Masa kajmakowa – słodki składnik deserówMasa kajmakowa – słodki składnik deserów
Kajmak, zwany również masą korówkową albo masą kajmakową, to popularny dodatek do wszelkiego rodzaju deserów. Słodka, gęsta masa ...
Pascha – wielkanocny przysmak ze wschoduPascha – wielkanocny przysmak ze wschodu
Wielkanoc to najważniejsze święto dla wszystkich chrześcijan. Nic w tym dziwnego, że chcą oni hucznie celebrować ten czas. Na ...
Kuchnia żydowska – najciekawsza na świecie?
Kuchnia żydowska – najciekawsza na świecie?
Kuchnia żydowska jest przede wszystkim niezwykle złożona i rozmaita, co wynika bezpośrednio z historii narodu Izraelitów – niewiele jest społeczeństw, które przeżyły tak liczne zawieruchy dziejowe. Osadzona raczej na bazie kultury i religii niż narodowości, odcisnęła się piętnem również na ...
Kuchnia rosyjska – niedoceniany skarbiec przepisów
Kuchnia rosyjska – niedoceniany skarbiec przepisów
O kuchni rosyjskiej mówi się, że jest bogata w historię i węglowodany. Prosta, wręcz chłopska w swoich korzeniach, ewoluowała wraz arystokracją do najbardziej wyszukanych form, które budzą podziw na świecie. Jednocześnie, ze względu na geografię i polityczne dzieje, kuchnia rosyjska jest ...
Pierniki – polskie katarzynki czy szwedzkie pepparkaror?
Pierniki – polskie katarzynki czy szwedzkie pepparkaror?
Pierniki w większości regionów świata są dziś przysmakiem typowo świątecznym. Ich historia i kulturalne znaczenie są jednak znacznie szersze niż tylko celebracja Bożego Narodzenia, a sama sztuka ich zdobienia zaliczana jest do klasyki ludowego rękodzieła. W czasach Wielkiej Reformacji na ...
Makaron kukurydziany, czyli zdrowa żywność w przyjaznej formie
Makaron kukurydziany, czyli zdrowa żywność w przyjaznej formie
Makaron kukurydziany to jeden z najapetyczniej wyglądających produktów mącznych. Słoneczno-żółte nitki i świderki nie tracą swej barwy po ugotowaniu, zaś pod względem smakowym oraz zdrowotnym oferują szereg niebagatelnych korzyści dla całej rodziny. Nic więc dziwnego, że makaron ...
Warzywne mielone wzbogacone orzechami
Warzywne mielone wzbogacone orzechami
Często brakuje nam pomysłów na nietuzinkowy obiad, zwłaszcza, kiedy nie mamy zbyt dużo czasu na jego przygotowanie. Kotlety warzywne z dodatkiem orzechów piniowych i sezamu to prosty sposób na danie, którym zaskoczymy najbliższych.
Sałatki –  najsłynniejsze, najdziwniejsze i najzdrowsze propozycje z całego świata
Sałatki – najsłynniejsze, najdziwniejsze i najzdrowsze propozycje z całego świata
Czym tak naprawdę jest sałatka? Oficjalna definicja mówi, że chodzi o kompozycję kawałków różnych pokarmów, z których przynajmniej jeden jest surowy. Pomysł tak uniwersalny, że aż genialny, zaowocował setkami, jeśli nie tysiącami sałatek warzywnych, owocowych, makaronowych, ryżowych czy ...
Szałwia lekarska to zielona sanitariuszka
Szałwia lekarska to zielona sanitariuszka
Popularna wśród koneserów włoskiej kuchni szałwia lekarska to nie tylko aromatyczna przyprawa. Nie bez powodu późną wiosną zielarze zbierają liście tej rośliny i przygotowują z nich różne mikstury. Suszona szałwia stanowi bowiem bazę do leczniczych herbat i naparów, z pomocą których można ...
Pachnie jak… śmieci latem, ale mimo to trudno jej się oprzeć!
Pachnie jak… śmieci latem, ale mimo to trudno jej się oprzeć!
Pasta krewetkowa to unikalny specjał kuchni azjatyckiej, po który coraz częściej sięgają szefowie kuchni na całym świecie. W swojej konwencji nawiązuje ona poniekąd do sosu rybnego jako intensywnej przyprawy powstałej ze skoncentrowanych i sfermentowanych owoców morza. W sieci pojawiają się ...
Ser Taleggio – niedoceniany włoski specjał, delikatny i owocowy!
Ser Taleggio – niedoceniany włoski specjał, delikatny i owocowy!
Ser Taleggio jest jednym z najstarszych włoskich serów miękkich. Jego historia sięga wstecz do czasów średniowiecza, ale podobne sery wyrabiano już okresie rozkwitu Starożytnego Rzymu. Nie zyskał on wprawdzie nigdy takiej sławy na międzynarodowej arenie jak parmezan czy mozzarella, ale ...
Aromaty spożywcze, czyli czemu żywność nam smakuje
Aromaty spożywcze, czyli czemu żywność nam smakuje
Aromaty spożywcze to substancje dodawane do żywności w celu polepszenia jej smaku i zapachu. Nie są one pokarmem samym w sobie, ale zgodnie z obowiązującym prawem powinny być bezpieczne dla zdrowia, przynajmniej w dozwolonych stężeniach. Jak jest naprawdę? Czy aromatów spożywczych należy ...
Pasaż zakupowy