Czas na pieczone jabłka
Czas na pieczone jabłka
Pieczone jabłka z bitą śmietaną kokosową i wegańskim sosem karmelowym – ten przepis to prawdziwa jesienna petarda! Smak pieczonych jabłek kojarzy się z dzieciństwem, wizytami u babci, rodzinnym domem. Wystarczy wprowadzić kilka ciekawych modyfikacji, dodać jakiś egzotyczny składnik, ...
Alpejski przysmak – poznaj zalety sera Fontina
Alpejski przysmak – poznaj zalety sera Fontina
Ser Fontina to prawdziwa duma włoskiego serowarstwa. Jego charakterystyczny delikatny smak jest rezultatem tradycyjnych metod produkcji i receptury. Choć na rynku nie brakuje serów, które próbują ją naśladować, oryginalna Fontina jest tylko jedna, a jej ojczyzną jest Dolina Aosty.
Na kulinarnym szlaku kultur. Poznajmy kuchnię gruzińską
Na kulinarnym szlaku kultur. Poznajmy kuchnię gruzińską
Kuchnia gruzińska zyskuje coraz większą popularność. Świadczy o tym rosnąca liczba pojawiających się restauracji serwujących jedzenie pochodzące z tego kraju. Nie ma co się dziwić, ponieważ kuchnia gruzińska jest pyszna. Kto raz spróbuje tych smakołyków, nigdy nie zapomni ich wyjątkowego ...
Olej ryżowy – poważna konkurencja dla oliwy z oliwek!
Olej ryżowy – poważna konkurencja dla oliwy z oliwek!
Olej ryżowy to pojęcie kolokwialne, określające tak naprawdę olej z otrębów ryżowych. Otręby, jako produkty uboczne przetwórstwa ziaren Oryza sativa, są bowiem bogate we frakcję tłuszczową, w odróżnieniu od oczyszczonego ryżu konsumpcyjnego. Zdaniem historyków, w Azji olej z otrębów ...
Cukierki – niebezpieczna dawka cukru w pięknym opakowaniu
Cukierki – niebezpieczna dawka cukru w pięknym opakowaniu
Niemal każdy z nas uwielbia słodycze, a na pewno przepadają za nimi dzieci. Już na samą myśl o nich robi nam się przyjemniej na duszy, a ogromna różnorodność sprawia, że każdy znajdzie swój ulubiony smakołyk. Cukierki są najsłynniejszymi słodyczami na świecie. To również szybki zastrzyk ...
Owoce kandyzowane – grzeszny smakołyk na szczególne okazje
Owoce kandyzowane – grzeszny smakołyk na szczególne okazje
Owoce kandyzowane to ogólne pojęcie określające popularną od wieków metodę konserwowania owoców za pomocą cukru. Historycznie uważa się je za praprzodków współczesnych słodyczy, choć dziś występują częściej w roli dekoracji i dodatków do deserów. Z jednej strony kuszące swą trwałością i ...
 Co ma do zaoferowania kuchnia francuska?
Co ma do zaoferowania kuchnia francuska?
Francja kojarzy się z elegancją, luksusem i wytwornością. Nic zatem dziwnego, że kuchnia francuska słynie z wyszukanych smaków i niespotykanych połączeń kulinarnych. Dania z tego kraju cenione są na całym świecie i stanowią ważne dziedzictwo kulturowe Francji. Potrawy dopracowane są w ...
Torty, czyli arcydzieła słodkiej kuchni
Torty, czyli arcydzieła słodkiej kuchni
Torty to najelegantsze z ciast – istna śmietanka wśród deserów, a jednocześnie międzynarodowy symbol celebracji, z najróżniejszych powodów. Przekładane kremami, wielowarstwowe i misternie zdobione, urosły rangi cukierniczych dzieł sztuki, za które gotowi jesteśmy płacić olbrzymie pieniądze. ...
Makaron sojowy – przysmak ze Wschodu, który nie zawiera soi!
Makaron sojowy – przysmak ze Wschodu, który nie zawiera soi!
Makaron sojowy nie jest wbrew pozorom wyrabiany z soi, ale ze skrobi pozyskanej najczęściej z fasoli mung, ziemniaków lub batatów. Mylna nazwa najprawdopodobniej nawiązuje do faktu, że w Azji, skąd pochodzi, serwuje się go zazwyczaj z dodatkiem sosu sojowego. W języku angielskim ...
Samo zdrowie czy zabójcza potrawa? Co powinnyśmy wiedzieć o zupie szczawiowej
Samo zdrowie czy zabójcza potrawa? Co powinnyśmy wiedzieć o zupie szczawiowej
Zupy to specjalność polskiej kuchni. W naszym rodzimym menu widnieje wiele sezonowych zup oraz takich, którymi możemy zajadać się przez cały rok. Chociaż są tak rozmaite, to wszystkie łączy je wyśmienity smak i aromat. Ciekawą i oryginalną zupą w polskiej kuchni jest szczawiówka, która ...
Pasaż zakupowy