Owoce kandyzowane – grzeszny smakołyk na szczególne okazje
Owoce kandyzowane – grzeszny smakołyk na szczególne okazje
Owoce kandyzowane to ogólne pojęcie określające popularną od wieków metodę konserwowania owoców za pomocą cukru. Historycznie uważa się je za praprzodków współczesnych słodyczy, choć dziś występują częściej w roli dekoracji i dodatków do deserów. Z jednej strony kuszące swą trwałością i ...
 Co ma do zaoferowania kuchnia francuska?
Co ma do zaoferowania kuchnia francuska?
Francja kojarzy się z elegancją, luksusem i wytwornością. Nic zatem dziwnego, że kuchnia francuska słynie z wyszukanych smaków i niespotykanych połączeń kulinarnych. Dania z tego kraju cenione są na całym świecie i stanowią ważne dziedzictwo kulturowe Francji. Potrawy dopracowane są w ...
Torty, czyli arcydzieła słodkiej kuchni
Torty, czyli arcydzieła słodkiej kuchni
Torty to najelegantsze z ciast – istna śmietanka wśród deserów, a jednocześnie międzynarodowy symbol celebracji, z najróżniejszych powodów. Przekładane kremami, wielowarstwowe i misternie zdobione, urosły rangi cukierniczych dzieł sztuki, za które gotowi jesteśmy płacić olbrzymie pieniądze. ...
Makaron sojowy – przysmak ze Wschodu, który nie zawiera soi!
Makaron sojowy – przysmak ze Wschodu, który nie zawiera soi!
Makaron sojowy nie jest wbrew pozorom wyrabiany z soi, ale ze skrobi pozyskanej najczęściej z fasoli mung, ziemniaków lub batatów. Mylna nazwa najprawdopodobniej nawiązuje do faktu, że w Azji, skąd pochodzi, serwuje się go zazwyczaj z dodatkiem sosu sojowego. W języku angielskim ...
Samo zdrowie czy zabójcza potrawa? Co powinnyśmy wiedzieć o zupie szczawiowej
Samo zdrowie czy zabójcza potrawa? Co powinnyśmy wiedzieć o zupie szczawiowej
Zupy to specjalność polskiej kuchni. W naszym rodzimym menu widnieje wiele sezonowych zup oraz takich, którymi możemy zajadać się przez cały rok. Chociaż są tak rozmaite, to wszystkie łączy je wyśmienity smak i aromat. Ciekawą i oryginalną zupą w polskiej kuchni jest szczawiówka, która ...
Smaczny i co więcej? Tajemnice sera tylżyckiego
Smaczny i co więcej? Tajemnice sera tylżyckiego
Ser tylżycki to bez wątpienia jeden z najpopularniejszych serów w Polsce – można go znaleźć w niemal każdym sklepie spożywczym. Mało kto jednak wie, że ser, który dziś najczęściej gości na naszych kanapkach, w przeszłości trafiał na arystokratyczne stoły w towarzystwie najlepszych win. ...
Nie tylko ładnie wygląda – co warto wiedzieć o ryżu parboiled?
Nie tylko ładnie wygląda – co warto wiedzieć o ryżu parboiled?
Wśród licznych odmian dostępnych na sklepowych półkach ryż parboiled wyróżnia się konsystencją, łatwością przygotowania i… bogatym wnętrzem. Ale czym tak naprawdę jest ryż paraboliczny i dlaczego warto mieć go w swojej kuchni?
Kuchnia tajska - prosta, kolorowa i smaczna!
Kuchnia tajska - prosta, kolorowa i smaczna!
Bogactwo smaków i kolorów, pikantne i wyraziste przyprawy, słodkie nuty oraz niepowtarzalne receptury - to cechy charakterystyczne dla kuchni tajskiej. Chociaż nie jest ona tak popularna jak kuchnia chińska czy japońskie sushi, to kuchnia tajska zyskuje coraz większą grupę zwolenników. ...
Chłodnik – kulinarny ratunek na ciepłe dni
Chłodnik – kulinarny ratunek na ciepłe dni
Chłodniki to zupy idealne na lato. Jak sama nazwa wskazuje, podaje się je w wersji wystudzonej. Zimne zupy to znakomite orzeźwienie i ochłodzenie w upalne dni. Chłodniki świetnie sprawdzą się jako lekki i jednocześnie pożywny lunch lub kolacja. Poza tym są proste w przygotowaniu, ...
Ośmiornice - jeść czy nie jeść?
Ośmiornice - jeść czy nie jeść?
Ośmiornice zasadniczo nie pojawiają się w naszej rodzimej kuchni, a jednak, dzięki coraz dalszym podróżom oraz globalizacji sklepowych zamrażalników, i wśród Polaków rośnie już rzesza miłośników mięsa z pokaźnych głowonogów. Paradoksalnie, istnieje równie duża liczba przekonywujących ...
Pasaż zakupowy