Ten sojowy twarożek kojarzący się przede wszystkim z kuchnią azjatycką, spopularyzowany został w Polsce dzięki diecie wegetariańskiej oraz wegańskiej. Z racji tego, że ma wiele dobrze przyswajalnego białka, może być zamiennikiem mięsa w jadłospisach roślinnych. Jednak niekoniecznie tylko w takim przypadku – jest źródłem niewyczerpanej kuchennej inspiracji. Co można zrobić z tofu? Z czym połączyć ten przysmak? Kupić gotowy produkt, czy spróbować wykonać go samodzielnie w domu?

- Co to jest tofu?
- Tofu „chłonie” smaki
- Tofu – twarożek wszechstronnego zastosowania w kuchni
- Co zrobić z tofu?
- Śniadanie – tofucznica
- Obiad – kotlety, makaron, curry z tofu
- Kolacja/dodatek do potraw – sałatka z tofu
- Tofu - pytania i odpowiedzi
Co to jest tofu?
Ten powstający w procesie koagulacji mleka sojowego ser pochodzi z Chin i prawdopodobnie odkryty został jeszcze przed naszą erą. W zależności od tego, jak się go zrobi, może mieć różną konsystencję oraz smak (od naturalnego po wędzony).
Tofu „chłonie” smaki
Niektórzy uważają, że tofu jest jednym z najlepszych artykułów spożywczych, a inni zarzucają mu brak smaku. Fakt, iż w wersji naturalnej jest ono mało wyraźne, daje jednak wielkie pole do popisu w kuchni. Twarożek sojowy „chłonie” inne smaki. Dzięki temu, że dodaje się do niego warzywa, sosy i przyprawy, można zrobić wiele smacznych posiłków i uzyskać różne efekty kulinarne. Serek stanowi składnik głównie potraw serwowanych w ramach kuchni azjatyckiej, choć można go także zastosować do dań z różnych stron świata. W naszym kraju do najbardziej popularnych zaliczana jest zupa miso, którą podaje się w restauracjach sushi.
Co zrobić z tofu? Biorąc pod uwagę, że można je piec, smażyć, panierować i marynować, możliwości przygotowania jest bardzo wiele. Produkt nadaje się do deserów, farszu do naleśników, sałatek itd.
Tofu – twarożek wszechstronnego zastosowania w kuchni
Skoro tofu daje nieograniczone kulinarne możliwości i praktycznie każdy może zrobić z niego coś pysznego, warto wprowadzić go jako dodatek do domowej kuchni, ale i zarazem zdrowy element diety. Dlaczego? Ponieważ jest produktem będącym źródłem białka, pozbawionym cholesterolu, bogatym w cenne minerały i witaminy oraz kwasy tłuszczowe. Dostarcza organizmowi także innych składników odżywczych. Poza tym ma ok. 120 kcal w 100 gramach.
Co zrobić z tofu?
Z racji tego, że ten serek w wersji naturalnej pozbawiony jest wyraźnego smaku, w zależności od dodatków (np. zalewy, w jakiej zostanie namoczony przez noc) z łatwością można przygotować go np. na ostro lub z przyprawami kuchni chińskiej. Co można zrobić z tofu? Jakie dania warto wypróbować w domowej kuchni? Oto kilka ciekawych pomysłów.
Śniadanie – tofucznica
Prosty sposób na wytrawne śniadanie? Tofucznica, czyli wegańska jajecznica przygotowana z rozdrobnionego i smażonego z przyprawami tofu. Można je serwować z warzywami lub jako dodatek do tostów.
Obiad – kotlety, makaron, curry z tofu
Azjatycki serek nadaje się również jako składnik roślinnych kotletów. Jak je zrobić? Wystarczy pokroić produkt w kostki, obtoczyć w jajku i panierce, a następnie usmażyć. Aby jeszcze lepiej smakowało, tofu warto namoczyć wcześniej w marynacie.
Można je także – przyprawione np. imbirem, kurkumą, chili, kminem rzymskim oraz kolendrą – podawać jako zmiennik kurczaka w potrawach chińskich z makaronem. Jest również alternatywą dla mięsa mielonego w spaghetti. Wówczas rozgniecione widelcem tofu z dodatkiem sporej ilości przypraw do drobiu lub własnej mieszanki ziół należy usmażyć na patelni na brązowo bądź upiec w piekarniku.
Jeśli ktoś uwielbia curry, może je zrobić z tym twarożkiem wcześniej namoczonym w marynacie z papryką i imbirem.
Kolacja/dodatek do potraw – sałatka z tofu
Wystarczy je wcześniej solidnie zamarynować np. w mieszance oleju, musztardy, czosnku, miodu i sosu tabasco. Następnie tofu należy upiec. W takiej postaci może być świetnym dodatkiem do sałatki m.in. ze świeżą, chrupiąca sałatą, papryką, groszkiem i innymi warzywami sezonowymi. Nadaje się doskonale nie tylko do potraw z grilla. Jako dressing warto podać sos majonezowo-śmietanowy, czosnkowy i oliwę.
Inną kulinarną propozycją może być sałatka z tym twarożkiem, kaparami i kukurydzą podana z tostami z hummusem i mozzarellą, czyli bardzo odżywczy posiłek.
Pomysłów na to, co można zrobić z tofu, jest znacznie więcej. Wszystko zależy od tego, komu i w jakiej postaci najbardziej przypadnie ono do smaku!
Ekologia.pl poleca
Tofu - pytania i odpowiedzi
Czy tofu jest dobre na odchudzanie?
Z racji wysokiej wartości odżywczej i niskiej kaloryczności polecane jest szczególnie przy diecie redukcyjnej u osób z nadwagą lub otyłością. Tofu ma niewiele kalorii, węglowodanów i tłuszczu, a za to dużo białka.
Czy tofu można jeść na surowo?
Tak, używając go jako twarożek do posmarowania kanapki i doprawiając ulubionymi przyprawami lub stosując do deseru – zwykle w wersji zblendowanej.
Czy tofu można spożywać codziennie?
Główną zasadą zdrowej i zbilansowanej diety jest urozmaicenie. Dlatego specjaliści zalecają, aby dziennie spożywać maksymalnie 2-3 porcje produktów sojowych.
Ekologia.pl (JSz)
Bibliografia
- BBC Good Food; “44 tofu recipes”; bbcgoodfood.com; 2023-01-18
- delish.com, Camille Lowder; “25 Killer Tofu Recipes That Give Meat A Run For Its Money”; delish.com; 2023-01-18