Margaryna – najbardziej kontrowersyjny tłuszcz na świecie?
Margaryna – najbardziej kontrowersyjny tłuszcz na świecie?
Historia margaryny jest dosłownie pełna wzlotów i upadków. Opracowana jako tańszy substytut dla masła, była przez pewien czas uznawana za wielkiego obrońcę układu krążenia i serca, aby potem znaleźć się na czarnej liście dietetyków. Analitycy rynku spożywczego alarmują, że choć jej ...
Chleb bananowy – słodki pomysł na śniadanie
Chleb bananowy – słodki pomysł na śniadanie
Chleb bananowy nie jest w rzeczywistości klasycznym chlebem, ale raczej rodzajem babkowatego ciasta. Wymyślony w Stanach Zjednoczonych, wbrew pozorom nie jest wcale tak historycznym wypiekiem, jak zwykło się uważać. Tym niemniej, analizy internetowe wskazują, że spośród wszystkich przepisów ...
Fasola tonka – wygląda niepozornie, ale może być bardzo niebezpieczna
Fasola tonka – wygląda niepozornie, ale może być bardzo niebezpieczna
W dzisiejszych czasach lubimy eksperymentować w kuchni i odkrywać nowe smaki. Coraz częściej sięgamy po niedostępne i mało nam znane egzotyczne produkty. Jednym z nich jest fasola tonka, która wykorzystywana jest głównie w przemyśle cukierniczym, perfumeryjnym, kosmetycznym i tytoniowym. To ...
Dania gotowe jako składnik współczesnej diety
Dania gotowe jako składnik współczesnej diety
Dania gotowe zrewolucjonizowały jadłospis w wielu rodzinach. Obiadu nie trzeba już bowiem gotować – można go po prostu kupić i podgrzać. Zdaniem analityków wartość globalnego rynku mrożonych, dehydratyzowanych i pasteryzowanych posiłków w 2020 r. znacznie przekroczy już 100 miliardów ...
Jak wykorzystać sok z cytryny dla zdrowia i urody?
Jak wykorzystać sok z cytryny dla zdrowia i urody?
Sok cytrynowy charakteryzuje się wieloma zastosowaniami. Co ciekawe, nie tylko można go używać w kulinariach, ale jest to istotny element pielęgnacji – zarówno jako składnik kosmetyków, jak i domowych metod zachowania młodości skóry. Jakie składniki soku cytrynowego przemawiają za jego ...
Homary –  luksusowe owoce morza
Homary – luksusowe owoce morza
Nie od dzisiaj wiadomo, że owoce morza zaliczają się do najzdrowszych produktów spożywczych. Homary, choć mniej popularne, również należą do tej grupy. Dla jednych stanowią rarytas, na który nie każdego stać, dla innych będzie to silny afrodyzjak, a jeszcze inni zrażą się jego wyglądem. Homary to ...
Cukier różany – do czego służy?
Cukier różany – do czego służy?
Cukier różany to jeden z kuchennych wynalazków, bez którego niby można się obejść, ale po co? W ostatnich latach słodkie białe kryształki bywają coraz częściej aromatyzowane naturalnymi składnikami, z korzyścią dla wypieków i domowych deserów. Obok cukru waniliowego, cynamonowego i ...
Które ciasto jest najzdrowsze?
Które ciasto jest najzdrowsze?
Ciasto kojarzy się nam przede wszystkim z szarlotką czy sernikiem. Ale podstawowa definicja słowa mówi o „surowym półprodukcie, gęstej masie powstałej z połączenia mąki z wodą lub innymi produktami spożywczymi”. Tak jak bulion czy zaczyn jest to więc jedno z podstawowych pojęć kulinarnych. ...
Szałwia lekarska to zielona sanitariuszka
Szałwia lekarska to zielona sanitariuszka
Popularna wśród koneserów włoskiej kuchni szałwia lekarska to nie tylko aromatyczna przyprawa. Nie bez powodu późną wiosną zielarze zbierają liście tej rośliny i przygotowują z nich różne mikstury. Suszona szałwia stanowi bowiem bazę do leczniczych herbat i naparów, z pomocą których można ...
Boczek i jego kulinarne wykorzystanie
Boczek i jego kulinarne wykorzystanie
Boczek w czasach fascynacji zdrową żywnością i dietami odchudzającymi nie cieszy się przesadnie dobrą opinią. Nie zmienia to faktu, że jego smak i zapach kojarzą się większości z nas z rozkoszą podniebienia i w formie sztucznych aromatów dodawane są powszechnie do popularnych chipsów czy ...
Pasaż zakupowy