Czy tofu jest zdrowe?

Zastanawiasz się, co to jest tofu albo chcesz się dowiedzieć więcej na jego temat, np. czy jest zdrowe? Jeśli tak, zapoznaj się z artykułem i sprawdź, jakie wartości odżywcze oraz właściwości ma ten produkt. Zorientuj się, komu jego systematyczne jedzenie pomoże, a komu może zaszkodzić.



Tofu jest źródłem wapnia, magnezu, żelaza I cynku. Źródło: New Africa/ShutterstockTofu jest źródłem wapnia, magnezu, żelaza I cynku. Źródło: New Africa/Shutterstock
  1. Jak powstaje tofu? Czy jest zdrowe?
  2. Składniki odżywcze zawarte w tofu
  3. Jakie właściwości ma tofu?
  4. Komu poleca się tofu?
  5. Czy tofu jest zdrowe dla wszystkich?
  6. Tofu - pytania i odpowiedzi

Jak powstaje tofu? Czy jest zdrowe?


Wywodzący się z Chin ser tofu powstaje z ziaren soi. Ich obróbkę rozpoczyna się od zalania wodą, następnie wymienia się ją i mieli ziarenka w niej zanurzone. W ten sposób tworzy się mleko sojowe, które należy odcedzić, co może budzić skojarzenia z produkcją tradycyjnego sera. To słuszny trop, bo oba procesy mają ze sobą wiele wspólnego. W kolejnym kroku mleko sojowe się podgrzewa, dbając o utrzymanie prawidłowej temperatury wrzenia. Dodaje się wtedy również sól, która eksponuje charakterystyczny smak.

Tak przygotowane mleko zaczyna kwaśnieć, w efekcie czego pojawiają się w nim pierwsze grudki sera. Proces ten zwiemy koagulacją. Elementy te przerabia się następnie na jednolitą masę i formuje w estetyczne bloki znane z etykiet opakowań. Skoro wiadomo już, czym jest chiński serek i jak powstaje, czas odpowiedzieć na pytanie o wartości odżywcze tofu. Czy jest zdrowe? Czy Warto wprowadzić je do swojej diety?

Składniki odżywcze zawarte w tofu


Naturalnie przyrządzony produkt składa się z ziaren soi, wody i soli. Jest pozbawiony szerokiej listy ulepszaczy, konserwantów, regulatorów czy wzmacniaczy smaku. W 100 g surowego wyrobu znajdziesz:

Jeżeli nadal brakuje Ci pewności, czy tofu jest zdrowe, zwróć uwagę na zawartość wartościowych dla ludzkiego organizmowi pierwiastków. Spożywając ten produkt, dostarczasz sobie cennego wapnia, magnezu, żelaza, potasu, fosforu czy cynku. Serek z mleka sojowego stanowi także źródło witamin (C, A, K, B6), kwasu foliowego, ryboflawiny czy kluczowej w procesach metabolicznych niacyny. Ziarna soi, z których wytwarza się tofu, zawierają także dużo izoflawonów, przede wszystkim:
  • daidzeinę,
  • genisteinę,
  • glicyteinę.

Związki te wykazują działanie antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe oraz wpływają na estrogenowe receptory. 

Jakie właściwości ma tofu?


Serek wyróżniający się specyficznym smakiem ma wiele właściwości, a badania nad jego potencjałem w kwestiach zdrowotnych wciąż trwają. Co na ten moment wiadomo o tofu? Zdrowe czy nie? Ze względu na wspomniane wcześniej izoflawony i ich aktywność estrogenową spożywanie go w odpowiednich porcjach podczas menopauzy może łagodzić jej nieprzyjemne objawy. Ponadto opublikowane w marcu 2011 r. w czasopiśmie "Bioscience Biotechnology and Biochemistry" wyniki badań wykonane przez grupę japońskich naukowców wskazują na istnienie związku między jedzeniem chińskiego serka a obniżeniem poziomu złego cholesterolu w organizmie.

Komu poleca się tofu?


Ze względu na opisane właściwości, a także wysoką zawartość protein oraz właściwości kulinarne włączenie tofu do diety poleca się m.in.:
  • miłośnikom azjatyckich potraw,
  • dbającym o formę – zaledwie 77 kcal w 100 g,
  • osobom, które powinny ograniczyć spożycie mięsa z powodów zdrowotnych,
  • wegetarianom, bo dostarcza organizmowi stosunkowo dużych ilości białka i aminokwasów.

Czy tofu jest zdrowe dla wszystkich?


Jak wiele innych produktów spożywczych, tak i azjatycki serek nie może być spożywany przez wszystkich. Kto powinien koniecznie sprawdzić, czy tofu będzie dla niego zdrowe? Komu odradzamy jego jedzenie? Między innymi osobom cierpiącym na:
  • alergie – jeśli zmagasz się z uczuleniami, podejdź do tego produktu ostrożnie, bo może wywoływać niepożądane reakcje,
  • hipotonię (niedociśnienie tętnicze),
  • problemy z tarczycą.

Spożywania go odradza się też osobom starszym mającym problemy z pamięcią lub chorującym na demencję.

Tofu - pytania i odpowiedzi


Jaki smak ma tofu?

Serek ma charakterystyczny, lecz bardzo delikatny smak podobny do ziaren, z których powstaje. Zdolność do łatwego absorbowania aromatów sprawia, że idealnie komponuje się z licznymi składnikami i można je przyrządzić na rozmaite sposoby.

Warto jeść tofu? Czy jest zdrowe?

Ma ono mnóstwo cennych właściwości, dzięki czemu dla wielu osób może okazać się wartościowym składnikiem diety. Jeżeli brakuje przeciwwskazań, zdecydowanie warto jeść tofu, bo jest zdrowe i smaczne, a do tego ma szerokie zastosowanie kulinarne.

Czy tofu może jeść każdy?

Zasadniczo tak, jednak istnieją pewne rzadkie przypadki, gdy regularne spożywanie tego produktu może negatywnie wpływać na zdrowie (alergia, demencja, niedociśnienie), więc należy go usunąć z diety bądź mocno ograniczać jego zastosowanie w kuchni.
Ekologia.pl (JSz)

Bibliografia

  1. By Alina Petre, MS, RD (NL) ; “What Is Tofu, and Is It Healthy?”; healthline.com; 2023-01-13
  2. Jo Lewin ; “Top 5 health benefits of tofu”; bbcgoodfood.com; 2023-01-13
Ocena (3.0) Oceń: