Faworki – właściwości, skład i rodzaje faworkówFaworki – właściwości, skład i rodzaje faworków
Faworki, chrust śląski, róże karnawałowe – wszystkie te określenia sygnalizują dwie rzeczy: koniec karnawału oraz wielkie ...
Koncentrat pomidorowy –  sekretny składnik dań i zupKoncentrat pomidorowy – sekretny składnik dań i zup
Pomidory zaliczają się do jednych z najzdrowszych warzyw, nie ma co do tego wątpliwości. Jednak spożywanie przetworzonych ...
Ogórki konserwowe – czy warto je jeść?
Ogórki konserwowe – czy warto je jeść?
Przetwory warzywne odgrywają dużą rolę w polskiej kuchni, a najpopularniejsze z nich to ogórki. Doceniamy nie tylko ich wyjątkowy smak, ale także właściwości prozdrowotne. Istnieje wiele rodzajów tego typu ogórków, ale największą popularnością cieszą się ogórki konserwowe. Doskonale ...
Szaszłyk – danie nie tylko dla mięsożerców
Szaszłyk – danie nie tylko dla mięsożerców
Szaszłyk to łatwa w wykonaniu, szybka, a przede wszystkim smaczna i bogata w składniki odżywcze potrawa. Mogą ją jeść zarówno miłośnicy mięsa, jak i wegetarianie – wszystko zależy od składników, których użyjemy do jej przygotowania. Latem to prawdziwy rarytas, który króluje na każdym stole. To ...
Zalety i wady owocowych i warzywnych soków
Zalety i wady owocowych i warzywnych soków
Samo pojęcie soku wywodzi się z języka starofrancuskiego z okresu XIV w. i pierwotnie oznaczało sos, wywar, a nawet zupę. Z czasem słowo „jus” ewoluowało do zawężonego określenia wodnistej części owoców i warzyw. Paradoksalnie, ludzie wyciskali jednak soki z winogron już o wiele, wiele ...
Syrop ryżowy –  zdrowa alternatywa dla tradycyjnego cukru?
Syrop ryżowy – zdrowa alternatywa dla tradycyjnego cukru?
Coraz częściej odchodzimy od używania tradycyjnego cukru. Szukamy różnych zamienników, które nie tylko osłodzą nasze dania czy napoje, ale także dostarczą nam tyle samo energii. Jednym z takich produktów jest syrop ryżowy, który jest nie tylko łatwo przyswajalnym zamiennikiem białego cukru, ...
Ogórki małosolne –  superfood w polskim wydaniu
Ogórki małosolne – superfood w polskim wydaniu
Ostatnimi czasy kiszonki robią ogromną furorę. Nic w tym dziwnego, ponieważ są zdrowe i smaczne - można powiedzieć, że zaliczają się do polskich superfood. Jednym z nich są ogórki małosolne, które powstają w wyniku krótkiej fermentacji beztlenowej. Są tanie, smaczne, zdrowe a przede ...
Toffi – grzeszny smakołyk, który łatwo przygotować w domu!
Toffi – grzeszny smakołyk, który łatwo przygotować w domu!
Wbrew pozorom toffi nie jest tożsame ani z karmelem, ani z kajmakiem, ani z krówkami. Jego historia nie jest też przesadnie długa, choć dzisiejszym czterdziestolatkom i starszym pokoleniom na pewno kojarzy się z melancholią cukierków z PRL-u. Ze względów czysto technicznych dopiero w XIX w. ...
Kluski śląskie – ziemniaczany przysmak ze Śląska
Kluski śląskie – ziemniaczany przysmak ze Śląska
Kluski śląskie to ziemniaczany, tradycyjny przysmak wywodzący się ze Śląska. Chociaż to popularne danie pochodzi z tamtego regionu naszego kraju, to cieszy się ogromną popularnością w całej Polsce. Nic w tym dziwnego, gdyż charakteryzuje się ciekawym smakiem oraz gładką i lśniącą ...
Dżem – wspomnienie lata zamknięte w słoiku
Dżem – wspomnienie lata zamknięte w słoiku
Przetwory z owoców smakują wszystkim, zarówno dorosłym, jak i najmłodszym smakoszom. Bez wątpienia najpopularniejszym owocowym smarowidłem jest dżem. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do niemal każdego deseru, np. wypieków, naleśników czy gofrów, ale także dobrze się komponuje z daniami ...
Co siedzi w pasztecie?
Co siedzi w pasztecie?
Pasztet najczęściej kojarzy nam się z przysmakiem zrobionym na bazie kilku rodzajów gotowanego lub duszonego mięsa. Jednak zakąskę tę można też przyrządzić w innych wariantach, np. na bazie ryb czy w wersji wegetariańskiej, a nawet i wegańskiej. Czy każdy pasztet jest źródłem zdrowia? Co ...
Melasa, czyli Kopciuszek w świecie cukru
Melasa, czyli Kopciuszek w świecie cukru
Jak wiele innych przysmaków melasa jest dziełem przypadku – a konkretnie zaskakująco atrakcyjnym produktem ubocznym przemysłu cukrowniczego. Jej korzenie sięgają Indii, gdzie już 500 lat przed Chrystusem zaczęto przetwarzać trzcinę cukrową na słodkie kryształki. Za sprawą Krzysztofa Kolumba ...
Pasaż zakupowy