Zupa fasolowa – sposób na sycący obiad
Zupa fasolowa – sposób na sycący obiad
W okresie jesienno-zimowym chętniej sięgamy po treściwe i rozgrzewające potrawy. Nic w tym dziwnego, gdyż pogoda za oknem nie rozpieszcza. Jednym z takich dań jest zupa fasolowa, która jest nie tylko sycąca, rozgrzewająca aromatyczna i pyszna, ale przede wszystkim dostarcza wielu cennych ...
Makaron razowy – zdrowy zamiennik tradycyjnej pasty
Makaron razowy – zdrowy zamiennik tradycyjnej pasty
Przez wiele lat makaron nie cieszył się dobrą sławą - uważany był za produkt kaloryczny i tuczący. Dzisiaj jednak wiadomo, że nie każdy przyczynia się do tycia. Makaron razowy zalicza się do najzdrowszych produktów spożywczych, które stanowią podstawę zbilansowanej i zdrowej diety. Makaron ...
Pieprz czerwony, zwany również czerwonym – jak go wykorzystać?
Pieprz czerwony, zwany również czerwonym – jak go wykorzystać?
Pieprz różowy pojawia się w kuchni jako przyprawa i stąd większość z nas podejrzewa go o powinowactwo z czarnym pieprzem. Tak naprawdę jednak czerwone ziarenka nie mają nic wspólnego z gatunkiem Piper nigrum, a zbieżność nazw wynika przede wszystkim z podobieństwa wizualnego. Sam smak ...
Sól peruwiańska różowa – czym się wyróżnia?
Sól peruwiańska różowa – czym się wyróżnia?
Różowa sól jest w Peru czymś więcej niż tylko barwną przyprawą. Z uwagi na jej źródło i sposób pozyskiwania wpisała się głęboko w historię i tradycje ludności Andów. Mówi się wręcz, że nie ma drugiego tak imponującego kompleksu salin jak Salinas de Maras, skąd właśnie pochodzi legendarna ...
Gnocchi – kopytka we włoskim wydaniu
Gnocchi – kopytka we włoskim wydaniu
Włosi są szalenie dumni z własnej kuchni. Nic w tym dziwnego, ponieważ jest ona urozmaicona, a wszystkie potrawy są po prostu pyszne. Gnocchi, chociaż nieco mniej popularne od pizzy czy makaronów, są we Włoszech tradycyjnym rodzinnym daniem. To kluski powstające na bazie ziemniaków do złudzenia ...
Co się kryje w szklance soku pomarańczowego?
Co się kryje w szklance soku pomarańczowego?
Sok pomarańczowy od wielu lat jest najpopularniejszym sokiem owocowym w skali globalnej! Niestety, to właśnie owa masowa skala sprawiła, że produkt w pomyśle zdrowy i atrakcyjny, stał się jednym z przysłowiowych „gwoździ do trumny” współczesnego społeczeństwa. Wbrew popularnym osądom, ...
Faworki –  łatwy przysmak na Tłusty Czwartek
Faworki – łatwy przysmak na Tłusty Czwartek
Faworki, chrust śląski, róże karnawałowe – wszystkie te określenia sygnalizują dwie rzeczy: koniec karnawału oraz wielkie obżarstwo. Wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, chruściki prawdopodobnie sięgają  korzeniami kilka wieków wstecz i wcale ...
Koncentrat pomidorowy –  sekretny składnik dań i zup
Koncentrat pomidorowy – sekretny składnik dań i zup
Pomidory zaliczają się do jednych z najzdrowszych warzyw, nie ma co do tego wątpliwości. Jednak spożywanie przetworzonych pomidorów dostarcza wielu cennych składników odżywczych, których nie posiadają same warzywa. Jednym z takich produktów jest koncentrat pomidorowy, który poza walorami ...
Przepis na tłusty czwartek: wegańskie faworki
Przepis na tłusty czwartek: wegańskie faworki
Tradycyjne polskie faworki, choć wspaniałe w smaku, nie należą do najzdrowszych dań. Prawda jest jednak taka, że ciężko ich sobie odmówić. Zwłaszcza w taki dzień, jak tłusty czwartek. Jak sprawić, by ten słodki przysmak miał przy okazji nieco wartości odżywczych?
Szaszłyk – danie nie tylko dla mięsożerców
Szaszłyk – danie nie tylko dla mięsożerców
Szaszłyk to łatwa w wykonaniu, szybka, a przede wszystkim smaczna i bogata w składniki odżywcze potrawa. Mogą ją jeść zarówno miłośnicy mięsa, jak i wegetarianie – wszystko zależy od składników, których użyjemy do jej przygotowania. Latem to prawdziwy rarytas, który króluje na każdym stole. To ...
Pasaż zakupowy