10 pomysłów na ciasta z patelni – najlepsze pomysły na ciasta z patelni

 Od prostego placka ze śliwkami po francuskie clafoutis – ciasta z patelni nie przestają zaskakiwać rozmaitością. Zazwyczaj pieczone, czasami przygotowywane na palniku, są idealną propozycją na szybkie desery dla głodnej rodziny lub niespodziewanych gości. W małych kuchniach pozwalają też radzić sobie bez posiadania rozmaitych blach i foremek. Oto 10 pomysłów na ciasta z patelni!



Czekoladowe ciasto z patelni. Źródło: Carey Jaman/ShutterstockCzekoladowe ciasto z patelni. Źródło: Carey Jaman/Shutterstock
  1. Waniliowe ciasto z patelni
  2. Czekoladowe ciasto z patelni
  3. Obracany placek z jabłkami
  4. Obracane ciasto bananowe z toffi
  5. Szybki placek ze śliwkami
  6. Ciasto z owocami ogrodowymi i lukrem
  7. Ślimakowe ciasto cynamonowe
  8. Tarta tatin
  9. Wiśniowe clafoutis
  10. Malinowe clafoutis
Przygotowanie ciast na patelni paradoksalnie ma bardzo wiele zalet. Po pierwsze, żeliwne naczynia doskonale magazynują ciepło i pozwalają na równomierne dopieczenie, bez niesympatycznego zakalca. Nie trzeba też się martwić o surowy środek. Poza tym patelnię wykorzystać można do przygotowywania poszczególnych składników ciasta – oszczędzasz tym samym ilość wykorzystywanych i brudzonych naczyń.
 
Najprostsza klasyka


Upiec ciasto z niczego? Podstawowe składniki dostępne w każdej spiżarni pozwolą na przygotowanie prostego i szybkiego ciasta. Od Ciebie tylko zależy z czym je podasz i jak udekorujesz!

Waniliowe ciasto z patelni


Składniki:

Przygotowanie:
Laskę wanilii rozetnij, a nasionka wydłub i wymieszaj z cukrem. Masło ubij mikserem, aby było puszyste. Dodaj cukier i ubijaj dalej. Mąkę zmieszaj z proszkiem i solą, Stopniowo dodawaj do masła trochę mleka i trochę mąki, stale miksując. Na koniec dodaj pianę z białek i lekko wymieszaj. Przelej ciasto do natłuszczonej patelni i piecz 35 minut w temperaturze 175 °C. Po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem i cynamonem. (źródło: https://onehotoven.com/)

Czekoladowe ciasto z patelni


Składniki:

POLEWA:

Przygotowanie:
Na patelni stop masło i zdejmij z ognia. Dodaj kakao i zamieszaj. Następnie dodaj jajka, 1/3 szklanki mleka oraz cukier i dobrze wymieszaj. Dosypuj stopniowo mąkę ze sodą przesiewając przez sito. Po wymieszaniu postaw patelnię na średnim ogniu, oczyść łopatką krawędzie i gotuj pod przykryciem ok. 15 minut. Po tym czasie obróć patelnię i wyłóż ciasto na ruszt – pozwól mu całkowicie ostygnąć. W szklanej misce połącz czekoladę ze śmietaną i rozpuść w mikrofali. Dokładnie wymieszaj i włóż do lodówki. Przełóż ciasto z powrotem na patelnię i nasącz pozostałym mlekiem. Na wierzch wyłóż schłodzoną polewę i udekoruj według uznania. (źródło: https://yummykitchentv.com/)

Do góry nogami

Ogromna większość słodkich przysmaków z patelni wykorzystuje schemat podsmażenia owocowego nadzienia na maśle i przykrycia go właściwym ciastem. W efekcie owoce są doskonale miękkie, nie toną, a efekt estetyczny jest bardzo satysfakcjonujący!

Obracany placek z jabłkami


Składniki:
  • 2 małe jabłka
  • 30 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu

CIASTO:

Przygotowanie:
W misce utrzyj cukier ze skórką cytrynową. Dodaj jajka, wymieszaj, a następnie dolej olej, jogurt i wanilię. Na końcu dosyp mąkę, proszek i sól, a całość dobrze zamieszaj. Z jabłek usuń gniazdka nasienne i pokrój je w plastry o grubości ok. 6 mm. Na patelni o średnicy 23 cm stop masło, dodaj cukier i całość lekko skarmelizuj. Zdejmij ognia, rozłóż na dnie plastry jabłek, posyp cynamonem i zalej ciastem. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu ok. 20 minut. Przed podaniem odwróć do góry dnem. (źródło: https://www.homecookingadventure.com/)

