10 potraw z jogurtem - najlepsze przepisy z jogurtem

Jogurt naturalny to nie tylko produkt zdrowy i orzeźwiający w smaku, ale także doskonały surowiec kulinarny. Zamiast sięgać po gotowe sosy czy desery naucz się wykorzystywać unikalne właściwości sfermentowanego mleka w codziennym gotowaniu. Jeśli brakuje Ci inspiracji, zapoznaj się z ciekawymi pomysłami na dania z jogurtem z różnych zakątków świata. Oto 10 potraw z jogurtem!



Śniadaniowa misa jogurtowa. Źródło: Sokor Space/ShutterstockŚniadaniowa misa jogurtowa. Źródło: Sokor Space/Shutterstock
  1. Bardzo zdrowa misa jogurtowa
  2. Jogurtowy tost
  3. Haydari
  4. Raita
  5. Kurczak Tandoori
  6. Pieczone czerwone ziemniaki
  7. Chlebek naan
  8. Ciasto jogurtowe z sosem jagodowym
  9. Czekoladowy pudding z jogurtu
  10. Truskawkowy jogurt mrożony
  11. Jogurt naturalny dla naszego zdrowia!
Pierwsze wzmianki o jogurcie pochodzą sprzed ponad 8 tysięcy lat z Indii. Przez wiele stuleci fermentacja była jedynym znanym społeczeństwu sposobem na przechowywanie mleka. Sama nazwa pochodzi z języka tureckiego i oznacza krzepnięcie. To właśnie też tureccy nomadzi jako pierwsi zaczęli stosować jogurt w celach terapeutycznych. Mówi się również, że wielka armia Dżyngis-Chana zawdzięczała swoją siłę i niezłomność właśnie regularnej konsumpcji sfermentowanego mleka. Czy to nie dostateczny argument, aby codziennie sięgnąć po kubeczek?

Śniadaniowe przysmaki z jogurtem

Większość z nas nie ma rano czasu na smażenie jajecznicy. Dania na bazie jogurtu są nie tylko szybkie do przyrządzenia, ale także dostarczają organizmowi na początku dnia wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Naucz się komponować jogurt z węglowodanami, aby dbać o zdrowie i figurę, ale nigdy się nie znudzić!

Bardzo zdrowa misa jogurtowa


Składniki:

Przygotowanie:
Jogurt wyłóż do misy. Na wierzchu zaaranżuj nasiona chia i siemię, a na to wyłóż owoce oraz granolę. Miód zmieszaj z masłem migdałowym i rozlej na wierzchu. Całość posyp wiórkami kokosowymi. Misę możesz też przygotować dzień wcześniej i trzymać przez noc w lodówce. (źródło: https://sharedappetite.com/)

Jogurtowy tost


Składniki:

Przygotowanie:
W misce ubij jogurt, jajo i miód/syrop. Dodaj cynamon. W każdej kromce zrób placami spore zagłębienie, przełóż je do żaroodpornego naczynia i wlej do zagłębień sos jajeczny. Zapiekaj 10-13 minut w temperaturze 200 °C. Podawaj na ciepło przybrany owocami. (źródło: https://www.delish.com/)

Sosy i dipy na bazie jogurtu

Jako lekko zagęszczona, ale aksamitnie kremowa baza o neutralnym smaku jogurt doskonale sprawdza się w przepisach na sosy i dipy. Do kulinarnej klasyki należy już greckie tzatziki z ogórkiem, koprem i czosnkiem. Ale równie ciekawych receptur jest na świecie więcej, np. indyjska raita i turecki haydari.

