Ocet cytrynowy - przyprawa i chemia domowa w jednymOcet cytrynowy - przyprawa i chemia domowa w jednym
Ocet cytrynowy pojawił się na rynku stosunkowo niedawno, więc nie należy do produktów szeroko rozpoznawalnych. Wbrew nazwie nie ...
Kuchnia arabska – czyli jak ciekawie podjąć gości!Kuchnia arabska – czyli jak ciekawie podjąć gości!
Kuchnia arabska to pojęcie bardzo ogólne, obejmujące zwyczaje żywieniowe wielu krajów położonych od Półwyspu Arabskiego po ...
Kuchnia wietnamska - kolorowa i aromatyczna
Kuchnia wietnamska - kolorowa i aromatyczna
Kuchnia wietnamska jest doskonałym odzwierciedleniem historii narodu, który w ciągu ostatnich dwóch tysięcy lat doświadczył wielu przeciwieństw losu. Poniekąd pokrewna z kuchnią tajską i kambodżańską, wniosła jednak do światowego dziedzictwa kulinarnego oryginalne dania, które stały się popularne ...
Pasta z tamaryndowca – idealna do mięsa i deserów!
Pasta z tamaryndowca – idealna do mięsa i deserów!
Pasta z tamaryndowca stanowi niezwykle popularną przyprawę, wszechobecną w kuchni indyjskiej i tajskiej, a zarazem znaną i cenioną również w Meksyku oraz regionie Karaibów. Dla całej reszty świata jest po prostu egzotycznym przysmakiem w najłatwiejszej do wykorzystania postaci – klasyczna ...
Kuchnia ukraińska – kolorowa i rozmaita, przyjemnie sycąca!
Kuchnia ukraińska – kolorowa i rozmaita, przyjemnie sycąca!
Kuchnia ukraińska kojarzy się nam przede wszystkim z barszczem, który faktycznie rości sobie miano dania narodowego. Choć prosta i bliska polskim korzeniom kulinarnym, kuchnia ukraińska oferuje jednak dziesiątki ciekawych i oryginalnych smaków, które w naszych domach powinny przyjąć się ...
Słodziki – genialny wynalazek czy przekleństwo współczesnego człowieka?
Słodziki – genialny wynalazek czy przekleństwo współczesnego człowieka?
Słodziki to inaczej zamienniki cukru, czyli substancje słodzące różnego pochodzenia zmieniające (polepszające?) smak produktów spożywczych. W popularnym mniemaniu mają być zdrowsze od szkodliwych białych kryształków, wspierając proces odchudzania. Coraz więcej badań naukowych wskazuje ...
Sos koperkowy – niezawodny dodatek do wszystkich dań
Sos koperkowy – niezawodny dodatek do wszystkich dań
Sosy stanowią znakomite dopełnienie wielu dań. Sos koperkowy to jeden z najbardziej uniwersalnych i najsmaczniejszych sosów. Doskonale sprawdzi się w zestawie z mięsem, rybą, ale także dopełni smak dań makaronowych lub tych z ziemniakami. Przepis na sos koperkowy powinien znać każdy ...
Sok z aloesu – zdrowszy niż soki owocowe?
Sok z aloesu – zdrowszy niż soki owocowe?
Sok z aloesu to produkt, który od kilku dobrych lat spotkać można na półkach aptek oraz sklepów ze zdrową żywnością. Cena, nawet pięciokrotnie przewyższająca koszt litra klasycznego soku pomarańczowego, jest odstraszająca i intrygująca zarazem. Cóż bowiem tak cennego zawiera sok z aloesu, że cały ...
Bogactwo przypraw i smaków. Czego nie wiemy o kuchni tureckiej
Bogactwo przypraw i smaków. Czego nie wiemy o kuchni tureckiej
Kuchnia turecka uznawana jest przez wielu smakoszy za jedną z najsmaczniejszych kuchni świata. Uplasowała się na wysokiej pozycji, jeśli chodzi o jej popularność. Trudno się dziwić, bo kto z nas nie słyszał o tureckim kebabie czy słodkiej baklawie? Jednak kuchnia turecka to coś znacznie ...
Dyniowe babeczki z korzenną nutą
Dyniowe babeczki z korzenną nutą
Dynia kojarzona jest często z przełomem października i listopada, ale tak naprawdę sezon na nią rozpoczyna się już z końcem sierpnia. Jest niskokaloryczna, zawiera mnóstwo witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bogata jest m.in. w beta-karoten, ...
Jak zatrzymać smak jesieni w kuchni? Postaw na zupę grzybową
Jak zatrzymać smak jesieni w kuchni? Postaw na zupę grzybową
Prawdziwki, podgrzybki, koźlaki, maślaki – przyrządzanie potraw z grzybów to wspaniała kulinarna przygoda. A możliwości są ogromne – pierogi, sosy, bigos, kapusta zasmażana, kurki zasmażane na maśle z dodatkiem śmietany, czy wreszcie zupa grzybowa – grzyby zawsze cieszyły się dużym powodzeniem w ...
Czas na pieczone jabłka
Czas na pieczone jabłka
Pieczone jabłka z bitą śmietaną kokosową i wegańskim sosem karmelowym – ten przepis to prawdziwa jesienna petarda! Smak pieczonych jabłek kojarzy się z dzieciństwem, wizytami u babci, rodzinnym domem. Wystarczy wprowadzić kilka ciekawych modyfikacji, dodać jakiś egzotyczny składnik, ...
Pasaż zakupowy