Kuchnia irańska – gastronomiczny klejnot Bliskiego Wschodu
Kuchnia irańska – gastronomiczny klejnot Bliskiego Wschodu
Kuchnia irańska to pojęcie bardzo szerokie, bo odnoszące się do tysięcy lat tradycji i populacji ponad 80 milionów ludzi o różnym etnicznym pochodzeniu. W potocznym języku kuchnię irańską utożsamia się jednak zazwyczaj z kuchnią perską ze względu historyczną kontynuację obu państwowości. ...
Kuchnia portugalska – zdecydowanie niedoceniana mozaika prostych smaków!
Kuchnia portugalska – zdecydowanie niedoceniana mozaika prostych smaków!
Kuchnię portugalską najwięksi entuzjaści definiują jako mieszankę ognia i pasji. W swej istocie jest ona bardzo prosta, wręcz uboga, tworząc na bazie kilku łatwo dostępnych na Półwyspie Iberyjskim składników całą miriadę kolorowych dań. Tradycyjne techniki gotowania i wyraziste smaki ...
Lemoniada – 5 powodów, dla których warto ją pić codziennie!
Lemoniada – 5 powodów, dla których warto ją pić codziennie!
Lemoniada, czyli orzeźwiający, pełen owoców napój, kojarzy się najczęściej z latem, wysoką temperaturą, wakacjami i czasem z amerykańskimi filmami, w których uliczna sprzedaż pysznej wody z lodem, cukrem i cytryną, była niegdyś bardzo popularna. Lemoniada to jednak nie tylko prosty napój do ...
Ser Stilton – angielski arystokrata wśród serów
Ser Stilton – angielski arystokrata wśród serów
Ser Stilton nie jest może tak dobrze znany w Europie jak Roquefort czy Gorgonzola, ale bez wątpienia należy do najszlachetniejszych serów pleśniowych Starego Kontynentu. Niezwykle aromatyczny w zapachu i smaku, zasłużył sobie na status PDO (chronionego pochodzenia geograficznego) w Unii ...
Melasa, czyli Kopciuszek w świecie cukru
Melasa, czyli Kopciuszek w świecie cukru
Jak wiele innych przysmaków melasa jest dziełem przypadku – a konkretnie zaskakująco atrakcyjnym produktem ubocznym przemysłu cukrowniczego. Jej korzenie sięgają Indii, gdzie już 500 lat przed Chrystusem zaczęto przetwarzać trzcinę cukrową na słodkie kryształki. Za sprawą Krzysztofa Kolumba ...
Kuchnia litewska – najbliższa polskiej, choć wciąż unikalna!
Kuchnia litewska – najbliższa polskiej, choć wciąż unikalna!
Najstarszym i najbardziej podstawowym elementem kuchni litewskiej jest bez wątpienia chleb – ciemne, żytnie bochny, które zdaniem archeologów były w podobnej formie wypiekane już od X w.! Chleby litewskie na słodzie i zakwasie, z charakterystycznym kminkowym posmakiem, są popularne dziś ...
Co to jest pasta miso i jak jej używać w kuchni?
Co to jest pasta miso i jak jej używać w kuchni?
Pasta z miso, czyli tajemniczy składnik ze sklepów ze zdrową żywnością lub z kuchniami świata. Pojawia się w przepisach kuchni japońskiej, ale nie tylko, ponieważ jako bardzo zdrowy składnik, jest częścią wielu innych diet, np. bardzo popularnej w minionym roku diety SIRT. Czy warto kupić pastę z ...
Bezglutenowy hit! Dlaczego warto sięgnąć po makaron z komosy ryżowej?
Bezglutenowy hit! Dlaczego warto sięgnąć po makaron z komosy ryżowej?
Makaron z komosy ryżowej to produkt dość oryginalny i zdecydowanie nie goszczący często w klasycznych polskich domach. W sklepach ze zdrową żywnością zdobywa jednak coraz większą popularność, odmieniając się nie tylko przez dziesiątki kształtów, ale nawet kolorów.  Co warto więc ...
Guacamole – najzdrowszy dip świata
Guacamole – najzdrowszy dip świata
Guacamole to pasta z awokado, która gości już na stołach całego świata. W samych Stanach Zjednoczonych co roku w dniu wielkiego finału rozgrywek futbolu amerykańskiego, Super Bowl, zjada się dziesiątki milionów ton zielonego przysmaku, który wraz z chipsami jest ulubioną przekąską kibiców. ...
Nie tylko dla miłośników ryb! Jaka jest kuchnia skandynawska?
Nie tylko dla miłośników ryb! Jaka jest kuchnia skandynawska?
Kuchnia skandynawska to pojęcie bardzo heterogeniczne, bowiem obejmujące zwyczaje kulinarne czterech, bądź co bądź, niezależnych krajów. Łączy je bezsprzecznie podobny klimat i składniki, różne są natomiast kombinacje i sposoby przygotowania posiłków. Wraz z postępującą globalizacją trendów ...
Pasaż zakupowy