10 potraw z cukinii - najlepsze przepisy z cukinii

Cukinia jest powszechnym i przyjemnie neutralnym w smaku warzywem, które szalenie łatwo jest wkomponować do wielu przepisów. Jej uprawa jest nieskomplikowana i bardzo efektywna, co pozwala znacząco obniżyć koszty rodzinnego jadłospisu. Nawet duża nadwyżka nie jest przy tym problematyczna, bowiem potrawy z cukinii można bez znudzenia konsumować codziennie. Oto 10 potraw z cukinii!



Zapiekana cukinia. Źródło: Volurol/ShutterstockZapiekana cukinia. Źródło: Volurol/Shutterstock
  1. Raw makaron z cukinii z sosem z awokado
  2. Kolorowa sałatka z cukinią
  3. Bazyliowy chłodnik z cukinią
  4. Sałatka z grillowanej cukinii
  5. Roladki z cukinii
  6. Nadziewane cukinie
  7. Placki z cukinii z fetą
  8. Frytki z cukinii
  9. Czekoladowe muffiny z cukinią
  10. Babka z cukinią i ananasem
  11. Cukinie małe i duże...
Dietetycy zgodnie wychwalają walory zdrowotne cukinii. Niskokaloryczna, nie wywołująca uczuleń, jest niezwykle bogata w błonnik, minerały i antyoksydanty. Na szczególną uwagę zasługuje zawartość zeaksantyny oraz luteinykarotenoidów chroniących wzrok i zapobiegających rozwojowi nowotworów. Cukinię warto też konsumować ze względu na obecność witaminy A i B6 oraz potasu.

Cukinia na surowo

Zdecydowana większość źródeł sugeruje cieplną obróbkę cukinii. Młodsze okazy można jednak bez problemów spożywać surowo, na przykład pod postacią ciekawych i niebanalnych sałatek. Nie bez powodu cukinia też pojawia się często w przepisach diety „raw”.

Raw makaron z cukinii z sosem z awokado


Składniki:

Przygotowanie:
Umyj cukinię i potnij na cienkie wstążki specjalną obieraczką. Połącz w misie z połową soli, wymieszaj i odstaw na 20 minut. W międzyczasie zmiksuj miąższ z awokado z resztą soli, sokiem z cytryny i czarnym pieprzem. Plastry z cukinii odciśnij z wody i połącz z sosem. Wierzch posyp posiekanymi nerkowcami. (źródło: https://www.elephantasticvegan.com/)

Kolorowa sałatka z cukinią


Składniki:

Przygotowanie:
Paprykę, ogórka i cukinię umyj i pokrój w kostkę. Z pomidora usuń pestki, a resztę również pokrój w kostkę. W miseczce ubij oliwę, ocet, sól, cukier i pieprz – połącz całość z warzywami i dokładnie wymieszaj. Miąższ awokado pokrój na kawałki i delikatnie wymieszaj z sokiem z limonki. Dołóż do sałatki i lekko zamieszaj. (źródło: https://www.tasteofhome.com/)

Wegańskie dania z cukinii

Jako uniwersalna baza dodająca „treści” warzywnym daniom cukinia doskonale sprawdza się w daniach wegańskich, które z reguły są mniej sycące. Można z jej pomocą przygotować zupy, sosy czy makarony, a całoroczna dostępność ułatwia jaroszom gotowanie również poza sezonem.

Bazyliowy chłodnik z cukinią


Składniki:
  • 2/3 szklanki pora pokrojonego w plasterki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cukinie
  • ¼ szklanki nasion z konopi
  • sok z 1/2 cytryny
  • ½ łyżeczki pasty miso
  • 1 szklanka wody
  • ½ szklanki liści bazylii

Przygotowanie:
Na oliwie z oliwek podsmaż pora, następnie przypraw go solą i pieprzem do smaku. Po ok. 5 minutach dodaj rozgnieciony czosnek i smaż jeszcze 30 sekund. W mikserze połącz pora, startą cukinię, nasiona konopi, miso i sok z cytryny. Zmiksuj na gładką masę, a następnie dodaj sól, pieprz i bazylię. Miksuj dalej dodając stopniowo wodę. Podawaj z grzankami. (źródło: https://www.loveandlemons.com/)

