Pachnie jak… śmieci latem, ale mimo to trudno jej się oprzeć!Pachnie jak… śmieci latem, ale mimo to trudno jej się oprzeć!
Pasta krewetkowa to unikalny specjał kuchni azjatyckiej, po który coraz częściej sięgają szefowie kuchni na całym świecie. W ...
Ser Taleggio – niedoceniany włoski specjał, delikatny i owocowy!Ser Taleggio – niedoceniany włoski specjał, delikatny i owocowy!
Ser Taleggio jest jednym z najstarszych włoskich serów miękkich. Jego historia sięga wstecz do czasów średniowiecza, ale ...
Przepis na tłusty czwartek: wegańskie faworki
Przepis na tłusty czwartek: wegańskie faworki
Tradycyjne polskie faworki, choć wspaniałe w smaku, nie należą do najzdrowszych dań. Prawda jest jednak taka, że ciężko ich sobie odmówić. Zwłaszcza w taki dzień, jak tłusty czwartek. Jak sprawić, by ten słodki przysmak miał przy okazji nieco wartości odżywczych?
Faworki –  łatwy przysmak na Tłusty Czwartek
Faworki – łatwy przysmak na Tłusty Czwartek
Faworki, chrust śląski, róże karnawałowe – wszystkie te określenia sygnalizują dwie rzeczy: koniec karnawału oraz wielkie obżarstwo. Wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, chruściki prawdopodobnie sięgają  korzeniami kilka wieków wstecz i wcale ...
Dlaczego warto jeść podroby?
Dlaczego warto jeść podroby?
Podroby nie mają zbyt dobrej prasy – mieszkańcy krajów zachodnich, przyzwyczajeni są przede wszystkim do mięsa z mięśni, a mięso z narządów często nawet nie jest określane tym mianem. Te części zwierzęcia mają jednak swoich smakoszy. Okazuje się, że podroby mają w sobie również sporo ...
Kapuśniak – mniej grzeszny niż by się zdawało!
Kapuśniak – mniej grzeszny niż by się zdawało!
Kapuśniak – niby zupa z kapusty, ale w tylu różnych wariantach! Należąca do polskiej klasyki kulinarnej, z licznymi regionalnymi wariacjami, w swojej genezie nawiązuje do międzynarodowych tradycji kulinarnych. Niestety, kapuśniaku w polskich domach gotuje się coraz mniej, a szkoda – ...
Sok z porzeczki czarnej – polski specjał o odmładzającej mocy!
Sok z porzeczki czarnej – polski specjał o odmładzającej mocy!
Sok z porzeczki czarnej nie należy do czołówki najbardziej popularnych napojów owocowych, ustępując choćby sokom cytrusowym. W supermarketach najczęściej spotykamy go jako słodzony nektar lub mieszankę z sokiem jabłkowym. W sklepach ze zdrową żywnością można już jednak nabyć tłoczony na ...
Lista dolegliwości, jakie jest w stanie załagodzić imbir wydaje się nie mieć końca
Lista dolegliwości, jakie jest w stanie załagodzić imbir wydaje się nie mieć końca
Wraz z nadejściem chłodów, warto zaopatrzyć się w jedną z najsilniej rozgrzewających przypraw świata – imbir. Jego lecznicze, kosmetyczne i kulinarne właściwości doceniają obecnie nie tylko Azjaci i specjaliści Ajurwedy. Dzięki temu, że kuchnia i medycyna orientalna staje się ostatnimi ...
Kuchnia irańska – gastronomiczny klejnot Bliskiego Wschodu
Kuchnia irańska – gastronomiczny klejnot Bliskiego Wschodu
Kuchnia irańska to pojęcie bardzo szerokie, bo odnoszące się do tysięcy lat tradycji i populacji ponad 80 milionów ludzi o różnym etnicznym pochodzeniu. W potocznym języku kuchnię irańską utożsamia się jednak zazwyczaj z kuchnią perską ze względu historyczną kontynuację obu państwowości. ...
Kuchnia portugalska – zdecydowanie niedoceniana mozaika prostych smaków!
Kuchnia portugalska – zdecydowanie niedoceniana mozaika prostych smaków!
Kuchnię portugalską najwięksi entuzjaści definiują jako mieszankę ognia i pasji. W swej istocie jest ona bardzo prosta, wręcz uboga, tworząc na bazie kilku łatwo dostępnych na Półwyspie Iberyjskim składników całą miriadę kolorowych dań. Tradycyjne techniki gotowania i wyraziste smaki ...
Lemoniada – 5 powodów, dla których warto ją pić codziennie!
Lemoniada – 5 powodów, dla których warto ją pić codziennie!
Lemoniada, czyli orzeźwiający, pełen owoców napój, kojarzy się najczęściej z latem, wysoką temperaturą, wakacjami i czasem z amerykańskimi filmami, w których uliczna sprzedaż pysznej wody z lodem, cukrem i cytryną, była niegdyś bardzo popularna. Lemoniada to jednak nie tylko prosty napój do ...
Ser Stilton – angielski arystokrata wśród serów
Ser Stilton – angielski arystokrata wśród serów
Ser Stilton nie jest może tak dobrze znany w Europie jak Roquefort czy Gorgonzola, ale bez wątpienia należy do najszlachetniejszych serów pleśniowych Starego Kontynentu. Niezwykle aromatyczny w zapachu i smaku, zasłużył sobie na status PDO (chronionego pochodzenia geograficznego) w Unii ...
Pasaż zakupowy