Skórka cytrynowa – smaczna i praktyczna!
Skórka cytrynowa – smaczna i praktyczna!
Skórka z cytryny tak naprawdę składa się z dwóch warstw. Ta spodnia, zwana profesjonalnie albedo, to biała błona charakterystyczna dla większości cytrusów. Zasadniczo jej unikamy, ponieważ odznacza się bardzo gorzkim smakiem. Zewnętrzna, żółta warstwa, inaczej flavedo, to jednak prawdziwa ...
Masa makowa – co się w niej kryje?
Masa makowa – co się w niej kryje?
Masa makowa to dodatek do wielu wypieków: rogalików, bułeczek drożdżowych, klusek z makiem, makowca czy innych ciast, ale przede wszystkim do wigilijnej kutii. Masa makowa to nie tylko mak, ale cała masa zdrowych dodatków, jak miód, suszone owoce czy różnego rodzaju orzechy. Co powinniśmy ...
Desery w słoiku – moda smaczna, praktyczna i ekologiczna
Desery w słoiku – moda smaczna, praktyczna i ekologiczna
Desery w słoiku to trend kulinarny, który szturmem zdobył nowoczesne kawiarnie, eleganckie restauracje, a nawet przyjęcia weselne i bankiety. Pomysł, aby zastąpić miseczki, puchary i talerzyki zwykłymi słoikami to z jednej strony ukłon w kierunku idei recyklacji szklanych opakowań; z ...
Pierogi inaczej – z dynią i soczewicą
Pierogi inaczej – z dynią i soczewicą
Jest niewątpliwą i niekwestionowaną królową schyłku lata i jesieni. Na bazarach i targowiskach pojawia się do pierwszych przymrozków. Nic zatem dziwnego, że w restauracja i w naszych domach króluje krem z dyni. Ale dynia jest o tyle wdzięczna, że można z nią bez obaw eksperymentować. Takim ...
Kutia – tradycyjny bożonarodzeniowy smakołyk
Kutia – tradycyjny bożonarodzeniowy smakołyk
Według tradycji, na wigilijnym stole powinno znaleźć się dwanaście potraw. Jednak nie w każdym domu w ten wieczór goszczą wszystkie dania. Jednym z nich jest kutia, która nadal nie cieszy się zbyt dużą popularnością ma polskich stołach. A szkoda, bo to tradycyjne słowiańskie danie zawiera ...
Stewia − zdrowa i ponad 200 razy słodsza od cukru
Stewia − zdrowa i ponad 200 razy słodsza od cukru
Jest słodsza od cukru, a nie ma kalorii. Stewia – bo o niej mowa – to słodzikowy hit, naturalny, słodki, a przy tym niskokaloryczny. Stewia nie zawiera węglowodanów, nie podnosi poziomu cukru we krwi, więc spokojnie można włączyć ją do codziennej diety.
Pierogi – niekwestionowany hit polskiej kuchni
Pierogi – niekwestionowany hit polskiej kuchni
Pierogi zajmują szczególne miejsce nie tylko na stołach, ale także w polskiej kulturze. Nie ma takiej osoby, która nie słyszałaby o pierogach. To nasza duma narodowa. Turyści z całego świata przybywają do Polski, by skosztować mitycznych pierogów. Trudno się dziwić, bo danie jest po prostu ...
Makowiec – makowy specjał na wigilijnym stole
Makowiec – makowy specjał na wigilijnym stole
Wigilia to szczególny dzień, kiedy gromadzimy się z rodziną przy wspólnym stole i celebrujemy ten czas. Wtedy także zajadamy się tradycyjnymi potrawami, które przygotowujemy specjalnie na tę okazję. Jedną z nich jest makowiec, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. To wyjątkowe ...
Świąteczne tradycje kulinarne ze świata z garścią słodkich przepisów
Świąteczne tradycje kulinarne ze świata z garścią słodkich przepisów
Boże Narodzenie w różnym zakresie obchodzi się nawet w 160 krajach świata. W wielu kulturach owa tradycja jest tak głęboko zakorzeniona, że łączy się z bogatym i zaskakująco zróżnicowanym dorobkiem kulinarnym. Od niemieckiej pieczonej gęsi po szwedzkie bułeczki szafranowe, świąteczne ...
Majonez bez jajek? To proste!
Majonez bez jajek? To proste!
Nie ma to jak majonez domowej roboty. Bazą klasycznego majonezu są żółtka jajek. A co jeżeli wyeliminujemy je z przepisu? Czy jest szansa, że bez jajek majonez nadal będzie smakował jak majonez? Zdecydowanie tak! Niektórzy nawet mówią, że ten w wersji wegańskiej smakuje o niebo lepiej niż ...