Tempura – właściwości, skład i rodzaje tempury
Tempura – ciekawy sposób na warzywa i owoce morze
Tempura to tradycyjne japońskie danie, którego geneza paradoksalnie sięga Portugalii. Izolowane od świata wyspy Kraju Kwitnącej Wiśni w XVI w. przeżyły bowiem najazd europejskich katolików i zetknęły się po raz pierwszy z ideą postu. Aby dostosować się do zakazu spożywania mięsa wymyślono ...
Falafel – właściwości, skład i wykorzystanie falafela
Falafel – wegański przysmak z Bliskiego Wschodu
Falafel, znany od pokoleń w kuchni Bliskiego Wschodu, staje się coraz popularniejszy również w Polsce. Tradycyjnie w skład falafela wchodzi ciecierzyca. Ze względu na brak składników pochodzenia zwierzęcego, falafelem bardzo chętnie zajadają się weganie oraz wegetarianie. Jeśli nie jadłeś ...
Sos Sriracha – właściwości, skład i zastosowanie sosu Sriracha
Sos Sriracha – gratka dla miłośników chili
Sriracha według niektórych źródeł uważana jest za najpopularniejszy ostry sos na Ziemi! Jak to możliwe, skoro prawdopodobnie nawet o nim nie słyszałeś? Fascynacja ognistym smakiem rozpowszechniona jest bardzo szeroko przede wszystkim w Azji, kontynencie wielu kultur i narodowości, które ...
Baba ganoush – właściwości i skład. Przepisy na Baba ganoush
Baba ganoush – piknikowy przysmak ze Wschodu
Smakuje ci hummus? Jeśli tak, to koneserzy twierdzą, że Baba ganoush jest kolejnym stopniem wtajemniczenia do kulinarnej perfekcji w kategorii aksamitnych dipów. Laikom wyjaśniamy, że oba przysmaki są gęstymi warzywnymi pastami przygotowanymi w oparciu o tahini i czosnek. Hummus przyrządza ...
Budyń – właściwości, skład i wykorzystanie budyniu
Budyń – słodki smak dzieciństwa
Budyń kojarzy się z dzieciństwem. Smakiem tego deseru zajadało się na wakacjach u babci czy w przedszkolu po obiedzie. Budyń uwielbiany jest zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Nic dziwnego, ponieważ ma ciekawą konsystencję i można do niego dodawać ulubione dodatki w postaci owoców albo ...
Sos Aioli – właściwości, skład i zastosowanie sosu Aioli
Sos Aioli – zdrowsza alternatywa dla majonezu
Aioli w dosłownym tłumaczeniu oznacza „czosnek i olej” i chyba trudno znaleźć lepszą definicję tego legendarnego sosu. Zdaniem historyków pierwsza pisemna wzmianka o nim pochodzi z I w. n.e. i przypisywana jest Pliniuszowi Starszemu, autorowi przełomowej, 37-tomowej encyklopedii pod tytułem ...
Burek – właściwości i skład. Przepis na burek
Burek – przysmak rodem z Turcji
Burek to niezwykle popularny w świecie arabskim i na Bałkanach fast food. Według jednej z hipotez początki burka sięgają czasów starożytnej kuchni tureckiej. Potrawa ta to ciasto nadziewane mięsem, serem albo warzywami. Burkiem mieli zajadać się najpierw Turkowie, a potem mieszkańcy ...
Tapenada – właściwości i skład. Przepisy na tapenadę
Tapenada – wspaniała alternatywa dla pesto!
Tapenada to przysmak pochodzący ze słonecznej Prowansji i wykorzystujący to, czego ów francuski region ma pod dostatkiem i to w najlepszej jakości – oliwki, kapary i oliwę z oliwek. Jak to z bestsellerowymi daniami bywa, pierwotny pomysł przypisują sobie jednak też inni i to nie bez uzasadnienia. ...
Pierogi manty - właściwości i skład. Przepis na manty
Pierogi manty - smaczny i sycący przysmak z Turcji
Pierogi manty to klasyczne domowe danie szeroko rozpowszechnione od Anatolii, przez Kaukaz, aż po Środkową Azję. Idea zawijania mięsnego farszu w miękkie elastyczne ciasto, jak widać, jest bliska nie tylko Polakom. Turcy i Uzbecy nazywają je „manti”, Rosjanie i Kirgizi „manty”, zaś Persowie i ...
Tradycyjne potrawy Wielkanocne – Wielkanoc naszych przodków
Wielkanoc naszych przodków
Białe kiełbasy, jaja, żurek, babki, serniki oraz mazurki – to głownie można znaleźć na tradycyjnym wielkanocnym stole. A jakie potrawy przyrządza się w innych regionach? Sprawdźmy co jada się w różnych częściach Polski. Sięgnijmy po kulinarny dorobek naszych przodków.
Pasaż zakupowy