Mięso – właściwości, skład i rodzaje mięsa
Mięso w diecie człowieka - potrzebne czy nie?
Zdaniem naukowców mięso stało się elementem strawy hominidów – przodków gatunku Homo sapiens – ok. 2.6 miliona lat temu. Badania archeologiczne wskazują, że już w tym okresie stosowane były kamienne narzędzia mogące służyć do polowania i porcjowania zwierzyny. Przez długi czas dieta ...
Lody – właściwości, skład i rodzaje lodów
Lody – domowe są nazdrowsze!
Lody to najpopularniejszy letni deser na świecie, który liczy sobie już ponad 2 tysiące lat. Prymat w ich konsumpcji wiodą Nowozelandczycy ze średnim rocznym spożyciem ok. 28.4 litra na mieszkańca. Kolejne miejsca w rankingu największych „lodożerców” zajmują Amerykanie, Australijczycy, a dalej, ...
Samosy – właściwości, skład i wykorzystanie samosów
Samosy – smak Indii w Twoim domu
Mówi się o nich ‒ najpopularniejsze danie indyjskie. Chodzi oczywiście o samosy, czyli o hinduskie pierożki z warzywami i innymi dodatkami. Choć dziś samosy są uznawane za typowo hinduską potrawę, to jednak ich korzenie sięgają starożytnej Persji. Współcześnie samosami zajadają się ...
Sos salsa – właściwości, skład i zastosowanie sosu salsa
Sos salsa – dodatek nie tylko do nachosów
Pomidorowy sos salsa zawojował nie tylko meksykańskie stoły, ale także został doceniony w europejskiej kuchni. Znakomicie sprawdza się jako nie tylko dip do przekąsek, ale również jako jeden ze składników pizzy, makaronu czy potraw kuchni meksykańskiej. Jest nie tylko pyszny i zdrowy, ale również ...
Parówki – właściwości, skład i wykorzystanie parówek
Parówki – frankfurcki przysmak na polskim talerzu
Parówki to współcześnie jedno z najbardziej znanych dań w kulturze zachodniej. Pierwsze próby przygotowania parówek sięgają już czasów starożytnych. Jednak ich oficjalna historia rozpoczyna się pod koniec XV wieku we Frankfurcie nad Menem. Rozgłos zdobywają jako składnik znanego na całym świecie ...
Tapas – właściwości i skład. Przepisy na przekąski tapas
Tapas – kulinarna wizytówka Hiszpanii
Hiszpanie wymyślili wiele przepysznych wariacji kulinarnych, ale najlepszą z nich bez wątpienia są tapas, czyli małe przekąski, które przybierają różne kształty, smaki, kolory i konsystencje. Nic dziwnego, że mieszkańcy tego kraju są dumni ze swoich zakąsek, a cały rytuał związany z ...
Sos tatarski – właściwości, skład i zastosowanie sosu tatarskiego
Sos tatarski – europejski przysmak na polskich stołach
Sos tatarski to jeden z najpopularniejszych sosów w Europie. Pierwsze wzmianki na jego temat pojawiają się już w XVIII-wiecznych angielskich książkach kucharskich. Informacje dotyczące sosu tatarskiego odnajdujemy również w polskich księgach kulinarnych pochodzących z XIX wieku. Sos ...
Harira – właściwości i skład. Przepis na harirę
Harira – tyle zdrowia w jednej aromatycznej misce
Harira to niezwykła marokańska zupa, którą je się przede wszystkim w trakcie Ramadanu. Oryginalne połączenie smaków i składników idzie w parze z sytością, co uzasadnia olbrzymią popularność potrawy, przede wszystkim jako kolacji. Harira może być przy tym bez przeszkód przygotowana w Polsce ...
Tajine ‒ właściwości i skład. Przepis na tajine
Na czym polega tajemnica tajine?
Tajine (czytaj: tażin) to przede wszystkim naczynie niezwykłego kształtu, będące jedną z najpopularniejszych pamiątek przywożonych z Maroka. Mimo ogromnej różnorodności potencjalnych składników i smaków gotowanych w nim potraw, za tajine uważa się jednak także wszystkie dania duszone w ...
Sos tzatziki – właściwości, skład i zastosowanie sosu tzatziki
Sos tzatziki – król greckiej kuchni
Sos tzatziki to prawdziwy hit w greckiej kuchni. Ta najpopularniejsza przystawka króluje na greckich stołach i żadne danie nie może się bez niego obejść.  Doskonale nadaje się zarówno do dań mięsnych, jak i warzyw. Ten zdrowy i lekki dip dostarcza wielu cennych witamin i minerałów, a ...
Pasaż zakupowy