10 pomysłów na dania z opiekacza – najlepsze pomysły na dania z opiekacza

Przez wiele lat poczciwy toster był królem ciepłych śniadań. Obecnie większość rodzin wybiera jednak opiekacz, który umożliwia przygotowanie znacznie większego repertuaru przysmaków. Co można w nim przyrządzić oprócz poczciwej kanapki z serem i szynką? Oto 10 pomysłów na dania z opiekacza!



Kanapki w opiekaczu. Źródło: New Africa/ShutterstockKanapki w opiekaczu. Źródło: New Africa/Shutterstock
  1. Tost ze szpinakiem i fetą
  2. Tost z tuńczykiem
  3. Opiekana kanapka Bombaj
  4. Australijski jaffle
  5. Taco z opiekacza
  6. Tosty z indykiem, jabłkiem i serem brie
  7. Placki ziemniaczane z opiekacza
  8. Kapsy z mozarelli
  9. Jabłkowe tosty
  10. Bananowe tosty z rumem
  11. Dania z opiekacza na różne sposoby
Dyskusja na temat, kto tak naprawdę wynalazł opiekacz, nie jest do dziś rozstrzygnięta. Już w latach 20-tych w Stanach Zjednoczonych pojawiły się pierwsze urządzenia do „prasowania” chleba na gorąco – nazywano jest „Tostwich”. Patent przyznany został jednak dopiero w 1925 r. Charles’owi Championowi, który nota bene wymyślił również maszynę do robienia popcornu. Co ciekawe, zupełnie niezależnie, na podobny pomysł wpadł również Thomas Edison, którego kanapkowy grill uważany jest za prekursor współczesnej prasy do panini.

Łatwa klasyka z opiekacza

Podobnie jak kanapki na zimno, w tostach z opiekacza często pojawiają się ulubione składniki z międzynarodowych przekąsek ulicznych. Wędlina, sery, duszone warzywa, ale także tuńczyk to idealne propozycje na smaczne nadzienie.

Tost ze szpinakiem i fetą


Składniki:

Przygotowanie:
Na oliwie podsmaż rozgnieciony czosnek. Po 1 minucie dodaj mrożony szpinak, sól i pieprz do smaku. Duś, aż cała woda wyparuje. Na dwie kromki wyłóż ½ szklanki mozzarelli i dopełnij fetą. Następnie rozdziel szpinak i resztę mozzarelli. Wierzch posyp papryką i przykryj pustymi kromkami. Zapiekaj 2-3 minuty. (źródło: https://www.budgetbytes.com/)

Tost z tuńczykiem


Składniki:

Przygotowanie:
W misie wymieszaj tuńczyka z majonezem, kukurydzą i pieprzem. Mieszankę wyłóż na 2 kromki, a następnie posyp cheddarem. Przykryj drugą kromką i ostrożnie przełóż do opiekacza posmarowanego dokładnie oliwą. Zapiekaj 7-10 minut.
(źródło: https://toastierecipes.com/)

Etniczne specjały z opiekacza

W opiekaczu można z łatwością odtwarzać również znane i lubiane przysmaki z różnych zakątków świata. Francuski Croque Monsieur z beszamelem, marokańskie placki z cieciorką czy tradycyjna kubańska kanapka z wieprzowiną to tylko kilka przykładów.

Opiekana kanapka Bombaj


Składniki:
  • 300 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 łyżeczka przyprawy chaat masala
  • ½ zielonej papryki
  • ½ cebuli czerwonej
  • 8 kromek chleba tostowego
  • 8 plastrów sera typu emmentaler
  • miękkie masło

CHUTNEY:

Przygotowanie:
Wszystkie składniki chutney zmiksuj z odrobiną wody na gęstą masę. Ziemniaki pokrój w kostkę i zmieszaj z masalą. Dodaj posiekaną cebulę i paprykę. Wszystkie kromki posmaruj hojnie masłem. Na 4 wyłóż warstwę chutney, na pozostałe 4 ziemniaki oraz po plastrze sera. Złóż kanapki i zapiekaj w opiekaczu 2-3 minuty. (źródło: https://www.olivemagazine.com/)

Australijski jaffle


Składniki:
  • 8 plastrów bekonu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 gałązek tymianku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 400 g fasoli z puszki
  • 25 g tartego parmezanu
  • 50 g miękkiego masła
  • 12 kromek chleba tostowego
  • 200 g tartego sera o wyraźnym smaku
  • 250 g mozzarelli

Przygotowanie:
Bekon pokrój w małe kawałeczki i upraż na suchej patelni, aż będzie chrupiący. Dodaj posiekaną cebulkę i smaż 3-4 minuty, aż zmięknie. Dodaj zgnieciony czosnek, tymianek i przecier i duś dalsze 2-3 minuty, wciąż mieszając. Dołóż pomidory z puszki i gotuj na wolnym ogniu 10 minut, aby sos zgęstniał. Dodaj odcedzoną fasolę, gotuj jeszcze 2 minuty, po czym zdejmij z ognia. Dosyp parmezan i zamieszaj. Kromki chleba nasmaruj z jednej strony masłem i wyłóż posmarowaną stroną w dół na papier do pieczenia. Na pół kromek wyłóż fasolkę, a wierzch posyp serem i poszarpaną mozzarellą. Przykryj drugą częścią chleba, odwracają posmarowaną stronę na wierzch. Zapiekaj 8 minut. (źródło: https://www.delicious.com.au/ )
Jaffle z fasolą. Źródło: vonatelier/Shutterstock
Coś dla mięsożerców

Pozostałości z obiadów w postaci mielonego mięsa czy kawałków pieczeni dają się wykorzystać do zestawiania rozmaitych tostów. Smaczne i sycące mogą z powodzeniem zastąpić pełnowartościowy obiad.

Taco z opiekacza


Składniki:
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 opakowanie mieszanki przypraw do taco
  • 12 tortilli o średnicy 15 cm
  • 360 g tartego sera cheddar
  • ¼ szklanki siekanych zielonych oliwek lub ¼ szklanki siekanej zielonej cebulki

Przygotowanie:
W głębokiej patelni na odrobinie oleju osmaż wołowinę. Dodaj przyprawy oraz nieco wody (według wskazówek na opakowaniu) i gotuj, aż mięso zmięknie. Opiekacz nasmaruj olejem. Na dno wyłóż 1 tortillę i napełnij ja ok. ½ szklanki mięsa, ¼ szklanki sera i 1-2 łyżkami oliwek lub cebulki. Przykryj drugą tortillą (możesz posmarować ją z góry masłem, aby ułatwić zapiekanie), zamknij opiekacz i utnij wystające fragmenty. Zapiekaj ok. 3 minut. (źródło: https://seekingthervlife.com/)

Tosty z indykiem, jabłkiem i serem brie


Składniki:
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka marmolady (np. brzoskwiniowej)
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 120 g sera brie
  • 1 kruche jabłko
  • 2 plastry pieczonej piersi z indyka

Przygotowanie:
Chleb natrzyj oliwą z oliwek. Dwie kromki posmaruj dżemem, dwie majonezem. Ser potnij w jak najcieńsze plastry (dobrze jest przed krojeniem włożyć go do zamrażalnika na 20 minut). Każdą kromkę pokryj serem. Jabłko pokrój na cienkie plastry i zaaranżuj na serze. Na dwie kromki wyłóż po plastrze indyka i przykryj pozostałymi kromkami. Zapiekaj ok. 4 minut. (źródło: https://shewearsmanyhats.com/)
Tabela przedstawiająca możliwe dania do przygotowania w opiekaczu; opracowanie własne
Dania z opiekacza bez chleba

Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej lub próbujesz ograniczać węglowodany, za pomocą opiekacza możesz przygotować również alternatywne posiłki bez chleba.

Placki ziemniaczane z opiekacza


Składniki:

Przygotowanie: Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce. Odsącz je porządnie, po czym dodaj żółtka i bułkę tartą. Dopraw do smaku solą i pieprzem i całość wymieszaj. Wyłóż ziemniaki do natłuszczonego opiekacza i zapiekaj 15 minut. Po wyjęciu pokrój na trójkąty. Z dwóch trójkątów zrób kanapkę przełożoną połową plastra sera. Obie zapiekaj jeszcze przez 5 minut. Podawaj na ciepło z salsą lub dipem. (źródło: https://sodelicious.recipes/)

Kapsy z mozarelli


Składniki:
NADZIENIE:
  • puree pomidorowe
  • garść tartego sera
  • kilka plastrów papryki
  • kilka plastrów salami

Przygotowanie: W szklanej misce zmieszaj mozzarellę, mąkę migdałową i serek śmietankowy. Podgrzej przez 1 minutę w mikrofali. Zamieszaj, po czym podgrzewaj jeszcze 30 sekund. Dodaj jajko i szczyptę soli i delikatnie zagnieć. Rozpłaszcz ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Rozwałkuj na umiarkowanie cienki placek (nieco grubszy niż pizza). Zdejmij wierzchni arkusz i podziel ciasto na czworokąty o wymiarach wkładki opiekacza. Wyłóż płat do natłuszczonego opiekacza i zaaranżuj na nim nadzienie. Nakryj całość drugim płatem i zapiekaj 3-5 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. (źródło: https://www.ditchthecarbs.com/)
Tosty na słodko. Źródło: Alp Aksoy/Shutterstock
Słodkie przysmaki z opiekacza

Prawdziwym hedonistom można również polecić kanapki na słodko, które funkcjonują dobrze jako pożywne drugie śniadanie lub ciepły deser, idealny na zimowe popołudnia.

Jabłkowe tosty


Składniki:

Przygotowanie:
Jabłka pokrój w małą kostkę. Rozgrzej 2 łyżki masła lub oleju na patelni, dodaj jabłko, przyprawy i skórkę. Duś ok. 7 minut często mieszając. Dodaj syrop i gotuj na małym ogniu jeszcze 3 minuty, po czym zdejmij z ognia i dodaj skrobię. Wymieszaj do uzyskania gęstej konsystencji. Opiekacz posmaruj dokładnie resztą tłuszczu. Wyłóż całe dno chlebem. Wyłóż jabłkowe nadzienie i ponownie zakryj szczelnie chlebem. Zapiekaj ok. 5 minut. (źródło: https://vibrantlygfree.com/)

Bananowe tosty z rumem


Składniki:

Przygotowanie:
W 1 łyżce masła rozpuść w garnuszku cukier, lekko podgrzewając. Dodaj plastry bananów i 1 łyżkę rumu. Duś ok. 2 minuty, aż banany się skarmelizują, obróć je i podduś jeszcze 2 minuty z drugiej strony. Pozostałym masłem posmaruj wszystkie kromki; dwie ułóż w opiekaczu posmarowaną stroną w dół. 1 łyżką rumu posmaruj kromki od góry. Wyłóż masę bananową na chleb i przykryj pozostałymi kromkami. Zapiekaj około 5 minut.  (źródło: https://www.deliciousmagazine.co.uk/)

Dania z opiekacza na różne sposoby


Z opiekaczem można oczywiście bardzo efektywnie eksperymentować. Nie wahaj się umieścić między kromkami chleba ulubionych warzyw, owoców, a nawet przetworów – od marmolad po pikle. Tostowy chleb możesz natomiast z powodzeniem zastąpić żytnim, naanem, focaccią, tortillą czy nawet słodkimi wypiekami!
Ekologia.pl (Agata Pavlinec)

Bibliografia

1. „Thomas Edison Invented This Early Panini Press” Dina Spector, https://www.businessinsider.com/thomas-edison-invented-the-sandwich-grill-2013-7, 31/08/2022
2. “20 toastie recipes” Olive Magazine, https://www.olivemagazine.com/recipes/collection/best-ever-toastie-recipes/, 31/08/2022
3. “Sweet toasties” Delicious, https://www.deliciousmagazine.co.uk/recipes/sweet-toasties/, 31/08/2022
4. “23 Pie Iron Recipes Perfect for Campfires” Insanely Good Recipes, https://insanelygoodrecipes.com/pie-iron-recipes/, 31/08/2022
5. “Hearty Sandwiches from Sandwich Maker” BossKitchen, https://bosskitchen.com/hearty-sandwiches-from-sandwich-maker/, 31/08/2022
6. “Cheese toastie recipes” BBC Good Food, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/cheese-toastie-recipes?page=2, 31/08/2022

Ocena (2.6) Oceń: