Na czym polega tajemnica tajine?
Na czym polega tajemnica tajine?
Tajine (czytaj: tażin) to przede wszystkim naczynie niezwykłego kształtu, będące jedną z najpopularniejszych pamiątek przywożonych z Maroka. Mimo ogromnej różnorodności potencjalnych składników i smaków gotowanych w nim potraw, za tajine uważa się jednak także wszystkie dania duszone w ...
Raclette –  szwajcarski pomysł na przyjemne biesiadowanie
Raclette – szwajcarski pomysł na przyjemne biesiadowanie
Raclette to pojęcie, pod którym rozumie się dziś przeważnie modne szwajcarskie danie, które najlepiej jest dzielić z przyjaciółmi. Mało kto wie jednak, że tak naprawdę Raclette to przede wszystkim gatunek alpejskiego sera krowiego, który dał początek całemu rytuałowi opiekania przysmaków na ...
Sos tzatziki – król greckiej kuchni
Sos tzatziki – król greckiej kuchni
Sos tzatziki to prawdziwy hit w greckiej kuchni. Ta najpopularniejsza przystawka króluje na greckich stołach i żadne danie nie może się bez niego obejść.  Doskonale nadaje się zarówno do dań mięsnych, jak i warzyw. Ten zdrowy i lekki dip dostarcza wielu cennych witamin i minerałów, a ...
Fondue – szwajcarski przysmak w ciekawych wariantach
Fondue – szwajcarski przysmak w ciekawych wariantach
Słowo „fondue” brzmi bardzo szlachetnie i elegancko, ale w rzeczywistości jest jedynie stroną bierną francuskiego czasownika „fondre” czyli topić. Jako nazwa dania po raz pierwszy pojawiła w 1735 r. za sprawą Vincenta La Chapelle, szefa kuchni znad Loary, który gotował dla arystokracji na ...
Olej kukurydziany – średniak wśród tłuszczów roślinnych
Olej kukurydziany – średniak wśród tłuszczów roślinnych
Olej kukurydziany to stosunkowo nowy wynalazek, który w ostatnim stuleciu nabrał olbrzymiego znaczenia gospodarczego. Jest to cenne biopaliwo i odżywcza pasza dla zwierząt, a przede wszystkim zaś cenny produkt spożywczy popularny ze względu na niską cenę. Gotowanie z olejem kukurydzianym ...
Kisiel – słodka i zdrowa przekąska dla każdego
Kisiel – słodka i zdrowa przekąska dla każdego
Kisiel to popularny deser, którym zajadają się nie tylko dzieci, ale również dorośli. Charakteryzuje się on półpłynną konsystencją i kwaskowatym smakiem. Nie dość, że domowy kisiel jest smaczny, zdrowy i niskokaloryczny, to na dodatek banalnie łatwy w przygotowaniu. Jaki jest sekret tego ...
Sos pomidorowy – pyszny dodatek do makaronu i pizzy
Sos pomidorowy – pyszny dodatek do makaronu i pizzy
Sos pomidorowy to jeden z najbardziej rozpowszechnionych na świecie dodatków do makaronu, pizzy i innych dań. Potrawy z sosem pomidorowym są jedzone w niemal każdej części globu. Nic dziwnego. Sos pomidorowy jest bowiem bardzo łatwy w przygotowaniu, a w wersji podstawowej jest ...
Paprykarz – szczeciński towar eksportowy
Paprykarz – szczeciński towar eksportowy
Jedni go lubią, inni nie znoszą. Jedno jest pewne: pod koniec minionej epoki paprykarzem zajadał się każdy. Niespotykany smak i oryginalny skład tej polskiej rybnej konserwy sprawił, że zajadała się nim cała Polska, co więcej – trafił nawet do zagranicznych sklepów. Jaka jest jego
Mango lassi – indyjski sposób na ochłodę
Mango lassi – indyjski sposób na ochłodę
Mango lassi to najpopularniejszy indyjski napój. Delektują się nim nie tylko sami Hindusi, ale również turyści licznie przybywający do Indii. Coraz częściej jednak gości na polskich stołach. W upalne dni zapewnia znakomite orzeźwienie. Jest częstym dodatkiem do dań curry, ale także sam w sobie ...
Pizza – najpopularniejsze danie świata?
Pizza – najpopularniejsze danie świata?
Historia pizzy zaczyna się najprawdopodobniej we włoskim mieście Neapol, założonym przez Greków ok. 600 lat p.n.e. Z jednej strony była to bogata portowa metropolia, z drugiej, od zawsze kolebka biedoty. Potrzeba stworzenia łatwego i szybkiego w przygotowaniu dania, które wyżywiłoby głodne ...
Pasaż zakupowy