Sok pomidorowy – nie tylko dla sercowców!
Sok pomidorowy – nie tylko dla sercowców!
W 2017 roku na świecie wyprodukowano prawie 6 milionów ton soku pomidorowego, przy czym liderami w tym rankingu są Chiny, Indie, Turcja i Stany Zjednoczone. W Europie zaszczytne miejsce największego producenta zajmują oczywiście Włochy, ale na trzecim miejscu plasuje się Polska z 37 ...
Popularny przysmak nie dla wszystkich. Co warto wiedzieć o camembercie?
Popularny przysmak nie dla wszystkich. Co warto wiedzieć o camembercie?
Bez wątpienia ser camembert jest jednym z najpopularniejszych francuskich serów na świecie. Wieść niesie, że jego wyjątkowy smak zachwycił samego cesarza Napoleona III. Dziś charakterystyczne krążki pokryte jasną skórką trafiają na stoły pod każdą szerokością geograficzną, ciesząc ...
Barszcz czerwony – polska zupa z historią i tradycją
Barszcz czerwony – polska zupa z historią i tradycją
Specjalnością Europy Wschodniej są wszelkiego rodzaju zupy. Jedną z nich jest barszcz czerwony, który jest obowiązkowym daniem spożywanym w trakcie wigilijnej wieczerzy. Jednak barszcz czerwony jest uniwersalny, ponieważ zajadamy się nim również w dni powszednie, przygotowanie jest banalnie ...
Chleb owsiany zaskakuje smakiem i konsystencją
Chleb owsiany zaskakuje smakiem i konsystencją
Półki w sklepach i piekarniach uginają się od różnych rodzajów chleba, do wyboru jest cała gama wypieków. Jednak nie ma to jak samodzielnie upieczony chleb, bez żadnych sztucznych dodatków i ulepszaczy. Chleb owsiany wyróżnia się na tle innych wypieków pod kilkoma względami, ale przede ...
Sok jabłkowy – zdrowie zaklęte w wyjątkowym smaku
Sok jabłkowy – zdrowie zaklęte w wyjątkowym smaku
Owoce powinniśmy jadać minimum pięć razy dziennie. Jeśli akurat nie mamy na nie ochoty, albo możliwości dobrze jest sięgnąć po szklankę soku owocowego. Sok jabłkowy to jeden z najpopularniejszych i najzdrowszych soków na świecie. Poza tym, to doskonałe źródło niezbędnych dla naszego ...
Chleb pszenny – delikatny i puszysty. Ale czy na pewno zdrowy?
Chleb pszenny – delikatny i puszysty. Ale czy na pewno zdrowy?
Przez wieki był luksusem dostępnym tylko dla najbogatszych warstw społecznych. Obecnie chleb pszenny przez wielu ludzi jest utożsamiany z tzw. chlebem białym i przez to uważany za tuczący i niezdrowy. Nie jest to do końca prawda, ponieważ pod pojęciem chleba pszennego kryje się znacznie ...
Makaron orkiszowy – tak smaczny jak pszenny, ale zdrowszy!
Makaron orkiszowy – tak smaczny jak pszenny, ale zdrowszy!
Makaron orkiszowy ma być antidotum na tuczące i niezdrowe produkty z białej mąki pszennej. Sprzedawany przede wszystkim w sklepach ze zdrową żywnością przyjmuje najróżniejsze kształty – od klasycznego spaghetti po świderki, kolanka i rurki. Doskonała jakość makaronu orkiszowego po ...
Kuchnia polska – smaczna, ale czy zdrowa?
Kuchnia polska – smaczna, ale czy zdrowa?
Kuchnia polska jest połączeniem lokalnych tradycji i wpływów kulinarnych różnych narodowości zamieszkujących tereny dawnej Rzeczypospolitej. Kuchnia polska kojarzy się z czasochłonnymi, tłustymi i ciężkostrawnymi potrawami. Dużą rolę na naszą kuchnię odegrało położenie geograficzne i  ...
Fast food – czy rzeczywiście jest tak szkodliwy?
Fast food – czy rzeczywiście jest tak szkodliwy?
Fast food to z definicji gotowy posiłek podawany w restauracji, barze lub na stoisku, bez konieczności długiego czekania i w formie łatwej do zjedzenia, nawet w drodze. Zazwyczaj fast foody są też tańsze niż klasyczne dania, a oszczędność czasu i pieniędzy od samego początku była ich największym ...
Grzeszne desery ‒ skąd się wzięły na naszych stołach?
Grzeszne desery ‒ skąd się wzięły na naszych stołach?
Słowo „deser” jest zaskakująco międzynarodowym pojęciem rozumianym dobrze w języku angielskim, niemieckim, hiszpańskim… Oryginalnie pochodzi ono jednak z Francji, od wyrazu „desservir” oznaczającego czynność sprzątania ze stołu. Desery serwowano bowiem oczywiście, gdy naczynia po obiedzie ...
Pasaż zakupowy