Na słono, słodko i z nadzieniem! Z czym jeszcze można jeść knedle?
Na słono, słodko i z nadzieniem! Z czym jeszcze można jeść knedle?
Nam, Polakom, knedle kojarzą się przede wszystkim z letnim owocowym obiadem. W Europie jest to jednak danie o wiele bardziej rozmaite, które jada się od zupy po deser. Kochają się w nich przede wszystkim Niemcy i Austriacy, a dzięki ich wpływom kulinarnym także Czesi, Słowacy, Bośniacy, ...
Maltodekstryna – czy wiesz, co jesz?
Maltodekstryna – czy wiesz, co jesz?
Maltodekstryna – brzmi tajemniczo, prawda? Jednak jeśli spożywasz dużo słodyczy lub masz tendencję do zastępowania posiłków gotową żywnością, prawdopodobnie często jesz również maltodekstrynę. Jest to powszechny składnik wielu innych produktów spożywczych, jednak ma niezbyt dobrą sławę. Czy ...
Nie tylko mleko. Które produkty spożywcze zawierają laktozę?
Nie tylko mleko. Które produkty spożywcze zawierają laktozę?
Laktoza to cukier mleczny i jeden ze składników mleka krowiego. Problem nietolerancji laktozy dotyczy wielu osób, niezależnie od wieku i płci. Te osoby muszą wykluczyć ze swojego jadłospisu nie tylko mleko krowie, ale również inne produkty zawierające laktozę. O jakie artykuły spożywcze ...
Przyprawa, która zrewolucjonizowała przemysł spożywczy
Przyprawa, która zrewolucjonizowała przemysł spożywczy
Glutaminian sodu cieszy się złą sławą wśród zwolenników zdrowego stylu życia. Traktowany powszechnie jako niebezpieczna chemia dodawana do żywności ma w rzeczywistości także swoje pozytywne strony. Dla Japończyków na przykład glutaminian sodu jest istotą dobrego smaku i stanowi tradycyjny ...
Marynaty – czyli jak zrobić dobry użytek z warzyw i owoców!
Marynaty – czyli jak zrobić dobry użytek z warzyw i owoców!
Marynaty całkiem słusznie kojarzą się nam z octem. Choć kwaśność jest ich esencją, w tradycyjnych przetworach tkwi jednak znacznie więcej korzyści i przyjemnych niespodzianek. Poznaj sekrety marynat z całego świata i dowiedz się, czy i jak warto przygotowywać je samodzielnie w domu.
Żurek – zupa z tradycją i historią w tle
Żurek – zupa z tradycją i historią w tle
Polska kuchnia słynie z zup. W naszym narodowym menu widnieje wiele różnych wersji tego pierwszego dania, jednak na czele zestawienia króluje żurek. Potrawą tą zachwycają się nie tylko Polacy, ale także obcokrajowcy przybywający do naszego kraju. Polska jest jednym z nielicznych państw na ...
Masa kajmakowa – słodki składnik deserów
Masa kajmakowa – słodki składnik deserów
Kajmak, zwany również masą korówkową albo masą kajmakową, to popularny dodatek do wszelkiego rodzaju deserów. Słodka, gęsta masa powstaje na bazie masła i schłodzonego mleka. Kajmak najczęściej dodawany jest do dekorowania mazurków czy przekładania ciastek, wafli oraz innych deserów. Dlaczego ...
Pascha – wielkanocny przysmak ze wschodu
Pascha – wielkanocny przysmak ze wschodu
Wielkanoc to najważniejsze święto dla wszystkich chrześcijan. Nic w tym dziwnego, że chcą oni hucznie celebrować ten czas. Na stołach znajduje się wiele wyśmienitych potraw, a pośród nich pascha – tradycyjna potrawa, która przywędrowała do nas ze wschodu. Czym jest pascha i dlaczego jest ...
Kuchnia żydowska – najciekawsza na świecie?
Kuchnia żydowska – najciekawsza na świecie?
Kuchnia żydowska jest przede wszystkim niezwykle złożona i rozmaita, co wynika bezpośrednio z historii narodu Izraelitów – niewiele jest społeczeństw, które przeżyły tak liczne zawieruchy dziejowe. Osadzona raczej na bazie kultury i religii niż narodowości, odcisnęła się piętnem również na ...
Kuchnia rosyjska – niedoceniany skarbiec przepisów
Kuchnia rosyjska – niedoceniany skarbiec przepisów
O kuchni rosyjskiej mówi się, że jest bogata w historię i węglowodany. Prosta, wręcz chłopska w swoich korzeniach, ewoluowała wraz arystokracją do najbardziej wyszukanych form, które budzą podziw na świecie. Jednocześnie, ze względu na geografię i polityczne dzieje, kuchnia rosyjska jest ...