Jak przechowywać owoce i warzywa, by móc cieszyć się ich świeżością jak najdłużej? |
Sezon na warzywa i owoce w pełni. Choć mamy ich pod dostatkiem to i tak nie lubimy, gdy się psują. To czyste marnotrawstwo. Zastanawiacie się, jak je przechowywać, by wydłużyć ich przydatność? Oto kilka sposobów. |
Jak przygotować bakłażana? Prezentujemy najlepsze przepisy z całego świata |
Bakłażan to warzywo, które na dobre zagościło już w rodzimych sklepach, mimo, że uprawiane jest głównie w Azji, na Bliskim Wschodzie oraz regionie Morza Śródziemnego. Dzięki szerokiemu rozprzestrzenieniu wskroś kontynentów stało się ważnym elementem kuchni regionalnej w wielu krajach. W efekcie ... |
Pasty kanapkowe – przepisy na pyszne i zdrowe śniadania |
Chleb z masłem i serem? O ileż ciekawszą alternatywą są pasty kanapkowe pełne kolorów, aromatów, a nierzadko i niespodzianek. Co zaś najważniejsze, dla Polaków, którzy od lat jedzą kanapki na śniadanie, w pracy i na kolację, to doskonała szansa na poprawę zwyczajów żywieniowych i rezygnację ... |
Wegańskie potrawy na grill – przepisy pełne zdrowia! |
Grillowanie stało się jedną z najpopularniejszych rodzinnych rozrywek sezonu letniego. Czy jest ono jednak niedostępne dla osób niejedzących mięsa? W żadnym razie! Wegetariańskie dania na grill są na tyle atrakcyjne, że skuszą nawet zapalonych mięsożerców, a dodatkowo oferują unikalne ... |
Kuchnia wietnamska - kolorowa i aromatyczna |
Kuchnia wietnamska jest doskonałym odzwierciedleniem historii narodu, który w ciągu ostatnich dwóch tysięcy lat doświadczył wielu przeciwieństw losu. Poniekąd pokrewna z kuchnią tajską i kambodżańską, wniosła jednak do światowego dziedzictwa kulinarnego oryginalne dania, które stały się popularne ... |
10 apetycznych potraw na bazie pomidorów |
Pomidory są oficjalnie najpopularniejszym warzywem na świecie – rocznie produkuje się ich ponad 180 milionów ton w skali globalnej! Jest to fakt o tyle ciekawy, że jeszcze przed 200 laty Europejczycy śmiertelnie bali się czerwonych owoców, nazywając je wręcz „jabłkami diabła”. Dziś dania na ... |
Grenadyna – kwintesencja egzotycznego smaku |
Ma ją w swoim składzie kilka soczystych, kultowych drinków. Jednak nazwać grenadynę zwykłym syropem barmańskim, to jak porównać owoc granatu z nadpsutym jabłkiem. Prawdziwa grenadyna nie ma sobie równych wśród syropów używanych do drinków, napojów i deserów. To kwintesencja egzotycznego ... |
Chłodnik – kulinarny ratunek na ciepłe dni |
Chłodniki to zupy idealne na lato. Jak sama nazwa wskazuje, podaje się je w wersji wystudzonej. Zimne zupy to znakomite orzeźwienie i ochłodzenie w upalne dni. Chłodniki świetnie sprawdzą się jako lekki i jednocześnie pożywny lunch lub kolacja. Poza tym są proste w przygotowaniu, ... |
Ciasta z mikrofali – 10 prostych przepisów dla każdego |
Kuchenka mikrofalowa traktowana jest najczęściej jako proste urządzenie do podgrzewania gotowych dań. Mało kto wie jednak, że można ją również wykorzystać do pieczenia – ciasta z mikrofali to doskonała propozycja nie tylko dla posiadaczy niewielkich aneksów kuchennych, ale także osób ... |
Samo zdrowie czy zabójcza potrawa? Co powinnyśmy wiedzieć o zupie szczawiowej |
Zupy to specjalność polskiej kuchni. W naszym rodzimym menu widnieje wiele sezonowych zup oraz takich, którymi możemy zajadać się przez cały rok. Chociaż są tak rozmaite, to wszystkie łączy je wyśmienity smak i aromat. Ciekawą i oryginalną zupą w polskiej kuchni jest szczawiówka, która ... |