Jak smakuje tofu?

W ostatnich latach wegański "serek" tofu zyskuje coraz większą popularność w Polsce i w Europie. Produkt jest uniwersalnym zamiennikiem mięsa, twarogu, a nawet jajek. Ma szerokie zastosowanie w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Czym jest, z czego się je robi i jak smakuje? W tym artykule odpowiadamy na te i wiele innych pytań. Dzięki temu wszechstronnemu składnikowi odkryjesz na nowo dobrze znane Ci potrawy, a także poznasz zupełnie nowe smaki w przepisach z całego świata.



Tofu ma neutralny smak. Źródło: margouillat photo/ShutterstockTofu ma neutralny smak. Źródło: margouillat photo/Shutterstock
  1. Naturalne, czy wędzone? Jakie tofu wybrać?
  2. Różne sposoby na tofu
  3. Czy można jeść tofu na słodko?
  4. Najlepsze przyprawy do tofu
  5. Tofu - pytania i odpowiedzi

Naturalne, czy wędzone? Jakie tofu wybrać?


Cenione za uniwersalność oraz bogactwo składników odżywczych tofu to zdrowa alternatywa dla mięsa. Podstawowym jego składnikiem są ziarna soi. Obecnie produkt ten można kupić w większości popularnych dyskontów spożywczych. Sprzedawany jest w wielu wariantach smakowych, na przykład wędzone, z przyprawami albo z dodatkami, takimi jak suszone pomidory, oliwki i inne. Jednak jak smakuje tofu naturalne? Jest to produkt bardzo neutralny, chociaż niektórzy określają go jako lekko kwaskowy. Ponieważ jednak sojowy twaróg bardzo dobrze wchłania przyprawy, możesz przyrządzić go, jak tylko chcesz. Jedną z najpopularniejszych przypraw, stosowanych między innymi w kuchni japońskiej, jest sos sojowy. Aby produkt nabrał aromatu, można użyć również bulionu, mieszanek przypraw do mięs, czosnku, czy papryki wędzonej.

Różne sposoby na tofu


Wiele osób jest zdania, że naturalne tofu właściwie nie ma żadnego smaku. To jednak nie musi być jego wadą! Oryginalny wyraz można nadać produktowi już w fazie jego tworzenia, na przykład dodając przyprawy i dodatki do mleka sojowego, ale równie dobrze można przyrządzić naturalną wersję sojowego twarogu. Przedstawiamy kilka sprawdzonych sposobów na uzyskanie dania pełnego aromatu:
  • marynowanie, czyli jedna z najprostszych metod wtłaczania smaku w produkt. Podstawą marynaty najczęściej jest sos sojowy, wzbogacony o takie przyprawy i dodatki jak na przykład sok z cytryny lub limonki, imbir, czosnek, mieszanki przypraw typowe dla kuchni indyjskiej czy wędzona papryka.
  • panierowanie i smażenie, czyli popularne w kuchni chińskiej i koreańskiej nadawanie smaku od zewnątrz. Aby uzyskać ładnie zarumienioną skórkę, warto obtoczyć pokrojony w kostkę serek w mące ziemniaczanej.
  • podsmażanie w towarzystwie dodatków i przypraw, na przykład czosnku, suszonych pomidorów czy chilli.
  • Wykorzystując te sposoby, możesz eksperymentować z ulubionymi przyprawami i za każdym razem uzyskiwać inny efekt, lub korzystać ze sprawdzonych receptur. Przekonaj się, że tofu naprawdę smakuje wyśmienicie!

Czy można jeść tofu na słodko?


Oczywiście, że tak! Chociaż produkty sojowe kojarzą się głównie z zamiennikami mięsa w daniach wytrawnych, świetnie nadają się również do deserów i ciast. Zapewniamy, że naturalne tofu smakuje równie doskonale na słodko, jak na słono! Wykorzystaj je w takich alternatywnych przepisach, jak:
  • tofurnik, czyli wegańska wersja tradycyjnego sernika. Odpowiednio zmielony twaróg sojowy zachowuje się w cieście tak samo jak ser i świetnie go zastępuje,
  • wegański mus czekoladowy z tofu, czyli prosty, słodki deser bez pieczenia, doskonały nie tylko dla wegan, ale również dla osób nietolerujących laktozy,
  • słodki omlet z naturalnym serem sojowym, wanilią i cynamonem,
  • tofucznica na słodko, na przykład z bananem lub jabłkiem, przyprawami korzennymi i musli, czyli pomysł na lekkie, zdrowe i smaczne śniadanie.

Oprócz tego warto eksperymentować i testować własne pomysły na słodkie przekąski i desery z twarogiem z soi lub korzystać ze sprawdzonych przepisów, na przykład kuchni dalekowschodniej.

Najlepsze przyprawy do tofu


Aby nadać tofu konkretny smak, niezbędne jest odpowiednie przyprawienie go. W kuchni azjatyckiej często wykorzystuje się w tym celu sos sojowy, dzięki któremu twaróg smakuje podobnie do mięsa mielonego. Do wytrawnych wschodnich dań świetnie pasują również syrop z agawy czy mleko kokosowe, które nadają potrawie ciekawego słodko-słonego smaku. Aby podkreślić mięsny aromat, warto wykorzystać paprykę wędzoną w proszku. Oprócz tego można użyć gotowych mieszanek przypraw, nie tylko dedykowanych do mięsa, ale również takich jak curry, biryani czy garam masala. Tofu na słodko świetnie smakuje w towarzystwie wanilii, kakao, cynamonu, a także bananów i jabłek.

Tofu - pytania i odpowiedzi


1. Co to jest tofu?

Jest to popularny zamiennik mięsa, którego głównym składnikiem jest soja. Obecnie sprzedawane są różne rodzaje tofu, między innymi wędzone i z dodatkiem przypraw.

2. Jak przyprawić tofu?

Naturalnie bardzo łagodny w smaku twaróg sojowy bardzo łatwo przyjmuje przyprawy. Jednymi z najpopularniejszych są papryka wędzona, mieszanki do mięsa, sos sojowy czy garam masala.

3. Do jakich dań pasuje tofu?

Do praktycznie wszystkich tradycyjnych potraw kuchni dalekowschodniej, na przykład indyjskiej, tajskiej czy koreańskiej. Oprócz tego doskonale pasuje do różnych dań europejskich, w których występuje mięso mielone.
Ekologia.pl (JSz)

Bibliografia

  1. Liv Vegan Strong; “Tofu 101: What Does it Taste Like & How to Cook It?”; livveganstrong.com; 2023-01-12
  2. Spice And Life!; “What Does Tofu Taste Like?”; spiceandlife.com; 2023-01-12
Ocena (5.0) Oceń: