Roti – właściwości, skład i rodzaje roti
Roti – chlebek znany od tysięcy lat
Roti to danie, które było znane już 6 tysięcy lat temu. Pierwsze wzmianki o tym wypieku pojawiają się w starożytnym sanskrycie indyjskim. Do Europy roti dotarło za sprawą hinduskich imigrantów, którzy wykorzystywali roti do przenoszenia innych pokarmów, a nawet wody. W XIX wieku roti ...
Nachos – właściwości, skład i wykorzystanie nachos
Nachos – jak powstaje ta meksykańska przekąska?
Nachos to małe kawałki tortilli, które pełnią funkcję przekąski i zazwyczaj serwowane są z różnymi sosami. Pochodzą z Meksyku, gdzie są bardzo popularnym dodatkiem podawanym do alkoholu. To znakomity zamiennik tradycyjnych chipsów, a przy tym są dużo zdrowsze i smaczniejsze. W czym tkwi ich ...
Chili con carne – właściwości i skład. Przepis na chili con carne
Chili con carne – teksański fast food
Chociaż nazwa tego dania może sugerować pochodzenie, nie jest ono takie oczywiste. Niezależnie od tego, chili con carne cieszy się ogromną popularnością. Nazywana jest fast foodem ze względu na łatwość i szybkość jej przygotowania. Jest nie tylko pyszna, ale przede wszystkim zdrowa, bo ...
Karmel – właściwości, skład i wykorzystanie karmelu
Karmel - tysiącletnia bursztynowa pokusa
Karmel to prawdziwe zjawisko w świecie cukierniczym. Mimo że jest znany i używany od wieków, to wciąż inspiruje kucharzy do nowych sposobów wykorzystywania go w kuchni. Przez większość swojego istnienia funkcjonował jako główny składnik cukierków, dodatek do innych deserów lub ich element ...
Mięso – właściwości, skład i rodzaje mięsa
Mięso w diecie człowieka - potrzebne czy nie?
Zdaniem naukowców mięso stało się elementem strawy hominidów – przodków gatunku Homo sapiens – ok. 2.6 miliona lat temu. Badania archeologiczne wskazują, że już w tym okresie stosowane były kamienne narzędzia mogące służyć do polowania i porcjowania zwierzyny. Przez długi czas dieta ...
Lody – właściwości, skład i rodzaje lodów
Lody – domowe są nazdrowsze!
Lody to najpopularniejszy letni deser na świecie, który liczy sobie już ponad 2 tysiące lat. Prymat w ich konsumpcji wiodą Nowozelandczycy ze średnim rocznym spożyciem ok. 28.4 litra na mieszkańca. Kolejne miejsca w rankingu największych „lodożerców” zajmują Amerykanie, Australijczycy, a dalej, ...
Samosy – właściwości, skład i wykorzystanie samosów
Samosy – smak Indii w Twoim domu
Mówi się o nich ‒ najpopularniejsze danie indyjskie. Chodzi oczywiście o samosy, czyli o hinduskie pierożki z warzywami i innymi dodatkami. Choć dziś samosy są uznawane za typowo hinduską potrawę, to jednak ich korzenie sięgają starożytnej Persji. Współcześnie samosami zajadają się ...
Sos salsa – właściwości, skład i zastosowanie sosu salsa
Sos salsa – dodatek nie tylko do nachosów
Pomidorowy sos salsa zawojował nie tylko meksykańskie stoły, ale także został doceniony w europejskiej kuchni. Znakomicie sprawdza się jako nie tylko dip do przekąsek, ale również jako jeden ze składników pizzy, makaronu czy potraw kuchni meksykańskiej. Jest nie tylko pyszny i zdrowy, ale również ...
Parówki – właściwości, skład i wykorzystanie parówek
Parówki – frankfurcki przysmak na polskim talerzu
Parówki to współcześnie jedno z najbardziej znanych dań w kulturze zachodniej. Pierwsze próby przygotowania parówek sięgają już czasów starożytnych. Jednak ich oficjalna historia rozpoczyna się pod koniec XV wieku we Frankfurcie nad Menem. Rozgłos zdobywają jako składnik znanego na całym świecie ...
Tapas – właściwości i skład. Przepisy na przekąski tapas
Tapas – kulinarna wizytówka Hiszpanii
Hiszpanie wymyślili wiele przepysznych wariacji kulinarnych, ale najlepszą z nich bez wątpienia są tapas, czyli małe przekąski, które przybierają różne kształty, smaki, kolory i konsystencje. Nic dziwnego, że mieszkańcy tego kraju są dumni ze swoich zakąsek, a cały rytuał związany z ...
Pasaż zakupowy