Kasza – która najzdrowsza?
Kasza – która najzdrowsza?
Kasze to jadalne nasiona zbóż lub pseudo-zbóż pozbawione łuski lub lekko rozdrobnione. Uważane są za jeden najprymitywniejszych pokarmów i owej prostocie zawdzięczają swą dobroczynność. Można powiedzieć, że chleb i inne mączne produkty są efektem ewolucji kasz, która niekoniecznie wyszła ...
Sos rybny – dlaczego warto go mieć w kuchni?
Sos rybny – dlaczego warto go mieć w kuchni?
Sos rybny bywa nazywany sosem Worcestershire kuchni azjatyckiej. Porównanie to dość dobrze oddaje naturę niezwykle esencjonalnej przyprawy, której sekret tkwi w procesie fermentacji. Jak sama nazwa wskazuje, sos rybny otrzymuje się poprzez długotrwałą, bo nawet dwuletnią, fermentację ryb, ikry lub ...
Zapiekanka – relikt przeszłości czy ponadczasowy przysmak?
Zapiekanka – relikt przeszłości czy ponadczasowy przysmak?
Polska wersja tego dania powstała dzięki Edwardowi Gierkowi, który w latach 70. wykupił licencję na bagietki. Gdy słyszymy słowo ‘’zapiekanka’’ pierwszym skojarzeniem pojawiającym się w naszej głowie jest najprawdopodobniej podłużna bagietka pokryta serem i grzybami. Oczywiście, takie ...
Jak zrobić dobry, wegański kefir?
Jak zrobić dobry, wegański kefir?
Wydaje się, że kefir, to coś o czym weganie mogą tylko pomarzyć. Jednak dzięki połączeniu mleka roślinnego i grzybka tybetańskiego można otrzymać napój o delikatnym, kwaskowym smaku, po który bez problemu mogą sięgać weganie, jak i nieweganie.
Pita – chlebek w egzotycznym wydaniu
Pita – chlebek w egzotycznym wydaniu
Chlebek (lub placek) pita jest jednym z najstarszych rodzajów chleba. Jest on podstawowym elementem w kuchni wielu krajów basenu Morza Śródziemnego, m.in. w Grecji, Turcji, Egipcie czy Maroko. Pity są szybkie i proste w przygotowaniu, dlatego cieszą się dużą popularnością, również w Polsce. ...
Kwaśnica – tajemnica tradycyjnego dania kuchni podhalańskiej
Kwaśnica – tajemnica tradycyjnego dania kuchni podhalańskiej
Każdy region danego kraju może pochwalić się jakimś tradycyjnym daniem. Na Podhalu szczycą się kwaśnicą – bardzo kwaśną, sycącą, rozgrzewającą i bogatą w składniki zupą. Nie można jej zaliczyć do potraw light, ale jedno jest pewne: smakuje obłędnie, a przy tym zawiera wiele cennych ...
Ta zupa z dyni poprawi humor i rozgrzeje
Ta zupa z dyni poprawi humor i rozgrzeje
Niska temperatura, a także szybko zapadający zmrok to czynniki, które niekorzystnie wpływają na nasze samopoczucie. Podczas przesilenia jesienno-zimowego  możemy odczuwać senność i problemy z koncentracją. Jak więc poprawić sobie humor i zaaplikować organizmowi zastrzyk energii? Na ...
Focaccia – na przekąskę włoska klasyka
Focaccia – na przekąskę włoska klasyka
Starożytny chlebek przypominający swoją fakturą spód od pizzy? Ten warunek spełnia focaccia, przekąska kojarzona z kuchnią włoską. Według historyków focaccia powstała na długo przed powstaniem Rzymu i została stworzona przez Etrusków. Współcześnie jednak jest kojarzona z Ligurią, włoskim ...
Guacamole – najzdrowszy dip świata
Guacamole – najzdrowszy dip świata
Guacamole to pasta z awokado, która gości już na stołach całego świata. W samych Stanach Zjednoczonych co roku w dniu wielkiego finału rozgrywek futbolu amerykańskiego, Super Bowl, zjada się dziesiątki milionów ton zielonego przysmaku, który wraz z chipsami jest ulubioną przekąską kibiców. ...
Dyniowe babeczki z korzenną nutą
Dyniowe babeczki z korzenną nutą
Dynia kojarzona jest często z przełomem października i listopada, ale tak naprawdę sezon na nią rozpoczyna się już z końcem sierpnia. Jest niskokaloryczna, zawiera mnóstwo witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bogata jest m.in. w beta-karoten, ...
Pasaż zakupowy