Konserwy – przekleństwo diety czy wybawienie w czasach epidemii?Konserwy – przekleństwo diety czy wybawienie w czasach epidemii?
Czym tak naprawdę są konserwy? W powszechnym mniemaniu pod tym pojęciem rozumie się puszki z żywnością gotową do spożycia – od ...
Salsefia – zdrowe i smaczne warzywo na zimową poręSalsefia – zdrowe i smaczne warzywo na zimową porę
Salsefia, znana również jako kozibród porolistny, to śródziemnomorskie warzywo o szerokim zastosowaniu kulinarnym. W praktyce ...
Surówki, czyli jak realizować postulaty dietetyków
Surówki, czyli jak realizować postulaty dietetyków
Surówki to sałatki przygotowane ze świeżych warzyw i owoców. Wiele języków nie rozróżnia tej specyfiki odrębnym terminem, ale w Polsce od dekad do obiadów podaje się właśnie chrupką, soczystą i odświeżającą surówkę. Dlaczego warto kontynuować tą tradycję i czy z surówkami można przedobrzyć? ...
Co to jest pasta miso i jak jej używać w kuchni?
Co to jest pasta miso i jak jej używać w kuchni?
Pasta z miso, czyli tajemniczy składnik ze sklepów ze zdrową żywnością lub z kuchniami świata. Pojawia się w przepisach kuchni japońskiej, ale nie tylko, ponieważ jako bardzo zdrowy składnik, jest częścią wielu innych diet, np. bardzo popularnej w minionym roku diety SIRT. Czy warto kupić pastę z ...
Słodziki – genialny wynalazek czy przekleństwo współczesnego człowieka?
Słodziki – genialny wynalazek czy przekleństwo współczesnego człowieka?
Słodziki to inaczej zamienniki cukru, czyli substancje słodzące różnego pochodzenia zmieniające (polepszające?) smak produktów spożywczych. W popularnym mniemaniu mają być zdrowsze od szkodliwych białych kryształków, wspierając proces odchudzania. Coraz więcej badań naukowych wskazuje ...
Jak zatrzymać smak jesieni w kuchni? Postaw na zupę grzybową
Jak zatrzymać smak jesieni w kuchni? Postaw na zupę grzybową
Prawdziwki, podgrzybki, koźlaki, maślaki – przyrządzanie potraw z grzybów to wspaniała kulinarna przygoda. A możliwości są ogromne – pierogi, sosy, bigos, kapusta zasmażana, kurki zasmażane na maśle z dodatkiem śmietany, czy wreszcie zupa grzybowa – grzyby zawsze cieszyły się dużym powodzeniem w ...
Sól peruwiańska różowa – czym się wyróżnia?
Sól peruwiańska różowa – czym się wyróżnia?
Różowa sól jest w Peru czymś więcej niż tylko barwną przyprawą. Z uwagi na jej źródło i sposób pozyskiwania wpisała się głęboko w historię i tradycje ludności Andów. Mówi się wręcz, że nie ma drugiego tak imponującego kompleksu salin jak Salinas de Maras, skąd właśnie pochodzi legendarna ...
Marmolada czyli dżem dla koneserów
Marmolada czyli dżem dla koneserów
Marmolada uważana jest za brytyjski przysmak narodowy i to właśnie z wyspiarzami wiążą się najpopularniejsze historie jej pochodzenia. Jedna z nich mówi, że na początku XVIII w. zszargany burzą hiszpański okręt wiozący ładunek sewilskich pomarańczy musiał awaryjnie zawinąć do szkockiego ...
Przepis na dyniowe babeczki z korzenną nutą
Przepis na dyniowe babeczki z korzenną nutą
Dynia kojarzona jest często z przełomem października i listopada, ale tak naprawdę sezon na nią rozpoczyna się już z końcem sierpnia. Jest niskokaloryczna, zawiera mnóstwo witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bogata jest m.in. w beta-karoten, ...
Diabelski wymysł, boskie właściwości
Diabelski wymysł, boskie właściwości
Kawa pięknie pachnie, znakomicie regeneruje, sprawdza się towarzysko, a do tego wydłuża życie. Dzień bez kawy, to dla wielu z nas dzień stracony – nie tylko dla0,tego, że dzięki kawie odżywamy, ale również dlatego, że popijanie jej to jeden z ulubionych rytuałów regulujących nasz dobowy rytm. Z ...
Dyniowa zapiekanka – prosta i smaczna!
Dyniowa zapiekanka – prosta i smaczna!
Jesienią króluje kolor pomarańczowy. To za sprawą dyni, która rozpycha się na straganach i sklepowych półkach. Polacy śmiało sięgają po dynię, przyrządzając ją na wiele sposobów.
Lista dolegliwości, jakie jest w stanie załagodzić imbir wydaje się nie mieć końca
Lista dolegliwości, jakie jest w stanie załagodzić imbir wydaje się nie mieć końca
Wraz z nadejściem chłodów, warto zaopatrzyć się w jedną z najsilniej rozgrzewających przypraw świata – imbir. Jego lecznicze, kosmetyczne i kulinarne właściwości doceniają obecnie nie tylko Azjaci i specjaliści Ajurwedy. Dzięki temu, że kuchnia i medycyna orientalna staje się ostatnimi ...