Panna cotta – właściwości i skład. Przepis na panna cottę
Panna cotta – słodka prostota prosto z Włoch
Któż z nas nie zna tego włoskiego deseru, obecnego współcześnie w niemal każdej polskiej kawiarni? Panna cotta, bo o niej mowa, wcale jednak nie ma włoskich korzeni. Miała zostać jedynie przyrządzona na terenie Włoch przez Węgierkę odwiedzającą ten kraj. Danie zawiera niewiele składników i ...
Tacos ‒ właściwości i skład. Przepis na meksykańskie tacos
Tacos - co to takiego?
Tacos to najpopularniejsze danie kuchni meksykańskiej, które stało się swoistym symbolem tego kraju. Stanowi rodzaj przekąski, którą zjada się "na raz". To popularne jedzenie dostępne jest w większości meksykańskich lokali. To, co czyni tacos wyjątkowym jest to, że można serwować je w rożnych ...
Bułka tarta ‒ właściwości, skład i wykorzystanie bułki tartej
Dlaczego bułka tarta powinna się znaleźć w każdej kuchni?
Bułka tarta to niezbędny produkt w każdej polskiej kuchni. Choć nazywa się ją „bułką”, może być przygotowywana z różnego rodzaju pieczywa. Kojarzona przede wszystkim z panierką do tradycyjnych schabowych czy mielonych, ma jednak o wiele więcej zastosowań. Czasem w daniach jest wyraźnie ...
Popcorn – właściwości i skład. Przepis na popcorn
Popcorn – nie taki straszny, jak go malują!
Popcorn większości z nas kojarzy się z kinem i fast foodem. Tak naprawdę jest to jednak zaskakująco zdrowa przekąska, którą mieszkańcy starożytnego Meksyku znali już ok. 3600 lat p.n.e.! Archeolodzy twierdzą wręcz, że Aztekowie wykorzystywali popcorn nie tylko jako pożywienie, ale także ...
Sos mirin – właściwości, skład i zastosowanie sosu mirin
Mirin – japoński sos ryżowy
Mirin jest jedną z podstawowych przypraw w kuchni japońskiej. Tak naprawdę jest bliskim krewnym sake, czyli ryżowego wina, ale zawiera znacznie mniej alkoholu, a za to wyraźnie więcej cukru. Uważa się, że głównym celem wykorzystania mirin w tradycyjnych recepturach była neutralizacja ...
Szakszuka – właściwości i skład. Przepis na szakszukę
Szakszuka – jajecznica w orientalnym wydaniu
Szakszuka to rodzaj sytej potrawy na bazie pomidorów, papryki, cebuli i czosnku, z dodatkiem jajek, zazwyczaj serwowanej na śniadanie. Chociaż kojarzona jest z kuchnią żydowską, tak naprawdę pochodzi z Tunezji, ale zajadają się nią również w innych krajach północno-zachodniej Afryki.
Flatbread – właściwości, skład i rodzaje flatbreadu
Flatbread – czyli alternatywa dla pizzy
„Flatbread” w języku angielskim oznacza płaski chleb i w sumie trudno do tej definicji coś dodać. Zdaniem archeologów jest to wręcz najwcześniejsza i najbardziej prymitywna forma chleba, do przygotowania której nie potrzeba było nawet pieca. Nic więc dziwnego, że flatbread ma tyle narodowych wersji ...
Zupa pho – właściwości i skład. Przepis na zupę pho
Zupa pho – niemy świadek historii Wietnamu
Zupa pho powstała w północnym Wietnamie około 1900 roku. Na południu kraju pojawiła się dopiero pół wieku później. Wraz z uchodźcami po wojnie w Wietnamie dotarła do USA, Kanady i krajów europejskich, gdzie zdobyła uznanie miejscowych. Smak zupy pho doceniono także w rankingu CNN ‘’50 ...
Sos mojo – właściwości, skład i zastosowanie sosu mojo
Sos mojo – kanaryjski dodatek do dań
Hiszpania może być dumna ze swojej kuchni, która oferuje mnóstwo pyszności. Każdy region tego kraju proponuje smakoszom inne doznania kulinarne. Nie inaczej jest także na Wyspach Kanaryjskich, które znane są z oryginalnego sosu mojo, występującego aż w trzech wersjach smakowych. Co w nim ...
Solanka zupa – właściwości, skład i rodzaje solanki
Solanka – królowa rosyjskich zup
Na próżno szukać drugiego takiego dania na świecie. Solanka jest jedyną i niepowtarzalną zupą, tradycyjnie przyrządzaną w Rosji i na Ukrainie. Nie jest to jednak najpopularniejsza zupa tamtego regionu. Ten tytuł należy raczej do barszczu. Rosjanie cenią solankę jednak nie za sławę, a przede ...
Pasaż zakupowy