Błękitna babka wielkanocna
Błękitna babka wielkanocna
Najbardziej popularny wypiek na wielkanocnym stole? Babka, to jedno z tych ciast, bez których nie wyobrażamy sobie świątecznego biesiadowania. Dobra babka powinna być ładnie wyrośnięta, mięciutka i tak delikatna, że każdy kawałek rozpływa się na języku. I taka właśnie jest babka jagodowa z ...
Ciasto filo – surowiec do słonych i słodkich wypieków
Ciasto filo – surowiec do słonych i słodkich wypieków
Ciasto filo bywa przez laików mylone z ciastem francuskim. Oba produkty można dziś wygodnie kupić w sklepie w wersji świeżej lub mrożonej i wielu ludzi traktuje je zamiennie. Faktycznie, oba odznaczają się płatkową konsystencją, łatwością wałkowania i wykrawania oraz ciekawym smakiem. ...
Ciasto francuskie – najlepsze, gdy domowej roboty!
Ciasto francuskie – najlepsze, gdy domowej roboty!
Ciasto francuskie zostało wynalezione nad Loarą, prawdopodobnie w połowie XVII w. Sami Francuzi nazywają je „pâte feuilletée”, czyli ciastem płatkowym, ze względu na niezwykłą strukturę złożoną z dziesiątek warstw, które przechodzą od miękkich, ciągnących się, po suche, kruszące. Neutralne, a ...
Lokum – kolorowe słodycze ze Wschodu
Lokum – kolorowe słodycze ze Wschodu
Według legendy lokum powstało na życzenie sułtana otomańskiego, który zlecił nadwornemu cukiernikowi przygotowanie smakołyku tak słodkiego, że nawet najbardziej oporne żony staną się uległe. Zafrasowany rzemieślnik połączył więc miód, orzechy i suszone owoce z mastyksem – naturalną gumą ...
Paella – królowa hiszpańskiej kuchni
Paella – królowa hiszpańskiej kuchni
Kuchnia hiszpańska jest jedną z najbardziej wyrazistych, różnorodnych a przy tym najzdrowszych i najsmaczniejszych kuchni na świecie. W całym kraju można zajadać się tapas, owocami morza czy oryginalnymi serami. Jednak na tamtejszych stołach króluje paella – prawdziwa wizytówka hiszpańskiej ...
Pilaw – ryż na wiele sposobów
Pilaw – ryż na wiele sposobów
W Europie pilaw zdecydowanie ustępuje w popularności włoskiemu rizotto. Jeśli jednak rozejrzeć się po świecie, okazuje się, że ryż „na sucho” ma o wiele większe grono zwolenników niż w wersji kremowej. Co ciekawe, każda kultura rozwinęła swoją własną wersję potrawy, czego dowodem jest ...
Sos remoulade ‒ pomysł na urozmaicenie przyjęć
Sos remoulade ‒ pomysł na urozmaicenie przyjęć
Klasyczny sos remoulade uważany jest powszechnie za wynalazek francuski, ale tak naprawdę pojawia się on w różnych częściach świata, w nieco innych wariantach. Wspólną ich cechą jest majonezowa baza; wyróżnikami są dodatki smakowe, które decydują zwykle o barwie i konsystencji. Serwowany na ...
Lazania – włoski sposób na sycący obiad
Lazania – włoski sposób na sycący obiad
Lazania to danie o włoskim rodowodzie, które na stałe zagościło również w kuchni polskiej. Przyrządzana z płatów makaronu zwanego także lazanią przekładanego warstwą mięsa oraz sosu i dodatku warzyw jest świetnym pomysłem na sycący obiad lub kolację. W tradycyjnej lazanii znajduje się duża ...
Ratatouille – zdrowe i kolorowe urozmaicenie jadłospisu
Ratatouille – zdrowe i kolorowe urozmaicenie jadłospisu
Niestety, większości młodych ludzi ratatouille kojarzy się dziś przede wszystkim z animowanym filmem wytwórni Pixar o sympatycznym szczurze i jego kuchennych przygodach. A szkoda, bo to klasyczne francuskie danie jest nie tylko pyszne i zdrowe, ale także stosunkowo łatwe w przyrządzeniu – tak ...
Sos beszamelowy – przepis, który musi znać miłośnik kuchni
Sos beszamelowy – przepis, który musi znać miłośnik kuchni
Sos beszamelowy jest tym dla kuchni francuskiej, czym sos pomidorowy dla Włochów. Nazwany przez Francuzów „Matką wszystkich sosów” stał się bazą dla dziesiątek przepisów, które dziś stanowią klasykę gastronomii w całej Europie. Co ciekawe, jest to wynalazek stosunkowo nowy, sięgający ...