Jak przechowywać owoce i warzywa, by móc cieszyć się ich świeżością jak najdłużej?

Sezon na warzywa i owoce w pełni. Choć mamy ich pod dostatkiem to i tak nie lubimy, gdy się psują. To czyste marnotrawstwo. Zastanawiacie się, jak je przechowywać, by wydłużyć ich przydatność? Oto kilka sposobów.



odzywianiefot. Pvproductions/Freepik.com /9495229

Segregować i nie żałować


Warzywa i owoce to rośliny wrażliwe na etylen. Paradoksalnie niektóre z nich też go wytwarzają. Dlatego przechowywanie tych produkujących etylen z tymi wrażliwymi na jego obecność nie jest dobrym pomysłem. Czego więc nie łączyć?

Owoce i warzywa produkujące etylen to:
•    Banany
•    Gruszki
•    Morele
•    Melony
•    Jabłka
•    Mango
•    Śliwki
•    Papryki
•    Pomidory
•    Kiwi

A rośliny wrażliwe na etylen to:
•    Arbuzy
•    Dynie
•    Ziemniaki
•    Bakłażany
•    Sałata
•    Rzodkiewki
•    Szparagi
•    Brokuły
•    Marchewki
•    Ogórki

Sposób i miejsce przechowywania


Każda roślina jest inna i ma swoje „upodobania”. Poniżej znajdziecie kilka wskazówek, które dotyczą poszczególnych warzyw i owoców:
•    Pomidory – warto przechowywać zwrócone szypułką do góry.
•    Ziemniaki i cebule – dobrze znoszą przechowywanie w ciemnych pomieszczeniach.
•    Owoce miękkie (jagody, truskawki, porzeczki) – warto przechowywać wraz z szypułkami równomiernie rozłożone na półmisku (nigdy w foliowej reklamówce).
•    Zielenina – owinięcie liści ręcznikiem papierowym opóźnia gnicie, ponieważ wchłania nadmiar wody.
•    Banany – kupowanie zielonych pozwoli na dłuższe przechowywanie. A owinięcie końcówek folią aluminiową ogólnie wydłuży ich przydatność do spożycia.

Czego nie trzymać w lodówce?


Niektóre owoce i warzywa nie lubią zimna. Przede wszystkim są to banany i awokado. Tak samo cytryny poza lodówką są w stanie wytrzymać nawet 2 tygodnie. Jeśli chodzi o warzywa, to pomidory, ogórki i cukinie w lodówce szybko stracą smak i mogą zgnić. Podobnie jest z cebulą, czosnkiem i ziemniakami. Takie owoce i warzywa najlepiej trzymać w miejscu suchym i ciepłym – najlepiej w oddzielnych koszykach na blacie kuchennym i pod żadnym pozorem w reklamówkach.

Jak przechowywać warzywa i owoce w lodówce?


Najlepiej w specjalnej szufladzie, która została do tego przeznaczona. Najczęściej jest ona oznaczona przez producenta. Przed włożeniem roślin do pojemnika możecie również wyłożyć jego dno ścierką, która będzie pochłaniać wilgoć. W ten sposób „wydzieliny” z roślin nie będą przyśpieszać procesów gnilnych.Pamiętajcie jednak, żeby ją wymieniać (minimum raz w tygodniu). Oczywiście przed włożeniem warto również wyjąć warzywa i owoce ze sklepowych opakowań, umyć i dokładnie osuszyć.

Jak wydłużyć świeżość warzyw i owoców – podsumowanie


Owoce i warzywa wprowadzają do diety kolor, aromat i smak. Trudno się dziwić, że w sezonie kupujemy ich bardzo dużo. Niestety, źle przechowywane mogą się szybko psuć. Na szczęście dzięki naszym wskazówkom od dziś wiecie, jak wydłużyć ich przydatność do spożycia.

A co z nich zrobić, gdy macie ich pod dostatkiem, ale typowe sałatki już się Wam znudziły? Sposobów na przygotowanie przetworów, czy też dań z warzyw i owoców na kilka dni jest mnóstwo. Tysiące z nich znajdziecie na stronie przepisy.pl.


art. sponsorowany
Ocena (5.0) Oceń: