Sos mirin – właściwości, skład i zastosowanie sosu mirin
Mirin – japoński sos ryżowy
Mirin jest jedną z podstawowych przypraw w kuchni japońskiej. Tak naprawdę jest bliskim krewnym sake, czyli ryżowego wina, ale zawiera znacznie mniej alkoholu, a za to wyraźnie więcej cukru. Uważa się, że głównym celem wykorzystania mirin w tradycyjnych recepturach była neutralizacja ...
Szakszuka – właściwości i skład. Przepis na szakszukę
Szakszuka – jajecznica w orientalnym wydaniu
Szakszuka to rodzaj sytej potrawy na bazie pomidorów, papryki, cebuli i czosnku, z dodatkiem jajek, zazwyczaj serwowanej na śniadanie. Chociaż kojarzona jest z kuchnią żydowską, tak naprawdę pochodzi z Tunezji, ale zajadają się nią również w innych krajach północno-zachodniej Afryki.
Flatbread – właściwości, skład i rodzaje flatbreadu
Flatbread – czyli alternatywa dla pizzy
„Flatbread” w języku angielskim oznacza płaski chleb i w sumie trudno do tej definicji coś dodać. Zdaniem archeologów jest to wręcz najwcześniejsza i najbardziej prymitywna forma chleba, do przygotowania której nie potrzeba było nawet pieca. Nic więc dziwnego, że flatbread ma tyle narodowych wersji ...
Zupa pho – właściwości i skład. Przepis na zupę pho
Zupa pho – niemy świadek historii Wietnamu
Zupa pho powstała w północnym Wietnamie około 1900 roku. Na południu kraju pojawiła się dopiero pół wieku później. Wraz z uchodźcami po wojnie w Wietnamie dotarła do USA, Kanady i krajów europejskich, gdzie zdobyła uznanie miejscowych. Smak zupy pho doceniono także w rankingu CNN ‘’50 ...
Sos mojo – właściwości, skład i zastosowanie sosu mojo
Sos mojo – kanaryjski dodatek do dań
Hiszpania może być dumna ze swojej kuchni, która oferuje mnóstwo pyszności. Każdy region tego kraju proponuje smakoszom inne doznania kulinarne. Nie inaczej jest także na Wyspach Kanaryjskich, które znane są z oryginalnego sosu mojo, występującego aż w trzech wersjach smakowych. Co w nim ...
Solanka zupa – właściwości, skład i rodzaje solanki
Solanka – królowa rosyjskich zup
Na próżno szukać drugiego takiego dania na świecie. Solanka jest jedyną i niepowtarzalną zupą, tradycyjnie przyrządzaną w Rosji i na Ukrainie. Nie jest to jednak najpopularniejsza zupa tamtego regionu. Ten tytuł należy raczej do barszczu. Rosjanie cenią solankę jednak nie za sławę, a przede ...
Roti – właściwości, skład i rodzaje roti
Roti – chlebek znany od tysięcy lat
Roti to danie, które było znane już 6 tysięcy lat temu. Pierwsze wzmianki o tym wypieku pojawiają się w starożytnym sanskrycie indyjskim. Do Europy roti dotarło za sprawą hinduskich imigrantów, którzy wykorzystywali roti do przenoszenia innych pokarmów, a nawet wody. W XIX wieku roti ...
Nachos – właściwości, skład i wykorzystanie nachos
Nachos – jak powstaje ta meksykańska przekąska?
Nachos to małe kawałki tortilli, które pełnią funkcję przekąski i zazwyczaj serwowane są z różnymi sosami. Pochodzą z Meksyku, gdzie są bardzo popularnym dodatkiem podawanym do alkoholu. To znakomity zamiennik tradycyjnych chipsów, a przy tym są dużo zdrowsze i smaczniejsze. W czym tkwi ich ...
Chili con carne – właściwości i skład. Przepis na chili con carne
Chili con carne – teksański fast food
Chociaż nazwa tego dania może sugerować pochodzenie, nie jest ono takie oczywiste. Niezależnie od tego, chili con carne cieszy się ogromną popularnością. Nazywana jest fast foodem ze względu na łatwość i szybkość jej przygotowania. Jest nie tylko pyszna, ale przede wszystkim zdrowa, bo ...
Karmel – właściwości, skład i wykorzystanie karmelu
Karmel - tysiącletnia bursztynowa pokusa
Karmel to prawdziwe zjawisko w świecie cukierniczym. Mimo że jest znany i używany od wieków, to wciąż inspiruje kucharzy do nowych sposobów wykorzystywania go w kuchni. Przez większość swojego istnienia funkcjonował jako główny składnik cukierków, dodatek do innych deserów lub ich element ...
Pasaż zakupowy