Ser koryciński – cudze chwalicie, bo swojego nabiału nie znacie
Ser koryciński – cudze chwalicie, bo swojego nabiału nie znacie
Ser koryciński to duma Podlasia. Od 2005 r. figuruje on na liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Oferowany w gamie ciekawych smaków stał się polską odpowiedzią na nabiałowe specjały najwyższej jakości. Mimo regionalnego charakteru, sery korycińskie cieszą się ...
Miska Buddy, czyli Buddha bowl – przepisy, które uzdrawiają
Miska Buddy, czyli Buddha bowl – przepisy, które uzdrawiają
Buddha bowl to danie, które w ostatnich latach zaczęło szturmem podbijać restauracje na całym świecie, również nad Wisłą. Paradoksalnie, chodzi tutaj nie o jeden konkretny przepis, ale raczej kulinarną koncepcję. Poznaj różne pomysły na modną i praktyczną potrawę „Buddha bowl” i dowiedz się, ...
Majonez bez jajek? To proste!
Majonez bez jajek? To proste!
Nie ma to jak majonez domowej roboty. Bazą klasycznego majonezu są żółtka jajek. A co jeżeli wyeliminujemy je z przepisu? Czy jest szansa, że bez jajek majonez nadal będzie smakował jak majonez? Zdecydowanie tak! Niektórzy nawet mówią, że ten w wersji wegańskiej smakuje o niebo lepiej niż ...
Świąteczne tradycje kulinarne ze świata z garścią słodkich przepisów
Świąteczne tradycje kulinarne ze świata z garścią słodkich przepisów
Boże Narodzenie w różnym zakresie obchodzi się nawet w 160 krajach świata. W wielu kulturach owa tradycja jest tak głęboko zakorzeniona, że łączy się z bogatym i zaskakująco zróżnicowanym dorobkiem kulinarnym. Od niemieckiej pieczonej gęsi po szwedzkie bułeczki szafranowe, świąteczne ...
Makowiec – makowy specjał na wigilijnym stole
Makowiec – makowy specjał na wigilijnym stole
Wigilia to szczególny dzień, kiedy gromadzimy się z rodziną przy wspólnym stole i celebrujemy ten czas. Wtedy także zajadamy się tradycyjnymi potrawami, które przygotowujemy specjalnie na tę okazję. Jedną z nich jest makowiec, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. To wyjątkowe ...
Bigos – król polskiej kuchni
Bigos – król polskiej kuchni
Tego dania nie trzeba nikomu specjalnie przedstawiać. To bez wątpienia jedna z najpopularniejszych polskich potraw, z której jesteśmy bardzo dumni. Bigos, to proste połączenie kapusty, mięsa i innych warzyw. Ze względu na swój niepowtarzalny smak podbił serca nie tylko rodaków, ale także ...
Kutia – tradycyjny bożonarodzeniowy smakołyk
Kutia – tradycyjny bożonarodzeniowy smakołyk
Według tradycji, na wigilijnym stole powinno znaleźć się dwanaście potraw. Jednak nie w każdym domu w ten wieczór goszczą wszystkie dania. Jednym z nich jest kutia, która nadal nie cieszy się zbyt dużą popularnością ma polskich stołach. A szkoda, bo to tradycyjne słowiańskie danie zawiera ...
Jak samodzielnie przygotować masę makową?
Jak samodzielnie przygotować masę makową?
Masa makowa to dodatek do wielu wypieków: rogalików, bułeczek drożdżowych, klusek z makiem, makowca czy innych ciast, ale przede wszystkim do wigilijnej kutii. Masa makowa to nie tylko mak, ale cała masa zdrowych dodatków, jak miód, suszone owoce czy różnego rodzaju orzechy. Co powinniśmy ...
Pierogi – niekwestionowany hit polskiej kuchni
Pierogi – niekwestionowany hit polskiej kuchni
Pierogi zajmują szczególne miejsce nie tylko na stołach, ale także w polskiej kulturze. Nie ma takiej osoby, która nie słyszałaby o pierogach. To nasza duma narodowa. Turyści z całego świata przybywają do Polski, by skosztować mitycznych pierogów. Trudno się dziwić, bo danie jest po prostu ...
Owoce kandyzowane – grzeszny smakołyk na szczególne okazje
Owoce kandyzowane – grzeszny smakołyk na szczególne okazje
Owoce kandyzowane to ogólne pojęcie określające popularną od wieków metodę konserwowania owoców za pomocą cukru. Historycznie uważa się je za praprzodków współczesnych słodyczy, choć dziś występują częściej w roli dekoracji i dodatków do deserów. Z jednej strony kuszące swą trwałością i ...