Obracane ciasto bananowe z toffi


Składniki:
  • 1/3 szklanki masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki rumu
  • 3 duże dojrzałe banany

CIASTO:
  • 1 ¾ szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 jaja
  • 1 łyżka rumu
  • ½ łyżeczki esencji waniliowej
  • ¾ szklanki mleka

Przygotowanie:
Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier i rum. Duś ok. 5 minut, aż nabierze złotej barwy karmelu. Zdejmij z ognia. Banany pokrój wzdłuż na połówki, a następnie na 5 cm kawałki. Zaaranżuj je w polewie na patelni. W dużej misie zmieszaj mąkę, proszek i przyprawy. Masło ubij z cukrem mikserem, po czym po kolei dodawaj jajka. Dolej esencję i rum. Miksując na wolnych obrotach, dodawaj po trochę mąki i mleka. Gotowe ciasto wylej na banany i piecz w temperaturze 170 °C przez ok. 30-35 minut. Po upieczeniu pozostaw na 5 minut do przestygnięcia po czym obróć na duży talerz. (źródło: https://foodess.com/)
Bananowe ciasto z toffi. Źródło: Anna Shepulova/Shutterstock
Owocowe smakołyki na popołudnie

Przez całe lato i jesień dojrzałe lokalne owoce aż kuszą, aby przygotować z nich deser. Ciasta z patelni są z założenia niewielkie i często podaje się je na ciepło – wówczas znikają w jedno niedzielne popołudnie.

Szybki placek ze śliwkami


Składniki:
  • 4 łyżki masła
  • 1 szklanka mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki soli
  • ¾ szklanki + 2 łyżki cukru
  • 1 jajo
  • ½ szklanki maślanki
  • 2 większe śliwki

Przygotowanie:
Suche składniki połącz w misie. Mikserem ubij masło z ¾ szklanki cukru. Dodaj jajka, wymieszaj, a następnie zacznij powoli dosypywać mąkę, na przemian dolewając maślankę. Przelej ciasto do natłuszczonej patelni, a na wierzchu zaaranżuj cienkie plastry śliwek. Posyp resztą cukru i piecz 35-40 minut w temperaturze 175 °C. (źródło: https://www.marthastewart.com/)

Ciasto z owocami ogrodowymi i lukrem


Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • 1 cytryna
  • ¼ szklanki miękkiego masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • ½ szklanki mleka
  • 2 szklanki mieszanych owoców typu truskawki, maliny, jeżyny

LUKIER:
  • 1 ½ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki mleka

Przygotowanie:
W misie zmieszaj mąkę, proszek, sól i skórkę z cytryny. Masło ubijaj z cukrem ok. 3 minut. Dodaj jajko, zamieszaj, a następnie dodaj esencję i 2 łyżeczki soku z cytryny. Miksując powoli dolewaj mleko. Dodaj suche składniki, zamieszaj, a następnie dołóż owoce i ponownie wymieszaj. Wylej ciasto na natłuszczoną patelnię o średnicy 30 cm i piecz ok. 30 minut w temperaturze 175 °C. Ciepłe jeszcze ciasto polej lukrem i pozwól mu trochę nasiąknąć. Podawaj na ciepło. (źródło: https://realhousemoms.com/)
Tabela: opracowanie własne
Unikalne pomysły na ciasta z patelni

Na patelni da się przygotować nie tylko klasyczne ciasta, ale także specjały z nadzieniem o ciekawych smakach i wyjątkowej, wilgotnej konsystencji. Niezwykle oryginalnym pomysłem jest również słynna francuska tarta tatin z wykorzystaniem kruchego ciasta!

Ślimakowe ciasto cynamonowe


Składniki:
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¾ szklanki mleka
  • 1 jajo
  • ¼ szklanki stopione masła
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

POLEWA:

LUKIER:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1-2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

Przygotowanie:
W misie zmieszaj mąkę, cukier, proszek i sól. Dodaj mleko, jajko, stopione masło i esencję. Dokładnie zamieszaj i wylej do natłuszczonej patelni o średnicy 23 cm. Końcem łyżki zrób w cieście kilkanaście otworów. W miseczce zmieszaj składniki polewy i wylej ją na ciasto, starając się wypełnić otwory. Nożem do masła wmieszaj cynamonową polewę w ciasto, tworząc spirale. Piecz w temperaturze 175 stopni C przez ok. 30 minut. Pozostaw na 10 minut do wystygnięcia, po czym ciepłe jeszcze ciasto polej lukrem. Podawaj natychmiast. (źródło: https://afewshortcuts.com/)

Tarta tatin


Składniki:
  • 5-6 jabłek
  • ½ szklanki miękkiego masła
  • ¾ szklanki brązowego cukru
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

Przygotowanie:
Jabłka obierz i potnij na ósemki, wycinając gniazda nasienne. Na patelni rozpuść masło z cukrem na średnim ogniu, ubijając trzepaczką aż całość nabierze konsystencji karmelowego sosu. W sosie ułóż jabłka, tak, aby zachodziły na siebie i tworzyły dość grubą warstwę zachodzącą na brzegi. Wytnij okrągły płat ciasta, szerszy niż średnica patelni, i wyłóż go na jabłka. Zagnij brzegi tak, aby obejmowały wszystkie jabłka niczym skorupa. Ponakłuwaj je widelcem. Piecz w temperaturze 180 °C ok. 40-45 minut. Pozostaw do ostygnięcia, po czym obróć na talerz do góry dnem. Podawaj z lodami. (źródło: https://homemadehome.com/)
Tarta tatin. Źródło: hlphoto/Shutterstock
Clafoutis, czyli francuski specjał

Na koniec zostawiliśmy jeszcze jeden francuski specjał, który wynosi ciasta z patelni na całkiem inny poziom. Clafoutis to deser o konsystencji naleśnika, pochodzący z regionu Limousin, ale kochany już w całym kraju nad Loarą. Tradycyjnie przygotowuje się go z niepestkowanych wiśni, ale można je zastąpić mirabelkami, śliwkami, czy choćby malinami.

Wiśniowe clafoutis


Składniki:
  • 15 wiśni
  • 85 g mąki
  • 100 g cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 dużej jaja
  • 240 ml śmietany 12%
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie:
Mąkę zmieszaj z cukrem i solą. Dodaj jajka i zamieszaj, a następnie dolej śmietany i całość porządnie ubij trzepaczką. Masło roztop na patelni i średnicy 20 cm, a następnie zdejmij z ognia. Rozmieść wiśnie równomiernie w maśle i ostrożnie zalej ciastem. Piecz 40-45 minut w temperaturze 180 °C. Podawaj na ciepło posypane cukrem pudrem. (źródło: https://tasty.co)

Malinowe clafoutis


Składniki:
  • 3 szklanki świeżych malin
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki stopionego masła
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 4 jaja
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki mąki
  • skórka z 1 cytryny

Przygotowanie:
Patelnię o średnicy 23 cm wysmaruj masłem i wyłóż na dno maliny. Resztę składników zmiksuj i ostrożnie wylej na maliny. Piecz 35-40 minut w temperaturze 200 stopni C. Podawaj z cukrem pudrem lub bitą śmietaną. (źródło: https://www.butteredsideupblog.com/)
Wszystkie powyższe przepisy powinny być przygotowywane w głębokiej patelni żeliwnej. Może ona mieć długą rączkę lub dwa uchwyty – ważne, żeby mogła być wykorzystywana w piekarniku. Wysokiej jakości żeliwna patelnia posłuży nam latami, nie tylko do pieczenia ciast, więc jest to inwestycja naprawdę opłacalna!
Klasyczne wiśniowe clafoutis. Źródło: iskraphoto/Shutterstock
Klasyczne wiśniowe clafoutis. Źródło: iskraphoto/Shutterstock
Ekologia.pl (Agata Pavlinec)

Bibliografia

1. „Easy Vanilla Cake In A Skillet” OneHotOven.com, https://onehotoven.com/vanilla-skillet-cake/, 1/09/2022
2. “23 Skillet Cakes That Anyone Can Make” Christine Byrne, https://tasty.co/article/christinebyrne/skillet-cakes, 1/09/2022
3. “14 Pretty Upside-Down Cakes Baked in Your Cast-Iron Skillet” Katie Bandursky, https://www.tasteofhome.com/collection/cast-iron-upside-down-cakes/, 1/09/2022
4. “Clafoutis Is the Easy French Dessert Pancake That Welcomes All Your Summer Fruit” Jen Wheeler, https://greatist.com/eat/clafoutis-recipe-round-up#What-Is-Clafoutis?, 1/09/2022
5. “8 Simple and Comforting Skillet Cakes” Julie Tremaine, https://www.allrecipes.com/gallery/best-skillet-cakes/, 1/09/2022

Ocena (3.4) Oceń: