Sos czosnkowy ‒ właściwości, skład i zastosowanie sosu czosnkowego
Sos czosnkowy – bakteriobójczy dodatek do posiłków
Sos czosnkowy obecny jest w światowej kuchni pod wieloma różnymi postaciami, ale wszystkie je łączy wyraźny i intensywny smak. Najbardziej znany współcześnie wariant, aioli, przypisywany jest Francuzom, ale równie ciekawie prezentuje się toum – sos czosnkowy tradycyjny dla krajów Lewantu. W ...
Pasta muhammara – właściwości i skład. Przepis na pastę muhammara
Pasta muhammara – orientalny przysmak z Syrii
Pasty warzywne cieszą się coraz większym uznaniem. Są nie tylko pyszne, ale przede wszystkim zdrowe. Syryjska pasta muhammara z pieczonej papryki nie jest jeszcze tak znana jak hummus czy ajvar, ale coraz częściej zaczyna gościć na naszych stołach. Nie ma się co dziwić, ponieważ jest ...
Naleśniki – właściwości, skład i rodzaje naleśników
Naleśniki – kosmopolityczny przysmak
Wszystko wskazuje na to, że naleśniki są starsze niż chleb!  Archeologom udało się odnaleźć ślady ręcznego wyrabiania mąki z paproci i pałek szerokolistnych przez społeczeństwa epoki kamienia – ok. 30 tysięcy lat temu! Mąka owa była następnie wykorzystywana do przygotowywania prostych ...
Galaretka – właściwości, skład i wykorzystanie galaretki
Galaretka – zdrowy i kreatywny pomysł na przekąski oraz desery
Galaretka to przysmak, który nikogo nie pozostawia obojętnym. Jedni ją kochają we wszystkich postaciach; inni wzdrygają się na samą myśl o trzęsącej się konsystencji. Co ciekawe, dzisiejszy prosty deser z torebki przed wiekami otoczony był niesłychanym splendorem – źródła historyczne podają, ...
Surimi – właściwości, skład i wykorzystanie surimi
Surimi – co warto wiedzieć o paluszkach krabowych
Surimi, inaczej zwane paluszkami krabowymi, to popularny dodatek do sushi, sałatek i innych zdrowych przekąsek. Chociaż z krabem niewiele mają wspólnego, to cieszą się niebywałą popularnością. Czy faktycznie surimi jest takie zdrowe? Co powinniśmy wiedzieć o paluszkach krabowych?
Sos ponzu ‒ właściwości, skład i zastosowanie sosu ponzu
Sos ponzu, czyli Japonia w czterech smakach
Taki przysmak jak sos ponzu mógł powstawać tylko w Japonii. I nie chodzi tylko o to, że jest oparty na typowo japońskich cytrusach, ale również o to, że w przepisie na ponzu odnajdziemy nietypowe połączenie składników, które sprawia, że danie jest jednocześnie kwaśne, słone, słodkie i ...
Sos pieczarkowy ‒ właściwości, skład i zastosowanie sosu pieczarkowego
Sos pieczarkowy, czyli łatwy sposób na pyszny obiad
Sos pieczarkowy to jeden z najpopularniejszych grzybowych sosów. Dzieje się tak prawdopodobnie ze względu na szeroką dostępność pieczarek i ich przystępną cenę. Polacy upodobanie do jedzenia pieczarek przejęli z salonów Europy Zachodniej, a że jako naród uwielbiamy sosy, sos z tych grzybów ...
Ćwikła – właściwości, skład i wykorzystanie ćwikły
Ćwikła – dobra nie tylko od święta
W polskiej literaturze ćwikła po raz pierwszy została opisana w XVI wieku przez Mikołaja Reja w jego ‘’Żywocie człowieka poczciwego’’. Od tamtej pory to dobrze znany w Polsce dodatek do mięs i innych dań głównych przygotowywany z buraków ćwikłowych i chrzanu. Ćwikła narobiła również ...
Panna cotta – właściwości i skład. Przepis na panna cottę
Panna cotta – słodka prostota prosto z Włoch
Któż z nas nie zna tego włoskiego deseru, obecnego współcześnie w niemal każdej polskiej kawiarni? Panna cotta, bo o niej mowa, wcale jednak nie ma włoskich korzeni. Miała zostać jedynie przyrządzona na terenie Włoch przez Węgierkę odwiedzającą ten kraj. Danie zawiera niewiele składników i ...
Tacos ‒ właściwości i skład. Przepis na meksykańskie tacos
Tacos - co to takiego?
Tacos to najpopularniejsze danie kuchni meksykańskiej, które stało się swoistym symbolem tego kraju. Stanowi rodzaj przekąski, którą zjada się "na raz". To popularne jedzenie dostępne jest w większości meksykańskich lokali. To, co czyni tacos wyjątkowym jest to, że można serwować je w rożnych ...
Pasaż zakupowy