Chleb – właściwości, skład i rodzaje chleba
Chleb – najzdrowszy jest ten domowy!
Chleb paradoksalnie jest jednym z największych wynalazków ludzkości. Jako łatwe do spakowania i porcjowania źródło węglowodanów nie ma sobie równych nawet w XXI-wiecznej gastronomii. Co ciekawe, zdaniem historyków pierwotny człowiek wypiekał chleb na długo przed wynalezieniem mąki! Jak to możliwe? ...
Nie daj się nabrać na wyroby seropodne
Wchodzimy do sklepu, by kupić smaczny żółty ser. Wracamy do domu, otwieramy opakowanie, próbujemy, smakujemy, a jedyne co czujemy to rozczarowanie – zakupiony przez nas ser w smaku przypomina raczej zjełczały olej.
Chałwa – właściwości i rodzaje. Przepis na chałwę
Chałwa – smakołyk o niezwykłych właściwościach
Jedni ją lubią, inni za nią nie przepadają. Ten nieco specyficzny smakołyk jest nie tylko smaczny, ale także niestety i kaloryczny. Jednak od czasu do czasu warto pozwolić sobie na chwilę przyjemności, ponieważ chałwa jest skarbnicą wielu cennych witamin i posiada szereg szalenie ważnych ...
Majonez przyprawa ‒ właściwości, wartości odżywcze i rodzaje majonezu
Majonez ‒ zdrowy czy nie?
Majonez to sos, który podzielił świat na miłośników i zatwardziałych wrogów jajecznej kremowości. Przez lekarzy i dietetyków odsądzany od czci za wysoki poziom cholesterolu, stał się w powszechnym mniemaniu symbolem grzesznego luksusu – wszak sałatka z majonezem to dla większości z nas ...
Marcepan – właściwości, skład i wykorzystanie marcepanu
Marcepan – jak bardzo grzeszny jest to słodycz?
Marcepan to przede wszystkim najulubieńsza cukiernicza masa na świecie, która zachowuje się niczym plastelina. Dla wielu z nas to też słodycz kojarzący się ze świętami i dzieciństwem. Ale dla europejskiej gastronomii to także źródło nieustającego konfliktu – kto bowiem tak naprawdę wynalazł ...
Chaczapuri – właściwości, skład i wykorzystanie chaczapuri
Chaczapuri – kulinarna wizytówka Gruzji
Bez wątpienia chaczapuri jest najpopularniejszą potrawą kuchni gruzińskiej. Tą łatwą w przygotowaniu i tanią przekąską zachwycają się turyści z całego świata. Nic w tym dziwnego, bo smakuje obłędnie i można się uzależnić od jego smaku. W zależności od regionu kraju, placek ten ma różne ...
Ceviche – właściwości, skład i wykorzystanie ceviche
Ceviche – meksykańska sałatka z owocami morza
Popularna w krajach Ameryki Łacińskiej i na Karaibach potrawa – ceviche – to przygotowywana z surowej ryby lub owoców morza sałatka. Kluczowy element kulinarny stanowi odpowiednie zamarynowanie świeżej ryby w soku z cytrusów. Danie nie wymaga smażenia lub pieczenia, dzięki czemu sprawdza się ...
Masło – właściwości, skład i rodzaje masła
Masło – zdrowe, jeśli jedzone z umiarem!
Wszystko wskazuje na to, że masło było znane ludzkości już dwa tysiące lat przed naszą erą. Istnieją kamienne tablice z doby starożytnego Egiptu, które obrazują proces produkcji mlecznego tłuszczu i, co ciekawe, okazuje się on być bardzo podobny do dzisiejszej technologii. I podczas, gdy ...
Śmietana – właściwości, skład i zastosowanie śmietany
Śmietana – grzeszna, ale odżywcza
Śmietana w popularnym mniemaniu kojarzy się z tucznością i zbytkiem – śmietanka towarzyska to wręcz społeczna elita. Te asocjacje nie są przypadkowe i odnoszą się do wysokiego poziomu tłuszczu oraz kaloryczności śmietany. Czy to jednak wystarczające powody, aby się jej wystrzegać?
Hummus – właściwości, skład i wartości odżywcze hummusu
Hummus – pyszna i zdrowa pasta z Bliskiego Wschodu
Na polskich stołach coraz częściej pojawiają się dania i przekąski z różnych stron świata. Nic w tym dziwnego, bo jesteśmy ciekawi i stajemy się otwarci na nowe smaki, pochodzących z innych rejonów naszego globu. Jednym z nich jest hummus, pyszna i zdrowa pasta z Bliskiego Wschodu. Stanowi ...
Pasaż zakupowy