Przepis na tłusty czwartek: wegańskie faworki
Przepis na tłusty czwartek: wegańskie faworki
Tradycyjne polskie faworki, choć wspaniałe w smaku, nie należą do najzdrowszych dań. Prawda jest jednak taka, że ciężko ich sobie odmówić. Zwłaszcza w taki dzień, jak tłusty czwartek. Jak sprawić, by ten słodki przysmak miał przy okazji nieco wartości odżywczych?
Szałwia lekarska to zielona sanitariuszka
Szałwia lekarska to zielona sanitariuszka
Popularna wśród koneserów włoskiej kuchni szałwia lekarska to nie tylko aromatyczna przyprawa. Nie bez powodu późną wiosną zielarze zbierają liście tej rośliny i przygotowują z nich różne mikstury. Suszona szałwia stanowi bowiem bazę do leczniczych herbat i naparów, z pomocą których można ...
Kuchnia tajska - prosta, kolorowa i smaczna!
Kuchnia tajska - prosta, kolorowa i smaczna!
Bogactwo smaków i kolorów, pikantne i wyraziste przyprawy, słodkie nuty oraz niepowtarzalne receptury - to cechy charakterystyczne dla kuchni tajskiej. Chociaż nie jest ona tak popularna jak kuchnia chińska czy japońskie sushi, to kuchnia tajska zyskuje coraz większą grupę zwolenników. ...
To najpopularniejsze danie świata ma dziś swoje święto
To najpopularniejsze danie świata ma dziś swoje święto
Historia pizzy zaczyna się najprawdopodobniej we włoskim mieście Neapol, założonym przez Greków ok. 600 lat p.n.e. Z jednej strony była to bogata portowa metropolia, z drugiej, od zawsze kolebka biedoty. Potrzeba stworzenia łatwego i szybkiego w przygotowaniu dania, które wyżywiłoby głodne ...
Kasza – która najzdrowsza?
Kasza – która najzdrowsza?
Kasze to jadalne nasiona zbóż lub pseudo-zbóż pozbawione łuski lub lekko rozdrobnione. Uważane są za jeden najprymitywniejszych pokarmów i owej prostocie zawdzięczają swą dobroczynność. Można powiedzieć, że chleb i inne mączne produkty są efektem ewolucji kasz, która niekoniecznie wyszła ...
Jak przygotować tofu?
Jak przygotować tofu?
Uwielbiany przez wegan i wegetarian twarożek sojowy wywodzący się z Azji można przyrządzić na wiele sposobów. Z dodatkiem przypraw czy innych artykułów spożywczych jest pyszny i różnorodny w smaku. Wystarczy tylko poeksperymentować, aby odkryć ulubioną wersję kulinarną tofu. Jak przygotować ...
Gdzie kupić tofu?
Gdzie kupić tofu?
Ten produkt jest niezwykle uniwersalny – można wykorzystać go zarówno na słodko, jak i na słono. Stanowi świetną bazę dla past kanapkowych, sałatek, burgerów czy wegańskich kotletów. Do czego jeszcze można użyć tofu? Gdzie je kupić? Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jakie rodzaje sera sojowego są ...
Co można zrobić z tofu?
Co można zrobić z tofu?
Ten sojowy twarożek kojarzący się przede wszystkim z kuchnią azjatycką, spopularyzowany został w Polsce dzięki diecie wegetariańskiej oraz wegańskiej. Z racji tego, że ma wiele dobrze przyswajalnego białka, może być zamiennikiem mięsa w jadłospisach roślinnych. Jednak niekoniecznie tylko w takim ...
Jak zrobić tofu?
Jak zrobić tofu?
Ten przysmak kojarzący się z kuchnią azjatycką jest bogatym źródłem białka, wapnia oraz cennych witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych. Można zamówić gotowy produkt np. w sklepie z ekologiczną żywnością lub samodzielnie przygotować tę przekąskę, a zarazem bazę do wielu różnych smacznych dań. Jak ...
Z czym jeść tofu?
Z czym jeść tofu?
Chcesz wprowadzić sojowy serek do swojej diety i zastanawiasz się, z czym jeść tofu, żeby maksymalnie wykorzystać jego potencjał? W takim razie znajdujesz się we właściwym miejscu, w którym przedstawiamy wiele różnorodnych możliwości wykorzystania tego produktu. Na słono, słodko, a może ...