Risotto – włoski sposób na ryż
Risotto – włoski sposób na ryż
Włoskie specjały nie mają sobie równych. Bo kto może oprzeć się chrupiącej pizzy czy aromatycznym makaronom? Jednak kuchnia włoska to coś znacznie więcej niż pasta czy pieczony placek. Risotto to jeden z najpopularniejszych sposobów przygotowania ryżu we Włoszech. Nie tylko Azjaci mają ...
Fasolka po bretońsku – sycące danie na zimowe dni
Fasolka po bretońsku – sycące danie na zimowe dni
Fasolka po bretońsku to popularne danie jednogarnkowe, które przygotowuje się na bazie fasoli, kiełbasy, boczku i pomidorów. Zalicza się je do najpopularniejszych i najbardziej sycących dań polskiej kuchni. Wbrew pozorom, dania tego z trudem szukać w bretońskich restauracjach. Skąd zatem taka ...
Ser – zdrowy, pyszny i inspirujący!
Ser – zdrowy, pyszny i inspirujący!
Legenda głosi, że ser jest dziełem przypadku – jednego ze szczęśliwszych, jeśli chodzi o rozwój ludzkiej diety. Otóż dawne plemiona wędrowne zwykły przewozić mleko w workach zrobionych z żołądków owiec i kóz. Świeże, pełne bakterii mleko wytrzęsione na grzbietach zwierząt jucznych w ...
Spaghetti – czy można mu się oprzeć?
Spaghetti – czy można mu się oprzeć?
Tuż obok pizzy, najpopularniejszym daniem włoskiej kuchni jest spaghetti. Danie to robi furorę na całym świecie. Chyba nie ma takiej osoby, która pogardziłaby makaronem z sosem pomidorowym, nawet dzieci się nim zajadają. Nic w tym dziwnego, bo nie dość, że jest pyszne, to banalnie łatwe i ...
Chipsy – samo zło?
Chipsy – samo zło?
Chipsy to bez wątpienia niezastąpiony dodatek każdej imprezy czy spotkania towarzyskiego. W sklepach dostępnych jest wiele smaków i rodzajów tej przekąski. Wyglądają niepozornie, ale tak naprawdę to zbiór szkodliwych i rakotwórczych substancji. Chociaż wiemy, że są niezdrowe, to niestety ...
Sos hoisin – tajemnica najsłynniejszego chińskiego sosu
Sos hoisin – tajemnica najsłynniejszego chińskiego sosu
Sos hoisin dosłownie oznacza sos z owoców morza.  To jednak błędne tłumaczenie. Przysmak ten nie zawiera żadnych tego typu składników, a raczej jest podawany jako dodatek do owoców morza. Sos hoisin największą popularnością cieszy się w azjatyckiej części świata, gdzie jest dodawany do ...
Bruschetta – przystawka o włoskim rodowodzie
Bruschetta – przystawka o włoskim rodowodzie
Bruschetta to przysmak o włoskim rodowodzie uwielbiany w swojej ojczyźnie. Nic dziwnego, bo ta przekąska łączy w sobie wspaniały smak z walorami zdrowotnymi. Do dziś historycy spierają się o to, kiedy tak naprawdę powstała. Oficjalne źródła wskazują, że początki bruschetty sięgają XV wieku, ...
Omlet – ulubiony przysmak Napoleona Bonaparte
Omlet – ulubiony przysmak Napoleona Bonaparte
Przez wieki zachwycali się nim możni tego świata. Współcześnie wielu z nas nie wyobraża sobie śniadania bez jego obecności. Mowa oczywiście o omlecie, który znany był już w starożytności. Według tradycji, omlet jest po prostu plackiem wykonanym z jajek. Mimo swojej prostoty jego jedzenie ...
Warzywne mielone wzbogacone orzechami
Warzywne mielone wzbogacone orzechami
Często brakuje nam pomysłów na nietuzinkowy obiad, zwłaszcza, kiedy nie mamy zbyt dużo czasu na jego przygotowanie. Kotlety warzywne z dodatkiem orzechów piniowych i sezamu to prosty sposób na danie, którym zaskoczymy najbliższych.
Kasza – która najzdrowsza?
Kasza – która najzdrowsza?
Kasze to jadalne nasiona zbóż lub pseudo-zbóż pozbawione łuski lub lekko rozdrobnione. Uważane są za jeden najprymitywniejszych pokarmów i owej prostocie zawdzięczają swą dobroczynność. Można powiedzieć, że chleb i inne mączne produkty są efektem ewolucji kasz, która niekoniecznie wyszła ...
Pasaż zakupowy