Sałatka z grillowanej cukinii


Składniki:

Przygotowanie:
Chleb porozrywaj na małe kawałki i zmieszaj w misie z 2 łyżkami oliwy z oliwek oraz szczyptą soli. Wyłóż na blachę i zapiekaj ok. 10 minut w temperaturze 100 °C. Paprykę oczyść z nasion, drobno pokrój i połącz w miseczce z rozgniecionym czosnkiem, sosem sojowym, sokiem, octem i olejem sezamowym. Wymieszaj dokładnie. Cukinię pokrój na talarki o grubości ok. 5 mm. Połącz ją w misie z resztą oliwy i solą i opiekaj na grillu 10-15 minut przy średniej temperaturze. W dużej misie połącz cukinię i odsączoną ciecierzycę i wymieszaj całość z sosem. Dołóż chleb i lekko wymieszaj.
Bazyliowy chłodnik z cukinii. Źródło: New Africa/Shutterstock
Zapiekana cukinia

Cukinia to jedno z najwdzięczniejszych warzyw do zapiekania. Krojona w plastry doskonale komponuje się z masą jajeczną czy serową i może być nawet wykorzystywana jako mniej kaloryczna alternatywa dla makaronowych płatów do lazanii.

Roladki z cukinii


Składniki:

Przygotowanie:
Pokrój cukinie wzdłuż na w miarę cienkie paski. Obłóż ręcznikiem papierowym i zostaw do odsączenia. W misie zmieszaj ricottę, ½ szklanki parmezanu, jajka, czosnek, sól i pieprz. Na dno żaroodpornego naczynia wyłóż nieco sosu pomidorowego. Każdy płat mozzarelli posmaruj sosem pomidorowym, na wierzch wyłóż ricottę i posyp mozzarellą. Zwijaj roladki i układaj je ciasno bokiem na blasze. Całość posyp resztą parmezanu. Zapiekaj 20 minut w temperaturze 200 °C. (źródło: https://www.delish.com/)

Nadziewane cukinie


Składniki:
  • 4 średnie cukinie
  • ½ łyżeczki ziół włoskich
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 500 g łagodnej kiełbasy
  • ½ szklanki posiekanej cebuli
  • 1 łyżeczka rozgniecionego czosnku
  • 2 szklanki sosu pomidorowego
  • ¾ szklanki tartej mozzarelli
  • 1 łyżeczka natki z pietruszki

Przygotowanie:
Cukinie przetnij wzdłuż na połówki i delikatnie wyżłób łyżeczką. Powstałe „łódeczki” oprósz solą, pieprzem i ziołami i ułóż w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu. Na patelni na oliwie podsmaż kiełbasę pokrojoną w kawałeczki. Dodaj cebulę, podsmaż do zeszklenia i dodaj czosnek. Dolej sos pomidorowy i dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu ok. 5 minut. Sos nakładaj do wydrążonych cukinii, posyp serem i zapiekaj 25 minut w temperaturze 200 °C. (źródło: https://www.dinneratthezoo.com/)
Tabela przedstawiająca sposoby przygotowania cukinii; opracowanie własne
Smażone dania z cukinii

Ze względu na lekką konsystencję i neutralny smak, cukinia szczególnie dobrze smakuje w towarzystwie tłuszczu i przy obróbce w wysokiej temperaturze. Choć smażenie nie jest ogólnie najzdrowszym sposobem na przygotowywanie posiłków, poniższe dania, jedzone od czasu do czasu, na pewno krzywdy nie wyrządzą, a są prawdziwym specjałem!

Placki z cukinii z fetą


Składniki:
  • 500 g cukinii
  • 2 jaja
  • 2 zielone cebulki
  • 2 łyżki siekanego kopru
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ szklanki kruszonej fety
  • ¼ szklanki mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Cukinię zetrzyj na grubej tarce, oprósz solą i pozostaw na durszlaku na 10 minut, a następnie dokładnie odciśnij. Ubij jajka, dodaj posiekane zioła, cukinię, fetę, czosnek i czarny pieprz. Dosyp mąkę i proszek i wymieszaj. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż placki do złota, 2-3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu odsącz na papierowym ręczniku. Podawaj na ciepło z ćwiartkami cytryny. (źródło: https://www.onceuponachef.com/)

