Są proste, wyśmienite i kruche! Faworki, to łatwy przysmak na Tłusty Czwartek |
Faworki, chrust śląski, róże karnawałowe – wszystkie te określenia sygnalizują dwie rzeczy: koniec karnawału oraz wielkie obżarstwo. Wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, chruściki prawdopodobnie sięgają korzeniami kilka wieków wstecz i wcale ... |
Przepis na tłusty czwartek: wegańskie faworki |
Tradycyjne polskie faworki, choć wspaniałe w smaku, nie należą do najzdrowszych dań. Prawda jest jednak taka, że ciężko ich sobie odmówić. Zwłaszcza w taki dzień, jak tłusty czwartek. Jak sprawić, by ten słodki przysmak miał przy okazji nieco wartości odżywczych? |
Co można zrobić z tofu? |
Ten sojowy twarożek kojarzący się przede wszystkim z kuchnią azjatycką, spopularyzowany został w Polsce dzięki diecie wegetariańskiej oraz wegańskiej. Z racji tego, że ma wiele dobrze przyswajalnego białka, może być zamiennikiem mięsa w jadłospisach roślinnych. Jednak niekoniecznie tylko w takim ... |
Zdrowe roladki na każdą okazję, dopasowane do różnych diet |
Poszukujesz zdrowego przepisu, który przełamie rutynę codziennych posiłków? Roladki to pomysł na atrakcyjne wizualnie i przyjemne do jedzenia przekąski, które wcale nie muszą być przesadnie pracochłonne. Sprawdź, który z naszych przepisów odpowiada twoim gustom i ograniczeniom dietetycznym ... |
Słodki pomysł na śniadanie? Postaw na domowej roboty chleb bananowy |
Chleb bananowy nie jest w rzeczywistości klasycznym chlebem, ale raczej rodzajem babkowatego ciasta. Wymyślony w Stanach Zjednoczonych, wbrew pozorom nie jest wcale tak historycznym wypiekiem, jak zwykło się uważać. Tym niemniej, analizy internetowe wskazują, że spośród wszystkich przepisów ... |
Wok – czy warto w nim smażyć? |
W popularnym mniemaniu wok to zdrowszy pomysł na smażenie, któremu Azjaci zawdzięczają szczupłą figurę. Nic dziwnego, że trafił już do międzynarodowej kuchni, a dania z woka cieszą się niegasnącą popularnością również wśród Europejczyków. Na czym jednak tak naprawdę polega fenomen zaokrąglonej ... |
Jak smażyć tofu, by było idealnie chrupiące |
Wywodzący się z Azji serek sojowy przyrządza się na dziesiątki sposobów, najczęściej smaży, więc warto wiedzieć, jak zrobić tofu na patelni. O czym pamiętać i z jakich dodatków skorzystać? Wartościowe wskazówki znajdziesz w poniższym tekście. |
Najbardziej niebezpieczne przyprawy |
W sezonie zimowym szczególnie chętnie sięgamy po aromatyczne suszone zioła i rozgrzewające przyprawy. Sporo z nich chwalonych jest przez lekarzy za dobroczynny wpływ na zdrowie, zwłaszcza trawienie i odporność na infekcje. Jest jednak i druga strona medalu – badania naukowe sugerują, że ... |
Na co pomaga imbir? Lista dolegliwości jest bardzo długa |
Wraz z nadejściem chłodów, warto zaopatrzyć się w jedną z najsilniej rozgrzewających przypraw świata – imbir. Jego lecznicze, kosmetyczne i kulinarne właściwości doceniają obecnie nie tylko Azjaci i specjaliści Ajurwedy. Dzięki temu, że kuchnia i medycyna orientalna staje się ostatnimi ... |
Ser koryciński – cudze chwalicie, bo swojego nabiału nie znacie |
Ser koryciński to duma Podlasia. Od 2005 r. figuruje on na liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Oferowany w gamie ciekawych smaków stał się polską odpowiedzią na nabiałowe specjały najwyższej jakości. Mimo regionalnego charakteru, sery korycińskie cieszą się ... |