Jak smażyć tofu, by było idealnie chrupiące |
Wywodzący się z Azji serek sojowy przyrządza się na dziesiątki sposobów, najczęściej smaży, więc warto wiedzieć, jak zrobić tofu na patelni. O czym pamiętać i z jakich dodatków skorzystać? Wartościowe wskazówki znajdziesz w poniższym tekście. |
Czy pikantne potrawy są zdrowe? |
Czosnek, pieprz, chilli, kurkuma, imbir – te składniki nie na darmo powtarzają się w tradycyjnych przepisach polecanych od wieków do walki z rozmaitymi chorobami. Dlaczego jednak właśnie pikantne potrawy mają wpływać na nas uzdrawiająco? Zgłębiamy co kryje się za „ostrym” smakiem i kiedy warto się ... |
Dlaczego dietetycy tak bardzo polecają konsumpcję kozibrodu? |
Salsefia, znana również jako kozibród porolistny, to śródziemnomorskie warzywo o szerokim zastosowaniu kulinarnym. W praktyce bywa często mylona z innymi jadalnymi korzeniami, zwłaszcza skorzonerą czy pasternakiem. Jak więc rozpoznać salsefię i wykorzystać ją w kuchni? Dlaczego dietetycy ... |
Pierogi inaczej – z dynią i soczewicą |
Jest niewątpliwą i niekwestionowaną królową schyłku lata i jesieni. Na bazarach i targowiskach pojawia się do pierwszych przymrozków. Nic zatem dziwnego, że w restauracja i w naszych domach króluje krem z dyni. Ale dynia jest o tyle wdzięczna, że można z nią bez obaw eksperymentować. Takim ... |
10 pomysłów na ciasta z patelni |
Od prostego placka ze śliwkami po francuskie clafoutis – ciasta z patelni nie przestają zaskakiwać rozmaitością. Zazwyczaj pieczone, czasami przygotowywane na palniku, są idealną propozycją na szybkie desery dla głodnej rodziny lub niespodziewanych gości. W małych kuchniach pozwalają też radzić ... |
Idealny czas na pieczone jabłka! Poznajcie sprawdzony przepis |
Pieczone jabłka z bitą śmietaną kokosową i wegańskim sosem karmelowym – ten przepis to prawdziwa jesienna petarda! Smak pieczonych jabłek kojarzy się z dzieciństwem, wizytami u babci, rodzinnym domem. Wystarczy wprowadzić kilka ciekawych modyfikacji, dodać jakiś egzotyczny składnik, ... |
10 pomysłów na dania z ziemniaków |
Statystyczny mieszkaniec Ziemi rocznie spożywa nawet 33 kg ziemniaków. Rekordzistami w tej kategorii są Białorusini, którzy średnio konsumują nawet 176 kg na głowę. I trudno się dziwić – jest to warzywo tanie, łatwo dostępne, pożywne i mało kontrowersyjne w smaku. Aby przełamać codzienną ... |
Pokochaliśmy ramen! Jak zrobić japońską zupę z makaronem i dodatkami? |
Ramen powszechnie uważany jest dziś za japońskie danie narodowe, choć tak naprawdę wywodzi się z Chin. Sama nazwa oznacza „domowej roboty makaron” i, paradoksalnie, stała się już Stanach Zjednoczonych popularnym chłopięcym imieniem - w roku 2002 w USA było ok. 8 tysięcy Ramenów! Dla ... |
Nalewka z aronii – na żołądek, serce i na grypę |
Znana powszechnie jako „aroniówka” nalewka z aronii to coś więcej niż trunek pity ku uciesze podniebienia. Dzięki wyjątkowym właściwościom cierpkich czarnych owoców polecana jest jako panaceum na infekcje wirusowe, zaburzenia układu pokarmowego, a nawet zbyt wysoki cholesterol. Dowiedz się ... |
Słodziki – genialny wynalazek czy przekleństwo współczesnego człowieka? |
Słodziki to inaczej zamienniki cukru, czyli substancje słodzące różnego pochodzenia zmieniające (polepszające?) smak produktów spożywczych. W popularnym mniemaniu mają być zdrowsze od szkodliwych białych kryształków, wspierając proces odchudzania. Coraz więcej badań naukowych wskazuje ... |