Pierwsze przepisy na ten gęsty i aromatyczny sos pojawiły się w Polsce już w XVII w. W kuchni staropolskiej funkcjonował pod nazwą gąszcze. Chutney ma swoje korzenie w kuchni indyjskiej, gdzie do dzisiaj jest używany jako dodatek do dań mięsnych i wegetariańskich. Pikantny, lekko kwaskowy lub słodki smak chutney, przyrządzony z warzyw lub owoców stanowi wspaniały dodatek do każdego dania.
Aromat na talerzu
Kuchnia indyjska jest niezwykle aromatyczna. Idealnie połączone słodkie i pikantne składniki, a także bogactwo ziół to jej główny wyróżnik. Jednym z podstawowych dodatków do dań indyjskich jest chutney, równie charakterystyczny w smaku i zapachu. Ten gęsty sos idealnie nadaje się także do mięsnych lub rybnych dań polskich, jak i do potraw wegeteriańskich. O ile tradycjonaliści nie byliby zadowoleni z takich niecodziennych połączeń smakowych, o tyle poszukujący nowych rozwiązań w kuchni będą zachwyceni smakiem chutney. Słodki smak sosu łagodzi pikantnie przyprawione mięsa, a nieco ostrzejszy, uwydatnia łagodny smak ryb i warzyw.

pixabay.com
Pierwsze przepisy na ten gęsty i aromatyczny sos pojawiły się w Polsce już w XVII w. W kuchni staropolskiej funkcjonował pod nazwą gąszcze. Bazę polskiego sosu stanowiło wino zagęszczone ugotowaną i przetartą bułką, jabłkiem i cebulą. Na smak gąszczu składały się ostre przyprawy, takie jak: pieprz, imbir, szafran i kardamon. Całość była wzbogacana cukrem utłuczonym drobno wraz z cynamonem. Stanisław Czerniecki, pierwszy kuchmistrz Rzeczypospolitej, radził, by gąszcz przygotowywać z fig lub rodzynek rozrzedzonych winem, rozcieranego topinamburu albo marchwi, ewentualnie z gotowanej i rozcieranej na sicie cebuli.
Obecnie w sklepach z żywnością pochodzącą z różnych zakątków świata możemy kupić gotowy chutney, ale o wiele zdrowiej jest go przyrządzić samodzielnie w domu. Potrzebujemy do tego warzyw lub owoców, kilku aromatycznych ziół takich jak kumin, pieprz seczuański, kurkuma, imbir oraz cebula i czosnek. Smak można urozmaicić dodatkiem rodzynek, czosnku, cebuli, musztardy, octu itp.

fot. ukanda/Wikipedia CC
- kilogram dojrzałych śliwek – oczyszczonych i pokrojonych
- średnia czerwona cebula – drobno posiekana
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1 łyżka oliwy
- 2-3 łyżeczki przyprawy chińskiej „pięć smaków”
- 1 łyżeczka soli
- pół szklanki octu (można zastosować ocet winny)
- 3-4 łyżeczki brązowego cukru
- szczypta pieprzu cayenne
- szczypta cynamonu
Chutney pasuje do dań z ryb, pieczeni na zimno, krótko podsmażanego mięsa oraz do sera. Chutney idealnie komponuje się z grillowanym tempeh dodając mu niepowtarzalnego smaku i aromatu
Smacznego!
Przepis na chutney śliwkowy pochodzi ze strony: www.vegalicious.org
„Polskie smaki Stanisława Prażmowskiego” Marta Sikorska, http://www.wilanow-palac.pl