Popularny przysmak nie dla wszystkich. Co warto wiedzieć o camembercie?Popularny przysmak nie dla wszystkich. Co warto wiedzieć o camembercie?
Bez wątpienia ser camembert jest jednym z najpopularniejszych francuskich serów na świecie. Wieść niesie, że jego wyjątkowy ...
Barszcz czerwony – polska zupa z historią i tradycją Barszcz czerwony – polska zupa z historią i tradycją
Specjalnością Europy Wschodniej są wszelkiego rodzaju zupy. Jedną z nich jest barszcz czerwony, który jest obowiązkowym daniem ...
Chleb owsiany zaskakuje smakiem i konsystencją
Chleb owsiany zaskakuje smakiem i konsystencją
Półki w sklepach i piekarniach uginają się od różnych rodzajów chleba, do wyboru jest cała gama wypieków. Jednak nie ma to jak samodzielnie upieczony chleb, bez żadnych sztucznych dodatków i ulepszaczy. Chleb owsiany wyróżnia się na tle innych wypieków pod kilkoma względami, ale przede ...
Sok jabłkowy – zdrowie zaklęte w wyjątkowym smaku
Sok jabłkowy – zdrowie zaklęte w wyjątkowym smaku
Owoce powinniśmy jadać minimum pięć razy dziennie. Jeśli akurat nie mamy na nie ochoty, albo możliwości dobrze jest sięgnąć po szklankę soku owocowego. Sok jabłkowy to jeden z najpopularniejszych i najzdrowszych soków na świecie. Poza tym, to doskonałe źródło niezbędnych dla naszego ...
Chleb pszenny – delikatny i puszysty. Ale czy na pewno zdrowy?
Chleb pszenny – delikatny i puszysty. Ale czy na pewno zdrowy?
Przez wieki był luksusem dostępnym tylko dla najbogatszych warstw społecznych. Obecnie chleb pszenny przez wielu ludzi jest utożsamiany z tzw. chlebem białym i przez to uważany za tuczący i niezdrowy. Nie jest to do końca prawda, ponieważ pod pojęciem chleba pszennego kryje się znacznie ...
Makaron orkiszowy – tak smaczny jak pszenny, ale zdrowszy!
Makaron orkiszowy – tak smaczny jak pszenny, ale zdrowszy!
Makaron orkiszowy ma być antidotum na tuczące i niezdrowe produkty z białej mąki pszennej. Sprzedawany przede wszystkim w sklepach ze zdrową żywnością przyjmuje najróżniejsze kształty – od klasycznego spaghetti po świderki, kolanka i rurki. Doskonała jakość makaronu orkiszowego po ...
Kuchnia polska – smaczna, ale czy zdrowa?
Kuchnia polska – smaczna, ale czy zdrowa?
Kuchnia polska jest połączeniem lokalnych tradycji i wpływów kulinarnych różnych narodowości zamieszkujących tereny dawnej Rzeczypospolitej. Kuchnia polska kojarzy się z czasochłonnymi, tłustymi i ciężkostrawnymi potrawami. Dużą rolę na naszą kuchnię odegrało położenie geograficzne i  ...
Fast food – czy rzeczywiście jest tak szkodliwy?
Fast food – czy rzeczywiście jest tak szkodliwy?
Fast food to z definicji gotowy posiłek podawany w restauracji, barze lub na stoisku, bez konieczności długiego czekania i w formie łatwej do zjedzenia, nawet w drodze. Zazwyczaj fast foody są też tańsze niż klasyczne dania, a oszczędność czasu i pieniędzy od samego początku była ich największym ...
Grzeszne desery ‒ skąd się wzięły na naszych stołach?
Grzeszne desery ‒ skąd się wzięły na naszych stołach?
Słowo „deser” jest zaskakująco międzynarodowym pojęciem rozumianym dobrze w języku angielskim, niemieckim, hiszpańskim… Oryginalnie pochodzi ono jednak z Francji, od wyrazu „desservir” oznaczającego czynność sprzątania ze stołu. Desery serwowano bowiem oczywiście, gdy naczynia po obiedzie ...
Margaryna – najbardziej kontrowersyjny tłuszcz na świecie?
Margaryna – najbardziej kontrowersyjny tłuszcz na świecie?
Historia margaryny jest dosłownie pełna wzlotów i upadków. Opracowana jako tańszy substytut dla masła, była przez pewien czas uznawana za wielkiego obrońcę układu krążenia i serca, aby potem znaleźć się na czarnej liście dietetyków. Analitycy rynku spożywczego alarmują, że choć jej ...
Chleb bananowy – słodki pomysł na śniadanie
Chleb bananowy – słodki pomysł na śniadanie
Chleb bananowy nie jest w rzeczywistości klasycznym chlebem, ale raczej rodzajem babkowatego ciasta. Wymyślony w Stanach Zjednoczonych, wbrew pozorom nie jest wcale tak historycznym wypiekiem, jak zwykło się uważać. Tym niemniej, analizy internetowe wskazują, że spośród wszystkich przepisów ...
Fasola tonka – wygląda niepozornie, ale może być bardzo niebezpieczna
Fasola tonka – wygląda niepozornie, ale może być bardzo niebezpieczna
W dzisiejszych czasach lubimy eksperymentować w kuchni i odkrywać nowe smaki. Coraz częściej sięgamy po niedostępne i mało nam znane egzotyczne produkty. Jednym z nich jest fasola tonka, która wykorzystywana jest głównie w przemyśle cukierniczym, perfumeryjnym, kosmetycznym i tytoniowym. To ...
Pasaż zakupowy