Lunchboxy są coraz popularniejszym rozwiązaniem problemu posiłków w pracy. Pozwalają zaoszczędzić czas i pieniądze, chronią przed uzależnieniem od fast-foodów, a przede wszystkim umożliwiają realizację wielu różnych planów żywieniowych, w tym odchudzających czy zdrowotnych. Jeśli brakuje Ci inspiracji, zapoznaj się z najciekawszymi przepisami na zdrowe lunchboxy z różnych zakątków świata. Oto 10 pomysłów na lunchboxy!

- Coleslaw z chlebkiem pita
- Sałatka brokułowa z wędzonymi migdałami
- Sezamowy makaron z kurczakiem
- Śródziemnomorska tortilla z kurczakiem
- Sałatka z ciecierzycy i awokado
- Tofu burrito
- Fasola z makrelą
- Quinoa z pesto i fasolą
- Kanapki jabłkowe
- Owsiany przysmak
- Lunchboxy o czasie!
Obecnie lunchboxy to przemysł sam w sobie. Producenci opakowań prześcigają się w pomysłach na najbardziej praktyczne pudełka, zaś restauracje i sklepy oferują gotowe zestawy do pracy. Przygotowanie lunchboxu w domu nie jest jednak wielkim problemem, a może być tańsze, zdrowsze i smaczniejsze!
Sałatkowe lunchboxy
Sałatki to doskonały pomysł na lunchbox – tradycyjnie jedzone na zimno, doskonale zachowujące świeżość dzięki dodatkowi sosu i zdecydowanie sprzyjające figurze oraz samopoczuciu.
Coleslaw z chlebkiem pita
Składniki:
- 1 łyżeczka niskotłuszczowego majonezu
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- garść szatkowanej białej kapusty
- 1 marchew
- plaster cebuli
- 20 sera cheddar
- 1 pełnoziarnista pita
Przygotowanie:
W misie połącz majonez z jogurtem. Dodaj poszatkowaną kapustę, cebulę i marchew. Dorzuć starty ser i wymieszaj wszystko dokładnie, a następnie dopraw solą i pieprzem. Sałatką napełnij rozkrojone połówki pity. (źródło: https://www.nhs.uk/)
Sałatka brokułowa z wędzonymi migdałami
Składniki:
- 500 g brokułu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki majonezu
- 1 ½ łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 1 łyżeczka miodu/syropu klonowego
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 szklanki siekanej czerwonej cebuli
- ¼ szklanki suszonych żurawin
Wędzone migdały:
- ½ szklanki migdałów
- ½ szklanki pestek z dyni
- 1 łyżka sosu tamari
- ½ łyżeczki miodu
- ¼ łyżeczki wędzonej papryki
Przygotowanie:
Brokuł rozdziel na różyczki, łodygę posiekaj w kostkę. W dużej misie ubij razem oliwę, majonez, ocet, musztardę, miód, rozdrobniony czosnek i sól. Dodaj brokuły, cebulę i żurawiny i dokładnie wymieszaj. W drugiej misie wymieszaj pestki z dyni, migdały, tamari, miód i paprykę, po czym przełóż całość na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz 10-15 minut w temp. 180 °C. Po ostudzeniu dodaj do brokułów, wymieszaj i dopraw do smaku. (źródło: https://www.loveandlemons.com/)

Mięso na zimno jest bardzo atrakcyjną i pożywną przekąską, która zaspokoi zapotrzebowanie na białko i pomoże Ci pracować efektywniej bez wyczerpujących zmian poziomu cukru we krwi.
Sezamowy makaron z kurczakiem
Składniki:
- 1 łyżka tahini
- sok z 1 limonki
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- ½ łyżeczki płatków chilli
- 200 g ugotowanego makaronu ryżowego
- 200 g gotowanego/pieczonego mięsa z kurczaka
- 1 upieczony bakłażan
- 1 marchew
- ½ ogórka
- garść liści mięty
Przygotowanie:
W dużej misie połącz tahini, sok z limonki, sos sojowy, zmiażdżony czosnek, chilli i trochę wody – ubij całość trzepaczką na kremowy sos. Dodaj makaron, pokrojonego w kawałki kurczaka, startą marchew, krojonego bakłażana i ogórka oraz posiekaną miętę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Przepis starczy na 2 porcje. (źródło: https://www.bbcgoodfood.com/)
Śródziemnomorska tortilla z kurczakiem
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 2 cukinie
- 2 czerwone papryki
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- ½ łyżeczki suszonego czosnku
- ½ łyżeczki suszonej cebuli
- 2 cytryny
- ¼ szklanki kruszonej fety
- 10 tortilli
Przygotowanie:
Umytego i osuszonego kurczaka potnij w ok. 2-cm kawałki. Warzywa i cytrynę (ze skórką) pokrój na kawałki podobnej wielkości. Wszystko przełóż razem do misy i wymieszaj z przyprawami oraz ½ łyżeczki soli. Wyłóż mieszankę na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Zapiekaj 20 minut w temperaturze 180 °C. Usuń z blachy cytrynę, a resztę porozkładaj na tortillach, posyp fetą i zwiń. (źródło: https://sweetpeasandsaffron.com/)

Dla osób na diecie wegańskiej lunchboxy mogą być jedyną racjonalną opcją na zdrowe posiłki w czasie pracy. W wielu kantynach i bufetach opcje bezmięsne niestety ograniczają się wciąż do suchego ryżu z sałatką.
Sałatka z ciecierzycy i awokado
Składniki:
- 1 mały ogórek
- garść ciecierzycy z puszki
- kilka pomidorków koktajlowych
- kilka łyżek ugotowanego brązowego ryżu
- natka pietruszki
- kilka oliwek
- oliwa z oliwek
- 1 awokado
- pół cytryny
- porcja hummusu
- marchewka i seler naciowy pocięte w słupki
Przygotowanie:
W misie wymieszaj pokrojonego ogórka, pomidory, oliwki, ryż, ciecierzycę i pietruszkę. Dopraw sałatkę do smaku solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Przełóż do głównej przegródki lunchboxu. W drugiej umieść połówki awokado z ćwiartkami cytryny, zaś w trzeciej hummus z marchwią i selerem. (źródło: https://gatheringdreams.com/)
Tofu burrito
Składniki:
- 1 opakowanie tofu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ¼ łyżeczki granulowanego czosnku
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- liście dowolnej zielonej sałaty lub jarmużu
- ½ awokado
- ¼ czerwonej cebuli
- 1 pomidor
- garść fasoli z puszki
Przygotowanie:
Tofu zawiń w ręcznik papierowy i obciąż deską do krojenia, na której ułożysz coś ciężkiego. Pozostaw na kilka minut, by odciekła z niego woda. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i włóż cały bloczek tofu, po czym je rozdrobnij używając drewnianej szpatułki. Dodaj przyprawy i smaż, aż tofu nabierze aromatu, czyli ok. 10 minut. Przełóż do lunchboxu, a obok dołóż ćwiartki awokado, plastry cebuli, pokrojonego pomidora, fasolę oraz sałatę. (źródło: https://thefitchen.com)

Dieta bezglutenowa stwarza szczególne wyzwania w zakresie posiłków w pracy. Klasyczne kanapki są niewskazane, a gotowe posiłki bez glutenu są dość ograniczone.
Fasola z makrelą
Składniki:
- puszka białej fasoli typu cannellini
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- ½ łyżeczki chrzanu
- 2 łyżki natki pietruszki
- ¼ czerwonej cebuli
- 1 puszka wędzonej makreli
- ćwiartka cytryny
Przygotowanie:
Fasolę odcedź i przepłucz pod zimną wodą. W misce wymieszaj oliwę, ocet i chrzan. Dodaj fasolę, natkę i posiekaną cebulę. Przełóż do pojemnika, a na wierzch wyłóż kawałki fileta z makreli oraz ćwiartkę cytryny. (źródło: https://www.olivemagazine.com/)
Quinoa z pesto i fasolą
Składniki:
- 1 szklanka świeżej bazylii
- 1 szklanka liści rukoli
- 40 ml oliwy + 1 łyżka
- 15 g orzechów włoskich
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 średnia cukinia
- 200 g białej fasoli z puszki
- 20 g suszonych pomidorów
- 300 g ugotowanej komosy ryżowej
- 15 orzeszków piniowych
Przygotowanie:
Bazylię, rokietę, oliwę, orzechy włoskie i sok z cytryny zmiksuj z solą i pieprzem. Na łyżce oliwy podsmaż pokrojoną w plastry cukinię, posól i popieprz do smaku. Dodaj fasolę, suszone pomidory i orzeszki piniowej i podsmaż mieszając. W dużej misie wymieszaj komosę, pesto oraz warzywa z patelni. Przepis na 2 porcje. (źródło: https://tasty.co/)

Czasami nie ma nic lepszego na podniesienie popołudniowej energii niż słodka przekąska o niebagatelnych walorach odżywczych i sporej dozie zaspokajającego apetyt błonnika.
Kanapki jabłkowe
Składniki:
- 1 duże jabłko
- kilka łyżek masła orzechowego
- ½ szklanki orzechów włoskich
- ½ szklanki borówek kanadyjskich
Przygotowanie:
Z jabłka wytnij ogryzek. Potnij owoc na 4 plastry sporej grubości. Na dwa plastry nałóż solidną porcję masła orzechowego i przykryj dwoma pozostałymi plastrami. Kanapki umieść w pojemniku wraz z orzechami i borówkami. (źródło: https://www.blessthismessplease.com/)
Owsiany przysmak
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki rodzynek
- ¾ szklanki stopionego masła
- ¼ szklanki miodu
- 2 łyżki tahini
Przygotowanie: W misie zmieszaj wszystkie suche składniki. W małym garnuszku podgrzej miód, masło i tahini i dolej do suchych składników. Wymieszaj całość i przełóż do żaroodpornego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Dociśnij i piecz ok. 25 minut w temperaturze 180 °C. Po wystudzeniu krój w prostokąty i pakuj do lunchboxu z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami.
(źródło: https://www.healthymummy.com/)
Lunchboxy o czasie!
Wszystkie te apetyczne i zdrowe lunchboxy możesz przygotować dzień wcześniej, aby uniknąć rannego pośpiechu. Zachęcamy też do improwizacji i zmiany przepisów w zależności od własnych upodobań czy ograniczeń dietetycznych. Zdecydowanie dobrym pomysłem jest również wykorzystanie pozostałości z weekendowych obiadów czy codziennych kolacji. Zaoszczędzisz tym sposobem czas i unikniesz marnotrawstwa, które jest nieetyczne i nieekologiczne!
Bibliografia
1. „The History of the Lunch Box” Lisa Bramen, https://www.smithsonianmag.com/arts-culture/the-history-of-the-lunch-box-98329938/, 1/08/2022
2. “Healthier lunchbox recipes” NHS, https://www.nhs.uk/healthier-families/recipes/healthier-lunchboxes/, 1/08/2022
3. “Lunchbox recipes” BBC Good Food, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/lunchbox-recipes, 1/08/2022
4. “8 healthy lunchbox ideas” Olive Magazine, https://www.olivemagazine.com/recipes/collection/best-healthy-lunch-boxes-for-work/, 1/08/2022
5. “14 Healthy Lunch-Box Ideas to Pack for Work” Perry Santanachote, https://dailyburn.com/life/recipes/packed-healthy-lunch-ideas/, 1/08/2022
6. “17 Wholesome Work Lunches You Can Pack In The Morning” Jesse Szewczyk, https://tasty.co/article/jesseszewczyk/easy-make-ahead-work-lunches, 1/08/2022