Ceviche – peruwiańska sałatka z owocami morza
Ceviche – peruwiańska sałatka z owocami morza
Popularna w krajach Ameryki Łacińskiej i na Karaibach potrawa – ceviche – to przygotowywana z surowej ryby lub owoców morza sałatka. Kluczowy element kulinarny stanowi odpowiednie zamarynowanie świeżej ryby w soku z cytrusów. Danie nie wymaga smażenia lub pieczenia, dzięki czemu sprawdza się ...
Masło – zdrowe, jeśli jedzone z umiarem!
Masło – zdrowe, jeśli jedzone z umiarem!
Wszystko wskazuje na to, że masło było znane ludzkości już dwa tysiące lat przed naszą erą. Istnieją kamienne tablice z doby starożytnego Egiptu, które obrazują proces produkcji mlecznego tłuszczu i, co ciekawe, okazuje się on być bardzo podobny do dzisiejszej technologii. I podczas, gdy ...
Śmietana – grzeszna, ale odżywcza
Śmietana – grzeszna, ale odżywcza
Śmietana w popularnym mniemaniu kojarzy się z tucznością i zbytkiem – śmietanka towarzyska to wręcz społeczna elita. Te asocjacje nie są przypadkowe i odnoszą się do wysokiego poziomu tłuszczu oraz kaloryczności śmietany. Czy to jednak wystarczające powody, aby się jej wystrzegać?
Hummus – pyszna i zdrowa pasta z Bliskiego Wschodu
Hummus – pyszna i zdrowa pasta z Bliskiego Wschodu
Na polskich stołach coraz częściej pojawiają się dania i przekąski z różnych stron świata. Nic w tym dziwnego, bo jesteśmy ciekawi i stajemy się otwarci na nowe smaki, pochodzących z innych rejonów naszego globu. Jednym z nich jest hummus, pyszna i zdrowa pasta z Bliskiego Wschodu. Stanowi ...
Bulion - najzdrowsza zupa świata
Bulion - najzdrowsza zupa świata
Rosół, inaczej bulion, ma bardzo proste pochodzenie, bo wywodzi się bezpośrednio… z potrzeby! Czemu bowiem wyrzucać kości zwierzęce, skoro można z nich ugotować posilającą zupę? Już przed 2,5 tysiącami lat medycyna chińska polecała rosół jako lekarstwo wzmacniające nerki, krew i wspierające ...
Sos sojowy – wzmacnia serce i układ odpornościowy
Sos sojowy – wzmacnia serce i układ odpornościowy
Sos sojowy należy do najstarszych chińskich przypraw – źródła historyczne wskazują, że tradycja wytwarzania fermentowanych sosów liczy sobie już nawet 2 tysiące lat. Ale tak naprawdę, dopiero w czasie ostatnich kilku stuleci sos sojowy doczekał się masowej produkcji i globalnej sławy, po części za ...
Ocet spirytusowy – do sprzątania i nie tylko
Ocet spirytusowy – do sprzątania i nie tylko
Odstraszający swoim nieprzyjemnym zapachem ocet spirytusowy to produkt, który znajduje wieloaspektowe zastosowanie nie tylko w przemyśle, lecz także w gospodarstwie domowym. Z jego pomocą możemy przyprawić potrawy i przedłużyć ich trwałość, zdezynfekować ranę czy odkamienić pralkę. Istnieją ...
Czy ketchup jest zdrowy?
Czy ketchup jest zdrowy?
Statystycznie Polacy spożywają ok. 1 kg ketchupu rocznie, aż 80% z nas ma opakowanie tego produktu w swojej lodówce, a co trzeci Polak nie wyobraża sobie przynajmniej jednego posiłku dziennie bez dodatku ketchupu. To popularny dodatek do pizzy, zapiekanek, kanapek i wielu dań obiadowych. ...
Surowe ciasto bananowo-chałwowe RAW
Surowe ciasto bananowo-chałwowe RAW
Raw Food – dosłowne tłumaczenie z języka angielskiego „surowe jedzenie” lub „surowa żywność”. Dla jednych dieta, dla innych styl życia. Chcesz spróbować? Polecamy przepis na ciasto bananowo-chałwowe w wersji RAW Amelii Romańskiej.
Chutney - indyjskie smaki „po staropolsku”
Chutney - indyjskie smaki „po staropolsku”
Pierwsze przepisy na ten gęsty i aromatyczny sos pojawiły się w Polsce już w XVII w. W kuchni staropolskiej funkcjonował pod nazwą gąszcze. Chutney ma swoje korzenie w kuchni indyjskiej, gdzie do dzisiaj jest używany jako dodatek do dań mięsnych i wegetariańskich. Pikantny, lekko kwaskowy ...
Pasaż zakupowy