Calzone – właściwości i skład. Przepis na calzone

Kuchnia włoska nie ma sobie równych, tyle pyszności nie posiada żadna inna. Trudno oprzeć się aromatycznym makaronom czy chrupiącej pizzy. Włosi urozmaicili tradycyjny placek na cienkim cieście – zawijając go jak pieroga. W taki sposób narodziło się calzone. Swoim wyglądem przypomina drożdżowego pierożka. Co powinniśmy wiedzieć o tym włoskim specjale?



Calzone to specjał kuchni włoskiej, fot. shutterstockCalzone to specjał kuchni włoskiej, fot. shutterstock
  1. Calzone – co to takiego?
  2. Właściwości prozdrowotne calzone
  3. Calzone w kuchni
  4. Czy warto jeść calzone?

Calzone – co to takiego?

Calzone to rodzaj pizzy, która swoim kształtem przypomina naszego rodzimego pieroga, ale w większym rozmiarze. W środku znajduje się smaczne nadzienie, a całość jest upieczona. Do calzone można dodać dowolne dodatki, według własnego uznania.

Historia calzone wiąże się z historią samej pizzy. Sięga ona II połowy XIX wieku, kiedy to piekarz z Neapolu postanowił stworzyć unikatowe danie na cześć królowej Małgorzaty. Wymyślił cienki placek mączny, na który trafiły dodatki w kolorze włoskiej flagi: czerwone pomidory, biała mozzarella oraz zielona bazylia. Calzone narodziło się w Apulii, niedaleko Neapolu. To niecodzienne połączenie focaccii z Bari oraz pizzy, z nadzieniem zamkniętym wewnątrz ciasta. Istnieje przekonanie, że calzone powstało na skutek nieumyślnego wypadku, kiedy nieuważnemu piekarzowi upadła pizza i złożyła się na pół.

Co ciekawe, calzone najczęściej zamawiane jest nie we Włoszech, ale w Argentynie. Wiąże się to z migracją Włochów do Argentyny na początku XX wieku. To właśnie oni przywieźli ze sobą na drugi koniec świata przepis na to danie. Do dnia dzisiejszego zarówno w samym Buenos Aires, jak i mniejszych argentyńskich miejscowościach znajduje się wiele lokali, które specjalizują się w serwowaniu calzone i jego różnych wariantów.

Podstawowym składnikiem calzone jest ciasto na pizzę, które powinno być rozwałkowane na cieniutki, półcentymetrowy drożdżowy placek. Następnie posmarowane sosem pomidorowym, posypane serem i poukładanymi na nim dodatkami. Tak jak w przypadku pizzy może to być szynka, warzywa, różne rodzaje sera czy na przykład mięso z kurczaka. Po złożeniu i dociśnięciu boków calzone należy posypać suszoną bazylią i piec około 20 minut w mocno nagrzanym piekarniku.
Opracowanie własne
Calzone to rodzaj pizzy, która swoim kształtem przypomina naszego rodzimego pieroga, fot. shutterstock

Właściwości prozdrowotne calzone

Calzone to przede wszystkim ciasto drożdżowe, sos pomidorowy, warzywa (pieczarki, papryka, cebula), porządna porcja sera żółtego, a niekiedy także kawałki mięsa. Wszystkie te składniki mogą dostarczyć organizmowi pewną dawkę witamin i minerałów. Jakie zatem substancje odżywcze kryją się w calzone? Ciasto drożdżowe dostarcza między innymi potasu, magnezu, fosforu,czy witaminy A. Pieczarki to źródło witamin z grupy B, szczególnie ryboflawiny (witamina B2), niacyny (witamina B3) i kwasu pantotenowego (witamina B5). Zawierają też kwas foliowy (witamina B9) i kobalaminę (witamina B12). Czerwona papryka to skarbnica cennych antyoksydantów, witaminy A, C, E oraz potasu. Cebula dostarcza nam witaminy z grupy B, E, H, PP i K. Ma w sobie cynk, magnez, fosfor, potas, sód i wapń. Przecier pomidorowy to przede wszystkim bogactwo sodu i potasu, ale także źródło kwasu foliowego, błonnika, fosforu, magnezu, żelaza, manganu, miedzi oraz biotyny. Jest także bogaty w witaminy: C, E, B1, B2, B3, B6 i K. Natomiast ser żółty to przede wszystkim dawka pełnowartościowego białka, cynku, fosforu, selenu, wapnia oraz witamin takich jak A, D, E, K.
Czy zatem jedzenie calzone może wpłynąć na nasze zdrowie? W jakimś stopniu tak. Magnez stabilizuje pracę układu nerwowego, usprawnia pracę szarych komórek i uspokaja. Zapobiega także chorobom układu sercowo-naczyniowego oraz bierze udział w przemianach białek, tłuszczów i węglowodanów. Cynk jest bardzo ważny dla skóry, włosów i paznokci. Bierze też udział w regulacji pracy organów wewnętrznych - między innymi trzustki, co skutkuje prawidłowym wydzielaniem insuliny. Fosfor to minerał odpowiadający za zdrowe i mocne kości oraz zęby. Jako składnik fosfolipidów utrzymuje zwartą strukturę błon komórkowych. Witamina A bierze udział w syntezie białek i przemianach lipidów, regeneruje komórki oraz uczestniczy w prawidłowym przebiegu procesów wzrostowych. Zadaniem witaminy E jest walka z wolnymi rodnikami, które codziennie atakują organizm ludzki. Poza tym ma wpływ na prawidłową krzepliwość krwi oraz zapewnia odpowiednią ruchliwość mięśni i obniża stężenie "złego" cholesterolu w organizmie. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne za prawidłową pracę układu nerwowego - łagodzą napięcie nerwowe, poprawiają nastrój i podkręcają sprawność intelektualną.
Do środka tego włoskiego pieroga możemy dodać składniki, które lubimy najbardziej, albo na które mamy akurat ochotę, fot. shutterstock

Calzone w kuchni

Przepis na tradycyjne calzone

Składniki:
Składniki na ciasto (na 6 sztuk calzone):

Składniki na farsz:

Składniki na sos pomidorowy:
  • 2 łyżeczki przecieru
  • 2-3 łyżeczki ostrego keczupu lub sosu chili
  • ½ szklanki wody
  • oregano do smaku

Przygotowanie:
Składniki ciasta wsypujemy do miski, drożdże rozpuszczamy w mleku i stopniowo wlewamy do mąki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Nakrywamy je ściereczką i odkładamy na około 30 minut aż wyrośnie. Pieczarki, cebulę, paprykę drobno kroimy i podsmażamy na odrobinie oleju. Ser ścieramy na tarce, szynkę i oliwki kroimy w kostkę. Przygotowujemy sos: przecier mieszamy z ketchupem (lub sosem chili), dodajemy przyprawę i wodę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 porcji, każdą rozwałkowujemy na cienki placek, wielkości talerzyka deserowego. Każdy placek smarujemy sosem, kładziemy szynkę, pieczarki, kukurydzę i ser. Ciasto składamy na pół i zlepiamy jak pierogi, porządnie dociskając brzegi. Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch pierogów smarujemy pozostałym sosem pomidorowym i posypujemy serem. Calzone pieczemy w temperaturze 200 st. C, przez około 15-20 minut.


Przepis na wegetariańskie calzone

Składniki:
Składniki na ciasto (4 sztuki calzone):

Składniki na nadzienie:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 czerwone cebule, drobno pokrojone
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 220 g pokrojonych pieczarek
  • 220 g pokrojonych w plasterki oliwek
  • 2-4 łyżki suszonego oregano
  • 220 g świeżego parmezanu lub startego na tarce cheddara
  • dodatkowo 1 roztrzepane jajko do posmarowania

Przygotowanie:
Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy resztę składników i mieszamy ciasto, a pod koniec dodajemy oliwę.  Odpowiednio długo wyrabiamy ciasto, by było miękkie i elastyczne. Następnie formujemy z niego kulę, wkładamy do oprószonej mąka miski, odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy czystą ściereczką, by ciasto zyskało na objętości (na około 1,5 godziny). Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy do miękkości (około 8 minut). Potem dodajemy pieczarki i smażymy przez kolejne kilka minut. Ściągamy z palnika, dodajemy oliwki, oregano i pozostałe przyprawy. Odstawiamy do ostygnięcia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie wyrabiamy i dzielimy na cztery części. Każdą z nich rozwałkujemy na cienki, okrągły placek o średnicy 20 cm. Na połowę każdego koła nakładamy nadzienie, zostawiając około 1 cm wolnego brzegu i posypujemy startym serem. Brzegi smarujemy wodą, a ciasto zginamy w połowie i formujemy pieroga. Brzegi dobrze sklejamy, układamy na blaszce i przykrywamy ściereczką pozostawiając do ponownego wyrośnięcia ciasta. Przed samym pieczeniem roztrzepanym jajkiem smarujemy calzone i oprószamy oregano. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez około 25 minut, do momentu zarumienienia ciasta. Podajemy ciepłe.

Czy warto jeść calzone?

Jeśli jesteśmy fanami tradycyjnej pizzy, to calzone jak najbardziej przypadnie nam do gustu. To niecodzienna wersja włoskiego placka, która urozmaici nasz codzienny jadłospis. Wykonanie calzone jest równie proste, co zwykłej pizzy, a do środka pieroga możemy dodać składniki, które lubimy najbardziej, albo na które mamy akurat ochotę. Jednak codzienne zajadanie się calzone, tak samo jak zwykłą pizzą, może sprzyjać przybieraniu na wadze. Wbrew pozorom danie to jest zdrowe, ale niestety również i kaloryczne.
Klaudia Kwiatkowska

Bibliografia

  1. “https://ny.eater.com/2014/3/20/6258201/the-story-of-the-calzone”; data dostępu: 2020-01-15
  2. “https://blog.slicelife.com/what-is-a-calzone-and-where-did-it-come-from/”; data dostępu: 2020-01-15
  3. “https://www.thrillist.com/eat/nation/what-is-a-calzone-vs-pizza”; data dostępu: 2020-01-15
  4. “http://www.cosmospizzas.com/2017/03/pizza-vs-calzone/”; data dostępu: 2020-01-15
  5. “https://www.glamour.com/story/dinner-tonight-the-easy-health”; data dostępu: 2020-01-15
Ocena (5.0) Oceń:
Pasaż zakupowy