Majeranek – afrodyzjak i symbol szczęścia
Majeranek – afrodyzjak i symbol szczęścia
Bywa nazywany lebiodką lub mariolką i namiętnie myli się go z oregano. Tymczasem majeranek to dość wyjątkowe ziele, zajmujące ważne miejsce w ziołolecznictwie i w kulinariach. Polakom kojarzy się głównie z żurkiem i grochówką, ale kuchnia śródziemnomorska, dysponuje całą masą przepisów z ...
Kaszanka –  kontrowersyjny przysmak w polskiej kuchni
Kaszanka – kontrowersyjny przysmak w polskiej kuchni
Każda kuchnia może poszczycić się pysznymi daniami, ale też posada swoje odmienne, nie do końca apetyczne specjały. W polskiej gastronomii z pewnością jest to kaszanka. Można ją uwielbiać albo nienawidzić, ale nie ma nic pomiędzy. Jedni nie wyobrażają sobie grilla bez zajadania się kaszanką, ...
Sos enchilada – sekretny składnik meksykańskiej kuchni
Sos enchilada – sekretny składnik meksykańskiej kuchni
Kuchnia meksykańska to cała gama przepysznych produktów. Jednym z nich jest sos enchilada - składnik wielu dań kuchni meksykańskiej, bez którego trudno się obejść przygotowując potrawy pochodzące z tego kraju. Ten pikantny sos stanowi znakomitą bazę do dania o takiej samej nazwie. Co warto ...
Czarnuszka – lek na każdą przypadłość z wyjątkiem śmierci
Czarnuszka – lek na każdą przypadłość z wyjątkiem śmierci
Czarnuszka siewna jest przyprawą o niezwykłej barwie, smaku i renomie. Pisze się o niej w Biblii i Koranie, a Prorok Mahomet miał ponoć powiedzieć, że nasiona Nigellla sativa są „lekiem na każdą przypadłość z wyjątkiem śmierci”. Szczególnie popularna na Bliskim Wschodzie oraz… w Polsce, ...
Makaron gryczany – bezglutenowy przysmak do kreatywnego gotowania
Makaron gryczany – bezglutenowy przysmak do kreatywnego gotowania
Makaron gryczany wbrew pozorom nie jest tylko kolejnym kaprysem producentów zdrowej żywności. Tak, jak sama gryka, która uważana jest za jedno z najstarszych „zbóż”, uprawiane już od ponad 5 tysięcy, zapisał się on na trwałe w tradycji kulinarnej wielu krajów świata, m.in. Japonii, Korei, Włoch czy ...
Papier ryżowy – jak wykorzystać go w kuchni?
Papier ryżowy – jak wykorzystać go w kuchni?
Papier ryżowy na całym świecie kojarzy się przede wszystkim z sajgonkami – klasycznym daniem kuchni wietnamskiej, które w XX w. podbiło cały świat. Wietnamskie rodziny do dziś celebrują wspólne posiłki zawijając w cienkie płaty transparentnego ciasta ulubione składniki, każdy wedle własnego ...
Zupa ogórkowa – polska zupa z charakterem
Zupa ogórkowa – polska zupa z charakterem
Zupy są domeną polskiej kuchni. Prawdziwy obiad w naszym kraju składa się z zupy i drugiego dania. Każdy z nas ma swoje ulubione pierwsze danie, ale zupa ogórkowa – obok rosołu i pomidorowej - znajduje się w czołówce tych najbardziej lubianych. Nic w tym dziwnego, ponieważ zupa na bazie ...
Energetyki – kiedy pomagają, a kiedy szkodzą?
Energetyki – kiedy pomagają, a kiedy szkodzą?
Napoje energetyzujące są drugim najpowszechniej konsumowanym suplementem diety wśród młodzieży i młodych dorosłych – zaraz po zestawach multiwitaminowych. Obietnice składane przez specjalistów marketingu są faktycznie niezwykle kuszące: lepsza wydajność, podwyższona koncentracja, niespożyta ...
Ser Gruyère – serowy specjał ze Szwajcarii
Ser Gruyère – serowy specjał ze Szwajcarii
Sery stanowią znakomity dodatek to wielu dań. Praktycznie każdy kraj posiada swoją oryginalną odmianę serowych wyrobów. Szwajcarzy również mogą poszczycić się znakomitymi serami, a jednym z nich jest Gruyère. Jednak nie jest to typowy tamtejszy wyrób, ponieważ Gruyère praktycznie nie posiada ...
Pascha – wielkanocny przysmak ze wschodu
Pascha – wielkanocny przysmak ze wschodu
Wielkanoc to najważniejsze święto dla wszystkich chrześcijan. Nic w tym dziwnego, że chcą oni hucznie celebrować ten czas. Na stołach znajduje się wiele wyśmienitych potraw, a pośród nich pascha – tradycyjna potrawa, która przywędrowała do nas ze wschodu. Czym jest pascha i dlaczego jest ...
Pasaż zakupowy