Suszenie żywności, czyli jak utrwalić zapasy na zimęSuszenie żywności, czyli jak utrwalić zapasy na zimę
Suszenie jest prawdopodobnie najstarszą metodą konserwowania żywności. Mimo tego archaicznego charakteru pozostaje jednak ...
Kuchnia tajska - prosta, kolorowa i smaczna! Kuchnia tajska - prosta, kolorowa i smaczna!
Bogactwo smaków i kolorów, pikantne i wyraziste przyprawy, słodkie nuty oraz niepowtarzalne receptury - to cechy ...
Jak mrozić żywność?
Jak mrozić żywność?
Mrożenie żywności to zdecydowanie najzdrowszy sposób konserwacji, pozwalający zachować maksimum witamin i innych cennych dla organizmu związków odżywczych. Temperatura poniżej 0 stopni C nie wymaga przy tym użycia żadnych sztucznych związków chemicznych stosowanych powszechnie do ...
Samo zdrowie czy zabójcza potrawa? Co powinnyśmy wiedzieć o zupie szczawiowej
Samo zdrowie czy zabójcza potrawa? Co powinnyśmy wiedzieć o zupie szczawiowej
Zupy to specjalność polskiej kuchni. W naszym rodzimym menu widnieje wiele sezonowych zup oraz takich, którymi możemy zajadać się przez cały rok. Chociaż są tak rozmaite, to wszystkie łączy je wyśmienity smak i aromat. Ciekawą i oryginalną zupą w polskiej kuchni jest szczawiówka, która ...
Lody – domowe są nazdrowsze!
Lody – domowe są nazdrowsze!
Lody to najpopularniejszy letni deser na świecie, który liczy sobie już ponad 2 tysiące lat. Prymat w ich konsumpcji wiodą Nowozelandczycy ze średnim rocznym spożyciem ok. 28.4 litra na mieszkańca. Kolejne miejsca w rankingu największych „lodożerców” zajmują Amerykanie, Australijczycy, a dalej, ...
Techniki smażenia – które są najzdrowsze?
Techniki smażenia – które są najzdrowsze?
Większość współczesnych diet zaleca powstrzymywanie się od żywności smażonej. Zalecenie to nie uwzględnia jednak faktu, że istnieją różne techniki smażenia, a jedne są zdrowsze od drugich. Ta różnorodność jest jednak także wyzwaniem dla amatorskich i profesjonalnych kucharzy – smażenie ...
Słynne i pomysłowe kanapki – poznaj przepisy dla każdego
Słynne i pomysłowe kanapki – poznaj przepisy dla każdego
Podobno Amerykanie jedzą ponad 300 milionów kanapek dziennie – to naród, który wyjątkowo lubi to szybkie danie, ale z pewnością nie jedyny, który je docenił. W prawie wszystkich kuchniach świata znajduje się jakaś słynna kanapka, podawana na różne sposoby: na innych rodzajach pieczywa, na ...
Tarta i quiche, czyli najsmaczniejsze pomysły na kruchy placek
Tarta i quiche, czyli najsmaczniejsze pomysły na kruchy placek
Tarta oraz quiche to dwa francuskie specjały, który zyskały już światową renomę i odmieniane są we wszystkich językach. Różnica między obiema daniami nie jest bynajmniej dla wszystkich oczywista, choć szefowie kuchni nie mają wątpliwości – quiche jest grubszy, bardziej jajeczny, zawsze ...
Na słono, słodko i z nadzieniem! Z czym jeszcze można jeść knedle?
Na słono, słodko i z nadzieniem! Z czym jeszcze można jeść knedle?
Nam, Polakom, knedle kojarzą się przede wszystkim z letnim owocowym obiadem. W Europie jest to jednak danie o wiele bardziej rozmaite, które jada się od zupy po deser. Kochają się w nich przede wszystkim Niemcy i Austriacy, a dzięki ich wpływom kulinarnym także Czesi, Słowacy, Bośniacy, ...
Maltodekstryna – czy wiesz, co jesz?
Maltodekstryna – czy wiesz, co jesz?
Maltodekstryna – brzmi tajemniczo, prawda? Jednak jeśli spożywasz dużo słodyczy lub masz tendencję do zastępowania posiłków gotową żywnością, prawdopodobnie często jesz również maltodekstrynę. Jest to powszechny składnik wielu innych produktów spożywczych, jednak ma niezbyt dobrą sławę. Czy ...
Nie tylko mleko. Które produkty spożywcze zawierają laktozę?
Nie tylko mleko. Które produkty spożywcze zawierają laktozę?
Laktoza to cukier mleczny i jeden ze składników mleka krowiego. Problem nietolerancji laktozy dotyczy wielu osób, niezależnie od wieku i płci. Te osoby muszą wykluczyć ze swojego jadłospisu nie tylko mleko krowie, ale również inne produkty zawierające laktozę. O jakie artykuły spożywcze ...
Przyprawa, która zrewolucjonizowała przemysł spożywczy
Przyprawa, która zrewolucjonizowała przemysł spożywczy
Glutaminian sodu cieszy się złą sławą wśród zwolenników zdrowego stylu życia. Traktowany powszechnie jako niebezpieczna chemia dodawana do żywności ma w rzeczywistości także swoje pozytywne strony. Dla Japończyków na przykład glutaminian sodu jest istotą dobrego smaku i stanowi tradycyjny ...
Pasaż zakupowy