Frytki z cukinii


Składniki:
  • 4 średnie cukinie
  • 3 jaja
  • 1 szklanka mąki
  • 3 szklanki bułki tartej
  • 2 cytryny
  • ¼ szklanki natki pietruszki
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
Cukinie pokrój w słupki rozmiarów frytek. Jajka ubij z solą i pieprzem w płaskim naczyniu. Na dwa inne talerze wysyp mąkę i bułkę tartą. Obtaczaj słupki cukinii w mące, maczaj w jajku i obtaczaj w bułce tartej. Wyłóż na deskę przykrytą papierem do pieczenia i włóż do lodówki na 10 minut - 3 godziny. Na szeroką patelnię wylej warstwę oleju o głębokości minimum 1 cm. Gdy olej się rozgrzeje wrzucaj partie schłodzonych frytek i smaż 2-3 minuty z obu stron. Wykładaj na ręcznik papierowy. Przed podaniem posyp natką pietruszki. (źródło: https://cooking.nytimes.com/)
Czekoladowe muffiny z cukinią. Źródło: minadezhda/Shutterstock
Cukinia na słodko

Z cukinii można oczywiście przyrządzić również deserowe przysmaki. Dodawana do ciast, podobnie jak marchewka czy jabłko, zapewnia wilgotną teksturę i pozwala wypiekom dłużej utrzymywać świeżość. Nie musisz się przy tym obawiać – warzywny smak nie będzie wcale wyczuwalny!

Czekoladowe muffiny z cukinią


Składniki:

Przygotowanie:
W jednej misie połącz mąkę, kakao, sodę, proszek i sól. W drugiej zmieszaj olej, mleko, jaja, oba rodzaje cukru i ubij do gładkiej pienistej konsystencji. Dodaj cukinię. Połącz zawartość obu misy, dodaj chipsy i delikatnie wymieszaj. Ciasto przekładaj łyżką do foremek na muffiny, nie wypełniając więcej niż ¾ objętości. Piecz w temperaturze 175 °C przez ok. 20 minut. (źródło: https://bake-eat-repeat.com/)

Babka z cukinią i ananasem


Składniki:

Przygotowanie:
Zmieszaj mąkę, cynamon, sól, sodę i proszek. Mikserem ubija jajka, dodaj esencję i cukier, ubij ponownie, a na końcu dolej powoli olej wciąż miksując. Powoli dosyp suche składniki miksując na niskich obrotach. Dodaj pokrojony bardzo drobno ananas, cukinię oraz kokos. Dokładnie wszystko wymieszaj, przelej do wytłuszczonej formy babkowej i piecz 65-70 minut w temp. 175 °C. Wystudź przed krojeniem. (źródło: https://www.mybakingaddiction.com/)

Cukinie małe i duże...


Warto pamiętać, że duże cukinie najlepiej jest wykorzystywać do zup, zapiekanek i ciast, gdzie nie zależy nam na zachowaniu konsystencji warzywa. Te mniejsze, to najbardziej cenione przysmaki, które idealnie nadają się na grilla czy do smażenia, a bardzo często przyrządza się je wraz z kwiatami!
Ekologia.pl (Agata Pavlinec)

Bibliografia

1. „Health Benefits of Zucchini” WebMD, https://www.webmd.com/diet/health-benefits-zucchini#:~:text=Zucchini%20is%20rich%20in%20multiple,Folate, 15/08/2022
2. “How to Buy and Cook Zucchini: A Complete Guide” Carl Hanson, https://www.allrecipes.com/article/how-to-cook-zucchini/, 15/08/2022
3. “How to Cook Zucchini, 4 Ways” Nicole Doster, https://www.tasteofhome.com/article/how-to-cook-zucchini-3-easy-ways/, 15/08/2022
4. “11 Easy & Delicious Zucchini Recipes” Jenn Segal, https://www.onceuponachef.com/recipes/easy-and-delicious-zucchini-recipes.html, 15/08/2022
5. “60 Sweet And Savory Zucchini Recipes” Camille Lowder, https://www.delish.com/cooking/g2880/zucchini-recipes/?slide=1, 15/08/2022

Ocena (4.2) Oceń: