Masa kajmakowa – słodki składnik deserów
Masa kajmakowa – słodki składnik deserów
Kajmak, zwany również masą korówkową albo masą kajmakową, to popularny dodatek do wszelkiego rodzaju deserów. Słodka, gęsta masa powstaje na bazie masła i schłodzonego mleka. Kajmak najczęściej dodawany jest do dekorowania mazurków czy przekładania ciastek, wafli oraz innych deserów. Dlaczego ...
Ser limburger - charakterystyka i sposoby podania
Ser limburger - charakterystyka i sposoby podania
Ser limburger jest bohaterem wielu dowcipów ze względu na swój bardzo charakterystyczny zapach – najczęściej kojarzony z niemytymi stopami. Mogłoby się wydawać, że to kiepska asocjacja dla produktu spożywczego, ale ser limburger ma rzesze zagorzałych miłośników na całym świecie, przede ...
Żurek – zupa z tradycją i historią w tle
Żurek – zupa z tradycją i historią w tle
Polska kuchnia słynie z zup. W naszym narodowym menu widnieje wiele różnych wersji tego pierwszego dania, jednak na czele zestawienia króluje żurek. Potrawą tą zachwycają się nie tylko Polacy, ale także obcokrajowcy przybywający do naszego kraju. Polska jest jednym z nielicznych państw na ...
Nachos – jak powstaje ta meksykańska przekąska?
Nachos – jak powstaje ta meksykańska przekąska?
Nachos to małe kawałki tortilli, które pełnią funkcję przekąski i zazwyczaj serwowane są z różnymi sosami. Pochodzą z Meksyku, gdzie są bardzo popularnym dodatkiem podawanym do alkoholu. To znakomity zamiennik tradycyjnych chipsów, a przy tym są dużo zdrowsze i smaczniejsze. W czym tkwi ich ...
Ser Munster – śmierdzący przysmak z Francji
Ser Munster – śmierdzący przysmak z Francji
Na rynku mleczarskim istnieje kilkaset rodzajów sera. Tak naprawdę każdy kraj może się poszczycić unikatowym, regionalnym serem. Francja znajduje się na czele tego zestawienia. Jednym z takich serów jest Munster, pochodzący z rejonów Alzacji i Lotaryngii, który znacznie wyróżnia się na tle ...
Sos szpinakowy – najlepszy dodatek do makaronu
Sos szpinakowy – najlepszy dodatek do makaronu
Szpinak nie należy do ulubionych warzyw. Na samą myśl o tych zielonych liściach wiele osób dostaje gęsiej skórki wspominając czasy dzieciństwa, kiedy to rodzice zmuszali do jedzenia szpinaku. Prawda jest taka, że szpinak jest nie tylko zdrowy, ale także i pyszny – jeśli się go odpowiednio ...
Kurkuma przyprawa - właściwości i zastosowanie
Kurkuma przyprawa - właściwości i zastosowanie
Kurkuma to jedna z najbardziej wartościowych przypraw o właściwościach leczniczych. Od wieków wykorzystywana jest w medycynie tradycyjnej i – coraz częściej – w medycynie współczesnej. Kurkumie przypisywane są właściwości przeciwzapalne, oczyszczające, antyoksydacyjne i żółciopędne. ...
Kuchnia włoska ‒ nie tylko pizza i spaghetti
Kuchnia włoska ‒ nie tylko pizza i spaghetti
Kuchnia włoska, choć pozornie łatwo identyfikowalna, tak naprawdę jest niesłychanie zróżnicowana regionalnie i wcale nie homogeniczna. Niesłusznie zawężana do duetu pizzy i spaghetti, w rzeczywistości obejmuje wiele niezwykłych połączeń smakowych i zaskakujących przysmaków – począwszy od sera ...
Szynka – najszlachetniejsza z wędlin
Szynka – najszlachetniejsza z wędlin
Szynka to pojęcie gastronomiczne, które ewoluowało z wąskiego znaczenia na bardzo szerokie. Sensu stricte, oznacza bowiem mięso z wieprzowej nogi zakonserwowane na sucho lub mokro, za pomocą wędzenia lub nie. We współczesnych sklepach kupimy jednak szynkę wołową oraz drobiową, a i same ...
Jaki jest sekret najpopularniejszego sera na świecie
Jaki jest sekret najpopularniejszego sera na świecie
Ser edamski to dziś niemal element masowej kultury, przebijający się w książkach, filmach, serialach. W słynnej powieści Ericha Marii Remarque’a „Na Zachodzie bez zmian” pojawia się w swym charakterystycznym czerwonym opakowaniu jako… znak niechybnej śmierci. Edam stał się przy tym symbolem ...
Pasaż zakupowy