Sos karmelowy – właściwości, skład i zastosowanie sosu karmelowegoSos karmelowy – właściwości, skład i zastosowanie sosu karmelowego
Trudno oprzeć się słodkim deserom, to taka chwila przyjemności w ciągu dnia. Smakołyki na bazie sosu karmelowego jeszcze ...
Risotto – właściwości, skład i rodzaje risottoRisotto – właściwości, skład i rodzaje risotto
Włoskie specjały nie mają sobie równych. Bo kto może oprzeć się chrupiącej pizzy czy aromatycznym makaronom? Jednak kuchnia ...
Fasolka po bretońsku – właściwości i skład. Przepis na fasolkę po bretońsku
Fasolka po bretońsku – sycące danie na zimowe dni
Fasolka po bretońsku to popularne danie jednogarnkowe, które przygotowuje się na bazie fasoli, kiełbasy, boczku i pomidorów. Zalicza się je do najpopularniejszych i najbardziej sycących dań polskiej kuchni. Wbrew pozorom, dania tego z trudem szukać w bretońskich restauracjach. Skąd zatem taka ...
Ser – właściwości, skład i rodzaje sera
Ser – zdrowy, pyszny i inspirujący!
Legenda głosi, że ser jest dziełem przypadku – jednego ze szczęśliwszych, jeśli chodzi o rozwój ludzkiej diety. Otóż dawne plemiona wędrowne zwykły przewozić mleko w workach zrobionych z żołądków owiec i kóz. Świeże, pełne bakterii mleko wytrzęsione na grzbietach zwierząt jucznych w ...
Spaghetti – właściwości, skład i rodzaje spaghetti
Spaghetti – czy można mu się oprzeć?
Tuż obok pizzy, najpopularniejszym daniem włoskiej kuchni jest spaghetti. Danie to robi furorę na całym świecie. Chyba nie ma takiej osoby, która pogardziłaby makaronem z sosem pomidorowym, nawet dzieci się nim zajadają. Nic w tym dziwnego, bo nie dość, że jest pyszne, to banalnie łatwe i ...
Chipsy – właściwości, skład i rodzaje chipsów
Chipsy – samo zło?
Chipsy to bez wątpienia niezastąpiony dodatek każdej imprezy czy spotkania towarzyskiego. W sklepach dostępnych jest wiele smaków i rodzajów tej przekąski. Wyglądają niepozornie, ale tak naprawdę to zbiór szkodliwych i rakotwórczych substancji. Chociaż wiemy, że są niezdrowe, to niestety ...
Sos hoisin – właściwości, skład i zastosowanie sosu hoisin
Sos hoisin – tajemnica najsłynniejszego chińskiego sosu
Sos hoisin dosłownie oznacza sos z owoców morza.  To jednak błędne tłumaczenie. Przysmak ten nie zawiera żadnych tego typu składników, a raczej jest podawany jako dodatek do owoców morza. Sos hoisin największą popularnością cieszy się w azjatyckiej części świata, gdzie jest dodawany do ...
Bruschetta – właściwości, skład i rodzaje bruschetty
Bruschetta – przystawka o włoskim rodowodzie
Bruschetta to przysmak o włoskim rodowodzie uwielbiany w swojej ojczyźnie. Nic dziwnego, bo ta przekąska łączy w sobie wspaniały smak z walorami zdrowotnymi. Do dziś historycy spierają się o to, kiedy tak naprawdę powstała. Oficjalne źródła wskazują, że początki bruschetty sięgają XV wieku, ...
Omlet – właściwości, skład i rodzaje omleta
Omlet – ulubiony przysmak Napoleona Bonaparte
Przez wieki zachwycali się nim możni tego świata. Współcześnie wielu z nas nie wyobraża sobie śniadania bez jego obecności. Mowa oczywiście o omlecie, który znany był już w starożytności. Według tradycji, omlet jest po prostu plackiem wykonanym z jajek. Mimo swojej prostoty jego jedzenie ...
Kasza – właściwości, skład i rodzaje kaszy
Kasza – która najzdrowsza?
Kasze to jadalne nasiona zbóż lub pseudo-zbóż pozbawione łuski lub lekko rozdrobnione. Uważane są za jeden najprymitywniejszych pokarmów i owej prostocie zawdzięczają swą dobroczynność. Można powiedzieć, że chleb i inne mączne produkty są efektem ewolucji kasz, która niekoniecznie wyszła ...
Sos rybny – właściwości, skład i zastosowanie sosu rybnego
Sos rybny – dlaczego warto go mieć w kuchni?
Sos rybny bywa nazywany sosem Worcestershire kuchni azjatyckiej. Porównanie to dość dobrze oddaje naturę niezwykle esencjonalnej przyprawy, której sekret tkwi w procesie fermentacji. Jak sama nazwa wskazuje, sos rybny otrzymuje się poprzez długotrwałą, bo nawet dwuletnią, fermentację ryb, ikry lub ...
Zapiekanka – właściwości, skład i rodzaje zapiekanki
Zapiekanka – relikt przeszłości czy ponadczasowy przysmak?
Polska wersja tego dania powstała dzięki Edwardowi Gierkowi, który w latach 70. wykupił licencję na bagietki. Gdy słyszymy słowo ‘’zapiekanka’’ pierwszym skojarzeniem pojawiającym się w naszej głowie jest najprawdopodobniej podłużna bagietka pokryta serem i grzybami. Oczywiście, takie ...
Pasaż zakupowy