Fasolka po bretońsku – sycące danie na zimowe dni |
Fasolka po bretońsku to popularne danie jednogarnkowe, które przygotowuje się na bazie fasoli, kiełbasy, boczku i pomidorów. Zalicza się je do najpopularniejszych i najbardziej sycących dań polskiej kuchni. Wbrew pozorom, dania tego z trudem szukać w bretońskich restauracjach. Skąd zatem taka ... |
Ser – zdrowy, pyszny i inspirujący! |
Legenda głosi, że ser jest dziełem przypadku – jednego ze szczęśliwszych, jeśli chodzi o rozwój ludzkiej diety. Otóż dawne plemiona wędrowne zwykły przewozić mleko w workach zrobionych z żołądków owiec i kóz. Świeże, pełne bakterii mleko wytrzęsione na grzbietach zwierząt jucznych w ... |
Spaghetti – czy można mu się oprzeć? |
Tuż obok pizzy, najpopularniejszym daniem włoskiej kuchni jest spaghetti. Danie to robi furorę na całym świecie. Chyba nie ma takiej osoby, która pogardziłaby makaronem z sosem pomidorowym, nawet dzieci się nim zajadają. Nic w tym dziwnego, bo nie dość, że jest pyszne, to banalnie łatwe i ... |
Chipsy – samo zło? |
Chipsy to bez wątpienia niezastąpiony dodatek każdej imprezy czy spotkania towarzyskiego. W sklepach dostępnych jest wiele smaków i rodzajów tej przekąski. Wyglądają niepozornie, ale tak naprawdę to zbiór szkodliwych i rakotwórczych substancji. Chociaż wiemy, że są niezdrowe, to niestety ... |
Sos hoisin – tajemnica najsłynniejszego chińskiego sosu |
Sos hoisin dosłownie oznacza sos z owoców morza. To jednak błędne tłumaczenie. Przysmak ten nie zawiera żadnych tego typu składników, a raczej jest podawany jako dodatek do owoców morza. Sos hoisin największą popularnością cieszy się w azjatyckiej części świata, gdzie jest dodawany do ... |
Bruschetta – przystawka o włoskim rodowodzie |
Bruschetta to przysmak o włoskim rodowodzie uwielbiany w swojej ojczyźnie. Nic dziwnego, bo ta przekąska łączy w sobie wspaniały smak z walorami zdrowotnymi. Do dziś historycy spierają się o to, kiedy tak naprawdę powstała. Oficjalne źródła wskazują, że początki bruschetty sięgają XV wieku, ... |
Omlet – ulubiony przysmak Napoleona Bonaparte |
Przez wieki zachwycali się nim możni tego świata. Współcześnie wielu z nas nie wyobraża sobie śniadania bez jego obecności. Mowa oczywiście o omlecie, który znany był już w starożytności. Według tradycji, omlet jest po prostu plackiem wykonanym z jajek. Mimo swojej prostoty jego jedzenie ... |
Kasza – która najzdrowsza? |
Kasze to jadalne nasiona zbóż lub pseudo-zbóż pozbawione łuski lub lekko rozdrobnione. Uważane są za jeden najprymitywniejszych pokarmów i owej prostocie zawdzięczają swą dobroczynność. Można powiedzieć, że chleb i inne mączne produkty są efektem ewolucji kasz, która niekoniecznie wyszła ... |
Sos rybny – dlaczego warto go mieć w kuchni? |
Sos rybny bywa nazywany sosem Worcestershire kuchni azjatyckiej. Porównanie to dość dobrze oddaje naturę niezwykle esencjonalnej przyprawy, której sekret tkwi w procesie fermentacji. Jak sama nazwa wskazuje, sos rybny otrzymuje się poprzez długotrwałą, bo nawet dwuletnią, fermentację ryb, ikry lub ... |
Zapiekanka – relikt przeszłości czy ponadczasowy przysmak? |
Polska wersja tego dania powstała dzięki Edwardowi Gierkowi, który w latach 70. wykupił licencję na bagietki. Gdy słyszymy słowo ‘’zapiekanka’’ pierwszym skojarzeniem pojawiającym się w naszej głowie jest najprawdopodobniej podłużna bagietka pokryta serem i grzybami. Oczywiście, takie ... |