Historia na talerzu. Jaka jest kuchnia marokańska?
Historia na talerzu. Jaka jest kuchnia marokańska?
Kolorowa, aromatyczna i niezwykle różnorodna – kuchnia marokańska obfituje w zdrowe i smaczne potrawy, dzięki którym z łatwością podbija serca większości przyjezdnych. Jej bogactwo odzwierciedla złożoną historię Maroka i wpływy różnych kultur, które odcisnęły na niej swoje piętno.
Masa kajmakowa – słodki składnik deserów
Masa kajmakowa – słodki składnik deserów
Kajmak, zwany również masą korówkową albo masą kajmakową, to popularny dodatek do wszelkiego rodzaju deserów. Słodka, gęsta masa powstaje na bazie masła i schłodzonego mleka. Kajmak najczęściej dodawany jest do dekorowania mazurków czy przekładania ciastek, wafli oraz innych deserów. Dlaczego ...
Żurek – zupa z tradycją i historią w tle
Żurek – zupa z tradycją i historią w tle
Polska kuchnia słynie z zup. W naszym narodowym menu widnieje wiele różnych wersji tego pierwszego dania, jednak na czele zestawienia króluje żurek. Potrawą tą zachwycają się nie tylko Polacy, ale także obcokrajowcy przybywający do naszego kraju. Polska jest jednym z nielicznych państw na ...
Napoje izotoniczne, hipotoniczne i hipertoniczne – kiedy warto je stosować?
Napoje izotoniczne, hipotoniczne i hipertoniczne – kiedy warto je stosować?
Na szerokim rynku produktów skierowanych do sportowców znajdują się dziś napoje izotoniczne, hipertoniczne oraz hipotoniczne. Różnica między nimi dla wielu ludzi jest bardzo niejasna, a tym samym utrudniony jest trafny wybór. Jak więc sportowe napoje mogą realnie wpływać na kondycję ...
Konserwy – przekleństwo diety czy wybawienie w czasach epidemii?
Konserwy – przekleństwo diety czy wybawienie w czasach epidemii?
Czym tak naprawdę są konserwy? W powszechnym mniemaniu pod tym pojęciem rozumie się puszki z żywnością gotową do spożycia – od sardynek w oleju po różnorakie zupy. Ale oficjalna definicja konserw dotyczy wszystkich produktów spożywczych o przedłużonej trwałości, hermetycznie zapakowanych w ...
Idealny pomysł do pracy? Lunch w słoiku
Idealny pomysł do pracy? Lunch w słoiku
Lunch w słoiku to ewolucja słynnego pomysłu na desery w szkle. Łatwy do przygotowania w domu, niezwykle praktyczny i smaczny, ma być kolejnym sposobem na zdrowsze, bardziej odpowiedzialne życie z dala od fast-foodów. Zapoznaj się z naszymi przepisami na modne lunche w słoiku i urozmaić ...
Ser mimolette, czyli francuskie złoto z nutą kontrowersji
Ser mimolette, czyli francuskie złoto z nutą kontrowersji
Niczym hollywoodzka gwiazda, ser mimolette cieszy się ogromną renomą, ale i nutą prawdziwego skandalu. W USA na pewien czas zakazano wręcz jego sprzedaży! Ten francuski przysmak były jednak ulubionym serem prezydenta Charlesa de Gaulle’a, a i dziś ma liczne grono miłośników na całym świecie. ...
Poznajcie leczniczy potencjał zupy miso
Poznajcie leczniczy potencjał zupy miso
Miso to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni japońskiej. Pasta na bazie sfermentowanej soi nie tylko jest smaczna i pożywna, lecz także uchodzi za sekret długowieczności Japończyków ze względu na unikalne właściwości prozdrowotne. Regularne spożywanie miso podnosi odporność, ...
Przepis na tłusty czwartek: wegańskie faworki
Przepis na tłusty czwartek: wegańskie faworki
Tradycyjne polskie faworki, choć wspaniałe w smaku, nie należą do najzdrowszych dań. Prawda jest jednak taka, że ciężko ich sobie odmówić. Zwłaszcza w taki dzień, jak tłusty czwartek. Jak sprawić, by ten słodki przysmak miał przy okazji nieco wartości odżywczych?
Ta najstarsza przyprawa na świecie wzmacnia serce i układ odpornościowy
Ta najstarsza przyprawa na świecie wzmacnia serce i układ odpornościowy
Sos sojowy należy do najstarszych chińskich przypraw – źródła historyczne wskazują, że tradycja wytwarzania fermentowanych sosów liczy sobie już nawet 2 tysiące lat. Ale tak naprawdę, dopiero w czasie ostatnich kilku stuleci sos sojowy doczekał się masowej produkcji i globalnej sławy, po części za ...