Churros – właściwości i skład. Przepis na churros

Hiszpanie wiedzą, co dobre. Ich kuchnia słynie z różnych pyszności, takich jak paella czy tapas, które znane są na całym świecie. Jednak mają oni w zanadrzu coś znacznie więcej: chrupiące i pyszne churros. To rodzaj słodkiego smażonego deseru, który zazwyczaj podawany jest w towarzystwie gorącej czekolady. W Polsce churros nie są one jeszcze tak znane, ale coraz bardziej zyskują na popularności. Co warto wiedzieć o hiszpańskich churros?



W Hiszpanii churros to jedna z najpopularniejszych przekąsek śniadaniowych, fot. shutterstockW Hiszpanii churros to jedna z najpopularniejszych przekąsek śniadaniowych, fot. shutterstock
  1. Churros – co to takiego?
  2. Właściwości prozdrowotne churros
  3. Przepis na tradycyjne hiszpańskie churros
  4. Czy warto jeść churros?

Churros – co to takiego?

Można powiedzieć, że churros to hiszpańskie pączki, chociaż kształtem i konsystencją znacznie się różnią od naszych, tradycyjnych pączków. Co zatem je łączy? Smaży się je na rozgrzanym, głębokim tłuszczu, ale nie dodaje się do nich drożdży. Tradycyjne hiszpańskie churros mają kształt podkowy, ale spotkać można także formie długiego pręta o przekroju w kształcie gwiazdy. W Hiszpanii to jedna z najpopularniejszych przekąsek śniadaniowych, sprzedawana dosłownie wszędzie: na dworcach, lotniskach, stacjach metra czy innych ruchliwych miejscach. Istnieją także specjalne sklepy zwane churreriami, w których widnieje szeroka gama tych smakołyków, serwowana w różnych wariantach: na słodko i słono.

Początki churros sięgają czasów XVIII wieku. To właśnie wtedy pośród madryckiej burżuazji upowszechnił się zwyczaj jedzenia churros z czekoladą. Niebawem zwyczaj ten rozrósł się na tereny całej Hiszpanii. Inna historia wyjaśnia, że churros zostały wymyślone przez hiszpańskich pasterzy, którzy smażyli je w patelni nad ogniskiem. Do Ameryki Łacińskiej ten smakołyk został przywieziony przez konkwistadorów.

Aktualnie churros popularne są nie tylko w Hiszpanii i Portugalii, ale także w Ameryce Łacińskiej i Stanach Zjednoczonych, a  nawet Turcji i Filipinach. W Hiszpanii serwuje się je zwyczajowo na śniadanie, posypane cukrem i cynamonem, w towarzystwie filiżanki gorącej czekolady (chocolate con churros). Tradycją jest, że tymi łakociami Hiszpanie witają Nowy Rok. Na Kubie churros podawane są z nadzieniem z agawy, zaś w Meksyku z dulce de leche, czyli masą kajmakową. Ciekawe jest, że w Urugwaju mieszkańcy jedzą je w wersji słonej, z serowym nadzieniem.
W Hiszpanii churros to jedna z najpopularniejszych przekąsek śniadaniowych, fot. shutterstock

Właściwości prozdrowotne churros

Prawda jest taka, że churros nie posiadają zbyt wielu właściwości odżywczych, które by pozytywnie wpływały na nasz organizm. Przekąska ta nie jest zbyt skomplikowana w przygotowaniu, składniki również nie są wyszukane. Najwięcej substancji odżywczych pośród wszystkich składników churros posiadają jajka. Poza tym, że są niskokaloryczne, to zawierają 13 witamin i minerałów, pełnowartościowe białko i antyoksydanty. Są źródłem takich witamin jak: witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B9 i B12), witamina D, E i K oraz składników mineralnych: cynku, fosforu, jodu, magnezu, potasu, sodu, selenu, wapnia i żelaza. Wzbogacenie diety w białko jaja, przyczynia się do większej stabilizacji poziomu cukru we krwi, tym samym utrzymuje uczucia sytości przez długi czas. Poza tym włączenie jaj do codziennej diety może wspomóc proces odchudzania, zapewniając jednocześnie dostarczenie organizmowi białek, które najlepiej wpływają na rozwój masy mięśniowej. Żółtko jaj zawiera luteinę, która ma działanie usprawniające widzenie, ale także chroni gałkę oczną przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB oraz zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej.
Cynamon, który także znajduje się w przepisie na hiszpańską przekąskę, posiada niezwykłe właściwości prozdrowotne. Poza tym, że dodaje energii i witalności, jest świetnym źródłem magnezu i manganu i wapnia. Skutecznie obniża poziom cholesterolu, wspomaga regulację cukru we krwi oraz wpływa na ciśnienie krwi. Cynamon usprawnia dostęp krwi do mózgu, dzięki czemu szare komórki dostają więcej tlenu oraz składników odżywczych. To oznacza, że pomaga nam lepiej zapamiętywać, poprawia naszą koncentrację oraz pamięć wzrokową. Co więcej, cynamon pobudza trawienie, zaopatruje organizm w błonnik pokarmowy, zapobiega nadkwaśności oraz działa przeciwbiegunkowo. Ponadto cynamon jest pomocny w leczeniu przeziębień, schorzeń górnych dróg oddechowych oraz wykazuje działanie przeciwgorączkowe, przeciwzapalne i przeciwbólowe, a także pobudza wytwarzanie estrogenów.

Jeśli chodzi o masło, które również jest składnikiem churros, to jest ono znakomitym źródłem witaminy A, która ma wpływ na zdrową i piękna skórę, włosów i paznokci, a także neutralizuje działanie wolnych rodników. Witamina A jest również niezbędna w metabolizmie białek i hormonów steroidowych - wspomaga utrzymanie prawidłowej funkcji błon śluzowych oraz przyspiesza regenerację komórek. Znajdująca się w maśle witamina D zapobiega osteoporozie, rozmiękczeniu kości, a dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym, podkręca odporność. Innym ważnym składnikiem masła jest kwas linolowy (CLA) oraz kwas masłowy, które odpowiadają za spadek namnażania się komórek rakowych oraz uszkadzają bądź całkowicie niszczą już powstałe.

Przepis na tradycyjne hiszpańskie churros

Składniki (ok. 20 sztuk):

Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło, cukier i sól. Wszystko gotujemy do momentu, aż masło i cukier się rozpuszczą. Do wrzątku dodajemy mąkę wymieszaną z cynamonem i ekstraktem z wanilii. Następnie zdejmujemy z ognia garnek i ucieramy powstałe ciasto drewniana łyżką do czasu, aż masa będzie odchodzić od brzegów naczynia. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Do wystudzonej masy dodajemy jajka a następnie dokładnie je miksujemy, aby powstała gładka, gęsta i jednolita masa. W osobnym garnku rozgrzewamy olej. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy. Na rozgrzany olej wyciskamy ciasto i smażymy około 2minuty z każdej strony. Następnie przekładamy je na talerz wyłożony papierem do pieczenia. Przed podaniem oprószamy je delikatnie cukrem. Najlepiej smakują podane w obecności gorącej, gęstej czekolady.

Czy warto jeść churros?

Churros to smakowity hiszpański wynalazek. Najlepiej smakuje w wersji na słodko w towarzystwie gorącej czekolady, chociaż te w wersji wytrawnej są równie pyszne. Jednak churros to kaloryczny przysmak, ponieważ smażony jest na głębokim tłuszczu. Poza tym sam skład nie jest bogaty w wartościowe składniki odżywcze. Dlatego też częste zajadanie się tym hiszpańskim przysmakiem może doprowadzić naszą sylwetkę do ruiny. Jednak będąc w Hiszpanii koniecznie trzeba spróbować tego lokalnego smakołyku, koniecznie razem z kubkiem gęstej i gorącej czekolady. Churros to również fajna alternatywa dla tradycyjnych pączków spożywanych w Tłusty Czwartek.
Klaudia Kwiatkowska

Bibliografia

  1. “https://everydayfoodblog.com/spain/what-are-churros/”; data dostępu: 2019-10-01
  2. “https://www.foodemperor.com/cooking/churros”; data dostępu: 2019-10-01
  3. “https://madride.es/churros-en-madrid/”; data dostępu: 2019-10-01
  4. “https://actualidad.rt.com/viral/264193-churros-tradicion-culinaria-mexico”; data dostępu: 2019-10-01
Ocena (5.0) Oceń:
Pasaż zakupowy