Marcepan –  jak bardzo grzeszny jest to słodycz?
Marcepan – jak bardzo grzeszny jest to słodycz?
Marcepan to przede wszystkim najulubieńsza cukiernicza masa na świecie, która zachowuje się niczym plastelina. Dla wielu z nas to też słodycz kojarzący się ze świętami i dzieciństwem. Ale dla europejskiej gastronomii to także źródło nieustającego konfliktu – kto bowiem tak naprawdę wynalazł ...
Chaczapuri – kulinarna wizytówka Gruzji
Chaczapuri – kulinarna wizytówka Gruzji
Bez wątpienia chaczapuri jest najpopularniejszą potrawą kuchni gruzińskiej. Tą łatwą w przygotowaniu i tanią przekąską zachwycają się turyści z całego świata. Nic w tym dziwnego, bo smakuje obłędnie i można się uzależnić od jego smaku. W zależności od regionu kraju, placek ten ma różne ...
Ceviche – peruwiańska sałatka z owocami morza
Ceviche – peruwiańska sałatka z owocami morza
Popularna w krajach Ameryki Łacińskiej i na Karaibach potrawa – ceviche – to przygotowywana z surowej ryby lub owoców morza sałatka. Kluczowy element kulinarny stanowi odpowiednie zamarynowanie świeżej ryby w soku z cytrusów. Danie nie wymaga smażenia lub pieczenia, dzięki czemu sprawdza się ...
Masło – zdrowe, jeśli jedzone z umiarem!
Masło – zdrowe, jeśli jedzone z umiarem!
Wszystko wskazuje na to, że masło było znane ludzkości już dwa tysiące lat przed naszą erą. Istnieją kamienne tablice z doby starożytnego Egiptu, które obrazują proces produkcji mlecznego tłuszczu i, co ciekawe, okazuje się on być bardzo podobny do dzisiejszej technologii. I podczas, gdy ...
Śmietana – grzeszna, ale odżywcza
Śmietana – grzeszna, ale odżywcza
Śmietana w popularnym mniemaniu kojarzy się z tucznością i zbytkiem – śmietanka towarzyska to wręcz społeczna elita. Te asocjacje nie są przypadkowe i odnoszą się do wysokiego poziomu tłuszczu oraz kaloryczności śmietany. Czy to jednak wystarczające powody, aby się jej wystrzegać?
Hummus – pyszna i zdrowa pasta z Bliskiego Wschodu
Hummus – pyszna i zdrowa pasta z Bliskiego Wschodu
Na polskich stołach coraz częściej pojawiają się dania i przekąski z różnych stron świata. Nic w tym dziwnego, bo jesteśmy ciekawi i stajemy się otwarci na nowe smaki, pochodzących z innych rejonów naszego globu. Jednym z nich jest hummus, pyszna i zdrowa pasta z Bliskiego Wschodu. Stanowi ...
Bulion - najzdrowsza zupa świata
Bulion - najzdrowsza zupa świata
Rosół, inaczej bulion, ma bardzo proste pochodzenie, bo wywodzi się bezpośrednio… z potrzeby! Czemu bowiem wyrzucać kości zwierzęce, skoro można z nich ugotować posilającą zupę? Już przed 2,5 tysiącami lat medycyna chińska polecała rosół jako lekarstwo wzmacniające nerki, krew i wspierające ...
Sos sojowy – wzmacnia serce i układ odpornościowy
Sos sojowy – wzmacnia serce i układ odpornościowy
Sos sojowy należy do najstarszych chińskich przypraw – źródła historyczne wskazują, że tradycja wytwarzania fermentowanych sosów liczy sobie już nawet 2 tysiące lat. Ale tak naprawdę, dopiero w czasie ostatnich kilku stuleci sos sojowy doczekał się masowej produkcji i globalnej sławy, po części za ...
Pasaż zakupowy