Sok z aloesu – zdrowszy niż soki owocowe?Sok z aloesu – zdrowszy niż soki owocowe?
Sok z aloesu to produkt, który od kilku dobrych lat spotkać można na półkach aptek oraz sklepów ze zdrową żywnością. Cena, nawet ...
Bogactwo przypraw i smaków. Czego nie wiemy o kuchni tureckiejBogactwo przypraw i smaków. Czego nie wiemy o kuchni tureckiej
Kuchnia turecka uznawana jest przez wielu smakoszy za jedną z najsmaczniejszych kuchni świata. Uplasowała się na wysokiej ...
Dyniowe babeczki z korzenną nutą
Dyniowe babeczki z korzenną nutą
Dynia kojarzona jest często z przełomem października i listopada, ale tak naprawdę sezon na nią rozpoczyna się już z końcem sierpnia. Jest niskokaloryczna, zawiera mnóstwo witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bogata jest m.in. w beta-karoten, ...
Jak zatrzymać smak jesieni w kuchni? Postaw na zupę grzybową
Jak zatrzymać smak jesieni w kuchni? Postaw na zupę grzybową
Prawdziwki, podgrzybki, koźlaki, maślaki – przyrządzanie potraw z grzybów to wspaniała kulinarna przygoda. A możliwości są ogromne – pierogi, sosy, bigos, kapusta zasmażana, kurki zasmażane na maśle z dodatkiem śmietany, czy wreszcie zupa grzybowa – grzyby zawsze cieszyły się dużym powodzeniem w ...
Czas na pieczone jabłka
Czas na pieczone jabłka
Pieczone jabłka z bitą śmietaną kokosową i wegańskim sosem karmelowym – ten przepis to prawdziwa jesienna petarda! Smak pieczonych jabłek kojarzy się z dzieciństwem, wizytami u babci, rodzinnym domem. Wystarczy wprowadzić kilka ciekawych modyfikacji, dodać jakiś egzotyczny składnik, ...
Alpejski przysmak – poznaj zalety sera Fontina
Alpejski przysmak – poznaj zalety sera Fontina
Ser Fontina to prawdziwa duma włoskiego serowarstwa. Jego charakterystyczny delikatny smak jest rezultatem tradycyjnych metod produkcji i receptury. Choć na rynku nie brakuje serów, które próbują ją naśladować, oryginalna Fontina jest tylko jedna, a jej ojczyzną jest Dolina Aosty.
Na kulinarnym szlaku kultur. Poznajmy kuchnię gruzińską
Na kulinarnym szlaku kultur. Poznajmy kuchnię gruzińską
Kuchnia gruzińska zyskuje coraz większą popularność. Świadczy o tym rosnąca liczba pojawiających się restauracji serwujących jedzenie pochodzące z tego kraju. Nie ma co się dziwić, ponieważ kuchnia gruzińska jest pyszna. Kto raz spróbuje tych smakołyków, nigdy nie zapomni ich wyjątkowego ...
Olej ryżowy – poważna konkurencja dla oliwy z oliwek!
Olej ryżowy – poważna konkurencja dla oliwy z oliwek!
Olej ryżowy to pojęcie kolokwialne, określające tak naprawdę olej z otrębów ryżowych. Otręby, jako produkty uboczne przetwórstwa ziaren Oryza sativa, są bowiem bogate we frakcję tłuszczową, w odróżnieniu od oczyszczonego ryżu konsumpcyjnego. Zdaniem historyków, w Azji olej z otrębów ...
Cukierki – niebezpieczna dawka cukru w pięknym opakowaniu
Cukierki – niebezpieczna dawka cukru w pięknym opakowaniu
Niemal każdy z nas uwielbia słodycze, a na pewno przepadają za nimi dzieci. Już na samą myśl o nich robi nam się przyjemniej na duszy, a ogromna różnorodność sprawia, że każdy znajdzie swój ulubiony smakołyk. Cukierki są najsłynniejszymi słodyczami na świecie. To również szybki zastrzyk ...
Owoce kandyzowane – grzeszny smakołyk na szczególne okazje
Owoce kandyzowane – grzeszny smakołyk na szczególne okazje
Owoce kandyzowane to ogólne pojęcie określające popularną od wieków metodę konserwowania owoców za pomocą cukru. Historycznie uważa się je za praprzodków współczesnych słodyczy, choć dziś występują częściej w roli dekoracji i dodatków do deserów. Z jednej strony kuszące swą trwałością i ...
 Co ma do zaoferowania kuchnia francuska?
Co ma do zaoferowania kuchnia francuska?
Francja kojarzy się z elegancją, luksusem i wytwornością. Nic zatem dziwnego, że kuchnia francuska słynie z wyszukanych smaków i niespotykanych połączeń kulinarnych. Dania z tego kraju cenione są na całym świecie i stanowią ważne dziedzictwo kulturowe Francji. Potrawy dopracowane są w ...
Torty, czyli arcydzieła słodkiej kuchni
Torty, czyli arcydzieła słodkiej kuchni
Torty to najelegantsze z ciast – istna śmietanka wśród deserów, a jednocześnie międzynarodowy symbol celebracji, z najróżniejszych powodów. Przekładane kremami, wielowarstwowe i misternie zdobione, urosły rangi cukierniczych dzieł sztuki, za które gotowi jesteśmy płacić olbrzymie pieniądze. ...
Pasaż zakupowy