Żurek – zupa z tradycją i historią w tleŻurek – zupa z tradycją i historią w tle
Polska kuchnia słynie z zup. W naszym narodowym menu widnieje wiele różnych wersji tego pierwszego dania, jednak na czele ...
Napoje izotoniczne, hipotoniczne i hipertoniczne – kiedy warto je stosować?Napoje izotoniczne, hipotoniczne i hipertoniczne – kiedy warto je stosować?
Na szerokim rynku produktów skierowanych do sportowców znajdują się dziś napoje izotoniczne, hipertoniczne oraz hipotoniczne. ...
Konserwy – przekleństwo diety czy wybawienie w czasach epidemii?
Konserwy – przekleństwo diety czy wybawienie w czasach epidemii?
Czym tak naprawdę są konserwy? W powszechnym mniemaniu pod tym pojęciem rozumie się puszki z żywnością gotową do spożycia – od sardynek w oleju po różnorakie zupy. Ale oficjalna definicja konserw dotyczy wszystkich produktów spożywczych o przedłużonej trwałości, hermetycznie zapakowanych w ...
Idealny pomysł do pracy? Lunch w słoiku
Idealny pomysł do pracy? Lunch w słoiku
Lunch w słoiku to ewolucja słynnego pomysłu na desery w szkle. Łatwy do przygotowania w domu, niezwykle praktyczny i smaczny, ma być kolejnym sposobem na zdrowsze, bardziej odpowiedzialne życie z dala od fast-foodów. Zapoznaj się z naszymi przepisami na modne lunche w słoiku i urozmaić ...
Ser mimolette, czyli francuskie złoto z nutą kontrowersji
Ser mimolette, czyli francuskie złoto z nutą kontrowersji
Niczym hollywoodzka gwiazda, ser mimolette cieszy się ogromną renomą, ale i nutą prawdziwego skandalu. W USA na pewien czas zakazano wręcz jego sprzedaży! Ten francuski przysmak były jednak ulubionym serem prezydenta Charlesa de Gaulle’a, a i dziś ma liczne grono miłośników na całym świecie. ...
Poznajcie leczniczy potencjał zupy miso
Poznajcie leczniczy potencjał zupy miso
Miso to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni japońskiej. Pasta na bazie sfermentowanej soi nie tylko jest smaczna i pożywna, lecz także uchodzi za sekret długowieczności Japończyków ze względu na unikalne właściwości prozdrowotne. Regularne spożywanie miso podnosi odporność, ...
Przepis na tłusty czwartek: wegańskie faworki
Przepis na tłusty czwartek: wegańskie faworki
Tradycyjne polskie faworki, choć wspaniałe w smaku, nie należą do najzdrowszych dań. Prawda jest jednak taka, że ciężko ich sobie odmówić. Zwłaszcza w taki dzień, jak tłusty czwartek. Jak sprawić, by ten słodki przysmak miał przy okazji nieco wartości odżywczych?
Ta najstarsza przyprawa na świecie wzmacnia serce i układ odpornościowy
Ta najstarsza przyprawa na świecie wzmacnia serce i układ odpornościowy
Sos sojowy należy do najstarszych chińskich przypraw – źródła historyczne wskazują, że tradycja wytwarzania fermentowanych sosów liczy sobie już nawet 2 tysiące lat. Ale tak naprawdę, dopiero w czasie ostatnich kilku stuleci sos sojowy doczekał się masowej produkcji i globalnej sławy, po części za ...
Najbardziej kontrowersyjny tłuszcz na świecie? Czego nie wiemy o margarynie
Najbardziej kontrowersyjny tłuszcz na świecie? Czego nie wiemy o margarynie
Historia margaryny jest dosłownie pełna wzlotów i upadków. Opracowana jako tańszy substytut dla masła, była przez pewien czas uznawana za wielkiego obrońcę układu krążenia i serca, aby potem znaleźć się na czarnej liście dietetyków. Analitycy rynku spożywczego alarmują, że choć jej ...
Miska Buddy, czyli Buddha bowl – przepisy, które uzdrawiają
Miska Buddy, czyli Buddha bowl – przepisy, które uzdrawiają
Buddha bowl to danie, które w ostatnich latach zaczęło szturmem podbijać restauracje na całym świecie, również nad Wisłą. Paradoksalnie, chodzi tutaj nie o jeden konkretny przepis, ale raczej kulinarną koncepcję. Poznaj różne pomysły na modną i praktyczną potrawę „Buddha bowl” i dowiedz się, ...
Kuchnia japońska – świeża, naturalna i w zgodzie z naturą
Kuchnia japońska – świeża, naturalna i w zgodzie z naturą
Kuchnia japońska kojarzona jest głównie za sprawą sushi. To właśnie ta potrawa rozsławiła kuchnię japońską na całym świecie. Jednak dania pochodzące z tego kraju są znacznie bardziej różnorodne i bogate. Dominuje w niej duch prostoty, estetyki, a wszystkie składniki są świeże. Japońskie menu bazuje ...
Ramen – pożywna zupa, która rozgrzewa i leczy
Ramen – pożywna zupa, która rozgrzewa i leczy
Ramen powszechnie uważany jest dziś za japońskie danie narodowe, choć tak naprawdę wywodzi się z Chin. Sama nazwa oznacza „domowej roboty makaron” i, paradoksalnie, stała się już Stanach Zjednoczonych popularnym chłopięcym imieniem  - w roku 2002 w USA było ok. 8 tysięcy Ramenów! Dla ...