Wyrzucasz skórki od bananów? To błąd, bo mają bardzo ciekawe zastosowania |
Banany mają zaskakującą zdolność do szybkiego dojrzewania, nawet gdy nie wiszą już na drzewie. Ta zaleta bywa również przekleństwem – już po kilku dniach z apetycznej kiści może się zrobić oślizgła papka. Zbyt miękkie banany nie muszą jednak lądować w koszu na śmieci – sprawdź, jak można je ... |
Masa kajmakowa – słodki składnik deserów |
Kajmak, zwany również masą korówkową albo masą kajmakową, to popularny dodatek do wszelkiego rodzaju deserów. Słodka, gęsta masa powstaje na bazie masła i schłodzonego mleka. Kajmak najczęściej dodawany jest do dekorowania mazurków czy przekładania ciastek, wafli oraz innych deserów. Dlaczego ... |
Majonez bez jajek? To proste! |
Nie ma to jak majonez domowej roboty. Bazą klasycznego majonezu są żółtka jajek. A co jeżeli wyeliminujemy je z przepisu? Czy jest szansa, że bez jajek majonez nadal będzie smakował jak majonez? Zdecydowanie tak! Niektórzy nawet mówią, że ten w wersji wegańskiej smakuje o niebo lepiej niż ... |
Żurek – zupa z tradycją i historią w tle |
Polska kuchnia słynie z zup. W naszym narodowym menu widnieje wiele różnych wersji tego pierwszego dania, jednak na czele zestawienia króluje żurek. Potrawą tą zachwycają się nie tylko Polacy, ale także obcokrajowcy przybywający do naszego kraju. Polska jest jednym z nielicznych państw na ... |
Falafel – wegański przysmak z Bliskiego Wschodu |
Falafel, znany od pokoleń w kuchni Bliskiego Wschodu, staje się coraz popularniejszy również w Polsce. Tradycyjnie w skład falafela wchodzi ciecierzyca. Ze względu na brak składników pochodzenia zwierzęcego, falafelem bardzo chętnie zajadają się weganie oraz wegetarianie. Jeśli nie jadłeś ... |
Bazylia – orzeźwiające listki pełne zdrowia |
Obowiązkowy składnik włoskiego pesto, który zachwyca swoim orzeźwiającym aromatem i lekko korzennym smakiem, czyli bazylia, to zioło przyprawowe, które znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni. Świeże listki tej rośliny kryją w sobie olejek eteryczny, który wykorzystuje m.in. się w ... |
Na kulinarnym szlaku kultur. Poznajmy kuchnię gruzińską |
Kuchnia gruzińska zyskuje coraz większą popularność. Świadczy o tym rosnąca liczba pojawiających się restauracji serwujących jedzenie pochodzące z tego kraju. Nie ma co się dziwić, ponieważ kuchnia gruzińska jest pyszna. Kto raz spróbuje tych smakołyków, nigdy nie zapomni ich wyjątkowego ... |
Idealny pomysł do pracy? Lunch w słoiku |
Lunch w słoiku to ewolucja słynnego pomysłu na desery w szkle. Łatwy do przygotowania w domu, niezwykle praktyczny i smaczny, ma być kolejnym sposobem na zdrowsze, bardziej odpowiedzialne życie z dala od fast-foodów. Zapoznaj się z naszymi przepisami na modne lunche w słoiku i urozmaić ... |
10 najzdrowszych napojów na świecie |
Można powiedzieć, że najzdrowszym napojem na naszej planecie jest woda. Tania, bezkaloryczna, łatwo dostępna i nieuczulająca jest de facto głównym składnikiem naszego ciała. Uzupełnianie bilansu H20 warunkuje prawidłowy stan stawów, skóry i chrząstek, chroni przed przegrzaniem i umożliwia skuteczne ... |
10 pomysłów na zdrowe lunchboxy do pracy |
Lunchboxy są coraz popularniejszym rozwiązaniem problemu stołowania się w pracy. Pozwalają zaoszczędzić czas i pieniądze, chronią przed uzależnieniem od fast-foodów, a przede wszystkim umożliwiają realizację wielu różnych planów żywieniowych, w tym odchudzających czy zdrowotnych. Jeśli ... |