Pumpernikiel – chleb jedyny w swoim rodzaju!
Pumpernikiel – chleb jedyny w swoim rodzaju!
Pumpernikiel to chleb, który zapada w pamięć już dzięki oryginalnej nazwie. Jeśli wierzyć etymologom, łączy ona niemieckie słowa „pumpern” oraz „Nickel”. To pierwsze oznacza gastryczne problemy związane w nadmiarem gazów; to drugie imię kojarzone najczęściej z diabłami i goblinami. ...
Pesto – włoski sos na kilka sposobów
Pesto – włoski sos na kilka sposobów
Pesto to wyjątkowy sos włoski, który w zależności od osoby go przygotowującej może przybierać inną formę. Każda włoska rodzina ma swój własny, wyjątkowy przepis na ten przysmak. Mieszkańcy Genui, ojczyzny sosu pesto, tak bardzo uwielbiają swój sos, że co dwa lata organizują w swoim ...
Gyros – coś więcej niż mięso w bułce!
Gyros – coś więcej niż mięso w bułce!
Gyros to popularne niemal na całym świecie danie uliczne, którego kariera rozpoczęła się w słonecznej Grecji. Sama nazwa pochodzi od słowa „γύρος”, które jest lustrzanym odbiciem tureckiego pojęcia „döner” nawiązującego do idei obracania. Podstawą przygotowania gyrosu jest bowiem mięso ...
Pączki – smaczny deser czy tucząca przekąska?
Pączki – smaczny deser czy tucząca przekąska?
Pączki to specyficzny wyrób cukierniczy z ciasta drożdżowego, z nadzieniem owocowym w środku, o kształcie spłaszczonej kuli. Chociaż to kaloryczny łakoć, to mimo wszystko uwielbiany jest na całym świecie. Istnieje tradycja, która mówi, że chociaż raz w roku trzeba zjeść pączka, żeby ...
Sos salsa – dodatek nie tylko do nachosów
Sos salsa – dodatek nie tylko do nachosów
Pomidorowy sos salsa zawojował nie tylko meksykańskie stoły, ale także został doceniony w europejskiej kuchni. Znakomicie sprawdza się jako nie tylko dip do przekąsek, ale również jako jeden ze składników pizzy, makaronu czy potraw kuchni meksykańskiej. Jest nie tylko pyszny i zdrowy, ale również ...
Sajgonki – fantastyczna przekąska inspirowana Azją
Sajgonki – fantastyczna przekąska inspirowana Azją
Swoją renomą sajgonki dorównują już sushi – wywołują jednak znacznie mniej kontrowersji z racji na dość konwencjonalne składniki. Przez wielu uważane za charakterystyczny specjał wietnamski – stąd też polska nazwa – w rzeczywistości powstały w Chinach i dopiero w przeciągu wieków ...
Burrito – sycące danie prosto z Meksyku
Burrito – sycące danie prosto z Meksyku
Burrito to charakterystyczna i szalenie popularna potrawa pochodząca z Meksyku. Swoją popularność zyskała również poza granicami tego kraju. Chociaż burrito zaliczane jest do jedzenia typu fast food, to i tak robi furorę na całym świecie. Wbrew pozorom, to smakowite danie dostarcza wielu ...
Pierogi inaczej – z dynią i soczewicą
Pierogi inaczej – z dynią i soczewicą
Jest niewątpliwą i niekwestionowaną królową schyłku lata i jesieni. Na bazarach i targowiskach pojawia się do pierwszych przymrozków. Nic zatem dziwnego, że w restauracja i w naszych domach króluje krem z dyni. Ale dynia jest o tyle wdzięczna, że można z nią bez obaw eksperymentować. Takim ...
Skórka cytrynowa – smaczna i praktyczna!
Skórka cytrynowa – smaczna i praktyczna!
Skórka z cytryny tak naprawdę składa się z dwóch warstw. Ta spodnia, zwana profesjonalnie albedo, to biała błona charakterystyczna dla większości cytrusów. Zasadniczo jej unikamy, ponieważ odznacza się bardzo gorzkim smakiem. Zewnętrzna, żółta warstwa, inaczej flavedo, to jednak prawdziwa ...
Majonez ‒ zdrowy czy nie?
Majonez ‒ zdrowy czy nie?
Majonez to sos, który podzielił świat na miłośników i zatwardziałych wrogów jajecznej kremowości. Przez lekarzy i dietetyków odsądzany od czci za wysoki poziom cholesterolu, stał się w powszechnym mniemaniu symbolem grzesznego luksusu – wszak sałatka z majonezem to dla większości z nas ...
Pasaż zakupowy