Homary –  luksusowe owoce morza
Homary – luksusowe owoce morza
Nie od dzisiaj wiadomo, że owoce morza zaliczają się do najzdrowszych produktów spożywczych. Homary, choć mniej popularne, również należą do tej grupy. Dla jednych stanowią rarytas, na który nie każdego stać, dla innych będzie to silny afrodyzjak, a jeszcze inni zrażą się jego wyglądem. Homary to ...
Cukier różany – do czego służy?
Cukier różany – do czego służy?
Cukier różany to jeden z kuchennych wynalazków, bez którego niby można się obejść, ale po co? W ostatnich latach słodkie białe kryształki bywają coraz częściej aromatyzowane naturalnymi składnikami, z korzyścią dla wypieków i domowych deserów. Obok cukru waniliowego, cynamonowego i ...
Które ciasto jest najzdrowsze?
Które ciasto jest najzdrowsze?
Ciasto kojarzy się nam przede wszystkim z szarlotką czy sernikiem. Ale podstawowa definicja słowa mówi o „surowym półprodukcie, gęstej masie powstałej z połączenia mąki z wodą lub innymi produktami spożywczymi”. Tak jak bulion czy zaczyn jest to więc jedno z podstawowych pojęć kulinarnych. ...
Szałwia lekarska to zielona sanitariuszka
Szałwia lekarska to zielona sanitariuszka
Popularna wśród koneserów włoskiej kuchni szałwia lekarska to nie tylko aromatyczna przyprawa. Nie bez powodu późną wiosną zielarze zbierają liście tej rośliny i przygotowują z nich różne mikstury. Suszona szałwia stanowi bowiem bazę do leczniczych herbat i naparów, z pomocą których można ...
Boczek i jego kulinarne wykorzystanie
Boczek i jego kulinarne wykorzystanie
Boczek w czasach fascynacji zdrową żywnością i dietami odchudzającymi nie cieszy się przesadnie dobrą opinią. Nie zmienia to faktu, że jego smak i zapach kojarzą się większości z nas z rozkoszą podniebienia i w formie sztucznych aromatów dodawane są powszechnie do popularnych chipsów czy ...
Ser Gorgonzola – pleśniowy specjał do obiadu i wina
Ser Gorgonzola – pleśniowy specjał do obiadu i wina
Gorgonzola jest włoską odpowiedzią na francuski Roquefort – oba pleśniowe sery mają już ponad tysiąc lat, choć zdaniem naukowców Roquefort jest znacznie starszy i sięga nawet wczesnego średniowiecza. Nie umniejsza to jednak wcale prestiżu Gorgonzoli, która ze swoim charakterystycznym, ostrym ...
Kasza – która najzdrowsza?
Kasza – która najzdrowsza?
Kasze to jadalne nasiona zbóż lub pseudo-zbóż pozbawione łuski lub lekko rozdrobnione. Uważane są za jeden najprymitywniejszych pokarmów i owej prostocie zawdzięczają swą dobroczynność. Można powiedzieć, że chleb i inne mączne produkty są efektem ewolucji kasz, która niekoniecznie wyszła ...
Jak mrozić żywność?
Jak mrozić żywność?
Mrożenie żywności to zdecydowanie najzdrowszy sposób konserwacji, pozwalający zachować maksimum witamin i innych cennych dla organizmu związków odżywczych. Temperatura poniżej 0 stopni C nie wymaga przy tym użycia żadnych sztucznych związków chemicznych stosowanych powszechnie do ...
Zupa pomidorowa – królowa wszystkich zup
Zupa pomidorowa – królowa wszystkich zup
Zupy są ulubionym daniem Polaków. Bardzo często różne rodzaje zup goszczą na naszych stołach, ale bez wątpienia prym wśród nich wiedzie zupa pomidorowa. Jej podstawowym składnikiem są pomidory lub koncentrat pomidorowy. Nie ma się co dziwić, że tak bardzo pokochaliśmy pomidorówkę – zalicza ...
Cukier żelujący - najłatwiejszy sposób na domowe przetwory
Cukier żelujący - najłatwiejszy sposób na domowe przetwory
Cukier żelujący to wynalazek współczesnego przemysłu spożywczego mający ułatwić nam życie. Przeznaczony przede wszystkim do przygotowywania owocowych dżemów i konfitur, stał się szalenie popularnym dodatkiem kulinarnym sezonu letnio-jesiennego. Czy można się jednak bez niego obejść? Jakie ...
Pasaż zakupowy