Sos pesto – właściwości, skład i zastosowanie sosu pestoSos pesto – właściwości, skład i zastosowanie sosu pesto
Pesto to wyjątkowy sos włoski, który w zależności od osoby go przygotowującej może przybierać inną formę. Każda włoska rodzina ...
Gyros – właściwości, skład i rodzaje gyrosuGyros – właściwości, skład i rodzaje gyrosu
Gyros to popularne niemal na całym świecie danie uliczne, którego kariera rozpoczęła się w słonecznej Grecji. Sama nazwa ...
Pączki – właściwości, skład i rodzaje pączków
Pączki – smaczny deser czy tucząca przekąska?
Pączki to specyficzny wyrób cukierniczy z ciasta drożdżowego, z nadzieniem owocowym w środku, o kształcie spłaszczonej kuli. Chociaż to kaloryczny łakoć, to mimo wszystko uwielbiany jest na całym świecie. Istnieje tradycja, która mówi, że chociaż raz w roku trzeba zjeść pączka, żeby ...
Sos salsa – właściwości, skład i zastosowanie sosu salsa
Sos salsa – dodatek nie tylko do nachosów
Pomidorowy sos salsa zawojował nie tylko meksykańskie stoły, ale także został doceniony w europejskiej kuchni. Znakomicie sprawdza się jako nie tylko dip do przekąsek, ale również jako jeden ze składników pizzy, makaronu czy potraw kuchni meksykańskiej. Jest nie tylko pyszny i zdrowy, ale również ...
Burrito – właściwości i skład. Przepis na burrito
Burrito – sycące danie prosto z Meksyku
Burrito to charakterystyczna i szalenie popularna potrawa pochodząca z Meksyku. Swoją popularność zyskała również poza granicami tego kraju. Chociaż burrito zaliczane jest do jedzenia typu fast food, to i tak robi furorę na całym świecie. Wbrew pozorom, to smakowite danie dostarcza wielu ...
Skórka cytrynowa – właściwości, skład i wykorzystanie skórki cytrynowej
Skórka cytrynowa – smaczna i praktyczna!
Skórka z cytryny tak naprawdę składa się z dwóch warstw. Ta spodnia, zwana profesjonalnie albedo, to biała błona charakterystyczna dla większości cytrusów. Zasadniczo jej unikamy, ponieważ odznacza się bardzo gorzkim smakiem. Zewnętrzna, żółta warstwa, inaczej flavedo, to jednak prawdziwa ...
Majonez przyprawa ‒ właściwości, wartości odżywcze i rodzaje majonezu
Majonez ‒ zdrowy czy nie?
Majonez to sos, który podzielił świat na miłośników i zatwardziałych wrogów jajecznej kremowości. Przez lekarzy i dietetyków odsądzany od czci za wysoki poziom cholesterolu, stał się w powszechnym mniemaniu symbolem grzesznego luksusu – wszak sałatka z majonezem to dla większości z nas ...
Makowiec – właściwości i skład. Przepis na makowiec
Makowiec – makowy specjał na wigilijnym stole
Wigilia to szczególny dzień, kiedy gromadzimy się z rodziną przy wspólnym stole i celebrujemy ten czas. Wtedy także zajadamy się tradycyjnymi potrawami, które przygotowujemy specjalnie na tę okazję. Jedną z nich jest makowiec, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. To wyjątkowe ...
Sos pieczeniowy – właściwości, skład i zastosowanie sosu pieczeniowego
Sos pieczeniowy – niezawodny dodatek do dań mięsnych
Sos pieczeniowy jest pewnego rodzaju fenomenem kulinarnym. Tak naprawdę powstaje samoistnie – jest efektem pieczenia mięsa. Potem tylko odpowiednio go doprawiamy, chwilę gotujemy  i podajemy z ulubionymi dodatkami. Co warto wiedzieć o sosie pieczeniowym?
Pierogi – właściwości, skład i rodzaje pierogów
Pierogi – niekwestionowany hit polskiej kuchni
Pierogi zajmują szczególne miejsce nie tylko na stołach, ale także w polskiej kulturze. Nie ma takiej osoby, która nie słyszałaby o pierogach. To nasza duma narodowa. Turyści z całego świata przybywają do Polski, by skosztować mitycznych pierogów. Trudno się dziwić, bo danie jest po prostu ...
Kutia – właściwości i skład. Przepis na kutię
Kutia – tradycyjny bożonarodzeniowy smakołyk
Według tradycji, na wigilijnym stole powinno znaleźć się dwanaście potraw. Jednak nie w każdym domu w ten wieczór goszczą wszystkie dania. Jednym z nich jest kutia, która nadal nie cieszy się zbyt dużą popularnością ma polskich stołach. A szkoda, bo to tradycyjne słowiańskie danie zawiera ...
Co ma wspólnego ciecierzyca z piernikami?
Co ma wspólnego ciecierzyca z piernikami?
Pewnie zrobiliście już tony świątecznych pierników, waniliowych ciasteczek, orzechowych kruchych, itp. A może właśnie się do tego zabieracie? Tak czy inaczej spieszę donieść, że przetestowałam przepis na wegański lukier królewski z wody z ciecierzycy i jest naprawdę genialny!
Pasaż zakupowy