Chłodnik – kulinarny ratunek na ciepłe dni
Chłodnik – kulinarny ratunek na ciepłe dni
Chłodniki to zupy idealne na lato. Jak sama nazwa wskazuje, podaje się je w wersji wystudzonej. Zimne zupy to znakomite orzeźwienie i ochłodzenie w upalne dni. Chłodniki świetnie sprawdzą się jako lekki i jednocześnie pożywny lunch lub kolacja. Poza tym są proste w przygotowaniu, ...
Suszenie żywności, czyli jak utrwalić zapasy na zimę
Suszenie żywności, czyli jak utrwalić zapasy na zimę
Suszenie jest prawdopodobnie najstarszą metodą konserwowania żywności. Mimo tego archaicznego charakteru pozostaje jednak szeroko praktykowana i bardzo ceniona. Suszyć można jednak na kilka sposobów – który z nich jest najlepszy? Jakie produkty można i warto utrwalić za pomocą samodzielnego ...
Najdziwniejsze owoce na świecie
Najdziwniejsze owoce na świecie
Znudzony bananami? Masz dość truskawek? Możesz urozmaicić swoje menu egzotycznymi przysmakami. Niektóre z tych dziwnych owoców wyglądają, jakby pochodziły z innej planety! Oto 10 niezwykłych i dziwnych owoców z całego świata.
Kuchnia tajska - prosta, kolorowa i smaczna!
Kuchnia tajska - prosta, kolorowa i smaczna!
Bogactwo smaków i kolorów, pikantne i wyraziste przyprawy, słodkie nuty oraz niepowtarzalne receptury - to cechy charakterystyczne dla kuchni tajskiej. Chociaż nie jest ona tak popularna jak kuchnia chińska czy japońskie sushi, to kuchnia tajska zyskuje coraz większą grupę zwolenników. ...
Jak mrozić żywność?
Jak mrozić żywność?
Mrożenie żywności to zdecydowanie najzdrowszy sposób konserwacji, pozwalający zachować maksimum witamin i innych cennych dla organizmu związków odżywczych. Temperatura poniżej 0 stopni C nie wymaga przy tym użycia żadnych sztucznych związków chemicznych stosowanych powszechnie do ...
Samo zdrowie czy zabójcza potrawa? Co powinnyśmy wiedzieć o zupie szczawiowej
Samo zdrowie czy zabójcza potrawa? Co powinnyśmy wiedzieć o zupie szczawiowej
Zupy to specjalność polskiej kuchni. W naszym rodzimym menu widnieje wiele sezonowych zup oraz takich, którymi możemy zajadać się przez cały rok. Chociaż są tak rozmaite, to wszystkie łączy je wyśmienity smak i aromat. Ciekawą i oryginalną zupą w polskiej kuchni jest szczawiówka, która ...
Lody – domowe są nazdrowsze!
Lody – domowe są nazdrowsze!
Lody to najpopularniejszy letni deser na świecie, który liczy sobie już ponad 2 tysiące lat. Prymat w ich konsumpcji wiodą Nowozelandczycy ze średnim rocznym spożyciem ok. 28.4 litra na mieszkańca. Kolejne miejsca w rankingu największych „lodożerców” zajmują Amerykanie, Australijczycy, a dalej, ...
Techniki smażenia – które są najzdrowsze?
Techniki smażenia – które są najzdrowsze?
Większość współczesnych diet zaleca powstrzymywanie się od żywności smażonej. Zalecenie to nie uwzględnia jednak faktu, że istnieją różne techniki smażenia, a jedne są zdrowsze od drugich. Ta różnorodność jest jednak także wyzwaniem dla amatorskich i profesjonalnych kucharzy – smażenie ...
Słynne i pomysłowe kanapki – poznaj przepisy dla każdego
Słynne i pomysłowe kanapki – poznaj przepisy dla każdego
Podobno Amerykanie jedzą ponad 300 milionów kanapek dziennie – to naród, który wyjątkowo lubi to szybkie danie, ale z pewnością nie jedyny, który je docenił. W prawie wszystkich kuchniach świata znajduje się jakaś słynna kanapka, podawana na różne sposoby: na innych rodzajach pieczywa, na ...
Tarta i quiche, czyli najsmaczniejsze pomysły na kruchy placek
Tarta i quiche, czyli najsmaczniejsze pomysły na kruchy placek
Tarta oraz quiche to dwa francuskie specjały, który zyskały już światową renomę i odmieniane są we wszystkich językach. Różnica między obiema daniami nie jest bynajmniej dla wszystkich oczywista, choć szefowie kuchni nie mają wątpliwości – quiche jest grubszy, bardziej jajeczny, zawsze ...