Makaron soba ‒ właściwości, skład i wykorzystanie makaronu sobaMakaron soba ‒ właściwości, skład i wykorzystanie makaronu soba
Makaron soba pojawił się w Japonii na początku okresu Edo (1603-1868) i już pod koniec XVII w. stał się kulinarnym hitem. Tym ...
Lizaki ‒ właściwości, skład i rodzaje lizakówLizaki ‒ właściwości, skład i rodzaje lizaków
Wielu z nas nie wyobraża sobie bez nich dzieciństwa. Lizaki to smakołyk, który bez względu na kształt, kolor czy smak podbija ...
Pad thai – właściwości i skład. Przepis na pad thai
Pad thai – tajski przysmak bezglutenowy
W 2011 r. serwis CNN przygotował ranking 50 najbardziej lubianych dań na świecie – Pad thai znalazło się wówczas na piątym miejscu. Rosnąca popularność kuchni tajskiej na arenie międzynarodowej w ostatnich latach prawdopodobnie jeszcze umocniła tą pozycję. Dość powiedzieć, że autentyczne ...
Kebab ‒ właściwości, skład i rodzaje kebabu
Kebab ‒ zdrowy fast food?
Kebab jest najprawdopodobniej wynalazkiem tureckim. Ponoć jeszcze przed wiekami tamtejsi żołnierze mieli w zwyczaju opiekać kawałki upolowanego mięsa na mieczach umieszczonych ponad ogniem. Z tej wojennej konieczności rozwinęła się potrawa, która dziś odmienia się przez dziesiątki wersji na ...
Harissa – właściwości, skład i wykorzystanie harissy
Harissa – tunezyjski sposób na odchudzanie
Potrawy kuchni tunezyjskiej cechują się czerwoną barwą. Popularnym dodatkiem w tym kraju jest ostra pasta właśnie w kolorze czerwieni, która jest obowiązkowym składnikiem do niemalże każdego dania. Harrisa to niezwykła mieszanka kilku pikantnych i aromatycznych przypraw, posiadająca szereg ...
Makaron udon – właściwości, skład i wykorzystanie makaronu udon
Makaron udon – japoński przysmak do samodzielnego przyrządzenia
Makaron udon zaliczany jest w poczet trzech legendarnych dań pszenicznych kuchni japońskiej – obok makaronów soba i ramen. Do Kraju Kwitnącej Wiśni, zdominowanego przez uprawę ryżu, pszenica dotarła z Chin, prawdopodobnie przed VIII w. Istnieje wiele różnych teorii na temat tego, kto dokładnie ...
Gofry – właściwości, skład i rodzaje gofrów
Gofry – beztroski smak dzieciństwa
Na słodko czy wytrawnie? Ze smażonym kurczakiem, a może z owocami i bitą śmietaną? Pomysłów na gofry jest tyle ilu ludzi je jedzących, a historia przysmaku praktycznie tak długa jak historia ludzkości. Przyjrzyjmy się lepiej dziejom gofrów i zastanówmy się, dlaczego niezmiennie od ...
Stek – właściwości, skład i rodzaje steku
Stek – zdrowy czy niezdrowy?
Stek z definicji jest kawałkiem mięsa ukrojonym w poprzek włókien mięśniowych i przygotowanym na grillu lub patelni. Od tej zasady są oczywiście wyjątki, jak choćby steki rybne, zwane również dzwonkami, pochodzące z łososia, tuńczyka czy halibuta i obejmujące również kawałki kręgosłupa. Ogólnie ...
Ramen – właściwości i skład. Przepis na ramen
Ramen – pożywna zupa, która rozgrzewa i leczy
Ramen powszechnie uważany jest dziś za japońskie danie narodowe, choć tak naprawdę wywodzi się z Chin. Sama nazwa oznacza „domowej roboty makaron” i, paradoksalnie, stała się już Stanach Zjednoczonych popularnym chłopięcym imieniem  - w roku 2002 w USA było ok. 8 tysięcy Ramenów! Dla ...
Churros – właściwości i skład. Przepis na churros
Churros – pączki w hiszpańskim wydaniu
Hiszpanie wiedzą, co dobre. Ich kuchnia słynie z różnych pyszności, takich jak paella czy tapas, które znane są na całym świecie. Jednak mają oni w zanadrzu coś znacznie więcej: chrupiące i pyszne churros. To rodzaj słodkiego smażonego deseru, który zazwyczaj podawany jest w towarzystwie ...
Crème brulee – właściwości i skład. Przepis na crème brulee
Crème brulee – perfekcyjny deser z Francji
Kuchnia francuska może poszczycić się wieloma wykwintnymi daniami i finezyjnymi deserami. Jednym z nich jest słynny crème brulee, który jest chyba najsłynniejszym francuskim smakołykiem, ale uchodzi za niezwykle trudny w przygotowaniu. Ma on niepowtarzalny smak i może być serwowany zarówno ...
Bigos – właściwości, skład i rodzaje bigosu
Bigos – król polskiej kuchni
Tego dania nie trzeba nikomu specjalnie przedstawiać. To bez wątpienia jedna z najpopularniejszych polskich potraw, z której jesteśmy bardzo dumni. Bigos, to proste połączenie kapusty, mięsa i innych warzyw. Ze względu na swój niepowtarzalny smak podbił serca nie tylko rodaków, ale także ...
Pasaż zakupowy