10 potraw z ziemniaka - najlepsze przepisy z ziemniaka

Statystyczny mieszkaniec Ziemi rocznie spożywa nawet 33 kg ziemniaków. Rekordzistami w tej kategorii są Białorusini, którzy średnio konsumują nawet 176 kg na głowę. I trudno się dziwić – jest to warzywo tanie, łatwo dostępne, pożywne i mało kontrowersyjne w smaku. Aby przełamać codzienną monotonię warto jednak poznać i wypróbować bardziej oryginalne pomysły na potrawy z ziemniaków. Oto 10 potraw z ziemniaka!



Gratin Dauphinoise. Źródło: Danilova Janna/ShutterstockGratin Dauphinoise. Źródło: Danilova Janna/Shutterstock
  1. Ziemniaczany gratin Dauphinoise
  2. Colcannon – czyli irlandzkie puree z ziemniaków
  3. Kremowa zupa ziemniaczana
  4. Francuska zupa cebulowo-ziemniaczana
  5. Placek z ziemniakami i szpinakiem
  6. Placuszki z gotowanych ziemniaków
  7. Sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową
  8. Sałatka ziemniaczana z awokado
  9. Gnocchi w sosie pomidorowym
  10. Czeskie szyszki z makiem
  11. Ziemniaki - zdecydowanie na TAK!
Przez setki lat, w okresach głodu, kiedy niekorzystne warunki pogodowe niweczyły uprawy pszenicy czy żyta, ziemniaki ratowały społeczeństwa europejskie przed śmiercią. Dzisiaj supermarkety pękają w szwach, a my możemy wybierać między komosą ryżową a orkiszem. Ziemniaki powoli też zyskują na uznaniu u koneserów, którzy z namysłem wybierają odpowiednie odmiany do każdego przepisu: sałatkowe, mączyste, ogólnoużytkowe, a nawet czerwone. 

Międzynarodowa ziemniaczana klasyka

Niby skromna bulwa kojarząca się z najprostszą kuchnią, ziemniak stal się już jednak legendą, zwłaszcza w kuchni europejskiej. Szwedzi rozcinają go w harmonijkę i pieką, Brytyjczycy z zapałem rozgniatają na puree, zaś Francuzi umieszczają w swoich słynnych gratin.

Ziemniaczany gratin Dauphinoise


Składniki:

Przygotowanie:
Mleko, kremówkę i całe ząbki czosnku zagotuj w dużym garnku. Ziemniaki pokrój w cienkie plasterki (3-4 mm) i dołóż do mleka. Gotuj ok. 3 minut, aż zmiękną, po czym delikatnie zamieszaj. Wyjmij plastry cedzakową łyżką i ułóż w żaroodpornym naczyniu, tak, aby tworzyły 5-centymetrową warstwę. Zalej całość mlekiem (po usunięciu czosnku), aby minimalnie pokrywało wierzch ziemniaków. Całość posyp serem i piecz 30 minut w temperaturze 190 °C. (źródło: https://www.bbcgoodfood.com/)

Colcannon – czyli irlandzkie puree z ziemniaków

 
Składniki:

Przygotowanie:
Obrane i pokrojone ziemniaki ugotuj do miękkości z 2 łyżeczkami soli. Następnie odcedź na durszlaku. W garnku stop masło i dodaj jarmuż – smaż 3-4 minuty mieszając. Dodaj pokrojoną zieloną cebulkę i smaż jeszcze minutę. Dolej mleko lub śmietanę i dołóż ziemniaki. Ugnieć całość i dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj na gorąco do mięsa. (źródło: https://www.simplyrecipes.com/)
Tabela przedstawiająca sposoby wykorzystania ziemniaków w kuchni; opracowanie własne
Tabela przedstawiająca sposoby wykorzystania ziemniaków w kuchni; opracowanie własne
Zupy ziemniaczane

Ziemniaki pojawiają się jako treściwa wkładka w bardzo wielu zupach – począwszy od ogórkowej, a skończywszy na gulaszowej. Mogą też jednak odgrywać główną rolę, oferując przyjemne nasycenie po dniu pełnym pracy. Niezastąpione są zwłaszcza w chłodnym sezonie jesienno-zimowym!

Kremowa zupa ziemniaczana


Składniki:
  • 6 plastrów bekonu
  • 4 łyżki masła
  • 2 duże pory
  • 2 ząbki czosnku
  • ¼ szklanki mąki
  • 1 kg ziemniaków
  • 4 szklanki wywaru z kurczaka
  • 1 szklanka mleka
  • 1szklanka kremówki
  • 2 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
  • ½ szklanki tartego sera cheddar

Przygotowanie:
Podsmaż pokrojony w kostkę bekon, aż będzie chrupiący, ok. 8 minut, po czym odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. W tym samym garnku rozgrzej masło i dodaj krojony na cienkie plastry por oraz czosnek. Smaż, aż zmiękną, ok. 4 minuty. Posyp warzywa mąką i mieszaj intensywnie. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, mleko i kremówkę. Zagotuj, po czym zmniejsz ogień i gotuj, aż ziemniaki będą bardzo miękkie. Odlej pół zupy i zmiksuj, po czym przelej w powrotem do garnka. Dodaj bekon, sól, pieprz i ser i mieszaj, dopóki się nie rozpuści. Podawaj zupę posypaną serem i zieloną cebulką. (źródło: https://themodernproper.com/)

Francuska zupa cebulowo-ziemniaczana


Składniki:
  • 115 g solonego masła
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 liść laurowy
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ szklanki wytrawnego białego wina
  • 1 kg ziemniaków
  • 6 szklanek wywaru z kurczaka
  • ½ szklanki kremówki
  • 12 kromek bagietki
  • 3 szklanki tartego sera gruyere

Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzej 4 łyżki masła i podsmaż pokrojoną w cienkie plastry cebulę, tymianek oraz 1 łyżeczkę soli. Duś ok. 15 minut na wolnym ogniu. Dodaj liść laurowy, czosnek i wino i gotuj ok 1 minut, dopóki wino nie wyparuje. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, wywar, szczyptę pieprzu i łyżeczkę soli. Gotuj, aż ziemniaki będą bardzo miękkie. Usuń liść laurowy, a zupę zmiksuj na gładko. Dolej kremówkę i dodaj resztę masła – podgrzewaj do roztopienia. Zupę podziel na 6 żaroodpornych misek. Na wierzch każdej połóż 2 kromki bagietki i posyp ½ szklanki sera. Włóż do nagrzanego piekarnika z funkcją grilla i zapiekaj 2-3 minut, aż ser zacznie lekko brązowieć. Podawaj na gorąco. (źródło: https://www.thepioneerwoman.com/)
Kremowa zupa ziemniaczana. Źródło: SerPhoto/Shutterstock
Placki i placuszki

Poczciwe placki ziemniaczane z surowych tartych ziemniaków to nie jedyny sposób na transformację popularnych bulw. Z ziemniaków można przygotowywać różnego rodzaju placki wykorzystując w tym celu zarówno puree, jak i całe plastry.

Placek z ziemniakami i szpinakiem


Składniki:

PASTA:

Przygotowanie:
Zmiksuj czosnek, kolendrę, chili, kmin, paprykę, ½ łyżeczki soli, pieprz i 2 łyżki oliwy na gładką pastę. 2 łyżki oliwy rozgrzej na patelni i usmaż posiekaną cebulę. Dodaj połowę pasty, rozmrożony szpinak, 1 łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu i smaż mieszając ok. 2 minuty. Zdejmij z ognia i dodaj koperek oraz skórkę z cytryny. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Rozwałkuj ciasto i wyłóż na blachę, docinając brzegi, tak aby krawędzie były wyższe. Nakłuj spód widelcem, wyłóż nadzienie szpinakowe i pokruszoną fetę. Włóż do lodówki na minimum 20 minut. Ziemniaki pokrój w bardzo cienkie plastry, wymieszaj z 1 łyżką oliwy i solą, po czym zaaranżuj na cieście, aby lekko na siebie zachodziły, nie przykrywając brzegów. Piecz placek 50 minut w temperaturze 200 °C.  Do pozostałej połowy pasty dodaj 1 łyżkę oliwy i sok z cytryny. Zamieszaj dokładnie i rozprowadź łyżeczką na wierzchu ciepłego placka. (źródło: https://www.delicious.com.au/)

Placuszki z gotowanych ziemniaków


Składniki:
  • 2 ½ szklanki gotowanych gniecionych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
  • ½ szklanki startego sera cheddar
  • olej do smażenia
  • 1 jajo
  • 1 łyżka siekanego szczypiorku
  • ½ łyżeczki ostrego sosu (np. tabasco)
  • 1 opakowanie gęstej kwaśnej śmietany

Przygotowanie:
Ziemniaki zmieszaj z serem, jajkiem, szczypiorkiem, sosem i ½ łyżeczki soli. Jeśli konsystencja jest zbyt rzadka, dodaj nieco mąki. W wysokiej patelni rozgrzej grubszą warstwę oleju. Dużą łyżką wykładaj porcje ciasta na patelnie i smaż placuszki po 2 minuty z każdej strony. Po usmażeniu odsącz na papierowym ręczniku. Podawaj z kwaśną śmietaną. (źródło: https://www.delish.com/)
Sałatka ziemniaczana z fasolką i bekonem. Źródło: larik_malasha/Shutterstock
Sałatki ziemniaczane

Na bazie gotowanych i pieczonych ziemniaków można przygotowywać pożywne sałatki, które łatwo zastąpią obiad. Z lekko kwaśnym sosem zachowają one świeżość w lodówce nawet przez kilka dni!

Sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową


Składniki:
  • 6 średnich ziemniaków
  • 1 duża czerwona cebula
  • 250 zielonej fasolki szparagowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 8 plastrów bekonu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek + dodatkowa oliwa na polanie warzyw

Przygotowanie:
Ziemniaki pokrój w kostkę ok. 2 cm. Fasolce odetnij końcówki i pokrój na małe kawałki. Cebulę pokrój w dużą kostkę. Warzywa umieść na blasze i polej obficie oliwą, posól i popieprz. Piecz w temperaturze 220 °C ok. 25-30 minut, kilka razy mieszając. W międzyczasie podpraż na patelni bekon, aż będzie kruchy i potnij go na kawałki. W misie połącz upieczone ziemniaki, cebulę oraz fasolkę z bekonem. Z soku z cytryny, musztardy, tymianku, soli i pieprzu ubij sos i stopniowo dolej oliwę. Całość dolej do sałatki i wymieszaj. Podawaj na ciepło. (źródło: https://www.tasteofhome.com/)

Sałatka ziemniaczana z awokado


Składniki:

Przygotowanie:
Ziemniaki w skórkach pokrój w ćwiartki i ugotuj w osolonej wodzie – powinny być miękkie, ale się nie rozpadać! Gdy trochę przestygną, zdejmij skórki i pokrój je w kostkę, a następnie lekko skrop octem. W dużej misie zmieszaj jogurt/majonez, musztardę i nieco czarnego pieprzu. Dodaj ziemniaki, pokrojone jajka i awokado, posiekaną cebulkę, plasterki selera i kolendrę. Delikatnie wymieszaj i podawaj natychmiast. (źródło: https://www.gimmesomeoven.com/)
Gnocchi w sosie pomidorowym. Źródło: nblx/Shutterstock
Kluski z ziemniaków

Dzięki bogactwu skrobi z gotowanych ziemniaków można przyrządzić doskonałe ciasto – smaczne, lekkie i przyjemnie elastyczne. Letnią klasyką są już ziemniaczane knedle ze śliwkami. Jaki jeszcze kluski można przygotować na bazie kartofli?

Gnocchi w sosie pomidorowym


Składniki:
  • 500 g ziemniaków
  • 1 szklanka mąki
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 jajo

SOS:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki bez skóry
  • ½ szklanki wody, płatki chili do smaku

Przygotowanie:
Ziemniaki ugotuj do miękkości, odcedź dokładnie i pognieć na gładko (lub przepuść przez maszynkę). Na stolnicy zmieszaj mąkę z solą, na wierzch wyłóż ziemniaki, a w zagłębienie na szczycie wbij jajko. Zagnieć miękkie ciasto i formuj z niego wałki, które następnie krój na kluski o długości 2 cm. Posyp je mąką i pozostaw na 20 minut. W międzyczasie na oleju podsmaż pomidory z ziołami, solą i pieprzem, dodaj wodę i chili i duś na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.  W duży garnku zagotuj osoloną wodę, wrzuć gnocchi i wyjmuj łyżką cedzakową, gdy tylko wypłyną na powierzchnię. Przełóż kluski do garnka z sosem, gotuj 30 sekund i podawaj natychmiast.
(źródło: https://anitalianinmykitchen.com/)

Czeskie szyszki z makiem


Składniki:
  • 800 g ugotowanych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 350 g mąki (idealnie grubo mielonej)
  • 100 g mielonego maku
  • 100 masła
  • 3-4 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:
Zimne ziemniaki przepuść przez maszynkę i połącz z jajkiem, mąką i szczyptą soli. Ugnieć gęste ciasto i formuj z niego grubsze wałki, które dalej krój na 3-4-centymetrowe kawałki. Wrzuć je do wrzątku i gotuj ok. 4 minut. Gdy wypłyną na powierzchnię, odcedź i wyłóż na talerz. Mak zmieszaj z cukrem i posyp nim kluski. Całość polej roztopionym masłem. (źródło:  https://www.toprecepty.cz/)

Ziemniaki - zdecydowanie na TAK!


Wbrew popularnemu stereotypowi ziemniaki wcale nie są niezdrowe i tuczące. Zawierają sporo błonnika, antyoksydantów oraz potasu i magnezu, dbając o prawidłowe ciśnienie i sprawne funkcjonowanie układu pokarmowego. Kaloryczność dań ziemniaczanych wynika zazwyczaj z dodatków – jeśli dbasz o linię, unikaj przepisów z dużą ilością majonezu, kremówki, masła czy sera. Od czasu do czasu, każdy może jednak pozwolić sobie na grzeszny ziemniaczany smakołyk.
Ekologia.pl (Agata Pavlinec)
 

Bibliografia

1. „40 potato recipe ideas” BBC Good Food, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/potato-recipes, 24/08/2022
2. “61 potato bakes and other comforting ways with our favourite carb” Delicious, https://www.delicious.com.au/recipes/collections/gallery/comforting-potato-recipes/tnd8wjts, 24/08/2022
3. “75 Insanely Delicious Potato Recipes To Make Every Day Of The Week” Dora Villarosa, https://www.delish.com/cooking/recipe-ideas/g3030/potato-recipes/, 24/08/2022
4. “75 Best Potato Recipes to Get Creative With Your Spuds” Rebekah Lowin, https://www.thepioneerwoman.com/food-cooking/meals-menus/g33547890/potato-recipes/, 24/08/2022
5. “65 Easy Potato Recipes” Sue Stetzel, https://www.tasteofhome.com/collection/easy-potato-recipes/, 24/08/2022
6. “What potato dishes look like in 25 places around the world” Nasha Smith, Carolina Gazal, https://www.insider.com/potatoes-around-the-world-2018-7, 24/08/2022

Ocena (5.0) Oceń: