Co ma do zaoferowania kuchnia francuska? Co ma do zaoferowania kuchnia francuska?
Francja kojarzy się z elegancją, luksusem i wytwornością. Nic zatem dziwnego, że kuchnia francuska słynie z wyszukanych smaków ...
Torty, czyli arcydzieła słodkiej kuchniTorty, czyli arcydzieła słodkiej kuchni
Torty to najelegantsze z ciast – istna śmietanka wśród deserów, a jednocześnie międzynarodowy symbol celebracji, z ...
Makaron sojowy – przysmak ze Wschodu, który nie zawiera soi!
Makaron sojowy – przysmak ze Wschodu, który nie zawiera soi!
Makaron sojowy nie jest wbrew pozorom wyrabiany z soi, ale ze skrobi pozyskanej najczęściej z fasoli mung, ziemniaków lub batatów. Mylna nazwa najprawdopodobniej nawiązuje do faktu, że w Azji, skąd pochodzi, serwuje się go zazwyczaj z dodatkiem sosu sojowego. W języku angielskim ...
Samo zdrowie czy zabójcza potrawa? Co powinnyśmy wiedzieć o zupie szczawiowej
Samo zdrowie czy zabójcza potrawa? Co powinnyśmy wiedzieć o zupie szczawiowej
Zupy to specjalność polskiej kuchni. W naszym rodzimym menu widnieje wiele sezonowych zup oraz takich, którymi możemy zajadać się przez cały rok. Chociaż są tak rozmaite, to wszystkie łączy je wyśmienity smak i aromat. Ciekawą i oryginalną zupą w polskiej kuchni jest szczawiówka, która ...
Smaczny i co więcej? Tajemnice sera tylżyckiego
Smaczny i co więcej? Tajemnice sera tylżyckiego
Ser tylżycki to bez wątpienia jeden z najpopularniejszych serów w Polsce – można go znaleźć w niemal każdym sklepie spożywczym. Mało kto jednak wie, że ser, który dziś najczęściej gości na naszych kanapkach, w przeszłości trafiał na arystokratyczne stoły w towarzystwie najlepszych win. ...
Nie tylko ładnie wygląda – co warto wiedzieć o ryżu parboiled?
Nie tylko ładnie wygląda – co warto wiedzieć o ryżu parboiled?
Wśród licznych odmian dostępnych na sklepowych półkach ryż parboiled wyróżnia się konsystencją, łatwością przygotowania i… bogatym wnętrzem. Ale czym tak naprawdę jest ryż paraboliczny i dlaczego warto mieć go w swojej kuchni?
Kuchnia tajska - prosta, kolorowa i smaczna!
Kuchnia tajska - prosta, kolorowa i smaczna!
Bogactwo smaków i kolorów, pikantne i wyraziste przyprawy, słodkie nuty oraz niepowtarzalne receptury - to cechy charakterystyczne dla kuchni tajskiej. Chociaż nie jest ona tak popularna jak kuchnia chińska czy japońskie sushi, to kuchnia tajska zyskuje coraz większą grupę zwolenników. ...
Chłodnik – kulinarny ratunek na ciepłe dni
Chłodnik – kulinarny ratunek na ciepłe dni
Chłodniki to zupy idealne na lato. Jak sama nazwa wskazuje, podaje się je w wersji wystudzonej. Zimne zupy to znakomite orzeźwienie i ochłodzenie w upalne dni. Chłodniki świetnie sprawdzą się jako lekki i jednocześnie pożywny lunch lub kolacja. Poza tym są proste w przygotowaniu, ...
Ośmiornice - jeść czy nie jeść?
Ośmiornice - jeść czy nie jeść?
Ośmiornice zasadniczo nie pojawiają się w naszej rodzimej kuchni, a jednak, dzięki coraz dalszym podróżom oraz globalizacji sklepowych zamrażalników, i wśród Polaków rośnie już rzesza miłośników mięsa z pokaźnych głowonogów. Paradoksalnie, istnieje równie duża liczba przekonywujących ...
Kolorowa, prosta i smaczna. Taka właśnie jest kuchnia hiszpańska!
Kolorowa, prosta i smaczna. Taka właśnie jest kuchnia hiszpańska!
Hiszpania to jedna z najpopularniejszych wakacyjnych destynacji. Turyści przybywają tam nie tylko ze względu na śródziemnomorski klimat, wspaniałą architekturę czy piaszczyste plaże, ale także w związku z przepyszną kuchnią hiszpańską, która zaliczana jest do najzdrowszych kuchni świata. ...
Pachnący ryż z Tajlandii – co warto wiedzieć o ryżu jaśminowym?
Pachnący ryż z Tajlandii – co warto wiedzieć o ryżu jaśminowym?
Choć jego ojczyzną jest Tajlandia, cieszy się popularnością na całym świecie, a ze względu na swoje unikalne walory bywa nazywany ryżowym „arystokratą”. Czym wyróżnia się ryż jaśminowy i jakim cechom zawdzięcza swoją oryginalną nazwę?
Mahlab – przyprawa inna niż wszystkie
Mahlab – przyprawa inna niż wszystkie
Ta aromatyczna przyprawa jest bardzo popularna w krajach Bliskiego Wschodu, jednak w Polsce wciąż niewiele osób kojarzy choćby jedną z licznych nazw, pod którymi występuje. Czym właściwie jest mahlab i do czego można go użyć?
Pasaż zakupowy