Smaczna, ale czy zdrowa? Jaka właściwie jest kuchnia chińska
Smaczna, ale czy zdrowa? Jaka właściwie jest kuchnia chińska
Chiny to jeden z największych i najbardziej zaludnionych krajów na świecie, nic zatem dziwnego, że tamtejsza kuchnia jest tak bardzo zróżnicowana. Kuchnia chińska znana jest na całym świecie i charakteryzuje się bogactwem wielu smaków i aromatów. Dzięki połączeniu nietypowych składników i ...
Słodycze – luksus, narkotyk i kulturalne dziedzictwo
Słodycze – luksus, narkotyk i kulturalne dziedzictwo
Kolorowa, wyrazista i dobrze przyprawiona. Taka właśnie jest kuchnia indyjska
Kolorowa, wyrazista i dobrze przyprawiona. Taka właśnie jest kuchnia indyjska
Kuchnia indyjska jest połączeniem tradycji kulinarnych wielu narodów i wyznań. Potrawy kuchni indyjskiej charakteryzują się intensywnym smakiem, zapachem oraz kolorem – to prawdziwa mozaika wszystkich zmysłów. Na hinduskich talerzach znajdziemy dania o intensywnym aromacie korzennych ...
Lody – domowe są nazdrowsze!
Lody – domowe są nazdrowsze!
Lody to najpopularniejszy letni deser na świecie, który liczy sobie już ponad 2 tysiące lat. Prymat w ich konsumpcji wiodą Nowozelandczycy ze średnim rocznym spożyciem ok. 28.4 litra na mieszkańca. Kolejne miejsca w rankingu największych „lodożerców” zajmują Amerykanie, Australijczycy, a dalej, ...
Konserwy – przekleństwo diety czy wybawienie w czasach epidemii?
Konserwy – przekleństwo diety czy wybawienie w czasach epidemii?
Czym tak naprawdę są konserwy? W powszechnym mniemaniu pod tym pojęciem rozumie się puszki z żywnością gotową do spożycia – od sardynek w oleju po różnorakie zupy. Ale oficjalna definicja konserw dotyczy wszystkich produktów spożywczych o przedłużonej trwałości, hermetycznie zapakowanych w ...
Wyrazista, ostra i sycąca. Taka właśnie jest kuchnia meksykańska!
Wyrazista, ostra i sycąca. Taka właśnie jest kuchnia meksykańska!
Kuchnia meksykańska nie ma sobie równych. To swoiste połączenie tradycji kulinarnej czasów prekolumbijskich oraz kolonialnych. Głównymi składnikami wykorzystywanymi w kuchni meksykańskiej są kukurydza, fasola i papryka. Te trzy produkty występują w większości dań pochodzących z tego kraju. ...
Chleb tostowy – pożywne śniadanie czy niezdrowa przekąska?
Chleb tostowy – pożywne śniadanie czy niezdrowa przekąska?
Podstawę polskiego śniadania stanowią różnego rodzaju kanapki. Najchętniej sięgamy po ciepłe tosty przygotowywane z chleba tostowego. Trudno się dziwić, bo te aromatyczne sandwicze są w stanie podbić serce i żołądek niejednego łakomczucha. Niektórzy wręcz uzależnieni są od tej przekąski. Czy jednak ...
Niezastąpiony dodatek do zup – jak wybierać makaron jajeczny?
Niezastąpiony dodatek do zup – jak wybierać makaron jajeczny?
Smaczny, naturalny, odżywczy, o pięknym, złocistym kolorze… To tylko niektóre ze skojarzeń, jakie wywołuje makaron jajeczny – jeden z najchętniej kupowanych rodzajów makaronu w Polsce.  Ale czy rzeczywiście jest tak zdrowy i wartościowy, jak lubimy myśleć, sięgając  po opakowanie ...
Krupnik – pożywna zupa ze zdrowotnym akcentem
Krupnik – pożywna zupa ze zdrowotnym akcentem
Krupnik można albo kochać, albo nienawidzić. To jedna z najstarszych i tradycyjnych polskich zup. Ze względu na jeden z podstawowych składników, czyli kaszę, krupnik powinien zacząć częściej gościć na naszych stołach. Coraz bardziej odchodzi się od tradycyjnego przepisu na tę zupę, więc ...
Historia na talerzu. Jaka jest kuchnia marokańska?
Historia na talerzu. Jaka jest kuchnia marokańska?
Kolorowa, aromatyczna i niezwykle różnorodna – kuchnia marokańska obfituje w zdrowe i smaczne potrawy, dzięki którym z łatwością podbija serca większości przyjezdnych. Jej bogactwo odzwierciedla złożoną historię Maroka i wpływy różnych kultur, które odcisnęły na niej swoje piętno.
Pasaż zakupowy