Wspomnienie lata zamknięte w słoiku, czyli pomysły na smaczne dżemy
Wspomnienie lata zamknięte w słoiku, czyli pomysły na smaczne dżemy
Przetwory z owoców smakują wszystkim, zarówno dorosłym, jak i najmłodszym smakoszom. Bez wątpienia najpopularniejszym owocowym smarowidłem jest dżem. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do niemal każdego deseru, np. wypieków, naleśników czy gofrów, ale także dobrze się komponuje z daniami ...
Szałwia lekarska to zielona sanitariuszka
Szałwia lekarska to zielona sanitariuszka
Popularna wśród koneserów włoskiej kuchni szałwia lekarska to nie tylko aromatyczna przyprawa. Nie bez powodu późną wiosną zielarze zbierają liście tej rośliny i przygotowują z nich różne mikstury. Suszona szałwia stanowi bowiem bazę do leczniczych herbat i naparów, z pomocą których można ...
Pomysł na szybką i zdrową przekąskę? Postaw na dipy
Pomysł na szybką i zdrową przekąskę? Postaw na dipy
Dipy to po prostu sosy, służące do maczania. Mogą być podawane na zimno lub na ciepło, ale zawsze w oddzielnych miseczkach, jak akompaniament dla innych składników pokarmowych. Różnorodność dipów jest przy tym doprawdy oszałamiająca – na całym świecie z łatwością dałoby się zgromadzić ...
Mleko kozie zamiast krowiego?
Mleko kozie zamiast krowiego?
Według mitologii greckiej kozim mlekiem wykarmiony został sam Zeus, oddany przez swą matkę pod opiekę boskiej kozie Almatei. I choć starożytni prawdopodobnie nie wiedzieli tyle o zaletach koziego mleka, ile my dzisiaj, mieli jednak zdecydowanie dobrą intuicję.
Chłodnik – kulinarny ratunek na ciepłe dni
Chłodnik – kulinarny ratunek na ciepłe dni
Chłodniki to zupy idealne na lato. Jak sama nazwa wskazuje, podaje się je w wersji wystudzonej. Zimne zupy to znakomite orzeźwienie i ochłodzenie w upalne dni. Chłodniki świetnie sprawdzą się jako lekki i jednocześnie pożywny lunch lub kolacja. Poza tym są proste w przygotowaniu, ...
Suszenie żywności, czyli jak utrwalić zapasy na zimę
Suszenie żywności, czyli jak utrwalić zapasy na zimę
Suszenie jest prawdopodobnie najstarszą metodą konserwowania żywności. Mimo tego archaicznego charakteru pozostaje jednak szeroko praktykowana i bardzo ceniona. Suszyć można jednak na kilka sposobów – który z nich jest najlepszy? Jakie produkty można i warto utrwalić za pomocą samodzielnego ...
Najdziwniejsze owoce na świecie
Najdziwniejsze owoce na świecie
Znudzony bananami? Masz dość truskawek? Możesz urozmaicić swoje menu egzotycznymi przysmakami. Niektóre z tych dziwnych owoców wyglądają, jakby pochodziły z innej planety! Oto 10 niezwykłych i dziwnych owoców z całego świata.
Kuchnia tajska - prosta, kolorowa i smaczna!
Kuchnia tajska - prosta, kolorowa i smaczna!
Bogactwo smaków i kolorów, pikantne i wyraziste przyprawy, słodkie nuty oraz niepowtarzalne receptury - to cechy charakterystyczne dla kuchni tajskiej. Chociaż nie jest ona tak popularna jak kuchnia chińska czy japońskie sushi, to kuchnia tajska zyskuje coraz większą grupę zwolenników. ...
Jak mrozić żywność?
Jak mrozić żywność?
Mrożenie żywności to zdecydowanie najzdrowszy sposób konserwacji, pozwalający zachować maksimum witamin i innych cennych dla organizmu związków odżywczych. Temperatura poniżej 0 stopni C nie wymaga przy tym użycia żadnych sztucznych związków chemicznych stosowanych powszechnie do ...
Samo zdrowie czy zabójcza potrawa? Co powinnyśmy wiedzieć o zupie szczawiowej
Samo zdrowie czy zabójcza potrawa? Co powinnyśmy wiedzieć o zupie szczawiowej
Zupy to specjalność polskiej kuchni. W naszym rodzimym menu widnieje wiele sezonowych zup oraz takich, którymi możemy zajadać się przez cały rok. Chociaż są tak rozmaite, to wszystkie łączy je wyśmienity smak i aromat. Ciekawą i oryginalną zupą w polskiej kuchni jest szczawiówka, która ...