Desery w słoiku – właściwości, rodzaje i przepisy na desery w słoiku

Desery w słoiku to trend kulinarny, który szturmem zdobył nowoczesne kawiarnie, eleganckie restauracje, a nawet przyjęcia weselne i bankiety. Pomysł, aby zastąpić miseczki, puchary i talerzyki zwykłymi słoikami to z jednej strony ukłon w kierunku idei recyklingu szklanych opakowań; z drugiej zaś ciekawe urozmaicenie aranżacji stołu. Sprawdź jakie kreatywne przepisy z całego świata warto wypróbować serwując rodzinie dla odmiany deser w słoiku!



Czekoladowy pudding w słoiczkach. Źródło: shutterstockCzekoladowy pudding w słoiczkach. Źródło: shutterstock
  1. Dlaczego warto serwować desery w słoiku?
  2. Puddingi, kremy, musy
  3. Ciasta w słoikach
  4. Najzdrowsze desery w słoikach
  5. Słynne międzynarodowe desery w słoiczkach
  6. Desery w słoiczkach dla wszystkich!
Jeśliby przyjrzeć się globalnej ofercie lokali gastronomicznych i pomysłowych szefów kuchni, w słoiku można podać już dzisiaj każdy słodki przysmak - od tradycyjnego budyniu w dzień powszedni po ekskluzywny tort na wielką okazję. Większe i mniejsze, pękate i minimalistycznie proste, słoiki stają się najgorętszym elementem współczesnej zastawy stołowej.

Dlaczego warto serwować desery w słoiku?

Któż z nas nie posiada w domu półki zastawionej pustymi słoikami po dżemach czy majonezie? Ich wykorzystanie to przede wszystkim ukłon w stronę ekologii i oszczędności – po co inwestować w drogie naczynia stołowe, skoro można śmiało wykorzystać to, co już mamy? Tym bardziej, że desery w słoikach stwarzają ogromny potencjał dekoracyjny, eksponując w optymalny sposób kolorowe warstwy składników. Na swój sposób są też przyjemnie rustykalne, swojskie i naturalistyczne, doskonale wpasowując się w modne trendy wnętrzarskie. Dzięki neutralnemu designowi można też łatwo zrobić z nich tematyczne dania na święta, Halloween czy dziecięce urodziny.

Sam pomysł, aby przygotowywać oddzielne porcje smakołyków w słoiczkach ma też wysoce praktyczny sens. Wystarczy przypomnieć sobie jak wygląda serwowanie deserów w jednym naczyniu, z którego dalej trzeba porcjować go do miseczek – okruchy, kapnięcia, nieestetyczna zmiana konsystencji… Słoiczki tymczasem tworzą odrębną całość, która nie traci na atrakcyjności przy podawaniu, a przy tym doskonale się przechowuje na kolejne dni, zwłaszcza, jeśli dysponujemy pasującymi zakrętkami. Wreszcie, dla dbających o linię nie bez znaczenia może być fakt, że przy doborze odpowiedniej wielkości słoiczków możemy serwować cieszące oko specjały o dość niskim obciążeniu kalorycznym.

Puddingi, kremy, musy

Słoiki to przede wszystkim idealny sposób na serwowanie kremowych deserów o problematycznej konsystencji. Układane warstwami w transparentnych naczyniach tworzą ciekawy efekt wizualny, pozwalając jednocześnie cieszyć się przenikaniem smaków w kolejnych kęsach. Poszczególne warstwy mogą być przygotowane z budyniu, serków śmietankowych, bitej śmietany, rozmiksowanych i krojonych owoców, dżemów i galaretek. Dla urozmaicenia konsystencji często dodaje się do nich kruszone ciasteczka, aby uzyskać przyjemny efekt chrupkości. Szefowie kuchni polecają też stawiać na kontrasty kolorystyczne i smakowe, łącząc jasne z ciemnym, słodkie z kwaśnym, miękkie z tęższym. Klasyczne warstwy to oczywiście wanilia i czekolada, ale poza tym można wykorzystać również każdy owoc, korzenne przyprawy, karmel czy na przykład mak. W słoiczkach można przygotowywać również masy na lody, które następnie wkłada się w naczyniach to zamrażalnika i wyjmuje na kwadrans przed podaniem.

