Kuchnia niemiecka – gratka dla miłośników mięsa
Kuchnia niemiecka – gratka dla miłośników mięsa
Kuchnia niemiecka, jeszcze bardziej niż kuchnia polska, różnicuje się w poszczególnych regionach, co jest wynikiem zarówno burzliwej historii kraju, jak i jego dużej powierzchni. W pewien ogólny sposób, utrwalony turystycznymi stereotypami, posiada jednak swój dość wyrazisty charakter kojarzący się ...
Rozgrzewa i syci. Jaka jest jeszcze kuchnia węgierska?
Rozgrzewa i syci. Jaka jest jeszcze kuchnia węgierska?
Kuchnia węgierska kojarzy się przede wszystkim z dobrze doprawionym gulaszem i nie da się zaprzeczyć, że to właśnie danie rozsławiło ją po całym świecie. Koneserzy, którzy mieli okazję zapoznać się z szerszym repertuarem, zapewniają jednak, że kuchnia węgierska jest przede wszystkim bogatą, ...
Ocet cytrynowy - przyprawa i chemia domowa w jednym
Ocet cytrynowy - przyprawa i chemia domowa w jednym
Ocet cytrynowy pojawił się na rynku stosunkowo niedawno, więc nie należy do produktów szeroko rozpoznawalnych. Wbrew nazwie nie jest to jednak ocet wyrabiany na bazie cytryn, ale raczej klasyczny winny roztwór fermentowany z dodatkiem cytrynowego aromatu. Czemu jednak mielibyśmy łączyć ...
Kuchnia arabska – czyli jak ciekawie podjąć gości!
Kuchnia arabska – czyli jak ciekawie podjąć gości!
Kuchnia arabska to pojęcie bardzo ogólne, obejmujące zwyczaje żywieniowe wielu krajów położonych od Półwyspu Arabskiego po Północno-Zachodnią Afrykę. Wspólnym jej mianownikiem pozostaje ciepły klimat, a przede wszystkim zaś tradycje wywodzące się z religii muzułmańskiej. Co wyróżnia kuchnię arabską ...
Kuchnia wietnamska - kolorowa i aromatyczna
Kuchnia wietnamska - kolorowa i aromatyczna
Kuchnia wietnamska jest doskonałym odzwierciedleniem historii narodu, który w ciągu ostatnich dwóch tysięcy lat doświadczył wielu przeciwieństw losu. Poniekąd pokrewna z kuchnią tajską i kambodżańską, wniosła jednak do światowego dziedzictwa kulinarnego oryginalne dania, które stały się popularne ...
Pasta z tamaryndowca – idealna do mięsa i deserów!
Pasta z tamaryndowca – idealna do mięsa i deserów!
Pasta z tamaryndowca stanowi niezwykle popularną przyprawę, wszechobecną w kuchni indyjskiej i tajskiej, a zarazem znaną i cenioną również w Meksyku oraz regionie Karaibów. Dla całej reszty świata jest po prostu egzotycznym przysmakiem w najłatwiejszej do wykorzystania postaci – klasyczna ...
Kuchnia ukraińska – kolorowa i rozmaita, przyjemnie sycąca!
Kuchnia ukraińska – kolorowa i rozmaita, przyjemnie sycąca!
Kuchnia ukraińska kojarzy się nam przede wszystkim z barszczem, który faktycznie rości sobie miano dania narodowego. Choć prosta i bliska polskim korzeniom kulinarnym, kuchnia ukraińska oferuje jednak dziesiątki ciekawych i oryginalnych smaków, które w naszych domach powinny przyjąć się ...
Słodziki – genialny wynalazek czy przekleństwo współczesnego człowieka?
Słodziki – genialny wynalazek czy przekleństwo współczesnego człowieka?
Słodziki to inaczej zamienniki cukru, czyli substancje słodzące różnego pochodzenia zmieniające (polepszające?) smak produktów spożywczych. W popularnym mniemaniu mają być zdrowsze od szkodliwych białych kryształków, wspierając proces odchudzania. Coraz więcej badań naukowych wskazuje ...
Zaskakująco smaczny i zdrowy. Jaki jest jeszcze makaron z płaskurki
Zaskakująco smaczny i zdrowy. Jaki jest jeszcze makaron z płaskurki
Makaron z płaskurki należy do popularnych ostatnio produktów spożywczych powstałych na bazie prastarych zbóż, nie poddawanych przez człowieka żadnym modyfikacjom. Ich naturalność, autentyczność i tradycyjność są szczególnie cenione w epoce masowej produkcji i powszechnego zaniżania jakości ...
Sos koperkowy – niezawodny dodatek do wszystkich dań
Sos koperkowy – niezawodny dodatek do wszystkich dań
Sosy stanowią znakomite dopełnienie wielu dań. Sos koperkowy to jeden z najbardziej uniwersalnych i najsmaczniejszych sosów. Doskonale sprawdzi się w zestawie z mięsem, rybą, ale także dopełni smak dań makaronowych lub tych z ziemniakami. Przepis na sos koperkowy powinien znać każdy ...
Pasaż zakupowy