Ser limburger - właściwości, skład i zastosowanie sera limburgerSer limburger - właściwości, skład i zastosowanie sera limburger
Ser limburger jest bohaterem wielu dowcipów ze względu na swój bardzo charakterystyczny zapach – najczęściej kojarzony z ...
Żurek – właściwości i skład. Przepis na żurekŻurek – właściwości i skład. Przepis na żurek
Polska kuchnia słynie z zup. W naszym narodowym menu widnieje wiele różnych wersji tego pierwszego dania, jednak na czele ...
Nachos – jak powstaje ta meksykańska przekąska?
Nachos – jak powstaje ta meksykańska przekąska?
Nachos to małe kawałki tortilli, które pełnią funkcję przekąski i zazwyczaj serwowane są z różnymi sosami. Pochodzą z Meksyku, gdzie są bardzo popularnym dodatkiem podawanym do alkoholu. To znakomity zamiennik tradycyjnych chipsów, a przy tym są dużo zdrowsze i smaczniejsze. W czym tkwi ich ...
Ser Munster – śmierdzący przysmak z Francji
Ser Munster – śmierdzący przysmak z Francji
Na rynku mleczarskim istnieje kilkaset rodzajów sera. Tak naprawdę każdy kraj może się poszczycić unikatowym, regionalnym serem. Francja znajduje się na czele tego zestawienia. Jednym z takich serów jest Munster, pochodzący z rejonów Alzacji i Lotaryngii, który znacznie wyróżnia się na tle ...
Sos szpinakowy – najlepszy dodatek do makaronu
Sos szpinakowy – najlepszy dodatek do makaronu
Szpinak nie należy do ulubionych warzyw. Na samą myśl o tych zielonych liściach wiele osób dostaje gęsiej skórki wspominając czasy dzieciństwa, kiedy to rodzice zmuszali do jedzenia szpinaku. Prawda jest taka, że szpinak jest nie tylko zdrowy, ale także i pyszny – jeśli się go odpowiednio ...
Kuchnia włoska ‒ nie tylko pizza i spaghetti
Kuchnia włoska ‒ nie tylko pizza i spaghetti
Kuchnia włoska, choć pozornie łatwo identyfikowalna, tak naprawdę jest niesłychanie zróżnicowana regionalnie i wcale nie homogeniczna. Niesłusznie zawężana do duetu pizzy i spaghetti, w rzeczywistości obejmuje wiele niezwykłych połączeń smakowych i zaskakujących przysmaków – począwszy od sera ...
Szynka – najszlachetniejsza z wędlin
Szynka – najszlachetniejsza z wędlin
Szynka to pojęcie gastronomiczne, które ewoluowało z wąskiego znaczenia na bardzo szerokie. Sensu stricte, oznacza bowiem mięso z wieprzowej nogi zakonserwowane na sucho lub mokro, za pomocą wędzenia lub nie. We współczesnych sklepach kupimy jednak szynkę wołową oraz drobiową, a i same ...
Jaki jest sekret najpopularniejszego sera na świecie
Jaki jest sekret najpopularniejszego sera na świecie
Ser edamski to dziś niemal element masowej kultury, przebijający się w książkach, filmach, serialach. W słynnej powieści Ericha Marii Remarque’a „Na Zachodzie bez zmian” pojawia się w swym charakterystycznym czerwonym opakowaniu jako… znak niechybnej śmierci. Edam stał się przy tym symbolem ...
Masa makowa – co się w niej kryje?
Masa makowa – co się w niej kryje?
Masa makowa to dodatek do wielu wypieków: rogalików, bułeczek drożdżowych, klusek z makiem, makowca czy innych ciast, ale przede wszystkim do wigilijnej kutii. Masa makowa to nie tylko mak, ale cała masa zdrowych dodatków, jak miód, suszone owoce czy różnego rodzaju orzechy. Co powinniśmy ...
Kuchnia grecka - najlepsza na świecie?
Kuchnia grecka - najlepsza na świecie?
Kuchnia grecka zaliczana jest do najbardziej oryginalnych i najzdrowszych na świecie, doskonale wpisując się w zasady wychwalanej przez naukowców diety śródziemnomorskiej. Należąca do niej koncepcja „meze” – małych dań jedzonych w przypływach głodu, ale także w czasie wielkich uczt – doskonale ...
Ryba po grecku – wcale nie taka grecka
Ryba po grecku – wcale nie taka grecka
Ryba po grecku to obowiązkowa potrawa każdej Wigilii czy innych rodzinnych spotkań. Wbrew pozorom jest to typowa polska potrawa i z Grecją niewiele ma wspólnego. Ryba po grecku jest nie tylko pyszna, ale także bardzo zdrowa. Smażone lub pieczone kawałki ryby w duszonych warzywach smakują ...
Sok z aloesu – zdrowszy niż soki owocowe?
Sok z aloesu – zdrowszy niż soki owocowe?
Sok z aloesu to produkt, który od kilku dobrych lat spotkać można na półkach aptek oraz sklepów ze zdrową żywnością. Cena, nawet pięciokrotnie przewyższająca koszt litra klasycznego soku pomarańczowego, jest odstraszająca i intrygująca zarazem. Cóż bowiem tak cennego zawiera sok z aloesu, że cały ...
Pasaż zakupowy