Wszystko, co musisz wiedzieć o makaronie
Wszystko, co musisz wiedzieć o makaronie
Choć makaron nieodłącznie kojarzy się dziś z Włochami – niekwestionowanym królestwem rurek, wstążek i muszelek  - jego prapoczątki wiążą się najprawdopodobniej z daleką Azją. Źródła historyczne wskazują, że już 5 tysięcy lat przed Chrystusem starożytni Chińczycy wytwarzali z mąki i ...
Chleb – najzdrowszy jest ten domowy!
Chleb – najzdrowszy jest ten domowy!
Chleb paradoksalnie jest jednym z największych wynalazków ludzkości. Jako łatwe do spakowania i porcjowania źródło węglowodanów nie ma sobie równych nawet w XXI-wiecznej gastronomii. Co ciekawe, zdaniem historyków pierwotny człowiek wypiekał chleb na długo przed wynalezieniem mąki! Jak to możliwe? ...
Nie daj się nabrać na wyroby seropodne
Nie daj się nabrać na wyroby seropodne
Wchodzimy do sklepu, by kupić smaczny żółty ser. Wracamy do domu, otwieramy opakowanie, próbujemy, smakujemy, a jedyne co czujemy to rozczarowanie – zakupiony przez nas ser w smaku przypomina raczej zjełczały olej.
Chałwa – smakołyk o niezwykłych właściwościach
Chałwa – smakołyk o niezwykłych właściwościach
Jedni ją lubią, inni za nią nie przepadają. Ten nieco specyficzny smakołyk jest nie tylko smaczny, ale także niestety i kaloryczny. Jednak od czasu do czasu warto pozwolić sobie na chwilę przyjemności, ponieważ chałwa jest skarbnicą wielu cennych witamin i posiada szereg szalenie ważnych ...
Sól kamienna – wcale nie taka zdrowa!
Sól kamienna – wcale nie taka zdrowa!
Sól kamienna, zwana również halitytem, to główne źródło soli na świecie. To właśnie ze skalnych złoży produkowane są bowiem: najpowszechniej znana sól kuchenna, a także sól warzona oraz sól przemysłowa, stosowana do zimowego solenia dróg. W naturalnej postaci sól kamienna pretenduje wszak ...
Chaczapuri – kulinarna wizytówka Gruzji
Chaczapuri – kulinarna wizytówka Gruzji
Bez wątpienia chaczapuri jest najpopularniejszą potrawą kuchni gruzińskiej. Tą łatwą w przygotowaniu i tanią przekąską zachwycają się turyści z całego świata. Nic w tym dziwnego, bo smakuje obłędnie i można się uzależnić od jego smaku. W zależności od regionu kraju, placek ten ma różne ...
Soda oczyszczona – od wypieku chleba po leczenie zgagi
Soda oczyszczona – od wypieku chleba po leczenie zgagi
Jest tania, skuteczna i uniwersalna. Co chwilę przewija się w poradnikach dla perfekcyjnych gospodyń i ekologicznych rodziców. Soda oczyszczona pozwala zaoszczędzić pieniądze niepotrzebnie wydawane na chemiczne środki czystości. Jest też sprawdzonym remedium na wiele dolegliwości, a swoje ...
Ceviche – peruwiańska sałatka z owocami morza
Ceviche – peruwiańska sałatka z owocami morza
Popularna w krajach Ameryki Łacińskiej i na Karaibach potrawa – ceviche – to przygotowywana z surowej ryby lub owoców morza sałatka. Kluczowy element kulinarny stanowi odpowiednie zamarynowanie świeżej ryby w soku z cytrusów. Danie nie wymaga smażenia lub pieczenia, dzięki czemu sprawdza się ...
Wanilia – przyprawa z górnej półki
Na stole zawsze występuje w duecie z solą, byśmy w każdej chwili mogli nadać wyrazistości swojemu daniu. Ale jego walory wychodzą daleko poza to. Pieprz czarny ma wiele właściwości prozdrowotnych! Dlatego chcąc wzmocnić doznania smakowe, podczas obiadu zdecydowanie lepiej sięgnąć po młynek ...
Słód jęczmienny – słodycz w kolorze zbóż
Słód jęczmienny – słodycz w kolorze zbóż
Jęczmień to jedno z najważniejszych zbóż na świecie, uprawiane na coraz większą skalę. Głównym produktem powstającym z jęczmienia nie jest wszak pieczywo. Znaczną część światowych upraw jęczmienia przeznacza się na produkcję słodu. Słód jęczmienny to z kolei jeden z kluczowych surowców ...