Pierniki – polskie katarzynki czy szwedzkie pepparkaror?
Pierniki – polskie katarzynki czy szwedzkie pepparkaror?
Pierniki w większości regionów świata są dziś przysmakiem typowo świątecznym. Ich historia i kulturalne znaczenie są jednak znacznie szersze niż tylko celebracja Bożego Narodzenia, a sama sztuka ich zdobienia zaliczana jest do klasyki ludowego rękodzieła. W czasach Wielkiej Reformacji na ...
Makaron kukurydziany, czyli zdrowa żywność w przyjaznej formie
Makaron kukurydziany, czyli zdrowa żywność w przyjaznej formie
Makaron kukurydziany to jeden z najapetyczniej wyglądających produktów mącznych. Słoneczno-żółte nitki i świderki nie tracą swej barwy po ugotowaniu, zaś pod względem smakowym oraz zdrowotnym oferują szereg niebagatelnych korzyści dla całej rodziny. Nic więc dziwnego, że makaron ...
Warzywne mielone wzbogacone orzechami
Warzywne mielone wzbogacone orzechami
Często brakuje nam pomysłów na nietuzinkowy obiad, zwłaszcza, kiedy nie mamy zbyt dużo czasu na jego przygotowanie. Kotlety warzywne z dodatkiem orzechów piniowych i sezamu to prosty sposób na danie, którym zaskoczymy najbliższych.
Sałatki –  najsłynniejsze, najdziwniejsze i najzdrowsze propozycje z całego świata
Sałatki – najsłynniejsze, najdziwniejsze i najzdrowsze propozycje z całego świata
Czym tak naprawdę jest sałatka? Oficjalna definicja mówi, że chodzi o kompozycję kawałków różnych pokarmów, z których przynajmniej jeden jest surowy. Pomysł tak uniwersalny, że aż genialny, zaowocował setkami, jeśli nie tysiącami sałatek warzywnych, owocowych, makaronowych, ryżowych czy ...
Pachnie jak… śmieci latem, ale mimo to trudno jej się oprzeć!
Pachnie jak… śmieci latem, ale mimo to trudno jej się oprzeć!
Pasta krewetkowa to unikalny specjał kuchni azjatyckiej, po który coraz częściej sięgają szefowie kuchni na całym świecie. W swojej konwencji nawiązuje ona poniekąd do sosu rybnego jako intensywnej przyprawy powstałej ze skoncentrowanych i sfermentowanych owoców morza. W sieci pojawiają się ...
Ser Taleggio – niedoceniany włoski specjał, delikatny i owocowy!
Ser Taleggio – niedoceniany włoski specjał, delikatny i owocowy!
Ser Taleggio jest jednym z najstarszych włoskich serów miękkich. Jego historia sięga wstecz do czasów średniowiecza, ale podobne sery wyrabiano już okresie rozkwitu Starożytnego Rzymu. Nie zyskał on wprawdzie nigdy takiej sławy na międzynarodowej arenie jak parmezan czy mozzarella, ale ...
Aromaty spożywcze, czyli czemu żywność nam smakuje
Aromaty spożywcze, czyli czemu żywność nam smakuje
Aromaty spożywcze to substancje dodawane do żywności w celu polepszenia jej smaku i zapachu. Nie są one pokarmem samym w sobie, ale zgodnie z obowiązującym prawem powinny być bezpieczne dla zdrowia, przynajmniej w dozwolonych stężeniach. Jak jest naprawdę? Czy aromatów spożywczych należy ...
Przepis na tłusty czwartek: wegańskie faworki
Przepis na tłusty czwartek: wegańskie faworki
Tradycyjne polskie faworki, choć wspaniałe w smaku, nie należą do najzdrowszych dań. Prawda jest jednak taka, że ciężko ich sobie odmówić. Zwłaszcza w taki dzień, jak tłusty czwartek. Jak sprawić, by ten słodki przysmak miał przy okazji nieco wartości odżywczych?
Faworki –  łatwy przysmak na Tłusty Czwartek
Faworki – łatwy przysmak na Tłusty Czwartek
Faworki, chrust śląski, róże karnawałowe – wszystkie te określenia sygnalizują dwie rzeczy: koniec karnawału oraz wielkie obżarstwo. Wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, chruściki prawdopodobnie sięgają  korzeniami kilka wieków wstecz i wcale ...
Dlaczego warto jeść podroby?
Dlaczego warto jeść podroby?
Podroby nie mają zbyt dobrej prasy – mieszkańcy krajów zachodnich, przyzwyczajeni są przede wszystkim do mięsa z mięśni, a mięso z narządów często nawet nie jest określane tym mianem. Te części zwierzęcia mają jednak swoich smakoszy. Okazuje się, że podroby mają w sobie również sporo ...