Fondue – szwajcarski przysmak w ciekawych wariantach
Fondue – szwajcarski przysmak w ciekawych wariantach
Słowo „fondue” brzmi bardzo szlachetnie i elegancko, ale w rzeczywistości jest jedynie stroną bierną francuskiego czasownika „fondre” czyli topić. Jako nazwa dania po raz pierwszy pojawiła w 1735 r. za sprawą Vincenta La Chapelle, szefa kuchni znad Loary, który gotował dla arystokracji na ...
Kisiel – słodka i zdrowa przekąska dla każdego
Kisiel – słodka i zdrowa przekąska dla każdego
Kisiel to popularny deser, którym zajadają się nie tylko dzieci, ale również dorośli. Charakteryzuje się on półpłynną konsystencją i kwaskowatym smakiem. Nie dość, że domowy kisiel jest smaczny, zdrowy i niskokaloryczny, to na dodatek banalnie łatwy w przygotowaniu. Jaki jest sekret tego ...
Sos pomidorowy – pyszny dodatek do makaronu i pizzy
Sos pomidorowy – pyszny dodatek do makaronu i pizzy
Sos pomidorowy to jeden z najbardziej rozpowszechnionych na świecie dodatków do makaronu, pizzy i innych dań. Potrawy z sosem pomidorowym są jedzone w niemal każdej części globu. Nic dziwnego. Sos pomidorowy jest bowiem bardzo łatwy w przygotowaniu, a w wersji podstawowej jest ...
Paprykarz – szczeciński towar eksportowy
Paprykarz – szczeciński towar eksportowy
Jedni go lubią, inni nie znoszą. Jedno jest pewne: pod koniec minionej epoki paprykarzem zajadał się każdy. Niespotykany smak i oryginalny skład tej polskiej rybnej konserwy sprawił, że zajadała się nim cała Polska, co więcej – trafił nawet do zagranicznych sklepów. Jaka jest jego
Mango lassi – indyjski sposób na ochłodę
Mango lassi – indyjski sposób na ochłodę
Mango lassi to najpopularniejszy indyjski napój. Delektują się nim nie tylko sami Hindusi, ale również turyści licznie przybywający do Indii. Coraz częściej jednak gości na polskich stołach. W upalne dni zapewnia znakomite orzeźwienie. Jest częstym dodatkiem do dań curry, ale także sam w sobie ...
Pizza – najpopularniejsze danie świata?
Pizza – najpopularniejsze danie świata?
Historia pizzy zaczyna się najprawdopodobniej we włoskim mieście Neapol, założonym przez Greków ok. 600 lat p.n.e. Z jednej strony była to bogata portowa metropolia, z drugiej, od zawsze kolebka biedoty. Potrzeba stworzenia łatwego i szybkiego w przygotowaniu dania, które wyżywiłoby głodne ...
Smalec czyli kulinarna historia z happy-endem
Smalec czyli kulinarna historia z happy-endem
Smalec stał się ofiarą marketingu wielkich koncernów spożywczych, które od początku XX w. zaczęły nam usilnie wmawiać, że produkowane przez nie tłuszcze roślinne są o wiele zdrowsze. Dzisiaj naukowcy zwracają honor tradycyjnemu przysmakowi wieprzowemu, a jednocześnie, wraz z rozwojem trendu ...
Co kryje w sobie ser topiony?
Co kryje w sobie ser topiony?
Puryści utrzymują, że ser topiony nie jest de facto serem. I mają sporo racji, bowiem w kremowych produktach sprzedawanych w formie bloczków, trójkątów i oddzielnie pakowanych plasterków sera jest często zaledwie 50%. Co tworzy pozostałą część? W serach topionych znajdziemy różnego rodzaju ...
Tiramisu – słodka chwila zapomnienia
Tiramisu – słodka chwila zapomnienia
Tiramisu to jeden z najpopularniejszych, a zarazem najsmaczniejszych deserów. Ten włoski przysmak robi furorę na całym świecie. Nic w tym dziwnego, gdyż delikatna, kremowa i lekka konsystencja wręcz rozpływa się w ustach. Chociaż jest deserem o wysokiej kaloryczności, to zajadając się nim ...
Sos teriyaki – ciekawy pomysł na podawanie mięsa, ryb i warzyw
Sos teriyaki – ciekawy pomysł na podawanie mięsa, ryb i warzyw
Teriyaki to tak naprawdę coś więcej niż sos - kuchnia międzynarodowa ma jednak skłonność do upraszczania egzotycznych smakołyków. W japońskiej tradycji gastronomicznej tymczasem to sposób przygotowywania dań, przede wszystkim mięsnych, który wiąże się z jednoczesnym otrzymaniem gęstego, ...
Pasaż zakupowy