Lista dolegliwości, jakie jest w stanie załagodzić imbir wydaje się nie mieć końcaLista dolegliwości, jakie jest w stanie załagodzić imbir wydaje się nie mieć końca
Wraz z nadejściem chłodów, warto zaopatrzyć się w jedną z najsilniej rozgrzewających przypraw świata – imbir. Jego lecznicze, ...
Sok z porzeczki czarnej – polski specjał o odmładzającej mocy!Sok z porzeczki czarnej – polski specjał o odmładzającej mocy!
Sok z porzeczki czarnej nie należy do czołówki najbardziej popularnych napojów owocowych, ustępując choćby sokom cytrusowym. W ...
Mochi – oryginalny przysmak z Japonii
Mochi – oryginalny przysmak z Japonii
Mochi to coś więcej niż słodycz – na dalekim Wschodzie jest to tradycja noworoczna, która łączy pokolenia i fascynuje turystów z całego świata. Oprócz swych niewątpliwych walorów smakowych mochi zyskało bowiem międzynarodową sławę dzięki bardzo nietypowej konsystencji oraz… związanym z nią ...
Ta zupa z dyni poprawi humor i rozgrzeje
Ta zupa z dyni poprawi humor i rozgrzeje
Niska temperatura, a także szybko zapadający zmrok to czynniki, które niekorzystnie wpływają na nasze samopoczucie. Podczas przesilenia jesienno-zimowego  możemy odczuwać senność i problemy z koncentracją. Jak więc poprawić sobie humor i zaaplikować organizmowi zastrzyk energii? Na ...
Najdziwniejsze warzywa na świecie
Najdziwniejsze warzywa na świecie
Istnieje wiele wspaniałych i dziwacznych warzyw, więc jeśli chcesz urozmaicić swoją dietę, dlaczego ich nie spróbować? Część wygląda dość nietypowo, a inne nietypowo smakują. Oto 10 wyjątkowych warzyw, które mogą stanowić zdrowy i ekscytujący dodatek do Twojej diety.
 Nabiał - zdrowy czy nie? Obalami mity na temat nabiału
Nabiał - zdrowy czy nie? Obalami mity na temat nabiału
W roku 2020 na całym świecie zjedzono 190 milionów ton nabiału (dane USDA). Zdaniem analityków w ciągu następnej dekady owo spożycie będzie dalej rosło, co oczywiście pociągnie za sobą wzrost produkcji. Dla naszego środowiska naturalnego to niekoniecznie dobre wieści, gdyż hodowla krów uważana jest ...
Wspomnienie lata zamknięte w słoiku, czyli pomysły na smaczne dżemy
Wspomnienie lata zamknięte w słoiku, czyli pomysły na smaczne dżemy
Przetwory z owoców smakują wszystkim, zarówno dorosłym, jak i najmłodszym smakoszom. Bez wątpienia najpopularniejszym owocowym smarowidłem jest dżem. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do niemal każdego deseru, np. wypieków, naleśników czy gofrów, ale także dobrze się komponuje z daniami ...
Szałwia lekarska to zielona sanitariuszka
Szałwia lekarska to zielona sanitariuszka
Popularna wśród koneserów włoskiej kuchni szałwia lekarska to nie tylko aromatyczna przyprawa. Nie bez powodu późną wiosną zielarze zbierają liście tej rośliny i przygotowują z nich różne mikstury. Suszona szałwia stanowi bowiem bazę do leczniczych herbat i naparów, z pomocą których można ...
Pomysł na szybką i zdrową przekąskę? Postaw na dipy
Pomysł na szybką i zdrową przekąskę? Postaw na dipy
Dipy to po prostu sosy, służące do maczania. Mogą być podawane na zimno lub na ciepło, ale zawsze w oddzielnych miseczkach, jak akompaniament dla innych składników pokarmowych. Różnorodność dipów jest przy tym doprawdy oszałamiająca – na całym świecie z łatwością dałoby się zgromadzić ...
Mleko kozie zamiast krowiego?
Mleko kozie zamiast krowiego?
Według mitologii greckiej kozim mlekiem wykarmiony został sam Zeus, oddany przez swą matkę pod opiekę boskiej kozie Almatei. I choć starożytni prawdopodobnie nie wiedzieli tyle o zaletach koziego mleka, ile my dzisiaj, mieli jednak zdecydowanie dobrą intuicję.
Chłodnik – kulinarny ratunek na ciepłe dni
Chłodnik – kulinarny ratunek na ciepłe dni
Chłodniki to zupy idealne na lato. Jak sama nazwa wskazuje, podaje się je w wersji wystudzonej. Zimne zupy to znakomite orzeźwienie i ochłodzenie w upalne dni. Chłodniki świetnie sprawdzą się jako lekki i jednocześnie pożywny lunch lub kolacja. Poza tym są proste w przygotowaniu, ...
Suszenie żywności, czyli jak utrwalić zapasy na zimę
Suszenie żywności, czyli jak utrwalić zapasy na zimę
Suszenie jest prawdopodobnie najstarszą metodą konserwowania żywności. Mimo tego archaicznego charakteru pozostaje jednak szeroko praktykowana i bardzo ceniona. Suszyć można jednak na kilka sposobów – który z nich jest najlepszy? Jakie produkty można i warto utrwalić za pomocą samodzielnego ...