Pierogi – właściwości, skład i rodzaje pierogów
Pierogi – niekwestionowany hit polskiej kuchni
Pierogi zajmują szczególne miejsce nie tylko na stołach, ale także w polskiej kulturze. Nie ma takiej osoby, która nie słyszałaby o pierogach. To nasza duma narodowa. Turyści z całego świata przybywają do Polski, by skosztować mitycznych pierogów. Trudno się dziwić, bo danie jest po prostu ...
Kutia – właściwości i skład. Przepis na kutię
Kutia – tradycyjny bożonarodzeniowy smakołyk
Według tradycji, na wigilijnym stole powinno znaleźć się dwanaście potraw. Jednak nie w każdym domu w ten wieczór goszczą wszystkie dania. Jednym z nich jest kutia, która nadal nie cieszy się zbyt dużą popularnością ma polskich stołach. A szkoda, bo to tradycyjne słowiańskie danie zawiera ...
Co ma wspólnego ciecierzyca z piernikami?
Co ma wspólnego ciecierzyca z piernikami?
Pewnie zrobiliście już tony świątecznych pierników, waniliowych ciasteczek, orzechowych kruchych, itp. A może właśnie się do tego zabieracie? Tak czy inaczej spieszę donieść, że przetestowałam przepis na wegański lukier królewski z wody z ciecierzycy i jest naprawdę genialny!
Sos chili – właściwości, skład i zastosowanie sosu chili
Sos chili – podkręci metabolizm i smak potraw
Sos chili to obowiązkowy dodatek do dań kuchni azjatyckiej. Kojarzony jest z restauracjami i barami serwującymi azjatyckie jedzenie, bez niego trudno sobie wyobrazić standardowego „chińczyka”. Również półki sklepowe z azjatycką żywnością uginają się od różnych sosów chili. Jednak ten domowy ...
Bibimbap ‒ właściwości, skład i rodzaje bibimbap
Bibimbap, czyli co można zrobić z miską ryżu
Bibimbap w języku koreańskim to po prostu „mieszany ryż” i, faktycznie, trudno wyobrazić sobie lepszą nazwę dla tej szalenie prostej, acz niezwykle popularnej potrawy. Paradoksalnie, bibimbap jest dla Koreańczyków daniem pełnym ważnego symbolizmu Pięciu Elementów, a każdy jego składnik swym ...
Syrop cukrowy – właściwości, skład i zastosowanie syropu cukrowego
Syrop cukrowy – sekretny składnik deserów i drinków
Cukier ma wiele zastosowań, dodaje się go praktycznie do wszystkiego. Może występować pod postacią stałą oraz płynną, czyli syropem cukrowym. Jest banalnie łatwy w przygotowaniu, a cały proces trwa tyle, ile czas zagotowania wody. Co warto wiedzieć o syropie cukrowym?
Sos karmelowy – właściwości, skład i zastosowanie sosu karmelowego
Sos karmelowy – słodka chwila rozkoszy czy pusta przyjemność?
Trudno oprzeć się słodkim deserom, to taka chwila przyjemności w ciągu dnia. Smakołyki na bazie sosu karmelowego jeszcze bardziej oddziałują na nasze receptory smakowe. Jednak wszystkie słodkie specjały kryją w sobie również negatywne strony – są kaloryczne i nie przyczyniają się do naszego ...
Risotto – właściwości, skład i rodzaje risotto
Risotto – włoski sposób na ryż
Włoskie specjały nie mają sobie równych. Bo kto może oprzeć się chrupiącej pizzy czy aromatycznym makaronom? Jednak kuchnia włoska to coś znacznie więcej niż pasta czy pieczony placek. Risotto to jeden z najpopularniejszych sposobów przygotowania ryżu we Włoszech. Nie tylko Azjaci mają ...
Fasolka po bretońsku – właściwości i skład. Przepis na fasolkę po bretońsku
Fasolka po bretońsku – sycące danie na zimowe dni
Fasolka po bretońsku to popularne danie jednogarnkowe, które przygotowuje się na bazie fasoli, kiełbasy, boczku i pomidorów. Zalicza się je do najpopularniejszych i najbardziej sycących dań polskiej kuchni. Wbrew pozorom, dania tego z trudem szukać w bretońskich restauracjach. Skąd zatem taka ...
Ser – właściwości, skład i rodzaje sera
Ser – zdrowy, pyszny i inspirujący!
Legenda głosi, że ser jest dziełem przypadku – jednego ze szczęśliwszych, jeśli chodzi o rozwój ludzkiej diety. Otóż dawne plemiona wędrowne zwykły przewozić mleko w workach zrobionych z żołądków owiec i kóz. Świeże, pełne bakterii mleko wytrzęsione na grzbietach zwierząt jucznych w ...
Pasaż zakupowy