania, jednak na czele zestawienia króluje żurek. Potrawą tą zachwycają się nie tylko Polacy, ale także obcokrajowcy przybywający do naszego kraju. Polska jest jednym z nielicznych państw na ...
Masa kajmakowa – słodki składnik deserów
Masa kajmakowa – słodki składnik deserów
Kajmak, zwany również masą korówkową albo masą kajmakową, to popularny dodatek do wszelkiego rodzaju deserów. Słodka, gęsta masa powstaje na bazie masła i schłodzonego mleka. Kajmak najczęściej dodawany jest do dekorowania mazurków czy przekładania ciastek, wafli oraz innych deserów. Dlaczego ...
Pascha – wielkanocny przysmak ze wschodu
Pascha – wielkanocny przysmak ze wschodu
Wielkanoc to najważniejsze święto dla wszystkich chrześcijan. Nic w tym dziwnego, że chcą oni hucznie celebrować ten czas. Na stołach znajduje się wiele wyśmienitych potraw, a pośród nich pascha – tradycyjna potrawa, która przywędrowała do nas ze wschodu. Czym jest pascha i dlaczego jest ...
Kuchnia żydowska – najciekawsza na świecie?
Kuchnia żydowska – najciekawsza na świecie?
Kuchnia żydowska jest przede wszystkim niezwykle złożona i rozmaita, co wynika bezpośrednio z historii narodu Izraelitów – niewiele jest społeczeństw, które przeżyły tak liczne zawieruchy dziejowe. Osadzona raczej na bazie kultury i religii niż narodowości, odcisnęła się piętnem również na ...
Kuchnia rosyjska – niedoceniany skarbiec przepisów
Kuchnia rosyjska – niedoceniany skarbiec przepisów
O kuchni rosyjskiej mówi się, że jest bogata w historię i węglowodany. Prosta, wręcz chłopska w swoich korzeniach, ewoluowała wraz arystokracją do najbardziej wyszukanych form, które budzą podziw na świecie. Jednocześnie, ze względu na geografię i polityczne dzieje, kuchnia rosyjska jest ...
Pierniki – polskie katarzynki czy szwedzkie pepparkaror?
Pierniki – polskie katarzynki czy szwedzkie pepparkaror?
Pierniki w większości regionów świata są dziś przysmakiem typowo świątecznym. Ich historia i kulturalne znaczenie są jednak znacznie szersze niż tylko celebracja Bożego Narodzenia, a sama sztuka ich zdobienia zaliczana jest do klasyki ludowego rękodzieła. W czasach Wielkiej Reformacji na ...
Makaron kukurydziany, czyli zdrowa żywność w przyjaznej formie
Makaron kukurydziany, czyli zdrowa żywność w przyjaznej formie
Makaron kukurydziany to jeden z najapetyczniej wyglądających produktów mącznych. Słoneczno-żółte nitki i świderki nie tracą swej barwy po ugotowaniu, zaś pod względem smakowym oraz zdrowotnym oferują szereg niebagatelnych korzyści dla całej rodziny. Nic więc dziwnego, że makaron ...
Warzywne mielone wzbogacone orzechami
Warzywne mielone wzbogacone orzechami
Często brakuje nam pomysłów na nietuzinkowy obiad, zwłaszcza, kiedy nie mamy zbyt dużo czasu na jego przygotowanie. Kotlety warzywne z dodatkiem orzechów piniowych i sezamu to prosty sposób na danie, którym zaskoczymy najbliższych.
Sałatki –  najsłynniejsze, najdziwniejsze i najzdrowsze propozycje z całego świata
Sałatki – najsłynniejsze, najdziwniejsze i najzdrowsze propozycje z całego świata
Czym tak naprawdę jest sałatka? Oficjalna definicja mówi, że chodzi o kompozycję kawałków różnych pokarmów, z których przynajmniej jeden jest surowy. Pomysł tak uniwersalny, że aż genialny, zaowocował setkami, jeśli nie tysiącami sałatek warzywnych, owocowych, makaronowych, ryżowych czy ...
Pasaż zakupowy