Co ma wspólnego ciecierzyca z piernikami?
Co ma wspólnego ciecierzyca z piernikami?
Pewnie zrobiliście już tony świątecznych pierników, waniliowych ciasteczek, orzechowych kruchych, itp. A może właśnie się do tego zabieracie? Tak czy inaczej spieszę donieść, że przetestowałam przepis na wegański lukier królewski z wody z ciecierzycy i jest naprawdę genialny!
Specjalistyczne diety w warszawskich cateringach dietetycznych
Specjalistyczne diety w warszawskich cateringach dietetycznych
W dynamicznym środowisku Warszawy, gdzie tempo życia jest szybkie, a czas cenny, catering dietetyczny staje się nieodzownym rozwiązaniem dla tych, którzy pragną łączyć zdrowe odżywianie z wygodą.
Jak zrobić idealną kawę bezkofeinową?
Jak zrobić idealną kawę bezkofeinową?
Dla wielu kawoszy kawa bezkofeinowa to oksymoron, jednak istnieje spora grupa konsumentów, którzy chcą cieszyć się smakiem kawy, ale niekoniecznie zależy im na działaniu kofeiny lub nie mogą jej spożywać.
Miruna – rybny specjał z południowej półkuli
Miruna – rybny specjał z południowej półkuli
Miruna patagońska i miruna nowozelandzka, zwane również grenadierami, to dwie egzotyczne ryby, które goszczą już także na polskich stołach. Doskonale pasują do diet odchudzających, a niejadki chwalą sobie również ich delikatny, mało rybny smak. Obok licznych zalet wywołują jednak i nieco ...
Polska zupa z historią i tradycją. Jak zrobić idealny barszcz czerwony?
Polska zupa z historią i tradycją. Jak zrobić idealny barszcz czerwony?
Specjalnością Europy Wschodniej są wszelkiego rodzaju zupy. Jedną z nich jest barszcz czerwony, który jest obowiązkowym daniem spożywanym w trakcie wigilijnej wieczerzy. Jednak barszcz czerwony jest uniwersalny, ponieważ zajadamy się nim również w dni powszednie, przygotowanie jest banalnie ...
Jak samodzielnie przygotować masę makową?
Jak samodzielnie przygotować masę makową?
Masa makowa to dodatek do wielu wypieków: rogalików, bułeczek drożdżowych, klusek z makiem, makowca czy innych ciast, ale przede wszystkim do wigilijnej kutii. Masa makowa to nie tylko mak, ale cała masa zdrowych dodatków, jak miód, suszone owoce czy różnego rodzaju orzechy. Co powinniśmy ...
Makowiec – makowy specjał na wigilijnym stole
Makowiec – makowy specjał na wigilijnym stole
Wigilia to szczególny dzień, kiedy gromadzimy się z rodziną przy wspólnym stole i celebrujemy ten czas. Wtedy także zajadamy się tradycyjnymi potrawami, które przygotowujemy specjalnie na tę okazję. Jedną z nich jest makowiec, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. To wyjątkowe ...
Bigos – król polskiej kuchni
Bigos – król polskiej kuchni
Tego dania nie trzeba nikomu specjalnie przedstawiać. To bez wątpienia jedna z najpopularniejszych polskich potraw, z której jesteśmy bardzo dumni. Bigos, to proste połączenie kapusty, mięsa i innych warzyw. Ze względu na swój niepowtarzalny smak podbił serca nie tylko rodaków, ale także ...
Pierogi – niekwestionowany hit polskiej kuchni
Pierogi – niekwestionowany hit polskiej kuchni
Pierogi zajmują szczególne miejsce nie tylko na stołach, ale także w polskiej kulturze. Nie ma takiej osoby, która nie słyszałaby o pierogach. To nasza duma narodowa. Turyści z całego świata przybywają do Polski, by skosztować mitycznych pierogów. Trudno się dziwić, bo danie jest po prostu ...
Owoce kandyzowane – grzeszny smakołyk na szczególne okazje
Owoce kandyzowane – grzeszny smakołyk na szczególne okazje
Owoce kandyzowane to ogólne pojęcie określające popularną od wieków metodę konserwowania owoców za pomocą cukru. Historycznie uważa się je za praprzodków współczesnych słodyczy, choć dziś występują częściej w roli dekoracji i dodatków do deserów. Z jednej strony kuszące swą trwałością i ...