Kasza – która najzdrowsza?
Kasza – która najzdrowsza?
Kasze to jadalne nasiona zbóż lub pseudo-zbóż pozbawione łuski lub lekko rozdrobnione. Uważane są za jeden najprymitywniejszych pokarmów i owej prostocie zawdzięczają swą dobroczynność. Można powiedzieć, że chleb i inne mączne produkty są efektem ewolucji kasz, która niekoniecznie wyszła ...
Pasty kanapkowe – przepisy na pyszne i zdrowe śniadania
Pasty kanapkowe – przepisy na pyszne i zdrowe śniadania
Chleb z masłem i serem? O ileż ciekawszą alternatywą są pasty kanapkowe pełne kolorów, aromatów, a nierzadko i niespodzianek. Co zaś najważniejsze, dla Polaków, którzy od lat jedzą kanapki na śniadanie, w pracy i na kolację, to doskonała szansa na poprawę zwyczajów żywieniowych i rezygnację ...
Zdrowy obiad dla dzieci – pomysły, które spodobają się Twoim podopiecznym
Zdrowy obiad dla dzieci – pomysły, które spodobają się Twoim podopiecznym
Obiad dla dzieci jest bardzo ważnym posiłkiem, którego nie powinno się omijać. Zdrowy obiad dla dzieci musi być przede wszystkim dobrze dopasowany do ich wieku. Inne pożywienie odpowiednie będzie dla dzieci w wieku dwóch lub trzech lat, a jeszcze inne dla dzieci szkolnych. Obiad dla ...
Ulluco – peruwiańska alternatywa dla ziemniaka
Ulluco – peruwiańska alternatywa dla ziemniaka
Ulluco, znane również jako olluco, to warzywo, którego popularność w Ameryce Południowej dorównuje ziemniakom! Co ciekawe, podczas gdy bulwy rośliny są faktycznie idealnym, jeśli nie atrakcyjniejszym, substytutem dla pożywnych kartofli, nadziemne partie, również jadalne, przyrównuje się w smaku do ...
Salsefia – zdrowe i smaczne warzywo na zimową porę
Salsefia – zdrowe i smaczne warzywo na zimową porę
Salsefia, znana również jako kozibród porolistny, to śródziemnomorskie warzywo o szerokim zastosowaniu kulinarnym. W praktyce bywa często mylona z innymi jadalnymi korzeniami, zwłaszcza skorzonerą czy pasternakiem. Jak więc rozpoznać salsefię i wykorzystać ją w kuchni? Dlaczego dietetycy ...
Surówki, czyli jak realizować postulaty dietetyków
Surówki, czyli jak realizować postulaty dietetyków
Surówki to sałatki przygotowane ze świeżych warzyw i owoców. Wiele języków nie rozróżnia tej specyfiki odrębnym terminem, ale w Polsce od dekad do obiadów podaje się właśnie chrupką, soczystą i odświeżającą surówkę. Dlaczego warto kontynuować tą tradycję i czy z surówkami można przedobrzyć? ...
Co to jest pasta miso i jak jej używać w kuchni?
Co to jest pasta miso i jak jej używać w kuchni?
Pasta z miso, czyli tajemniczy składnik ze sklepów ze zdrową żywnością lub z kuchniami świata. Pojawia się w przepisach kuchni japońskiej, ale nie tylko, ponieważ jako bardzo zdrowy składnik, jest częścią wielu innych diet, np. bardzo popularnej w minionym roku diety SIRT. Czy warto kupić pastę z ...
Słodziki – genialny wynalazek czy przekleństwo współczesnego człowieka?
Słodziki – genialny wynalazek czy przekleństwo współczesnego człowieka?
Słodziki to inaczej zamienniki cukru, czyli substancje słodzące różnego pochodzenia zmieniające (polepszające?) smak produktów spożywczych. W popularnym mniemaniu mają być zdrowsze od szkodliwych białych kryształków, wspierając proces odchudzania. Coraz więcej badań naukowych wskazuje ...
Jak zatrzymać smak jesieni w kuchni? Postaw na zupę grzybową
Jak zatrzymać smak jesieni w kuchni? Postaw na zupę grzybową
Prawdziwki, podgrzybki, koźlaki, maślaki – przyrządzanie potraw z grzybów to wspaniała kulinarna przygoda. A możliwości są ogromne – pierogi, sosy, bigos, kapusta zasmażana, kurki zasmażane na maśle z dodatkiem śmietany, czy wreszcie zupa grzybowa – grzyby zawsze cieszyły się dużym powodzeniem w ...
Sól peruwiańska różowa – czym się wyróżnia?
Sól peruwiańska różowa – czym się wyróżnia?
Różowa sól jest w Peru czymś więcej niż tylko barwną przyprawą. Z uwagi na jej źródło i sposób pozyskiwania wpisała się głęboko w historię i tradycje ludności Andów. Mówi się wręcz, że nie ma drugiego tak imponującego kompleksu salin jak Salinas de Maras, skąd właśnie pochodzi legendarna ...