Limonkowy krem

Składniki:

Przygotowanie:
Ciastka miksujemy z 2 łyżkami masła. Pozostałe składniki mikserem ok. 5 minut, aż masa zrobi się gęsta i kremowa. Na dno słoiczków wykładamy po warstwie ciastek (tak aby użyć połowę całej ilości), następnie połowę kremu i kolejne dwie warstwy. Wkładamy do lodówki na 30-60 minut i podajemy.


Budyń w słoiku

Składniki:
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • opakowanie biszkoptów
  • mrożone wiśnie

Przygotowanie:
Wiśnie lekko posypujemy cukrem i rozmrażamy. Budyń przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu. Na dno każdego słoika kruszymy biszkopty i dodajemy 2 łyżki rozmrożonych wiśni. Całość zalewamy ciepłym budyniem i pozostawiamy do zastygnięcia.
Warstwowe desery z owocami. Źródło: shutterstock

Ciasta w słoikach

Choć desery w słoikach przede wszystkim mają za zadanie ułatwić podawanie miękkich, kremów przysmaków, ich ogromna popularność sprawiła, że stały się również konkurencją dla klasycznych ciast. Co więcej, szkło jest w pełni żaroodpornym materiałem, dzięki czemu desery w słoikach można śmiało zapiekać nawet w wyższych temperaturach i serwować na ciepło! To doskonała alternatywa dla kruszących się placków czy trudnych od porcjowania tortów.
Rabarbarowo-orzechowy deser na ciepło

Składniki:

KRUSZONKA:

Przygotowanie:
Składniki kruszonki miksujemy pulsacyjnie w mikserze. Wykładamy po 2-3 łyżki kruszonki na dno 10 słoiczków i przyciskamy. Żółtka, mąkę, kremówkę i cukier ubijamy na gładką masę. Dodajemy rabarbar i rozdzielamy krem do słoików. Układamy słoiki na blasze zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Pieczemy 25 minut w temperaturze 175 stopni C.


Czekoladowy suflet w słoikach

Składniki:
  • 200 g deserowej czekolady
  • 4 łyżki masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jaja
  • maliny na przybranie

Przygotowanie:
W misce umieszczonej na gotującą się wodą rozpuszczamy czekoladę, a następnie ubijamy ją z masłem do kremowej konsystencji. Odstawiamy do ostygnięcia. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. W kolejnej misie ubijamy żółtka z cukrem, stopniowo dolewając czekoladę. Na koniec łyżką dodajemy pianę z białek i mieszamy. Słoiki nacieramy tłuszczem i wypełniamy miksturą na ¾ wysokości. Pieczemy 30 minut w temperaturze 175 stopni C. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i zdobimy malinami.
Tabela przedstawiająca zalety deserów w słoikach; opracowanie własne

Najzdrowsze desery w słoikach

Deser co do zasady jest posiłkiem służącym przyjemności raczej niż potrzebom odżywczym. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby owa gastronomiczna rozkosz nie miała spełniać zdrowotnych postulatów, a nawet ograniczeń wynikających z poszczególnych diet. Podstawowy sposób, jak uczynić słoiczkowe desery przyjaźniejszymi dla ciała to redukcja cukrów i tłuszczów. Słodki smak zyskać można dzięki owocom, a serki i śmietanę zastępując jogurtami czy produktami typu 0%. Weganie mogą wykorzystać także mleka roślinne, masła orzechowe oraz doskonale kremowe awokado. Kto zaś nie musi chudnąć, ale dba o dobór minerałów i antyoksydantów w diecie, powinien do słoiczkowych deserów wykorzystać orzechy, pestki dyni, nasiona słonecznika i chia, płatki owsiane czy sezam, a także rodzynki, suszone owoce acai czy sok cytrynowy.

Wegański krem czekoladowy

Składniki:
  • 120 g deserowej czekolady (wegańskiej)
  • 3 awokado
  • ½ szklanki mleka kokosowego
  • ¼ szklanki kakao
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • banan

Przygotowanie:
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Kawałki obranego awokado łączymy w mikserze z mlekiem i pozostałym składnikami (poza bananem). Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, a na koniec dolewamy powoli czekoladę. Przekładamy do słoiczków i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny. Przed podaniem dekorujemy plastrami banana.


Szarlotka w słoiku

Składniki:
  • 3 duże jabłka
  • 1 łyżka oleju koksowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 2/3 szklanki orzechów włoskich

Przygotowanie:
Jabłka obieramy, kroimy na kawałki i dusimy z olejem i cynamonem aż zmiękną. Orzechy siekamy grubo i podprażamy na suchej patelni. W słoiczkach przekładamy masę jabłkową z jogurtem i orzechami, łącznie tworząc sześć warstw.
Tiramisu w słoiczkach. Źródło: shutterstock

Słynne międzynarodowe desery w słoiczkach

Desery w słoikach to raczej forma podania niż konkretne smakołyki. Stąd też znajdziemy już wśród nich również warianty mniej lub bardziej znanych tradycyjnych przysmaków. Do najciekawszych inspiracji, którym warto ulec należą:
  • Tiramisu – klasyczny włoski deser z warstw biszkoptów nasączanych espresso oraz kremu z mascarpone i bitej śmietany;
  • Sernik / cheesecake – pieczone lub niepieczone desery z masy serowej, często z ciasteczkowym spodem.;
  • Eton mess – tradycyjny angielski deser z truskawek, bitej śmietany oraz bez;
  • Red velvet – warstwy czerwonego biszkoptu przekładane masą serowo-waniliową;
  • Banana split – amerykański deser łączący warstwy lodów z bananem i polewą czekoladową;
  • Creme brulee – zapiekany francuski deser ze śmietany i żółtek, z warstwą skarmelizowanego cukru na wierzchu;
  • Cobbler – owoce (np. jabłka) zapiekane z warstwą kruszonki na wierzchu.


Eton mess

Składniki:

Przygotowanie:
Owoce posypujemy 2 łyżkami cukru, mieszamy i odkładamy na 20 minut. Śmietanę ubijamy na sztywno dodając pod koniec pozostały cukier oraz sok z cytryny. Dodajemy do niej owoce oraz pokruszone bezy i przekładamy do słoiczków. Dekorujemy listkami mięty.

Desery w słoiczkach dla wszystkich!

Desery w słoiczkach to kategoria bez ograniczeń, która może uwzględniać nawet przysmaki bez grama cukru. Co zaś najważniejsze, bardzo łatwo jest eksperymentować z nimi we własnym zakresie, zmieniając smaki poszczególnych warstw czy dopasowując konkretne porcje do upodobań określonych członków rodziny. To wreszcie także potrawa, do przygotowania której można zaangażować nawet młodsze dzieci, łącząc przyjemne z pożytecznym.
Ekologia.pl (Agata Pavlinec)

Bibliografia

  1. Sheila Thigpen; “20 Ways to Enjoy Dessert in a Jar”; lifeloveandgoodfood.com; 2021-11-09
  2. Johanna Li i in.; “25 Easy-to-Serve Dessert Recipes in Jars ”; countryliving.com; 2021-11-09
  3. Sarah Rae Smith; “5 Reasons Why Desserts in Jars Are the Schizzle-Dizzle ”; thekitchn.com; 2021-11-09
  4. Lois Abraham; “Desserts in a jar: Succumb to sweet tooth and enjoy restaurant trend at home”; theglobeandmail.com; 2021-11-09
  5. Goody Feed Team; “The latest trend that’s both tasty & Instagram-worthy: Dessert in a jar ”; goodyfeed.com; 2021-11-09
Ocena (5.0) Oceń: