Spaghetti – czy można mu się oprzeć?
Spaghetti – czy można mu się oprzeć?
Tuż obok pizzy, najpopularniejszym daniem włoskiej kuchni jest spaghetti. Danie to robi furorę na całym świecie. Chyba nie ma takiej osoby, która pogardziłaby makaronem z sosem pomidorowym, nawet dzieci się nim zajadają. Nic w tym dziwnego, bo nie dość, że jest pyszne, to banalnie łatwe i ...
Chipsy – samo zło?
Chipsy – samo zło?
Chipsy to bez wątpienia niezastąpiony dodatek każdej imprezy czy spotkania towarzyskiego. W sklepach dostępnych jest wiele smaków i rodzajów tej przekąski. Wyglądają niepozornie, ale tak naprawdę to zbiór szkodliwych i rakotwórczych substancji. Chociaż wiemy, że są niezdrowe, to niestety ...
Sos hoisin – tajemnica najsłynniejszego chińskiego sosu
Sos hoisin – tajemnica najsłynniejszego chińskiego sosu
Sos hoisin dosłownie oznacza sos z owoców morza.  To jednak błędne tłumaczenie. Przysmak ten nie zawiera żadnych tego typu składników, a raczej jest podawany jako dodatek do owoców morza. Sos hoisin największą popularnością cieszy się w azjatyckiej części świata, gdzie jest dodawany do ...
Bruschetta – przystawka o włoskim rodowodzie
Bruschetta – przystawka o włoskim rodowodzie
Bruschetta to przysmak o włoskim rodowodzie uwielbiany w swojej ojczyźnie. Nic dziwnego, bo ta przekąska łączy w sobie wspaniały smak z walorami zdrowotnymi. Do dziś historycy spierają się o to, kiedy tak naprawdę powstała. Oficjalne źródła wskazują, że początki bruschetty sięgają XV wieku, ...
Omlet – ulubiony przysmak Napoleona Bonaparte
Omlet – ulubiony przysmak Napoleona Bonaparte
Przez wieki zachwycali się nim możni tego świata. Współcześnie wielu z nas nie wyobraża sobie śniadania bez jego obecności. Mowa oczywiście o omlecie, który znany był już w starożytności. Według tradycji, omlet jest po prostu plackiem wykonanym z jajek. Mimo swojej prostoty jego jedzenie ...
Kasza – która najzdrowsza?
Kasza – która najzdrowsza?
Kasze to jadalne nasiona zbóż lub pseudo-zbóż pozbawione łuski lub lekko rozdrobnione. Uważane są za jeden najprymitywniejszych pokarmów i owej prostocie zawdzięczają swą dobroczynność. Można powiedzieć, że chleb i inne mączne produkty są efektem ewolucji kasz, która niekoniecznie wyszła ...
Sos rybny – dlaczego warto go mieć w kuchni?
Sos rybny – dlaczego warto go mieć w kuchni?
Sos rybny bywa nazywany sosem Worcestershire kuchni azjatyckiej. Porównanie to dość dobrze oddaje naturę niezwykle esencjonalnej przyprawy, której sekret tkwi w procesie fermentacji. Jak sama nazwa wskazuje, sos rybny otrzymuje się poprzez długotrwałą, bo nawet dwuletnią, fermentację ryb, ikry lub ...
Zapiekanka – relikt przeszłości czy ponadczasowy przysmak?
Zapiekanka – relikt przeszłości czy ponadczasowy przysmak?
Polska wersja tego dania powstała dzięki Edwardowi Gierkowi, który w latach 70. wykupił licencję na bagietki. Gdy słyszymy słowo ‘’zapiekanka’’ pierwszym skojarzeniem pojawiającym się w naszej głowie jest najprawdopodobniej podłużna bagietka pokryta serem i grzybami. Oczywiście, takie ...
Pita – chlebek w egzotycznym wydaniu
Pita – chlebek w egzotycznym wydaniu
Chlebek (lub placek) pita jest jednym z najstarszych rodzajów chleba. Jest on podstawowym elementem w kuchni wielu krajów basenu Morza Śródziemnego, m.in. w Grecji, Turcji, Egipcie czy Maroko. Pity są szybkie i proste w przygotowaniu, dlatego cieszą się dużą popularnością, również w Polsce. ...
Kwaśnica – tajemnica tradycyjnego dania kuchni podhalańskiej
Kwaśnica – tajemnica tradycyjnego dania kuchni podhalańskiej
Każdy region danego kraju może pochwalić się jakimś tradycyjnym daniem. Na Podhalu szczycą się kwaśnicą – bardzo kwaśną, sycącą, rozgrzewającą i bogatą w składniki zupą. Nie można jej zaliczyć do potraw light, ale jedno jest pewne: smakuje obłędnie, a przy tym zawiera wiele cennych ...
Pasaż zakupowy