Sos koperkowy – niezawodny dodatek do wszystkich dań
Sos koperkowy – niezawodny dodatek do wszystkich dań
Sosy stanowią znakomite dopełnienie wielu dań. Sos koperkowy to jeden z najbardziej uniwersalnych i najsmaczniejszych sosów. Doskonale sprawdzi się w zestawie z mięsem, rybą, ale także dopełni smak dań makaronowych lub tych z ziemniakami. Przepis na sos koperkowy powinien znać każdy ...
Sok z aloesu – zdrowszy niż soki owocowe?
Sok z aloesu – zdrowszy niż soki owocowe?
Sok z aloesu to produkt, który od kilku dobrych lat spotkać można na półkach aptek oraz sklepów ze zdrową żywnością. Cena, nawet pięciokrotnie przewyższająca koszt litra klasycznego soku pomarańczowego, jest odstraszająca i intrygująca zarazem. Cóż bowiem tak cennego zawiera sok z aloesu, że cały ...
Bogactwo przypraw i smaków. Czego nie wiemy o kuchni tureckiej
Bogactwo przypraw i smaków. Czego nie wiemy o kuchni tureckiej
Kuchnia turecka uznawana jest przez wielu smakoszy za jedną z najsmaczniejszych kuchni świata. Uplasowała się na wysokiej pozycji, jeśli chodzi o jej popularność. Trudno się dziwić, bo kto z nas nie słyszał o tureckim kebabie czy słodkiej baklawie? Jednak kuchnia turecka to coś znacznie ...
Dyniowe babeczki z korzenną nutą
Dyniowe babeczki z korzenną nutą
Dynia kojarzona jest często z przełomem października i listopada, ale tak naprawdę sezon na nią rozpoczyna się już z końcem sierpnia. Jest niskokaloryczna, zawiera mnóstwo witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bogata jest m.in. w beta-karoten, ...
Jak zatrzymać smak jesieni w kuchni? Postaw na zupę grzybową
Jak zatrzymać smak jesieni w kuchni? Postaw na zupę grzybową
Prawdziwki, podgrzybki, koźlaki, maślaki – przyrządzanie potraw z grzybów to wspaniała kulinarna przygoda. A możliwości są ogromne – pierogi, sosy, bigos, kapusta zasmażana, kurki zasmażane na maśle z dodatkiem śmietany, czy wreszcie zupa grzybowa – grzyby zawsze cieszyły się dużym powodzeniem w ...
Czas na pieczone jabłka
Czas na pieczone jabłka
Pieczone jabłka z bitą śmietaną kokosową i wegańskim sosem karmelowym – ten przepis to prawdziwa jesienna petarda! Smak pieczonych jabłek kojarzy się z dzieciństwem, wizytami u babci, rodzinnym domem. Wystarczy wprowadzić kilka ciekawych modyfikacji, dodać jakiś egzotyczny składnik, ...
Alpejski przysmak – poznaj zalety sera Fontina
Alpejski przysmak – poznaj zalety sera Fontina
Ser Fontina to prawdziwa duma włoskiego serowarstwa. Jego charakterystyczny delikatny smak jest rezultatem tradycyjnych metod produkcji i receptury. Choć na rynku nie brakuje serów, które próbują ją naśladować, oryginalna Fontina jest tylko jedna, a jej ojczyzną jest Dolina Aosty.
Na kulinarnym szlaku kultur. Poznajmy kuchnię gruzińską
Na kulinarnym szlaku kultur. Poznajmy kuchnię gruzińską
Kuchnia gruzińska zyskuje coraz większą popularność. Świadczy o tym rosnąca liczba pojawiających się restauracji serwujących jedzenie pochodzące z tego kraju. Nie ma co się dziwić, ponieważ kuchnia gruzińska jest pyszna. Kto raz spróbuje tych smakołyków, nigdy nie zapomni ich wyjątkowego ...
Olej ryżowy – poważna konkurencja dla oliwy z oliwek!
Olej ryżowy – poważna konkurencja dla oliwy z oliwek!
Olej ryżowy to pojęcie kolokwialne, określające tak naprawdę olej z otrębów ryżowych. Otręby, jako produkty uboczne przetwórstwa ziaren Oryza sativa, są bowiem bogate we frakcję tłuszczową, w odróżnieniu od oczyszczonego ryżu konsumpcyjnego. Zdaniem historyków, w Azji olej z otrębów ...
Cukierki – niebezpieczna dawka cukru w pięknym opakowaniu
Cukierki – niebezpieczna dawka cukru w pięknym opakowaniu
Niemal każdy z nas uwielbia słodycze, a na pewno przepadają za nimi dzieci. Już na samą myśl o nich robi nam się przyjemniej na duszy, a ogromna różnorodność sprawia, że każdy znajdzie swój ulubiony smakołyk. Cukierki są najsłynniejszymi słodyczami na świecie. To również szybki zastrzyk ...
Pasaż zakupowy