Koper włoski – koi, wzmacnia i odchudza
Koper włoski – koi, wzmacnia i odchudza
William Coles, XVII-wieczny brytyjski botanik, napisał w swoim dziele „Raj przyrody”: „Zarówno nasiona, liście, jak i korzeń naszego ogrodowego kopru włoskiego wykorzystywane są do przyrządzania napojów dla tych, którzy nadto utyli, aby obniżyć ich nieporęczność i sprawić, by zmizernieli i wychudli. ...
Kardamon - panaceum na problemy oddechowe i trawienne
Kardamon - panaceum na problemy oddechowe i trawienne
Największymi fanami kardamonu na świecie są… Norwegowie i Szwedzi, oddaleni tysiące kilometrów od naturalnego środowiska tej esencjonalnej przyprawy. A wszystko to dzięki zuchwałym Wikingom, którzy przed ponad tysiącem lat zawędrowali aż do Bizancjum i tam zakochali się w aromatycznych ...
Chutney - indyjskie smaki „po staropolsku”
Chutney - indyjskie smaki „po staropolsku”
Pierwsze przepisy na ten gęsty i aromatyczny sos pojawiły się w Polsce już w XVII w. W kuchni staropolskiej funkcjonował pod nazwą gąszcze. Chutney ma swoje korzenie w kuchni indyjskiej, gdzie do dzisiaj jest używany jako dodatek do dań mięsnych i wegetariańskich. Pikantny, lekko kwaskowy ...
Olej słonecznikowy – nie taki zdrowy i uniwersalny, jak sądzimy
Olej słonecznikowy – nie taki zdrowy i uniwersalny, jak sądzimy
Olej tłoczony z nasion słonecznika plasuje się w czołówce najczęściej używanych w polskiej kuchni tłuszczów roślinnych. Powszechnie jest też uważany za produkt uniwersalny, nadający się zarówno do stosowania na zimno, jak i do smażenia oraz pieczenia. Niestety, nie jest to do końca słuszne ...
Lody - tuczą czy nie tuczą? Oto jest pytanie!
Świat, w którym można jeść lody kilogramami bez jakichkolwiek wyrzutów sumienia byłby dla wielu ludzi wymarzonym miejscem do życia. Czy popularny mit, propagujący odchudzającą moc mrożonych deserów znajduje odzwierciedlenie w rzeczywistości?
Ziele angielskie - co tam pływa na dnie?
Ziele angielskie - co tam pływa na dnie?
Myślimy, że pochodzi z Anglii, co wcale nie jest prawdą. Wyglądem przypomina pieprz, a zapachem goździki. Prawie zawsze zostawiamy je nietknięte na dnie talerza, choć wpływa bardzo pozytywnie na pracę układu trawiennego. Dziwne to ziele zwane angielskim. Jakby celowo miało nas wprowadzać w ...
Sezam – złoty środek
Sezam – złoty środek
Nasiona sezamu obfitują w tłuszcz. Nie musi się go jednak obawiać żaden wielbiciel sezamowych przysmaków, choć te wręcz ociekają złocistym olejem. Sezam pozytywnie wpływa na zdrowie, a ponieważ używany jest w wielu kuchniach świata, warto poznawać różne jego odsłony.
Pieprz czarny na odchudzanie i dobre samopoczucie
Pieprz czarny na odchudzanie i dobre samopoczucie
Na stole zawsze występuje w duecie z solą, byśmy w każdej chwili mogli nadać wyrazistości swoim daniom. Ale jego walory wychodzą daleko poza to. Pieprz czarny ma wiele właściwości prozdrowotnych! Dlatego, chcąc wzmocnić doznania smakowe, podczas obiadu zdecydowanie lepiej sięgnąć po młynek ...
Cukier – spożywczy wróg numer jeden
Cukier – spożywczy wróg numer jeden
Niegdyś uważano cukier za źródło zdrowia i siły. Dziś wiadomo już, że to winowajca większości, jeśli nie wszystkich, chorób cywilizacyjnych. Cukier już nie krzepi, ale zabija. Mimo to, tylko nieliczni z nas postanowili całkowicie wyeliminować go z diety. Poniekąd trudno się temu dziwić – ...
Wegańskie Święta – pyszne i zdrowe
Wegańskie Święta – pyszne i zdrowe
Lubimy świętować, spędzać czas z rodziną i bliskimi, rozmawiać, śmiać się i jeść razem przy wspólnym stole. A co jeżeli dania na świąteczny przygotujemy nieco inaczej? Tradycyjne świąteczne potrawy można lekko zmodyfikować i tym samy tworzyć nowe doznania kulinarne. Zachęcamy do ...