10 potraw z makaronem - najlepsze przepisy z makaronem

Makaron tradycyjnie kojarzy się nam z Włochami i jest to asocjacja całkiem słuszna. W słonecznej Italii nie tylko znają ponad 300 różnych kształtów mącznych klusek, ale i tysiące przepisów na ich przyrządzenie. Jak się okazuje, potrawy z makaronu należą do najulubieńszych przysmaków również w innych częściach świata, a unikalne, regionalne inspiracje smakowe są zdecydowanie warte wypróbowania. Oto 10 potraw z makaronem!



Dania z makaronem są proste i smaczne. Źródło: Bildagentur Zoonar GmbH/ShutterstockDania z makaronem są proste i smaczne. Źródło: Bildagentur Zoonar GmbH/Shutterstock
  1. Gramigna alla salsiccia – makaron z kiełbasą
  2. Pappardelle all’anatra – makaron z kaczką
  3. Mac’n’cheese
  4. Spaghetti z klopsami
  5. Lo mein – chiński makaron z kurczakiem
  6. Makaronowa zupa z miso
  7. Makaruna imbaukha – libijski przysmak jagnięcy
  8. Pasta saltata – makaron po etiopsku
  9. Węgierski makaron z makiem
  10. Czeska zapiekanka makaronowa z jabłkiem
  11. Makaron na różne sposoby
Geniusz makaronu tkwi w jego prostocie i różnorodności zarazem. Łatwo akceptowalny pszeniczny smak i doskonale sycące własności idą w parze z mnogością kształtów i sposobów zastosowania. Penne, spaghetti czy poczciwe kolanka doskonale przesiąkają aromatami,  będąc uniwersalnym elementem zup, sałatek, dań obiadowych mięsnych i wegańskich, a nawet deserów. Daj się zainspirować przepisami z różnych stron świata.

Włoskie dania na bazie makaronu

Zaczynamy od klasyki, jaką jest włoska „pasta”. Oprócz znanych na całym świecie spaghetti alla bolognese czy pasta alla carbonara, w południowym repertuarze znajdują się jednak również bardziej oryginalne i niezwykłe przepisy.

Gramigna alla salsiccia – makaron z kiełbasą


Składniki:

Przygotowanie:
Kiełbasę obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Cebulę posiekaj i podsmaż na oliwie ze szczyptą soli. Gdy zmięknie, dodaj kiełbasę i posiekane liście rozmarynu. Zwiększ ogień, dodaj wino i mieszaj, aż całkiem wyparuje. Dodaj śmietankę i wymieszaj, a następnie krótko podduś wszystko razem. Ugotuj makaron w osolonej wodzie, a po odcedzeniu dodaj do sosu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. (źródło: https://www.lospicchiodaglio.it/)

Pappardelle all’anatra – makaron z kaczką


Składniki:

Przygotowanie:
Na oliwie podsmaż posiekane warzywa przez ok. 10 minut. Dodaj obrane ze skóry i pokrojone w kawałki mięso i smaż, aż zmieni kolor z każdej strony. Dodaj rozgnieciony czosnek, a po chwili dolej wino, pastę pomidorową i 200 ml bulionu. Dorzuć przyprawy, sól kamienna, pieprz zielony, cukier i gotuj ok. godziny, dolewając bulionu w razie potrzeby. W międzyczasie ugotuj i odcedź makaron. Podawaj polany sosem z kaczki i posypany parmezanem. (źródło: https://thehappyfoodie.co.uk/)
Mac’n’cheese. Źródło: Sunny Forest/Shutterstock
Mac’n’cheese. Źródło: Sunny Forest/Shutterstock
Amerykańskie dania z makaronem

Włoscy imigranci w Stanach Zjednoczonych to nie tylko niesławna mafia, ale także liczne pizzerie i restauracje, które na stałe wpisały się do krajobrazu wielkich metropolii. Miłość do makaronu w Ameryce ewoluowała jednak w stronę prostych, sycących i kalorycznych dań, stanowiących dziś esencję tamtejszej kuchni.

Mac’n’cheese


Składniki:

Przygotowanie:
Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu i odcedź. Rozpuść masło na głębokiej patelni, dodaj mąkę i podsmaż. Zacznij powoli dolewać mleko nieustannie mieszając. Na koniec dodaj oba sery i gotuj na wolnym ogniu, aż sos nieco zgęstnieje. Wyłóż makaron do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i zalej sosem, a całość dokładnie wymieszaj. Bułkę tartą podsmaż na maśle i wyłóż na wierzch zapiekanki, po czym lekko oprósz papryką. Zapiekaj 30 minut w temperaturze 175°C. (źródło: https://www.allrecipes.com/)

Spaghetti z klopsami


Składniki:
  • 500 g spaghetti
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • ¼ szklanki natki pietruszki
  • ¼ szklanki tartego parmezanu
  • 1 jajo
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki płatków papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ szklanki posiekanej cebuli
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 1 liść laurowy

Przygotowanie:
Spaghetti ugotuj w osolonej wodzie i odcedź. W dużej misie wymieszaj mięso, bułkę tartą, natkę, jajko, parmezan, zgnieciony czosnek, płatki papryki i 1 łyżeczkę soli. W masy uformuj 16 klopsów. W patelni rozgrzej olej i usmaż na nim klopsy, nieustannie je obracając (ok. 10 minut). Przełóż klopsy na talerz, a na patelni podsmaż cebulę, dodaj pomidory i liść laurowy. Zmniejsz ogień, dodaj klopsy i duś na małym ogniu ok. 10 minut. Podawaj makaron z solidną porcją sosu i klopsów. (źródło: https://www.delish.com/)
Chiński makaron Lo mein. Fot. Sergii Koval/Shutterstock
Azjatyckie dania makaronowe

Nie wszyscy wiedzą, że makaron tak naprawdę wymyślili Chińczycy – do Europy przywędrował on dopiero w ramach geograficznych podbojów. Pierwsze wzmianki o pszenicznych kluskach pochodzą z początków naszej ery, ale najstarsze ślady produkcji szacowane są nawet na 4000 lat. Nic dziwnego, że makaron do dziś cieszy się w Azji wielką renomą, również w wersji ryżowej i gryczanej.

Lo mein – chiński makaron z kurczakiem


Składniki:
  • 1 ½ łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  •  ½ cebuli
  • 300 g kurczaka w kawałkach
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 6 zielonych cebulek
  • 500 g jajecznego chińskiego makaronu średniej grubości

SOS:

Przygotowanie:
Skrobię zmieszaj z ciemnym sosem sojowym, tak, aby nie było grudek, a następnie dodaj pozostałe składniki sosu. 2 łyżki sosu wymieszaj z kurczakiem. W woku podgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek i podsmaż przez 30 sekund. Dodaj mięso i smaż ok. 1 minuty. Dodaj pokrojoną marchew i paprykę i smaż dalszych kilka minut. Dodaj ugotowany makaron, resztę sosu i 65 ml wody. Na koniec dorzuć posiekaną zieloną cebulkę i smaż jeszcze minutę. Podawaj natychmiast. (źródło: https://www.recipetineats.com/)

Makaronowa zupa z miso


Składniki:
  • 115 g gryczanego makaronu soba
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka tartego korzenia imbiru
  • 4 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ¼ szklanki miso
  • 170 g tofu
  • 55 g grzybów shiitake
  • 2 szklanki szpinak baby
  • 2 zielone cebulki

Przygotowanie:
Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu, odcedź i przelej zimną wodą. Na oleju podsmaż czosnek, cebulę, imbir z solą i pieprzem. Po 3 minutach dolej bulion i sos sojowy. Zagotuj i gotuj ok. 10 minut na małym ogniu. Dodaj miso i dokładnie wymieszaj. Dorzuć pokrojone tofu, posiekane drobno grzyby i szpinak. Duś około 5 minut, po czym zdejmij z ognia, dodaj makaron i posiekaną cebulkę. Podawaj natychmiast. (źródło: https://www.purewow.com/)
7 pomysłów na dania z makaronem; opracowanie własne
Dania makaronowe z Afryki

Makaruna imbaukha – libijski przysmak jagnięcy


Składniki:

Przygotowanie:
Mięso pokrój na kawałki i podsmaż na maśle, aż zbrązowieje. Dodaj 1 posiekaną cebulę, pomidora, przecier i resztę przypraw. Zalej całość litrem wody i zagotuj. Na garnek nałóż nakładkę do gotowania na parze i włóż do niej makaron namoczony uprzednio w misce z wodą i odrobiną oleju. Pozostaw do gotowania na 45 minut, po czym zdejmij nakładkę. Przełóż makaron do misy i zalej go kilkoma chochlami wywaru z mięsa, a następnie przełóż z powrotem do nakładki. Dodaj pokrojone ziemniaki, resztę cebuli w krążkach oraz cieciorkę i gotuje na parze jeszcze 30 minut. Do mięsa dolej nieco wody, dodaj rodzynki oraz dynię i gotuj dalszych 15 minut. Gdy makaron będzie miękki, przełóż go do misy i posyp imbirem i cynamonem. Całość zalej gorącym rozpuszczonym masłem, a na wierzch wyłóż cebulę, cieciorkę, dynię, rodzynki i mięso. (źródło: http://libyanfood.blogspot.com/)

Pasta saltata – makaron po etiopsku


Składniki:
  • 2 duże żółte ziemniaki
  • ½ szklanki blanszowanych migdałów
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek extra virgin
  • ¼ szklanki siekanej szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • ¼ szklanki soku z cytryny
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki pasty harissa
  • 350 g makaronu typu penne
  • ¼ szklanki siekanej rukoli
  • ¼ szklanki siekanej bazylii

Przygotowanie: Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, a następnie odcedź zachowując 1 ½ szklanki wody z gotowania. Pokrój w małe kawałki. Na 1 łyżce oliwy podsmaż migdały, rozgnieciony czosnek i szalotkę. Smaż ok. 8 minut, aż migdały będą złote, a potem umieść zawartość patelni w mikserze wraz z sokiem z cytryny, pastą harissa, parmezanem i solą. Zmiksuj na gładką pastę stopniowo dolewając wodę z gotowania. W misie zmieszaj makaron, ziemniaki, rukolę i migdałową pastę, a wierzch posyp bazylią. (źródło: https://www.food.com/)
Makaron z makiem. Źródło: nada54/Shutterstock
A może makaron na słodko?

Tak samo jak ryż, makaron jest również doskonała bazą dla słodkich obiadów i deserów. To doskonała propozycja nie tylko dla dzieci, ale i dorosłych, którzy lubią dogodzić sobie od czasu do czasu. Słodkie makarony są specjalnością środkowej części Europy.

Węgierski makaron z makiem


Składniki:
  • 500 g makaronu jajecznego
  • 4 łyżki masła
  • 100 g mielonego maku
  • 50 g cukru pudru

Przygotowanie:
Makaron ugotuj, odcedź i przelej zimną wodą. Mak wymieszaj z cukrem pudrem. Masło rozpuść w mikrofali. Wymieszaj makaron, mak i masło i podawaj natychmiast. (źródło: https://budapestcookingclass.com/)

Czeska zapiekanka makaronowa z jabłkiem


Składniki:

Przygotowanie:
Makaron ugotuj, rodzynki namocz w odrobinie wody. Żółtka oddziel i ubij z 4 łyżkami cukru, cukrem waniliowym oraz szczyptą cynamonu. Po trochu dodawaj twaróg i mieszaj. Jabłka obierz i pokrój na plasterki, a następnie dodaj wraz z rodzynkami do masy. Białka ubij na sztywno z resztą cukru, po czym dodaj do makaronu. Obie masy wymieszaj w natłuszczonej formie i zapiekaj 40 minut w temperaturze 180°C. (źródło: https://www.recepty.cz/)

Makaron na różne sposoby

Tak naprawdę nie ma składnika, którego nie dałoby się dorzucić do makaronu – od wszelkich warzyw i ziół po podroby i owoce morza. Przy współczesnym tempie życia to zdecydowanie jeden z najatrakcyjniejszych elementów diety, który może dopasowywać się również do zdrowego stylu życia.
Ekologia.pl (Agata Pavlinec)

Bibliografia

1. “26 Most Famous Pasta Dishes in Italy from Every Region” Italy Foodies, https://www.italyfoodies.com/blog/famous-pasta-dishes-in-italy, 3/08/2022
2. “100 Most Popular ITALIAN PASTA DISHES” Taste Atlas, https://www.tasteatlas.com/100-most-popular-pasta-dishes-in-italy, 3/08/2022
3. “10 American Pasta Dishes That Italians Think Are A Total Disgrace” BuzzFeed, https://www.buzzfeed.com/kptkh/10-american-pasta-dishes-that-italians-would-consi-9qkrxh4ivp, 3/08/2022
4. “The History of Noodles: How a Simple Food Became a Worldwide Staple” Justin McDonnell, https://www.theatlantic.com/china/archive/2013/08/the-history-of-noodles-how-a-simple-food-became-a-worldwide-staple/278637/, 3/08/2022
5. “23 Easy Asian Noodle Recipes You’ll Want to Add to Your Weekly Rotation” Taryn Pire, 3/08/2022
6. „4 Most Popular AFRICAN PASTA DISHES” Taste Atlas, https://www.tasteatlas.com/most-popular-pasta-dishes-in-africa, 3/08/2022

Ocena (2.3) Oceń: