Leczniczy potencjał  zupy miso
Leczniczy potencjał zupy miso
Miso to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni japońskiej. Pasta na bazie sfermentowanej soi nie tylko jest smaczna i pożywna, lecz także uchodzi za sekret długowieczności Japończyków ze względu na unikalne właściwości prozdrowotne. Regularne spożywanie miso podnosi odporność, ...
Bita śmietana – słodki dodatek do deserów
Bita śmietana – słodki dodatek do deserów
Bita śmietana to niekwestionowana królowa każdego deseru. Stanowi doskonałe wykończenie wszelkiego rodzaju słodkiej przekąski. Pomimo, że jest delikatna i kremowa w smaku, to czy tak naprawdę jest zdrowa? Co powinniśmy wiedzieć o bitej śmietanie?
Sosy w pigułce
Sosy w pigułce
Sos bananowy i grzybowy ketchup? Ludzkość od ponad 2 tysięcy lat raczy się płynnymi lub kremowymi dodatkami do posiłków, które podnoszą walory smakowe, odżywcze, a przed wszystkim dodają suchym składnikom pożądanej na języku wilgoci. Nic dziwnego, że w podziwianej na całym świecie kuchni ...
Makaron ryżowy – bezglutenowy i lekkostrawny
Makaron ryżowy – bezglutenowy i lekkostrawny
Gdy przygotowujemy posiłek, często zastanawiamy się, czy dodać do niego ryż, czy makaron. Niezdecydowanym radzimy zapoznać się z makaronem ryżowym, który ma kształt tradycyjnego makaronu, a wykonany jest z ryżu. Jedząc dania z makaronem ryżowym zasmakujecie prawdziwego orientu. Wypróbujcie ...
Zupa grzybowa - jak zatrzymać smak jesieni w kuchni?
Zupa grzybowa - jak zatrzymać smak jesieni w kuchni?
Prawdziwki, podgrzybki, koźlaki, maślaki – przyrządzanie potraw z grzybów to wspaniała kulinarna przygoda. A możliwości są ogromne – pierogi, sosy, bigos, kapusta zasmażana, kurki zasmażane na maśle z dodatkiem śmietany, czy wreszcie zupa grzybowa – grzyby zawsze cieszyły się dużym powodzeniem w ...
Hot dog – najsłynniejsza buła na świecie
Hot dog – najsłynniejsza buła na świecie
Z ketchupem albo z musztardą. Z ogórkami kiszonymi albo sałatką. Sposobów na wykonanie hot dogów jest tyle, ile osób, które go przyrządzają. Jednak mało kto wie, że hot dogi powstały najprawdopodobniej z potrzeby oszczędzania na sztućcach. Dziś po hot dogi sięgają ludzie w różnych częściach ...
Makaron soba czyli gryka w orientalnym wydaniu
Makaron soba czyli gryka w orientalnym wydaniu
Makaron soba pojawił się w Japonii na początku okresu Edo (1603-1868) i już pod koniec XVII w. stał się kulinarnym hitem. Tym samym wpisał się na listę trzech słynnych japońskich makaronów, które konsumuje się pałeczkami z głośnym siorbaniem. W porównaniu z ramen i udon, makaron soba jest ...
Lizaki ‒ najpopularniejsze słodycze na świecie?
Lizaki ‒ najpopularniejsze słodycze na świecie?
Wielu z nas nie wyobraża sobie bez nich dzieciństwa. Lizaki to smakołyk, który bez względu na kształt, kolor czy smak podbija serca młodszych i starszych. Oprócz szeregu zalet mają jednak jedną wadę – w swojej tradycyjnej wersji są niezdrowe, ponieważ prawie w całości wykonane są z cukru. Z ...
Pad thai – tajski przysmak bezglutenowy
Pad thai – tajski przysmak bezglutenowy
W 2011 r. serwis CNN przygotował ranking 50 najbardziej lubianych dań na świecie – Pad thai znalazło się wówczas na piątym miejscu. Rosnąca popularność kuchni tajskiej na arenie międzynarodowej w ostatnich latach prawdopodobnie jeszcze umocniła tą pozycję. Dość powiedzieć, że autentyczne ...
Kebab ‒ zdrowy fast food?
Kebab ‒ zdrowy fast food?
Kebab jest najprawdopodobniej wynalazkiem tureckim. Ponoć jeszcze przed wiekami tamtejsi żołnierze mieli w zwyczaju opiekać kawałki upolowanego mięsa na mieczach umieszczonych ponad ogniem. Z tej wojennej konieczności rozwinęła się potrawa, która dziś odmienia się przez dziesiątki wersji na ...
Pasaż zakupowy