Przepis na tłusty czwartek: wegańskie faworki
Przepis na tłusty czwartek: wegańskie faworki
Tradycyjne polskie faworki, choć wspaniałe w smaku, nie należą do najzdrowszych dań. Prawda jest jednak taka, że ciężko ich sobie odmówić. Zwłaszcza w taki dzień, jak tłusty czwartek. Jak sprawić, by ten słodki przysmak miał przy okazji nieco wartości odżywczych?
Faworki –  łatwy przysmak na Tłusty Czwartek
Faworki – łatwy przysmak na Tłusty Czwartek
Faworki, chrust śląski, róże karnawałowe – wszystkie te określenia sygnalizują dwie rzeczy: koniec karnawału oraz wielkie obżarstwo. Wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, chruściki prawdopodobnie sięgają  korzeniami kilka wieków wstecz i wcale ...
Dlaczego warto jeść podroby?
Dlaczego warto jeść podroby?
Podroby nie mają zbyt dobrej prasy – mieszkańcy krajów zachodnich, przyzwyczajeni są przede wszystkim do mięsa z mięśni, a mięso z narządów często nawet nie jest określane tym mianem. Te części zwierzęcia mają jednak swoich smakoszy. Okazuje się, że podroby mają w sobie również sporo ...
Kapuśniak – mniej grzeszny niż by się zdawało!
Kapuśniak – mniej grzeszny niż by się zdawało!
Kapuśniak – niby zupa z kapusty, ale w tylu różnych wariantach! Należąca do polskiej klasyki kulinarnej, z licznymi regionalnymi wariacjami, w swojej genezie nawiązuje do międzynarodowych tradycji kulinarnych. Niestety, kapuśniaku w polskich domach gotuje się coraz mniej, a szkoda – ...
Sok z porzeczki czarnej – polski specjał o odmładzającej mocy!
Sok z porzeczki czarnej – polski specjał o odmładzającej mocy!
Sok z porzeczki czarnej nie należy do czołówki najbardziej popularnych napojów owocowych, ustępując choćby sokom cytrusowym. W supermarketach najczęściej spotykamy go jako słodzony nektar lub mieszankę z sokiem jabłkowym. W sklepach ze zdrową żywnością można już jednak nabyć tłoczony na ...
Lista dolegliwości, jakie jest w stanie załagodzić imbir wydaje się nie mieć końca
Lista dolegliwości, jakie jest w stanie załagodzić imbir wydaje się nie mieć końca
Wraz z nadejściem chłodów, warto zaopatrzyć się w jedną z najsilniej rozgrzewających przypraw świata – imbir. Jego lecznicze, kosmetyczne i kulinarne właściwości doceniają obecnie nie tylko Azjaci i specjaliści Ajurwedy. Dzięki temu, że kuchnia i medycyna orientalna staje się ostatnimi ...
Kuchnia irańska – gastronomiczny klejnot Bliskiego Wschodu
Kuchnia irańska – gastronomiczny klejnot Bliskiego Wschodu
Kuchnia irańska to pojęcie bardzo szerokie, bo odnoszące się do tysięcy lat tradycji i populacji ponad 80 milionów ludzi o różnym etnicznym pochodzeniu. W potocznym języku kuchnię irańską utożsamia się jednak zazwyczaj z kuchnią perską ze względu historyczną kontynuację obu państwowości. ...
Kuchnia portugalska – zdecydowanie niedoceniana mozaika prostych smaków!
Kuchnia portugalska – zdecydowanie niedoceniana mozaika prostych smaków!
Kuchnię portugalską najwięksi entuzjaści definiują jako mieszankę ognia i pasji. W swej istocie jest ona bardzo prosta, wręcz uboga, tworząc na bazie kilku łatwo dostępnych na Półwyspie Iberyjskim składników całą miriadę kolorowych dań. Tradycyjne techniki gotowania i wyraziste smaki ...
Lemoniada – 5 powodów, dla których warto ją pić codziennie!
Lemoniada – 5 powodów, dla których warto ją pić codziennie!
Lemoniada, czyli orzeźwiający, pełen owoców napój, kojarzy się najczęściej z latem, wysoką temperaturą, wakacjami i czasem z amerykańskimi filmami, w których uliczna sprzedaż pysznej wody z lodem, cukrem i cytryną, była niegdyś bardzo popularna. Lemoniada to jednak nie tylko prosty napój do ...
Ser Stilton – angielski arystokrata wśród serów
Ser Stilton – angielski arystokrata wśród serów
Ser Stilton nie jest może tak dobrze znany w Europie jak Roquefort czy Gorgonzola, ale bez wątpienia należy do najszlachetniejszych serów pleśniowych Starego Kontynentu. Niezwykle aromatyczny w zapachu i smaku, zasłużył sobie na status PDO (chronionego pochodzenia geograficznego) w Unii ...
Pasaż zakupowy