Crème brulee – właściwości i skład. Przepis na crème brulee

Kuchnia francuska może poszczycić się wieloma wykwintnymi daniami i finezyjnymi deserami. Jednym z nich jest słynny crème brulee, który jest chyba najsłynniejszym francuskim smakołykiem, ale uchodzi za niezwykle trudny w przygotowaniu. Ma on niepowtarzalny smak i może być serwowany zarówno na ciepło, jak i zimno. Co warto wiedzieć o crème brulee?



Crème brulee jest najsłynniejszym francuskim deserem, fot. shutterstockCrème brulee jest najsłynniejszym francuskim deserem, fot. shutterstock
  1. Crème brulee – co to takiego?
  2. Właściwości prozdrowotne crème brulee
  3. Creme brulee – czy faktycznie taki zdrowy?
  4. Przepis na tradycyjny crème brulee
  5. Czy warto jeść crème brulee?

Crème brulee – co to takiego?

Crème brulee to popularny francuski deser. Przygotowuje się go ze słodkiej śmietanki, żółtek jaj, cukru i warstwy skarmelizowanego cukru na powierzchni. Aromatu i smaku nadaje zazwyczaj wanilia, ale czasami można ją zastąpić czekoladą lub innymi dodatkami. Nazwa crème brulee pochodzi z języka francuskiego i oznacza „przypaloną śmietankę”.

Pochodzenie tego deseru nie jest do końca wiadome. Pierwszy przepis na crème brulee został spisany w 1691 roku w książce kucharskiej autorstwa Françoisa Massialota. Chwilę później przepis na ten słynny deser opublikowano w angielskiej książce kucharskiej, a niebawem jego sława dotarła też do Hiszpanii. Jednak tam znany był jako Crema de san José, ponieważ był serwowany w Dzień Świętego Józefa i różnił się nieco smakiem od oryginału. Hiszpańska odmiana crème brulee aromatyzowana jest cytryną lub cynamonem, a nie wanilią.

Tak naprawdę przepis na crème brulee bardzo rzadko pojawiał się w książkach kucharskich. Dopiero w latach 80-tych ubiegłego wieku zyskał na popularności, przede wszystkim we Francji i Anglii. Co ciekawe, ten francuski specjał został rozpowszechniony przez włoskiego restauratora Sirio Maccioniego.
Crème brulee przygotowuje się go ze śmietanki, żółtek jaj, cukru i warstwo skarmelizowanego cukru na powierzchni, fot. shutterstock

Właściwości prozdrowotne crème brulee

Tak naprawdę deser ten nie posiada zbyt dużo wartości odżywczych. Wszystkie witaminy i minerały pochodzą od żółtek jaj, które są jednym z głównych składników crème brulee. Są one znakomitym źródłem wielonasyconych kwasów tłuszczowych. W tym francuskim smakołyku znajdziemy białko, tłuszcze, węglowodany, błonnik, cukry, witaminy - witamina A, witaminy z grupy B (przede wszystkim witaminy B2 i B12) i witamina C. oraz minerały - cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń i żelazo
Fosfor to pierwiastek, który odpowiada przede wszystkim za zdrowe i mocne kości oraz zęby. W obecności wapnia bierze udział w ich mineralizacji. Fosfor występuje również w tkankach miękkich i błonach komórkowych, gdzie jego obecność jest niezbędna. Można go znaleźć także w kwasach nukleinowych (DNA, RNA), które tworzą kod genetyczny, dlatego też jest on bardzo ważnym nośnikiem informacji genetycznych. Pierwiastek ten bierze także udział w przewodzeniu bodźców nerwowych, uczestniczy w przemianach energetycznych i pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie.

Żelazo jest jednym z najważniejszych pierwiastków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jest on głównym składnikiem białek: hemoglobiny i mioglobiny. Obydwa białka ściśle ze sobą współpracują. Hemoglobina znajduje się w czerwonych krwinkach (erytrocyty) i odpowiada za transport tlenu do komórek. Natomiast drugie białko, mioglobina, przechwytuje tlen od hemoglobiny i magazynuje go w mięśniach, gdzie następnie wykorzystywany jest przez nasz organizm, m.in. podczas skurczu mięśni. Dodatkowo żelazo wzmacnia nasz układ odpornościowy, zwalcza bakterie i wirusy oraz wspiera prawidłową pracę układu nerwowego.

Z kolei witamina A, która również wchodzi w skład jajek, również ma znaczące właściwości na nasze zdrowie. Wchodzi w skład barwnika wzrokowego i bierze ona udział w procesie widzenia, bierze udział w syntezie białek i przemianach lipidów, dba o prawidłowy przebieg procesów wzrostowych (reguluje wzrost komórek organizmu, przyspiesza odnowę naskórka, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie błon komórkowych) oraz zapobiega zakażeniom chroniąc układ oddechowy przed drobnoustrojami, a także buduje odporność organizmu, pomaga zwalczać bakterie i wirusy. Poza tym, witamina A dba o nasz wygląd zewnętrzny - utrzymuje prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci, zmniejsza utratę wody ze skóry, zwiększa wytwarzanie kolagenu i elastyny, likwiduje zmarszczki i przebarwienia. Jest doskonałym filtrem przeciwsłonecznym i może pomóc w leczeniu trądziku.

Creme brulee – czy faktycznie taki zdrowy?

W składzie crème brulee znajduje się dużo tłuszczu, przede wszystkim szkodliwych kwasów tłuszczowych nasyconych. Ich źródłem jest śmietanka kremówka, na bazie której powstaje ten deser. Inną niezbyt zdrową substancją, która kryje się w crème brulee jest sacharoza. Jedzona w nadmiernych ilościach przyczynia się do powstawania wielu chorób i dolegliwości, np. otyłości, cukrzycy typu 2 oraz próchnicy zębów.
Ten francuski deser można jednak przygotować w wersji dietetycznej. Śmietankę kremówkę można zastąpić jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Inną alternatywą, która doskonale się sprawdzi w roli bazy kremu jest kasza jaglana ugotowana na mleku z odrobiną miodu. Także płatki owsiane będą dobrym zamiennikiem, a zamiast mleka krowiego można użyć mleko kokosowe.
Do karmelizacji cukru używamy specjalnego palnika., fot. shutterstock

Przepis na tradycyjny crème brulee

Składniki:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 7 żółtek jajka
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej, ekstraktu lub laska wanilii
  • 5 łyżek cukru do masy + 6 łyżeczek do posypania

Przygotowanie:
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka mieszamy z cukrem w taki sposób, aby cukier się rozpuścił. Ważne jest, aby masa nie została zbyt natleniona, bo wtedy crème brulee będzie rosnąć, a tego nie chcemy. Śmietanę podgrzewamy w garnku razem z ekstraktem waniliowym. Jeśli użyjemy pasty lub ekstraktu, wystarczy wszystko podgrzać do 40 stopni. Jeśli wybierzemy laskę, przekrajamy ją i wkładamy do śmietany i całość zagotowujemy. Laskę wyjmujemy dopiero po wystygnięciu. Do jajek z cukrem wlewamy śmietanę i mieszamy do połączenia się składników i rozpuszczenia cukru. Powstałą masę przelewamy do małych foremek, które następnie układamy w większej formie.  Zagotowujemy wodę, wlewamy do dużej formy tak, aby sięgała co najmniej do ½ lub 2/3 wysokości mniejszych foremek. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 140 stopni przez 45 minut. Po upływie tego czasu, wyjmujemy formę i studzimy na blacie kuchni, a potem w lodówce. Schłodzony crème brulee posypujemy cukrem i opalamy go za pomocą specjalnej opalarki. Dzięki niej cukier się rozpuszcza i karmelizuje, nadając specyficzny smak temu deserowi.


Wegański crème brulee

Składniki

Przygotowanie:
Do rondelka wlewamy mleko kokosowe i podgrzewamy na małym ogniu. Następnie do mleka dodajemy ziarenka z laski wanilii i podgrzewany, ale nie zagotowujemy. Mąkę kukurydziana przesiewamy z cukrem pudrem. Do mąki i cukru dodajemy mleko sojowe i dokładnie mieszamy trzepaczką. Powstała miksturę wlewamy do podgrzanego mleka kokosowego i mieszamy. Wszystko podgrzewamy do momentu, aż masa zacznie tężeć (ok. 10 minut). Do małych foremek wrzucamy po kilka malin. Tężejąca masę przelewamy po równo do wszystkich naczyń. Naczynia wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny, żeby deser porządnie stężał. Po upływie tego czasu, wyjmujemy naczynia z masą i równomiernie posypujemy cukrem po powierzchni (ok. 1 łyżka). Do karmelizacji cukru używamy specjalnego palnika. Czekamy 3-4 minuty, aż karmel zastygnie.

Czy warto jeść crème brulee?

Crème brulee to jeden z lepszych deserów, który kiedykolwiek ktoś wymyślił. Ten francuski specjał cieszy się ogromną popularnością. Nic w tym dziwnego, bo jest przepyszny i oryginalny w smaku. Jednak nie dostarczy naszemu organizmowi zbyt wielu cennych składników mineralnych, a wręcz przeciwnie - może bardzo zaszkodzić naszemu zdrowiu. Jedzony w nadmiarze może być przyczyną wielu schorzeń i chorób, jak otyłość czy cukrzyca. Dlatego crème brulee nie powinien zbyt często gościć w naszej diecie.
Klaudia Kwiatkowska

Bibliografia

  1. “https://www.her.ie/life/food-for-thought-a-short-history-of-creme-brulee-118858”; data dostępu: 2019-09-26
  2. “https://www.thespruceeats.com/what-is-creme-brulee-995631”; data dostępu: 2019-09-26
  3. “https://www.theguardian.com/lifeandstyle/wordofmouth/2012/sep/20/how-to-cook-perfect-creme-brulee”; data dostępu: 2019-09-26
  4. “https://guide.michelin.com/us/en/new-york-state/new-york/article/dining-in/creme-brulee-recipe-guide-raphael-francois”; data dostępu: 2019-09-26
  5. “https://www.bbcgoodfood.com/recipes/2745/ultimate-crme-brle-”; data dostępu: 2019-09-26
Ocena (5.0) Oceń:
Pasaż zakupowy