Jak jeść tofu?

Sposobów na przygotowanie tofu jest mnóstwo. Wiele zależy od indywidualnych preferencji, jednak jeśli to początek Twojej przygody z azjatyckim serkiem, być może zastanawiasz się, jak go jeść. Poniżej znajdziesz mnóstwo przydatnych informacji, więc zapraszamy do lektury i... życzymy smacznego!



Tofu można smażyć lub podawać na surowo. Źródło: YARUNIV Studio/ShutterstockTofu można smażyć lub podawać na surowo. Źródło: YARUNIV Studio/Shutterstock
  1. Rodzaje tofu
  2. Tofu naturalne – jak jeść?
  3. Wędzone tofu – jak jeść azjatycki twaróg w tej wersji?
  4. Samodzielnie przyrządź aromatyczną marynatę
  5. Jak przyrządzić i jeść grillowane tofu?
  6. Jak jeść tofu – forma podania
  7. Tofu - pytania i odpowiedzi

Rodzaje tofu


Preferencje kulinarnych smakoszy są bardzo różne, dlatego producenci co jakiś czas wychodzą z nowymi propozycjami, oferując np. serek z dodatkiem czosnku czy chili. Czy wyróżniamy jednak jakieś typowe rodzaje tofu? Oczywiście, że tak – wśród nich znajdują się warianty:
  • klasyczne – delikatne w smaku, sprężyste, najbardziej uniwersalne,
  • wędzone – bardziej aromatyczny twaróg, smak wędzonki jest wyczuwalny, jednak dość delikatnie,
  • marynowane,
  • silken – dzięki konsystencji przypominającej śmietankę idealnie nadaje się do przyrządzania sosów, zup czy słodkich deserów.

Tofu naturalne – jak jeść?


Skoro wiesz już, jakie są poszczególne rodzaje serka wywodzącego się z Chin, możemy przejść do poszukiwania odpowiedzi na pytanie, jak jeść tofu. W przypadku wariantu naturalnego istnieje szeroka gama możliwości, ponieważ wyróżnia się on delikatnym smakiem oraz zdolnością do przejmowania aromatów nadawanych przez przyprawy i inne składniki. Dzięki temu można spożywać je na surowo, dodając do wiosennych sałatek, czy kładąc na kanapki. Osobom, które zastanawiają się, jak jeść tofu klasyczne, polecamy dodawanie go także do deserów. Twarożek świetnie smakuje skropiony cytryną czy pomarańczą, ciekawie komponuje się z owocami czy orzechami i może być bazą dla wegańskich musów, sernika czy tiramisu.

Wędzone tofu – jak jeść azjatycki twaróg w tej wersji?


Szukając pomysłu na to, jak jeść tofu w wersji wędzonej, warto pamiętać, że ten rodzaj sojowego serka świetnie nadaje się do dań obiadowych lub na ostro. Smak wariantu wędzonego jest bardziej wyrazisty, więc dodaje się go do mieszanek warzywnych zamiast mięsa lub potraw na bazie kaszy, makaronu czy ryżu. Jeśli chcesz, kup gotowy wędzony twarożek lub zrób go samodzielnie. Wystarczy przygotować marynatę z sosu sojowego i preferowanych przypraw, nasączyć nią serek, a następnie przesmażyć.

Samodzielnie przyrządź aromatyczną marynatę


A skoro mowa już o marynacie – w jaki sposób ją przyrządzić? Po jakie składniki sięgnąć? W jakiej formie podać i jak jeść tofu zamarynowane? Wszystko zależy od Twoich kulinarnych preferencji. Jeśli lubisz meksykańską kuchnię, dodaj do marynaty chili, sos sojowy i kmin rzymski. Z kolei azjatycka wersja powstanie z połączenia ze sobą sosu sojowego z curry, kolendrą i kurkumą. Większą wyrazistością smaku można się cieszyć po sięgnięciu po wariant z dodatkami (np. czosnkiem albo ziołami).

Jak przyrządzić i jeść grillowane tofu?


Chcesz zrobić grillowany serek sojowy, ale nie wiesz, w jaki sposób do tego podejść oraz z czym i jak jeść tofu? Przede wszystkim pamiętaj o kupnie twardego twarożku. W tym przypadku możesz wybrać odmianę naturalną i dodać do niej swoją ulubioną mieszankę przypraw w sosie sojowym. Kluczowy jest odpowiedni czas marynowania – powinno być to co najmniej kilka godzin, choć niektórzy pozostawiają produkt na całą noc. Co następnie zrobić z tofu? Jak jeść gotową potrawę? Grilluj je przez kilka minut na patelni lub grillu elektrycznym, a następnie dodaj do wcześniej przygotowanych składników.

Jak jeść tofu – forma podania


Forma podania zależy o tego, z czym i jak zamierzasz jeść tofu. Jeśli masz ochotę na sałatkę z wieloma dodatkami, pokrój serek w drobną kostkę. Dzięki temu łatwo wymieszasz go z innymi składnikami. W przypadku kanapek doskonale sprawdzą się cienkie plastry twarożku. Warto postawić na warianty marynowane lub klasyczne o sprężystej konsystencji, gdyż łatwiej się je kroi. Wiele osób, przede wszystkim wegetarianie, sięgają po serek w formie dużych kostek. Jak jeść takie tofu? W daniu obiadowym najlepiej zdecydować się na wersje grillowane lub przysmażane z uwagi na ich walory smakowe.

Tofu - pytania i odpowiedzi


Czy można dodać tofu do mięsa?

Oczywiście, że tak – świetnie smakuje np. z kurczakiem, ryżem i curry. Wiele osób wybiera jednak azjatycki serek zamiast mięsa, dla którego jest świetnym zamiennikiem m.in. ze względu na smak i relatywnie wysoką zawartość białka.

Czy można jeść go na surowo?

Tak, jak najbardziej dopuszczalne jest spożywanie na surowo. Twarożek w tej wersji idealnie nadaje się do kanapek, deserów czy sałatek owocowych i warzywnych.

Jak jeść tofu na śniadanie?

Możesz potraktować je jak zwykły twarożek, ale koniecznie poszukaj dobrego przepisu na kultową wśród wegetarian jajecznicę z tofu.
Ekologia.pl (JSz)

Bibliografia

  1. Kelly Bone; “ Tofu Guides A Guide to Tofu Types and What to Do With Them”; seriouseats.com; 2023-01-16
  2. Food with Feeling; “How to Cook Tofu- Everything you need to know!”; foodwithfeeling.com; 2023-01-16
Ocena (5.0) Oceń: