Sos Worcestershire – specjał o szerokim zastosowaniu
Sos Worcestershire – specjał o szerokim zastosowaniu
Trudno uwierzyć, ale legendarny sos Worcestershire powstał jako dzieło szczęśliwego zbiegu okoliczności. Otóż w 1835 r. za dwoma chemikami, Johnem Lea i Williamem Perrinsem, pracującymi w angielskim mieście Worcester, przybył zamożny Lord Sandys z nietypowym życzeniem. Arystokrata powrócił ...
Wszystko co musisz wiedzieć o sushi
Wszystko co musisz wiedzieć o sushi
O powstaniu sushi w japońskim folklorze krąży urocza legenda. Otóż pewna bardzo stara kobieta w obawie, że złodzieje będą kraść jej jedzenie, zwykła chować garnki z ryżem w gniazdach rybołowów. Gdy zaczęła je zbierać, zorientowała się, że ryż uległ stopniowej fermentacji, a na dodatek ...
Baklawa – słodka podróż przez Bałkany
Baklawa – słodka podróż przez Bałkany
Kto będąc na Półwyspie Bałkańskim lub w krajach Bliskiego Wschodu nie skosztował baklavy, ten nie doświadczył ich prawdziwego smaku. Baklava jest bowiem najpopularniejszym deserem tamtejszego regionu. O to, z którego państwa pochodzi, spierają się do dnia dzisiejszego Turcy, Grecy oraz ...
Sos Buffalo – pikantna legenda z Ameryki
Sos Buffalo – pikantna legenda z Ameryki
Amerykański sos Buffalo to legenda w świecie miłośników pikantnych kurzych skrzydełek. Jej początek jest jednak dość skromny – ot, w 1964 r. właścicielka baru „Anchor” w mieście Buffalo, w stanie Nowy Jork, Teressa Bellissimo, wymyśliła nowy sposób podania mało popularnych wówczas ...
Ocet – przyprawa, która może leczyć nowotwory!
Ocet – przyprawa, która może leczyć nowotwory!
Ocet dla większości z nas jest jednym z najpospolitszych składników spożywczych. Tak naprawdę jednak, ten prawieczny potomek alkoholu odznacza się niebywałą, alchemiczną wręcz mocą, którą docenić można nie tylko w kuchni. Na przykład, jeśli wierzyć legendzie, słynna Helena Trojańska ...
Leczo – tradycyjne danie naszych bratanków
Leczo – tradycyjne danie naszych bratanków
Leczo to tradycyjne węgierskie danie, które w Polsce cieszy się ogromną popularnością. Przyrządzane jest z różnych warzyw, przeważnie według własnego uznania, ale warunkiem jest obecność kilku podstawowych składników. Może być wegetariańskie lub z dodatkiem mięsa. Jednak tradycyjne leczo ...
Wszystko, co musisz wiedzieć o makaronie
Wszystko, co musisz wiedzieć o makaronie
Choć makaron nieodłącznie kojarzy się dziś z Włochami – niekwestionowanym królestwem rurek, wstążek i muszelek  - jego prapoczątki wiążą się najprawdopodobniej z daleką Azją. Źródła historyczne wskazują, że już 5 tysięcy lat przed Chrystusem starożytni Chińczycy wytwarzali z mąki i ...
Chleb – najzdrowszy jest ten domowy!
Chleb – najzdrowszy jest ten domowy!
Chleb paradoksalnie jest jednym z największych wynalazków ludzkości. Jako łatwe do spakowania i porcjowania źródło węglowodanów nie ma sobie równych nawet w XXI-wiecznej gastronomii. Co ciekawe, zdaniem historyków pierwotny człowiek wypiekał chleb na długo przed wynalezieniem mąki! Jak to możliwe? ...
Nie daj się nabrać na wyroby seropodne
Nie daj się nabrać na wyroby seropodne
Wchodzimy do sklepu, by kupić smaczny żółty ser. Wracamy do domu, otwieramy opakowanie, próbujemy, smakujemy, a jedyne co czujemy to rozczarowanie – zakupiony przez nas ser w smaku przypomina raczej zjełczały olej.
Chałwa – smakołyk o niezwykłych właściwościach
Chałwa – smakołyk o niezwykłych właściwościach
Jedni ją lubią, inni za nią nie przepadają. Ten nieco specyficzny smakołyk jest nie tylko smaczny, ale także niestety i kaloryczny. Jednak od czasu do czasu warto pozwolić sobie na chwilę przyjemności, ponieważ chałwa jest skarbnicą wielu cennych witamin i posiada szereg szalenie ważnych ...