Nie tylko dla miłośników ryb! Jaka jest kuchnia skandynawska?
Nie tylko dla miłośników ryb! Jaka jest kuchnia skandynawska?
Kuchnia skandynawska to pojęcie bardzo heterogeniczne, bowiem obejmujące zwyczaje kulinarne czterech, bądź co bądź, niezależnych krajów. Łączy je bezsprzecznie podobny klimat i składniki, różne są natomiast kombinacje i sposoby przygotowania posiłków. Wraz z postępującą globalizacją trendów ...
Semolina – nietypowa mąka, którą naprawdę warto mieć w kuchni!
Semolina – nietypowa mąka, którą naprawdę warto mieć w kuchni!
Semolina bywa traktowana jako synonim dla kaszy manny. W rzeczywistości są to dwa bardzo bliskie sobie produkty, ale pochodzące z różnych źródeł. Podczas gdy mannę produkuje się bowiem z klasycznej pszenicy, semolina jest wyrabiana ze specjalnej odmiany pszenicy twardej, zwanej Triticum ...
Burrito – sycące danie prosto z Meksyku
Burrito – sycące danie prosto z Meksyku
Burrito to charakterystyczna i szalenie popularna potrawa pochodząca z Meksyku. Swoją popularność zyskała również poza granicami tego kraju. Chociaż burrito zaliczane jest do jedzenia typu fast food, to i tak robi furorę na całym świecie. Wbrew pozorom, to smakowite danie dostarcza wielu ...
Skórka cytrynowa – smaczna i praktyczna!
Skórka cytrynowa – smaczna i praktyczna!
Skórka z cytryny tak naprawdę składa się z dwóch warstw. Ta spodnia, zwana profesjonalnie albedo, to biała błona charakterystyczna dla większości cytrusów. Zasadniczo jej unikamy, ponieważ odznacza się bardzo gorzkim smakiem. Zewnętrzna, żółta warstwa, inaczej flavedo, to jednak prawdziwa ...
Pierogi inaczej – z dynią i soczewicą
Pierogi inaczej – z dynią i soczewicą
Jest niewątpliwą i niekwestionowaną królową schyłku lata i jesieni. Na bazarach i targowiskach pojawia się do pierwszych przymrozków. Nic zatem dziwnego, że w restauracja i w naszych domach króluje krem z dyni. Ale dynia jest o tyle wdzięczna, że można z nią bez obaw eksperymentować. Takim ...
Makowiec – makowy specjał na wigilijnym stole
Makowiec – makowy specjał na wigilijnym stole
Wigilia to szczególny dzień, kiedy gromadzimy się z rodziną przy wspólnym stole i celebrujemy ten czas. Wtedy także zajadamy się tradycyjnymi potrawami, które przygotowujemy specjalnie na tę okazję. Jedną z nich jest makowiec, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. To wyjątkowe ...
Pierogi – niekwestionowany hit polskiej kuchni
Pierogi – niekwestionowany hit polskiej kuchni
Pierogi zajmują szczególne miejsce nie tylko na stołach, ale także w polskiej kulturze. Nie ma takiej osoby, która nie słyszałaby o pierogach. To nasza duma narodowa. Turyści z całego świata przybywają do Polski, by skosztować mitycznych pierogów. Trudno się dziwić, bo danie jest po prostu ...
Śmietana sojowa, czyli urozmaicenie diety, niekoniecznie wegańskiej!
Śmietana sojowa, czyli urozmaicenie diety, niekoniecznie wegańskiej!
Śmietana sojowa jest jednym z szerokiego asortymentu produktów oferowanych jako zamienniki dla klasycznego nabiału z mleka krowiego. Skierowana przede wszystkim do wegan, okazuje się być jednak ciekawym składnikiem do wykorzystania w każdej kuchni, zwłaszcza w domach, gdzie aktywnie myśli ...
Majonez bez jajek? To proste!
Majonez bez jajek? To proste!
Nie ma to jak majonez domowej roboty. Bazą klasycznego majonezu są żółtka jajek. A co jeżeli wyeliminujemy je z przepisu? Czy jest szansa, że bez jajek majonez nadal będzie smakował jak majonez? Zdecydowanie tak! Niektórzy nawet mówią, że ten w wersji wegańskiej smakuje o niebo lepiej niż ...
Smaczna i sycąca! Jaka naprawdę jest kuchnia czeska?
Smaczna i sycąca! Jaka naprawdę jest kuchnia czeska?
Mimo bliskości geograficznej i wspólnych słowiańskich korzeni, kuchnia czeska w zasadniczy sposób różni się od rodzimej kuchni polskiej. Najbardziej typowym jej symbolem, oprócz wybornego piwa, są oczywiście „knedliky”, które w mowie potocznej bywają żartobliwym określeniem dla całego ...