Fondue – właściwości, skład i rodzaje fondue
Fondue – szwajcarski przysmak w ciekawych wariantach
Słowo „fondue” brzmi bardzo szlachetnie i elegancko, ale w rzeczywistości jest jedynie stroną bierną francuskiego czasownika „fondre” czyli topić. Jako nazwa dania po raz pierwszy pojawiła w 1735 r. za sprawą Vincenta La Chapelle, szefa kuchni znad Loary, który gotował dla arystokracji na ...
Kisiel – właściwości, skład i wykorzystanie kisielu
Kisiel – słodka i zdrowa przekąska dla każdego
Kisiel to popularny deser, którym zajadają się nie tylko dzieci, ale również dorośli. Charakteryzuje się on półpłynną konsystencją i kwaskowatym smakiem. Nie dość, że domowy kisiel jest smaczny, zdrowy i niskokaloryczny, to na dodatek banalnie łatwy w przygotowaniu. Jaki jest sekret tego ...
Sos pomidorowy – właściwości, skład i zastosowanie sosu pomidorowego
Sos pomidorowy – pyszny dodatek do makaronu i pizzy
Sos pomidorowy to jeden z najbardziej rozpowszechnionych na świecie dodatków do makaronu, pizzy i innych dań. Potrawy z sosem pomidorowym są jedzone w niemal każdej części globu. Nic dziwnego. Sos pomidorowy jest bowiem bardzo łatwy w przygotowaniu, a w wersji podstawowej jest ...
Paprykarz – właściwości i skład. Przepis na paprykarz
Paprykarz – szczeciński towar eksportowy
Jedni go lubią, inni nie znoszą. Jedno jest pewne: pod koniec minionej epoki paprykarzem zajadał się każdy. Niespotykany smak i oryginalny skład tej polskiej rybnej konserwy sprawił, że zajadała się nim cała Polska, co więcej – trafił nawet do zagranicznych sklepów. Jaka jest jego
Mango lassi – właściwości i skład. Przepis na mango lassi
Mango lassi – indyjski sposób na ochłodę
Mango lassi to najpopularniejszy indyjski napój. Delektują się nim nie tylko sami Hindusi, ale również turyści licznie przybywający do Indii. Coraz częściej jednak gości na polskich stołach. W upalne dni zapewnia znakomite orzeźwienie. Jest częstym dodatkiem do dań curry, ale także sam w sobie ...
Pizza – właściwości, skład i rodzaje pizzy
Pizza – najpopularniejsze danie świata?
Historia pizzy zaczyna się najprawdopodobniej we włoskim mieście Neapol, założonym przez Greków ok. 600 lat p.n.e. Z jednej strony była to bogata portowa metropolia, z drugiej, od zawsze kolebka biedoty. Potrzeba stworzenia łatwego i szybkiego w przygotowaniu dania, które wyżywiłoby głodne ...
Tiramisu – właściwości i skład. Przepis na tiramisu
Tiramisu – słodka chwila zapomnienia
Tiramisu to jeden z najpopularniejszych, a zarazem najsmaczniejszych deserów. Ten włoski przysmak robi furorę na całym świecie. Nic w tym dziwnego, gdyż delikatna, kremowa i lekka konsystencja wręcz rozpływa się w ustach. Chociaż jest deserem o wysokiej kaloryczności, to zajadając się nim ...
Sos teriyaki – właściwości, skład i zastosowanie sosu teriyaki
Sos teriyaki – ciekawy pomysł na podawanie mięsa, ryb i warzyw
Teriyaki to tak naprawdę coś więcej niż sos - kuchnia międzynarodowa ma jednak skłonność do upraszczania egzotycznych smakołyków. W japońskiej tradycji gastronomicznej tymczasem to sposób przygotowywania dań, przede wszystkim mięsnych, który wiąże się z jednoczesnym otrzymaniem gęstego, ...
Nugat – właściwości, skład i wykorzystanie nugatu
Nugat – przysmak warty grzechu
Nugat jest poniekąd krewnym marcepanu, choć oba słodycze wyglądają i smakują zupełnie inaczej. Podstawą obu, w klasycznym wydaniu, są jednak te same składniki: cukier i migdały; oba też cieszą się długowieczną popularnością niemal na całym świecie. Do rodziny nugatów zalicza się dziś jednak ...
Chinkali – właściwości i skład. Przepis na chinkali
Chinkali – soczyste sakiewki z Gruzji
Kuchnia gruzińska nie ma sobie równych. Obok chaczapuri, na tamtejszych stołach królują soczyste pierożki chinkali. To jedno z najbardziej charakterystycznych, najsmaczniejszych, najpopularniejszych i najtańszych dań, którym bez końca można zajadać się w Gruzji. To sakiewki z ciasta ...
Pasaż zakupowy