10 potraw z mlekiem - najlepsze przepisy z mlekiem

Mleko to jeden z najbardziej uniwersalnych składników kuchennych. Lekko osładza potrawy, zabiela i dodaje im kremowej konsystencji. Jest niezastąpione nie tylko w ciastach i deserach, ale także daniach głównych. Sprawdź, jak możesz wykorzystać nadwyżkę mleka w lodówce, aby sprawić domownikom przyjemną niespodziankę. Oto 10 potraw z mlekiem!



Mleczne ciasto. Źródło: Diana Sklarova/ShutterstockMleczne ciasto. Źródło: Diana Sklarova/Shutterstock
  1. Kremowa zupa kukurydziana
  2. Zupa kasztanowa
  3. Ser paneer w mlecznym sosie indyjskim
  4. Fasolka szparagowa w kremowym sosie z koperkiem
  5. Zapiekanka makaronowa Alfredo z kurczakiem
  6. Szpinakowa zapiekanka chlebowa
  7. Ciasto z gorącym mlekiem
  8. Owocowe bułeczki na parze
  9. Pudding cytrynowy
  10. Pieczony krem z rozmarynem
  11. Mleko na różne sposoby
Krowie mleko jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka oraz wapnia, fosforu i magnezu. Wspiera więc rozwój i mineralizację kości oraz zębów, ułatwia rozbudowę mięśni, a, jak wynika z niektórych badań, może również wspomagać zdrowie serca i utratę wagi. Co ważne, lubi je większość dzieci i dorosłych, co otwiera szeroki wachlarz potencjalnych zastosowań w kuchni.

Mleczne zupy

Zupa mleczna z przedszkola mało komu się dobrze kojarzy. Na bazie mleka można jednak przygotować bardzo smaczne i pożywne zupy, które mile urozmaicą jesienno-zimową rutynę.

Kremowa zupa kukurydziana


Składniki:

Przygotowanie:
Olej rozgrzej wraz z masłem w dużym garnku. Dodaj posiekany por, pokrojony w kawałki boczek i zmiażdżony czosnek. Duś ok. 15 minut. Z kukurydzy zetnij ziarna i dodaj je do garnka razem z pustymi kolbami, skórką od parmezanu i wywarem z kurczaka. Gotuj ok. 20 minut, po czym dodaj mleko. Zmniejsz ogień na minimum, zamieszaj zupę i usuń kolby oraz skórkę od sera. Dosyp starty parmezan i zmiksuj zupę. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz podawaj z posypką ze szczypiorku. (źródło: https://www.delicious.com.au/)

Zupa kasztanowa


Składniki:

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż posiekaną cebulę ze szczyptą soli. Dodaj pokrojone kasztany i smaż 2 minuty. Dodaj wodę i rozmaryn, zagotuj, dorzuć bulion i duś ok. 15 minut. Zdejmij z ognia i zmiksuj, po czym dodaj mleko i gotuj jeszcze 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. Na patelnię wylej masło i duś w nim całe kasztany z odrobiną soli kamiennej na małym ogniu ok. 10 minut. Podawaj zupę z kasztanami zaaranżowanymi po środku talerza. (źródło: https://ahedgehoginthekitchen.com/)
Zupa kasztanowa. Źródło: Sharaf Maksumov/Shutterstock
Sosy na bazie mleka

Mleko to jeden z najpopularniejszych składników kremowych, białych sosów, które chętnie podaje się do mięsa, ryb i warzyw. Mowa nie tylko o klasycznym beszamelu, ale także egzotycznych potrawach z Indii, gdzie z powodzeniem zastępuje ono znacznie droższe mleko kokosowe.

Ser paneer w mlecznym sosie indyjskim


Składniki:

Przygotowanie:
Nerkowce z mlekiem zmiksuj na gładką pastę. Na patelni rozgrzej ghee i podsmaż na nim obie pasty (ewentualnie tarty czosnek i imbir). Dodaj posiekaną cebulę i smaż do złota. Pomidory rozgnieć i dodaj na patelnię razem z siekanym chili oraz przyprawami. Smaż kilka minut, po czym dolej mleka, pasty z nerkowców oraz śmietanki i gotuj do zgęstnienia. Na koniec dołóż ser i podgrzewaj całość ok. 2-3 minut. (źródło: https://parenting.firstcry.com/)

Fasolka szparagowa w kremowym sosie z koperkiem


Składniki:
  • 4 łyżki masła
  • 4-5 łyżek mąki
  • 1 litr mleka
  • 50 ml śmietany kremówki
  • 400 g ugotowanej zielonej fasoli (świeżej lub mrożonej)
  • 4 łyżki koperku
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 2-3 łyżki octu

Przygotowanie:
Masło rozgrzej na patelni aż się spieni, dodaj mąkę i przygotuj zasmażkę. Dolewaj mleko stale mieszając, aż zacznie wrzeć. Dodaj koperek i szczyptę soli, zmniejsz ogień i gotuj 20-25 minut, raz na jakiś czas mieszając. Następnie dodaj cukier, ocet i kremówkę, zamieszaj i dodaj fasolkę. Podawaj z gotowanymi ziemniakami oraz jajkiem na twardo. (źródło: https://www.toprecepty.cz/)
Ser paneer w mlecznym sosie indyjskim. Źródło: Indian Food Images/Shutterstock
Pożywne zapiekanki

Mleko jest doskonałym dodatkiem do zapiekanek – pomaga ono połączyć wszystkie składniki, dodaje daniu wilgotności i przyjemnego kremowego smaku.

Zapiekanka makaronowa Alfredo z kurczakiem


Składniki:
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 małe piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 300 g drobnego makaronu

SOS:
  • ¼ szklanki masła
  • 2 łyżeczki rozgniecionego czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • 1 ½ szklanki kremówki
  • 1 ½ szklanki mleka
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • ½ łyżeczki pieprzu zielonego
  • 1 szklanka tartego parmezanu
  • 1/14 szklanki tartej mozzarelli

Przygotowanie:
Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i dodaj pokrojonego w małe kawałki kurczaka. Oprósz mięso lekko solą, pieprzem oraz granulowanym czosnkiem. Smaż 3-4 minuty z każdej strony, po czym przełóż na talerz. Makaron ugotuj na al dente. Na tej samej patelni rozgrzej masło i dodaj czosnek. Smaż ok. 45 sekund, po czym dodaj mąkę i mieszaj ok. 1 minuty. Stopniowo dolewaj mleko i kremówkę, nieustannie mieszając trzepaczką. Zmniejsz ogień i gotuj, póki sos nie zgęstnieje. Dodaj sól, pieprz, starty parmezan i ½ szklanki mozzarelli. Zdejmij z ognia i dokładnie wymieszaj. Dodaj kurczaka i makaron, zamieszaj i wyłóż całość do natłuszczonego żaroodpornego naczynia. Posyp resztą mozzarelli i piecz w temperaturze 175 stopni C ok. 20 minut. (źródło: https://www.pumpkinnspice.com/)

Szpinakowa zapiekanka chlebowa


Składniki:

Przygotowanie:
W dużej misie ubij jajka i dodaj mleko. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę z selerem i tymiankiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem i duś ok. 5 minut. Rozmrożony szpinak odciśnij z wody i dodaj do warzyw na patelni. Chwilę podsmaż i zdejmij z ognia. Chleb przełóż do misy z jajkami i dokładnie wymieszaj, aby nasiąkł sosem. Dodaj warzywa, 1 szklankę sera i wymieszaj. Przełóż całość do żaroodpornego naczynia, posyp resztą sera i zapiekaj 30-35 minut w temperaturze 180°C. (źródło: https://www.themountainkitchen.com/)
Tabela przedstawiająca sposoby wykorzystania mleka w kuchni; opracowanie własne
Ciasta na bazie mleka

Większość przepisów na ciasta wykorzystuje mniejsze lub większe ilości mleka. Jest ono przede wszystkim niezastąpionym elementem drożdżowego zaczynu, ale sprawdza się również w klasycznych plackach czy muffinach.

Ciasto z gorącym mlekiem


Składniki:

Przygotowanie:
Jajka ubij mikserem, aż będą kremowe i puszyste. Stopniowo dodawaj cukier i esencję waniliową. Mąkę zmieszaj z proszkiem i powoli dosypuj, miksując na wolnych obrotach. W małym garnku podgrzej mleko i rozpuść w nim masło. Całość dolej do ciasta i krótko zmiksuj. Przelej do natłuszczonej formy i piecz 30-35 minut w temperaturze 175°C. (źródło: https://www.tasteofhome.com/)

Owocowe bułeczki na parze


Składniki:

Przygotowanie:
Mleko lekko podgrzej w garnku. Zdejmij z ognia, dodaj 50 g cukru oraz drożdże. Odstaw na 15 minut, aby się spieniły. Następnie dodaj jaja, esencję i szczyptę soli, a potem stopniowo dosypuj mąkę mieszając. Zagnieć miękkie ciasto i pozostaw na godzinę pod ściereczką do wyrośnięcia. Orzechy rozgnieć z brązowym cukrem i wyłóż na duży talerz. Z ciasta odrywaj kawałki po 50 g i rozwałkowuj na kółka. Na środek każdego wyłóż łyżeczkę owoców i nieco cukru. Uformuj bułeczki i wyłóż na tacę wysypaną kaszą manną. Ponownie odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. W garnku zagotuj wodę i umieść wkładkę do parowania posmarowaną olejem. Wyłóż na nią bułeczki i duś pod przykryciem ok. 25 minut. Gotowe bułeczki maczaj w roztopionym maśle i obtaczaj w orzechach. Podawaj na ciepło. (źródło: https://www.bbc.co.uk/food)
Cytrynowy pudding. Źródło: arcus Z-pics/Shutterstock
Pyszne mleczne desery

Z mleka da się wyczarować całą gamę zimnych i ciepłych deserów – począwszy od lodów, a skończywszy na poczciwym budyniu. Ciekawe receptury na kremy, pianki czy ryżowe przysmaki znaleźć można w kuchniach całego świata.

Pudding cytrynowy


Składniki:

Przygotowanie:
W rondlu wymieszaj skrobię z cukrem. Zacznij dolewać mleko ubijając trzepaczką do całkowitego wymieszania. W misce ubij jajko z żółtkiem i dodaj do mleka. Gotuj na średnim ogniu nieustannie mieszając, aż całość zgęstnieje i będzie bulgotać. Zdejmij z ognia i wymieszaj sok z cytryny, skórkę oraz masło. Przecedź pudding przez sito i nałóż do miseczek. Udekoruj świeżymi owocami. (źródło: https://www.thespruceeats.com/)

Pieczony krem z rozmarynem


Składniki:

Przygotowanie:
Strąk kardamonu lekko pokrusz i połącz w garnku z mlekiem i rozmarynem. Zagotuj, odstaw na 20 minut, po czym przecedź. Jajka ubij z żółtkami i syropem klonowym. Następnie ostrożnie wlewaj mieszankę do mleka, cały czas mieszając trzepaczką. Przelej całość do naczynia żaroodpornego o pojemności 1,2 l lub sześciu małych foremek ceramicznych. Formę lub foremki umieść w blasze wypełnionej ciepłą wodą (powinna sięgać do połowy ściany foremki). Piecz w temperaturze 180 °C 40 minut w przypadku małych foremek i 60 minut przy korzystaniu z jednej dużej formy. Podawaj na zimno z owocami z kompotu. (źródło: https://www.theguardian.com/)

Mleko na różne sposoby


Do gotowania równie dobrze nadaje się mleko pełnotłuste, jak i 2%-owe, pasteryzowane oraz UHT. Nie poleca się natomiast wykorzystywać mleka beztłuszczowego, które jest nie tylko bardziej wodniste, ale i uboższe w smaku. Osoby cierpiące na nietolerancję laktozy lub alergię na białko krowie mogą zastąpić klasyczne mleko roślinnym, ale należy liczyć się z faktem, że smak i konsystencja będą niestety nieco inne.
Ekologia.pl (Agata Pavlinec)

Bibliografia

1. „20 RECIPES THAT USE UP ALL THE EXTRA MILK SITTING IN YOUR FRIDGE” Kate Ryan, Amanda Arnold, https://www.elitedaily.com/lifestyle/recipes-with-milk, 26/09/2022
2. “14 Dreamy and Creamy Pudding Recipes” Cathy Jacobs, https://www.thespruceeats.com/dreamy-and-creamy-pudding-recipes-5091680, 26/09/2022
3. “White Love: 15 Best Milk Recipes | Easy Milk Recipes” Sparshita Saxena, https://food.ndtv.com/food-drinks/white-love-10-best-milk-recipes-704172, 26/09/2022
4. “The 10 best milk recipes” The Guardian, https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2013/may/18/10-best-milk-recipes, 26/09/2022
5. “Milk recipes” BBC Food, https://www.bbc.co.uk/food/milk, 26/09/2022

Ocena (5.0) Oceń: