Harissa – tunezyjski sposób na odchudzanie
Harissa – tunezyjski sposób na odchudzanie
Potrawy kuchni tunezyjskiej cechują się czerwoną barwą. Popularnym dodatkiem w tym kraju jest ostra pasta właśnie w kolorze czerwieni, która jest obowiązkowym składnikiem do niemalże każdego dania. Harrisa to niezwykła mieszanka kilku pikantnych i aromatycznych przypraw, posiadająca szereg ...
Makaron udon – japoński przysmak do samodzielnego przyrządzenia
Makaron udon – japoński przysmak do samodzielnego przyrządzenia
Makaron udon zaliczany jest w poczet trzech legendarnych dań pszenicznych kuchni japońskiej – obok makaronów soba i ramen. Do Kraju Kwitnącej Wiśni, zdominowanego przez uprawę ryżu, pszenica dotarła z Chin, prawdopodobnie przed VIII w. Istnieje wiele różnych teorii na temat tego, kto dokładnie ...
Gofry – beztroski smak dzieciństwa
Gofry – beztroski smak dzieciństwa
Na słodko czy wytrawnie? Ze smażonym kurczakiem, a może z owocami i bitą śmietaną? Pomysłów na gofry jest tyle ilu ludzi je jedzących, a historia przysmaku praktycznie tak długa jak historia ludzkości. Przyjrzyjmy się lepiej dziejom gofrów i zastanówmy się, dlaczego niezmiennie od ...
Stek – zdrowy czy niezdrowy?
Stek – zdrowy czy niezdrowy?
Stek z definicji jest kawałkiem mięsa ukrojonym w poprzek włókien mięśniowych i przygotowanym na grillu lub patelni. Od tej zasady są oczywiście wyjątki, jak choćby steki rybne, zwane również dzwonkami, pochodzące z łososia, tuńczyka czy halibuta i obejmujące również kawałki kręgosłupa. Ogólnie ...
Ramen – pożywna zupa, która rozgrzewa i leczy
Ramen – pożywna zupa, która rozgrzewa i leczy
Ramen powszechnie uważany jest dziś za japońskie danie narodowe, choć tak naprawdę wywodzi się z Chin. Sama nazwa oznacza „domowej roboty makaron” i, paradoksalnie, stała się już Stanach Zjednoczonych popularnym chłopięcym imieniem  - w roku 2002 w USA było ok. 8 tysięcy Ramenów! Dla ...
Churros – pączki w hiszpańskim wydaniu
Churros – pączki w hiszpańskim wydaniu
Hiszpanie wiedzą, co dobre. Ich kuchnia słynie z różnych pyszności, takich jak paella czy tapas, które znane są na całym świecie. Jednak mają oni w zanadrzu coś znacznie więcej: chrupiące i pyszne churros. To rodzaj słodkiego smażonego deseru, który zazwyczaj podawany jest w towarzystwie ...
Crème brulee – perfekcyjny deser z Francji
Crème brulee – perfekcyjny deser z Francji
Kuchnia francuska może poszczycić się wieloma wykwintnymi daniami i finezyjnymi deserami. Jednym z nich jest słynny crème brulee, który jest chyba najsłynniejszym francuskim smakołykiem, ale uchodzi za niezwykle trudny w przygotowaniu. Ma on niepowtarzalny smak i może być serwowany zarówno ...
Bigos – król polskiej kuchni
Bigos – król polskiej kuchni
Tego dania nie trzeba nikomu specjalnie przedstawiać. To bez wątpienia jedna z najpopularniejszych polskich potraw, z której jesteśmy bardzo dumni. Bigos, to proste połączenie kapusty, mięsa i innych warzyw. Ze względu na swój niepowtarzalny smak podbił serca nie tylko rodaków, ale także ...
Sos czosnkowy – bakteriobójczy dodatek do posiłków
Sos czosnkowy – bakteriobójczy dodatek do posiłków
Sos czosnkowy obecny jest w światowej kuchni pod wieloma różnymi postaciami, ale wszystkie je łączy wyraźny i intensywny smak. Najbardziej znany współcześnie wariant, aioli, przypisywany jest Francuzom, ale równie ciekawie prezentuje się toum – sos czosnkowy tradycyjny dla krajów Lewantu. W ...
Pasta muhammara – orientalny przysmak z Syrii
Pasta muhammara – orientalny przysmak z Syrii
Pasty warzywne cieszą się coraz większym uznaniem. Są nie tylko pyszne, ale przede wszystkim zdrowe. Syryjska pasta muhammara z pieczonej papryki nie jest jeszcze tak znana jak hummus czy ajvar, ale coraz częściej zaczyna gościć na naszych stołach. Nie ma się co dziwić, ponieważ jest ...
Pasaż zakupowy