Melasa, czyli Kopciuszek w świecie cukru
Melasa, czyli Kopciuszek w świecie cukru
Jak wiele innych przysmaków melasa jest dziełem przypadku – a konkretnie zaskakująco atrakcyjnym produktem ubocznym przemysłu cukrowniczego. Jej korzenie sięgają Indii, gdzie już 500 lat przed Chrystusem zaczęto przetwarzać trzcinę cukrową na słodkie kryształki. Za sprawą Krzysztofa Kolumba ...
Kuchnia litewska – najbliższa polskiej, choć wciąż unikalna!
Kuchnia litewska – najbliższa polskiej, choć wciąż unikalna!
Najstarszym i najbardziej podstawowym elementem kuchni litewskiej jest bez wątpienia chleb – ciemne, żytnie bochny, które zdaniem archeologów były w podobnej formie wypiekane już od X w.! Chleby litewskie na słodzie i zakwasie, z charakterystycznym kminkowym posmakiem, są popularne dziś ...
Co to jest pasta miso i jak jej używać w kuchni?
Co to jest pasta miso i jak jej używać w kuchni?
Pasta z miso, czyli tajemniczy składnik ze sklepów ze zdrową żywnością lub z kuchniami świata. Pojawia się w przepisach kuchni japońskiej, ale nie tylko, ponieważ jako bardzo zdrowy składnik, jest częścią wielu innych diet, np. bardzo popularnej w minionym roku diety SIRT. Czy warto kupić pastę z ...
Bezglutenowy hit! Dlaczego warto sięgnąć po makaron z komosy ryżowej?
Bezglutenowy hit! Dlaczego warto sięgnąć po makaron z komosy ryżowej?
Makaron z komosy ryżowej to produkt dość oryginalny i zdecydowanie nie goszczący często w klasycznych polskich domach. W sklepach ze zdrową żywnością zdobywa jednak coraz większą popularność, odmieniając się nie tylko przez dziesiątki kształtów, ale nawet kolorów.  Co warto więc ...
Guacamole – najzdrowszy dip świata
Guacamole – najzdrowszy dip świata
Guacamole to pasta z awokado, która gości już na stołach całego świata. W samych Stanach Zjednoczonych co roku w dniu wielkiego finału rozgrywek futbolu amerykańskiego, Super Bowl, zjada się dziesiątki milionów ton zielonego przysmaku, który wraz z chipsami jest ulubioną przekąską kibiców. ...
Nie tylko dla miłośników ryb! Jaka jest kuchnia skandynawska?
Nie tylko dla miłośników ryb! Jaka jest kuchnia skandynawska?
Kuchnia skandynawska to pojęcie bardzo heterogeniczne, bowiem obejmujące zwyczaje kulinarne czterech, bądź co bądź, niezależnych krajów. Łączy je bezsprzecznie podobny klimat i składniki, różne są natomiast kombinacje i sposoby przygotowania posiłków. Wraz z postępującą globalizacją trendów ...
Semolina – nietypowa mąka, którą naprawdę warto mieć w kuchni!
Semolina – nietypowa mąka, którą naprawdę warto mieć w kuchni!
Semolina bywa traktowana jako synonim dla kaszy manny. W rzeczywistości są to dwa bardzo bliskie sobie produkty, ale pochodzące z różnych źródeł. Podczas gdy mannę produkuje się bowiem z klasycznej pszenicy, semolina jest wyrabiana ze specjalnej odmiany pszenicy twardej, zwanej Triticum ...
Burrito – sycące danie prosto z Meksyku
Burrito – sycące danie prosto z Meksyku
Burrito to charakterystyczna i szalenie popularna potrawa pochodząca z Meksyku. Swoją popularność zyskała również poza granicami tego kraju. Chociaż burrito zaliczane jest do jedzenia typu fast food, to i tak robi furorę na całym świecie. Wbrew pozorom, to smakowite danie dostarcza wielu ...
Skórka cytrynowa – smaczna i praktyczna!
Skórka cytrynowa – smaczna i praktyczna!
Skórka z cytryny tak naprawdę składa się z dwóch warstw. Ta spodnia, zwana profesjonalnie albedo, to biała błona charakterystyczna dla większości cytrusów. Zasadniczo jej unikamy, ponieważ odznacza się bardzo gorzkim smakiem. Zewnętrzna, żółta warstwa, inaczej flavedo, to jednak prawdziwa ...
Pierogi inaczej – z dynią i soczewicą
Pierogi inaczej – z dynią i soczewicą
Jest niewątpliwą i niekwestionowaną królową schyłku lata i jesieni. Na bazarach i targowiskach pojawia się do pierwszych przymrozków. Nic zatem dziwnego, że w restauracja i w naszych domach króluje krem z dyni. Ale dynia jest o tyle wdzięczna, że można z nią bez obaw eksperymentować. Takim ...
Pasaż zakupowy