Haydari


Składniki:

Przygotowanie:
Jogurt odsącz w ściereczce na durszlaku, a następnie schłodź w lodówce. Fetę pokrusz widelcem z 2 łyżkami jogurtu. Dodaj rozgnieciony czosnek, sól i pieprz do smaku, oliwę, 1 łyżkę mięty, koperek i sok z cytryny. Dobrze wymieszaj i wyłóż na płaski talerz. Skrop dodatkowo oliwą, posyp resztą mięty i pietruszką. Podawaj jako dip. (źródło: https://www.cookeatworld.com/)

Raita


Składniki:

Przygotowanie:
Jogurt schłodź w lodówce. Cebulę i chili drobno posiekaj. Kolendrę umyj, osusz i również posiekaj. Kmin rzymski podpraż na patelni i rozgnieć w moździerzu. Jogurt wymieszaj dokładnie z ¼ łyżeczki soli. Dodaj resztę składników i delikatnie zamieszaj. Podawaj do pilafu lub kebabu. (źródło: https://www.indianhealthyrecipes.com/)
Klasyczna indyjska raita. Źródło: Tatiana Bralnina/Shutterstock
Jogurt w daniach obiadowych

Jogurtem można również zastąpić śmietanę w przepisach na dania mięsne i zapiekanki. Sporo takich przepisów znajdziemy w kuchni indyjskiej, ale coraz częściej jogurt jest też hitem diet odchudzających, które starają się redukować zawartość kalorii i tłuszczu w daniach.

Kurczak Tandoori


Składniki:

Przygotowanie:
Z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. 2 łyżki soku oraz połowę skórki włóż do zamykanego foliowego worka z jogurtem, imbirem, 2 zgniecionymi ząbki czosnku, 1 łyżką masali, chili i ½ łyżeczki soli. Umyte nogi natnij lekko nożem i dodaj do worka. Całość zamknij, porządnie wymasuj i włóż na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmij udka, wyłóż na blachę i piecz 15 minut w temperaturze 200 °C. Resztę przypraw zmieszaj z olejem/masłem i mieszanką tą natrzyj kawałki kalafiora. Dołóż je do blachy z kurczakiem i piecz jeszcze 30 minut. Na 5 minut przed końcem dodaj orzechy. Przed podaniem posyp kalafiora bazylią. (źródło: https://www.eatthis.com/)

Pieczone czerwone ziemniaki


Składniki:
  • 6 dużych czerwonych ziemniaków
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 1 ½ łyżki suszonej pietruszki
  • 1 ½ łyżeczki soli ziołowej
  • 1 szklanka tartego żółtego sera

Przygotowanie:
Ziemniaki umyj i podziuraw widelcem. Piecz w kuchence mikrofalowej 10-12 minut na najwyższej mocy – w połowie zrób pauzę i obróć je na drugą stronę. Po ostudzeniu przekrój ziemniaki wzdłuż na połówki i wydrąż pozostawiając skorupę o grubości nieco ponad 0,5 cm. Miąższ pognieć z mlekiem, jogurtem, masłem, przyprawami, solą morską i pieprzem czarnym. Włóż nadzienie do ziemniaczanych skorup i posyp każdą serem. Zapiekaj 25-30 minut w temperaturze 175 °C. (źródło: https://www.tasteofhome.com/)
Tabela przedstawiająca sposoby wykorzystania jogurtu w kuchni; opracowanie własne
Wypieki na bazie jogurtu

Dodawany do ciasta jogurt zapewnia przyjemniej wilgotną konsystencję i bogatszy smak. Można wykorzystywać zarówno w przepisach na słodkie, jak i słone wypieki.

Chlebek naan


Składniki:

Przygotowanie:
Drożdże rozpuść w 125 ml ciepłej wody z 1 łyżeczką cukru. W dużej misie połącz mąkę, resztę cukru, proszek oraz ½ łyżeczki soli. Dodaj stopione masło, jogurt i wodę z drożdżami. Zagniataj ciasto przez ok. 10 minut. Na końcu powinno mieć formę gładkiej, miękkiej kuli. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę. Podziel ciasto na 6 części, a każdą po kolei rozwałkuj na placek o długości ok. 20 cm i szerokości 13 cm. Smaż na gorącej suchej patelni po ok. 3 minut z każdej strony. Gotowe placki potrzyj rozpuszczonym masłem i trzymaj pod folią aluminiową. (źródło: https://www.bbcgoodfood.com/)

Ciasto jogurtowe z sosem jagodowym


Składniki:

SOS:

Przygotowanie:
Jaja wbij do misy i ubij ręcznym mikserem. Dodaj olej, cukier i jogurt i miksuj jeszcze minutę. Dodaj mąkę z proszkiem i miksuj kolejną minutę. Wlej ciasto na natłuszczonej tortownicy i piecz 35-40 minut w temperaturze 180 °C. W garnuszku wymieszaj składniki sosu i gotuj na małym ogniu do osiągnięcia pożądanej gęstości. Przelej do miseczki i wychłodź w lodówce. Podawaj ostudzone ciasto polane sosem. (źródło: https://anitalianinmykitchen.com/)
Ciasto jogurtowe. Źródło: p_saranya/Shutterstock
Pyszne jogurtowe desery

Zamiast ciężkich kremów czy komercyjnych lodów pełnych konserwantów wykorzystaj jogurt naturalny do zdrowych domowych deserów. Pokochają je dzieci i dorośli!

Czekoladowy pudding z jogurtu


Składniki:
  • ½ szklanki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki śmietan
  • kremówki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • szczypta soli kamiennej

Przygotowanie:
Wszystkie składniki połącz w misie i ubijaj ręcznym mikserem 3-5 minut. Przełóż do pucharków i schłodź w lodówce. Podawaj udekorowane owocami i orzechami. (źródło: https://food52.com/)

Truskawkowy jogurt mrożony


Składniki:
  • 3 szklanki pokrojonych w plastry truskawek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 ½ szklanki pełnotłustego jogurtu
  • ½ szklanki mleka
  • ¼ łyżeczki soli

Przygotowanie:
W garnku połącz truskawki, sól, cukier i sok z cytryny. Podgrzewaj na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia kryształków, a następnie rozgnieć praską do ziemniaków. Zdejmij z ognia i odstaw na 10 minut. Następnie dodaj jogurt i mleko i dokładnie wymieszaj. Przełóż mieszankę na 1 godzinę do lodówki, po czym przetwarzaj dalej w maszynie do robienia lodów, ok. 20-25 minut. Podawaj natychmiast. (źródło: https://www.simplyrecipes.com/)

Jogurt naturalny dla naszego zdrowia!


Naukowcy alarmują, że większa część populacji na świecie nie konsumuje dostatecznej ilości nabiału, wskutek czego cierpi na niedostatek wapnia. Jogurt naturalny jest doskonale tolerowanym i łatwym w użyciu produktem mlecznym, który, jak widać, wcale nie musi być jedzony łyżeczką z płatkami śniadaniowymi. Wkomponowując go do rodzinnych posiłków, wspomagasz zdrowie wszystkich domowników!
Ekologia.pl (Agata Pavlinec)

Bibliografia

1. „History of yogurt and current patterns of consumption” Mauro Fisberg i in., https://academic.oup.com/nutritionreviews/article/73/suppl_1/4/1819293, 29/08/2022
2. “How The Whole Wide World Does Yogurt” Christie Rotondo, https://www.thrillist.com/eat/nation/yogurt-consumption-around-the-world, 29/08/2022
3. “26 Things You Can Make with Yogurt” Mura Dominko, https://www.eatthis.com/best-yogurt-based-recipes/, 29/08/2022
4. “Yogurt recipes” BBC Good Food, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/yogurt-recipes, 29/08/2022
5. ” 40 Recipes to Make with Yogurt” Kristin Sutter, https://www.tasteofhome.com/collection/recipes-with-yogurt/, 29/08/2022
6. “28 Recipes That Prove Yogurt Is More Than Just For Breakfast” Mackenzie Filson, https://www.delish.com/cooking/g548/yogurt-recipes/, 29/08/2022

Ocena (3.3) Oceń: