10 przepisów na wegańskie burgery – najlepsze przepisy na wegańskie burgery

Hamburgery i cheeseburgery podbiły już cały świat. Począwszy od dobrze znanych sieciowych fast-foodów, a skończywszy na kreatywnych, autorskich restauracjach, bułka z kotletem i dodatkami nie znika z jadłospisów. Wraz z modą na zdrową żywność i odpowiedzialne podejście do przyszłości planety coraz więcej konsumentów chętnie sięga jednak po dania bezmięsne. Oto 10 przepisów na wegańskie burgery!



Burger z grillowanym tofu. Źródło: iMarzi/ShutterstockBurger z grillowanym tofu. Źródło: iMarzi/Shutterstock
  1. Pikantne burgery z tofu
  2. Burger z grillowanym tofu i cebulą
  3. Burgery z ciecierzycy
  4. Wegetariański burger z czarnej fasoli
  5. Burger ryżowo-owsiany z shiitake
  6. Burgery z kaszy jaglanej
  7. Burger z dynią masłową
  8. Wegetariański burger z bakłażanem
  9. Burgery z boczniakiem
  10. Burger orzechowy z pieczarkami
  11. Wegańskie burgery jako zdrowa alternatywa
Według historyków pomysł na hamburgera sięga starożytnego Rzymu! Już w I w. n.e. rozdrabniane mięso mieszano z przyprawami i winem. Dopiero na początku XIX w. w oxfordzkim słowniku języka angielskiego pojawiło się pojęcie „steku z Hamburga”, który składał się ze zmielonej wołowiny, bułki tartej i cebuli. Pod koniec tego samego stulecia na jednym z festynów w stanie Nowy Jork przedsiębiorczy bracia Menches mieli po nieoczekiwanym wyczerpaniu zapasów kiełbasy zacząć podawać chleb nadziewany wołowym mięsem. W ciągu kolejnych 10 lat opiekane na grillu mięsne placki stały się w USA gastronomicznym hitem, który pomógł rozwojowi takich marek jak Burger King czy McDonalds.

Dla dopełnienia tej krótkiej historii warto dodać, że w latach 70-tych ubiegłego stulecia pojawiły się już pierwsze „vegeburgery”, w których początkowo wykorzystywano przede wszystkim tofu.

Sojowe burgery

Najpowszechniejszą alternatywą dla mięsa jest soja oraz produkowane z niej tofu. To właśnie z niego najczęściej przyrządza się wegańskie parówki, wędliny oraz kotlety.

Pikantne burgery z tofu


Składniki:

Przygotowanie:
Tofu zawiń w ściereczkę i obciąż, aby odcisnąć wodę. Po ok. 30 minutach pokrusz je do miski i połącz z resztą składników. Z masy uformuj cztery kotlety i podsmaż je krótko na oliwie na głębokiej patelni. Następnie przełóż patelnię do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piecz ok. 20 minut. Podawaj z bułką, wegańskim majonezem i surowymi warzywami. (źródło: https://pinchofyum.com/)

Burger z grillowanym tofu i cebulą


Składniki:

Krążki cebulowe:
  • 1 duża cebula
  • ½ szklanki mleka roślinnego
  • 1 łyżka mąki
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
Z sosu i przypraw przyrządź marynatę. Tofu przetnij wzdłuż na dwie połowy i umieść w marynacie na 10 minut. W międzyczasie pokrój cebulę w cienkie plastry, zanurz w mleku i obtocz w mące. Smaż na oleju aż zmienią barwę na złotą. Tofu usmaż na patelni do grillowania. W blenderze zmiksuj majonez, 4 łyżki mleka i zmiażdżony czosnek, dopraw do smaku solą i pieprzem. Na połówki bułek nakładaj warstwami sos, po liściu sałaty, usmażone tofu, plaster pomidora, sos, cebulę i przykryj górnymi połówkami. (źródło: https://thegreenloot.com/)

Burgery z innych warzyw strączkowych

Dobrym źródłem białka oprócz soi są również inne warzywa strączkowe – ciecierzyca, fasola czy groch. Po ugotowaniu i rozgnieceniu mają one na tyle treściwą konsystencję, że łatwo uformować z nich burgery.

Burgery z ciecierzycy


Składniki:

Przygotowanie:
Cebulę zmiksuj z czosnkiem, oregano i pietruszką. Dodaj ciecierzycę, mąkę, płatki i pomidory i lekko zmiksuj. Z masy uformuj 6 burgerów o grubości ok. 1 cm. Smaż na oleju po 4-5 minut z każdej strony. Podawaj w bułce z ulubionymi dodatkami. (źródło: https://feelgoodfoodie.net/)

Wegetariański burger z czarnej fasoli


Składniki:

Przygotowanie:
Odcedzoną fasolę rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 20 minut w temperaturze 175 stopni C. Na 2 łyżkach oleju podsmaż cebulę i papryczkę do miękkości, ok. 5 minut. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 2 minuty. Nerkowce zmiksuj i połącz z cebulą. Następnie zmiksuj lekko fasolę i wymieszaj ją w misie z cebulą, bułką tartą, majonezem, nerkowcami, jajkiem i fetą. Dopraw do smaku solą i pieprzem, uformuj burgery i opiekaj na grillu po 3-5 minut z każdej strony. (źródło: https://www.seriouseats.com/)
Burger z ciecierzycy. Źródło: Stepanek Photography/Shutterstock
Burgery zbożowe

Kotlety do bułki można także przygotować na bazie produktów zbożowych: pszenicy, żyta, gryki, jęczmienia, prosa czy owsa, ale także amarantusa i komosy ryżowej. Te dwa ostatnie produkty są szczególnie cenione ze względu na wysoką zawartość białka i brak glutenu.

Burger ryżowo-owsiany z shiitake


Składniki:

Przygotowanie:
Na 1 łyżce oleju podsmaż cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj 2 łyżki wody i duś pod przykryciem ok. 25 minut, często mieszając. Dodaj łyżkę oleju oraz posiekane grzyby i podsmaż na większym ogniu przez ok. 5 minut. Nerkowce zmiksuj na grubą kruszonkę. W dużej misie miksera połącz ryż i przestudzone grzyby – całość zmiksuj, dodaj resztę składników poza olejem, łącznie z nerkowcami. Konsystencja powinna być gęsta i lepka. Z masy uformuj cztery kotlety i smaż je na pozostałym oleju po 3 minuty z każdej strony. Podawaj z bułką, majonezem, sałatą i pomidorem. (źródło: https://minimalistbaker.com/)

Burgery z kaszy jaglanej


Składniki:

Przygotowanie:
Wodę doprowadź do wrzenia, wsyp kaszę i gotuj do miękka 25-30 minut. Pokrój cebulę, seler, marchew i szpinak i zmiksuj razem. Na 1 łyżce oleju z awokado podsmaż krótko czosnek, dodaj zmiksowane warzywa i duś 3-5 minut. Zdejmij z ognia i połącz z ugotowaną kaszą, mąką i syropem. Dodaj paprykę, sól i pieprz do smaku i wszystko dokładnie wymieszaj. Uformuj 10 burgerów i usmaż je na reszcie oleju. Podawaj w bułce z sosem i sałatą. (źródło: https://www.eatingbyelaine.com/)
Tabela przedstawiająca pomysły na wegańskie burgery; opracowanie własne
Burgery z warzywami

W najprostszym wariancie bułkę do hamburgerów można również napełnić grillowanymi warzywami. Jeśli masz trochę więcej czasu, możesz z bakłażana, cukinii, słodkich ziemniaków czy buraków przyrządzić wegetariańskie kotlety – dodatek jajka zapewni im optymalną konsystencję.

Burger z dynią masłową


Składniki:
  • 1 dynia masłowa
  • 1 papryczka chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki czosnkowej oliwy z oliwek
  • garść naci z pietruszki
  • garść świeżej rukoli
  • 4 łyżki majonezu wegańskiego
  • 1 duży pomidor
  • 4 bułki

Przygotowanie:
Z dyni odetnij górną połowę (węższą), obierz i potnij na 8 plastrów o grubości ok. 1 cm. Posiekany czosnek i chili zmieszaj w misce z olejem, solą i pieprzem. Tą mieszanką posmaruj plastry dyni z obu stron i grilluj po ok. 10 minut z każdej strony – aż będą stosunkowo miękkie. Rukolę i pietruszkę wymieszaj z resztą oleju czosnkowego. Do każdej bułki nakładaj po 1 łyżce majonezu, 2 plastry dyni, 1 plaster pomidora i ¼ rukoli z pietruszką. (źródło: https://www.bbcgoodfood.com/)

Wegetariański burger z bakłażanem


Składniki:
  • 2 średnie bakłażany
  • 1 większa cukinia
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ¼ łyżeczki tartego imbiru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 2 jaja
  • szczypiorek

Przygotowanie:
Cebulę podsmaż na oleju, dodaj imbir i rozgnieciony czosnek i jeszcze chwilę duś mieszając. Dodaj pokrojonego w kostki bakłażana i cukinię oraz ¼ szklanki wody. Duś całość do miękka, a następnie rozgnieć. Dodaj jajka i bułkę tartą, paprykę, sól i pieprz do smaku, szczypiorek i zagnieć gładką masę. Formuj burgery i smaż po 3-5 minut z każdej strony. Podawaj w bułce z sałatką coleslaw i plastrami awokado. (źródło: https://kaneskitchenaffair.com/)
Burger z boczniakiem. Źródło: MagdaZarebska/Shutterstock
Grzybowe burgery

Poszukujesz pomysłu na wegańskie burgery, które byłyby ciekawe w smaku? Smażone grzyby to aromatyczny dodatek, który doskonale komponuje się z surówkami i sosami, a dodatkowo dodaj kanapce przyjemnej konsystencji.

Burgery z boczniakiem


Składniki:

Przygotowanie:
Każdy grzyb pokrój wzdłuż na 3 plastry. Sojowe mleko połącz z octem i odstaw. W misie połącz obie mąki z przyprawami i wymieszaj. Każdy plaster grzyba obtocz w mące, w powstałej z mleka sojowego maślance, ponownie w mące i maślance. Smaż na rozgrzanym oleju po 3-4 minuty z każdej strony. Podawaj w bułce z sałatą, pomidorem i majonezem. (źródło: https://www.veganfoodandliving.com/)

Burger orzechowy z pieczarkami


Składniki:
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 cebuli
  • 1 szklanka posiekanych w kostkę pieczarek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 szklanki bułki tartej
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • 1 szklanka mielonych orzechów włoskich
  • 6 łyżek mąki
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 ½ łyżki sosu sojowego
  • ok. 3 łyżek wody

Przygotowanie:
Na oliwie podsmaż seler, pieczarki i cebulę. W dużej misie połącz usmażone warzywa oraz resztę składników. Ilość wody dostosuj do konsystencji masy – powinna umożliwiać lepienie kotletów. Uformuj burgery, umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 15 minut w temperaturze 180°C. Obróć na drugą stronę i piecz jeszcze kwadrans. (źródło: https://veganyumminess.com/)

Wegańskie burgery jako zdrowa alternatywa


Ogrodowe przyjęcia, imprezy urodzinowe, a nawet rodzinne obiady bardzo chętnie korzystają z zapożyczonego z Ameryki pomysłu. Grillowane kotlety łączy się z bułką, wybranymi warzywami i sosami otrzymując pożywny, łatwy do przygotowania i wygodny w konsumpcji posiłek. Każdy może sam skomponować swojego burgera, co ułatwia życie gospodarzom i gościom. Jeśli jako alternatywę dla mięsa podamy kotlety wegańskie, nikt nie będzie miał powodów do niezadowolenia!
Ekologia.pl (Agata Pavlinec)

Bibliografia

1. „A History of the Burger: From Ancient Rome to the Drive-Thru” Hannah Walhout, https://www.foodandwine.com/comfort-food/burgers/burger-timeline, 10/10/2022
2. “For the Future of Plant-Based Burgers, Chefs Are Looking To Ancient History” Elisabeth Sherman, https://matadornetwork.com/read/plant-based-burger-future, 10/10/2022
3. “Vegan burger recipes” BBC Good Food, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/vegan-burger-recipes, 10/10/2022
4. “23 mouth-watering vegan burgers that are better than a takeaway” Rachel Smith, https://www.veganfoodandliving.com/vegan-recipes/20-mouth-watering-vegan-burger-recipes/, 10/10/2022
5. “15 Veggie Burger Recipes” Katie Bandurski, https://www.tasteofhome.com/collection/veggie-burger-recipes/, 10/10/2022

Ocena (5.0) Oceń: