Toffi – grzeszny smakołyk, który łatwo przygotować w domu!
Toffi – grzeszny smakołyk, który łatwo przygotować w domu!
Wbrew pozorom toffi nie jest tożsame ani z karmelem, ani z kajmakiem, ani z krówkami. Jego historia nie jest też przesadnie długa, choć dzisiejszym czterdziestolatkom i starszym pokoleniom na pewno kojarzy się z melancholią cukierków z PRL-u. Ze względów czysto technicznych dopiero w XIX w. ...
Kluski śląskie – ziemniaczany przysmak ze Śląska
Kluski śląskie – ziemniaczany przysmak ze Śląska
Kluski śląskie to ziemniaczany, tradycyjny przysmak wywodzący się ze Śląska. Chociaż to popularne danie pochodzi z tamtego regionu naszego kraju, to cieszy się ogromną popularnością w całej Polsce. Nic w tym dziwnego, gdyż charakteryzuje się ciekawym smakiem oraz gładką i lśniącą ...
Dżem – wspomnienie lata zamknięte w słoiku
Dżem – wspomnienie lata zamknięte w słoiku
Przetwory z owoców smakują wszystkim, zarówno dorosłym, jak i najmłodszym smakoszom. Bez wątpienia najpopularniejszym owocowym smarowidłem jest dżem. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do niemal każdego deseru, np. wypieków, naleśników czy gofrów, ale także dobrze się komponuje z daniami ...
Co siedzi w pasztecie?
Co siedzi w pasztecie?
Pasztet najczęściej kojarzy nam się z przysmakiem zrobionym na bazie kilku rodzajów gotowanego lub duszonego mięsa. Jednak zakąskę tę można też przyrządzić w innych wariantach, np. na bazie ryb czy w wersji wegetariańskiej, a nawet i wegańskiej. Czy każdy pasztet jest źródłem zdrowia? Co ...
Melasa, czyli Kopciuszek w świecie cukru
Melasa, czyli Kopciuszek w świecie cukru
Jak wiele innych przysmaków melasa jest dziełem przypadku – a konkretnie zaskakująco atrakcyjnym produktem ubocznym przemysłu cukrowniczego. Jej korzenie sięgają Indii, gdzie już 500 lat przed Chrystusem zaczęto przetwarzać trzcinę cukrową na słodkie kryształki. Za sprawą Krzysztofa Kolumba ...
Marmolada czyli dżem dla koneserów
Marmolada czyli dżem dla koneserów
Marmolada uważana jest za brytyjski przysmak narodowy i to właśnie z wyspiarzami wiążą się najpopularniejsze historie jej pochodzenia. Jedna z nich mówi, że na początku XVIII w. zszargany burzą hiszpański okręt wiozący ładunek sewilskich pomarańczy musiał awaryjnie zawinąć do szkockiego ...
Cukier puder – jak można go wykorzystać?
Cukier puder – jak można go wykorzystać?
Cukier puder zrewolucjonizował całkowicie branżę cukierniczą pozwalając mistrzom kuchni dekorować swe wypieki na dziesiątki fantazyjnych sposobów. Zdaniem historyka gastronomii, Simona Charsley’a, już w 1494 r. wynaleziono pierwszy lukier, który miał za zadanie pokrywać marcepanowe bochenki. ...
Gołąbki – kapuściany przysmak ze wschodu
Gołąbki – kapuściany przysmak ze wschodu
Gołąbki, czyli faszerowane liście kapusty są tradycyjną potrawą w Europie Środkowo-Wschodniej, ale również cieszy się dużą popularnością w Skandynawii, na Bałkanach czy Kaukazie. To kapuściane danie uważane jest za danie kuchni polskiej, jednak prawda jest taka, że w naszym kraju pojawiło się nieco ...
Syrop – słodki, smaczny, a nawet leczniczy!
Syrop – słodki, smaczny, a nawet leczniczy!
Słowo „syrop” wykorzystywane było już w języku łacińskim („sirupus”), co jasno wskazuje na długą historię zastosowania gęstych, słodkich cieczy. Arabowie znają zresztą podobne określenie „sharāb”, które oznaczało napój, często konkretnie wino. Obecnie syropy kojarzą nam się dwojako – jako ...
Calzone – ciekawa alternatywa dla tradycyjnej pizzy
Calzone – ciekawa alternatywa dla tradycyjnej pizzy
Kuchnia włoska nie ma sobie równych, tyle pyszności nie posiada żadna inna. Trudno oprzeć się aromatycznym makaronom czy chrupiącej pizzy. Jednak Włosi urozmaicili tradycyjny placek na cienkim cieście – postanowili ją zawinąć. W taki sposób narodził się nowy rodzaj pizzy, zwany calzone. ...
Pasaż zakupowy